Η Απογευματινη με Creative Commons και … Copyright -Update

Αναδημοσίευση από το foititakos.gr

Καθώς τσέκαρα τον rss reader μου, έπεσα πάνω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της “Απογευματινής“, το οποίο θα ήθελα πολύ να δω δημοσιευμένο και σε αυτό το blog. Το πρόβλημα με τα άρθρα των “παραδοσιακών μέσων”, είναι πως ποτέ δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσεις… Έχω βαρεθεί να βλέπω στους όρους χρήσης πως “απαγορεύεταιη αναδημοσίευση, ολοκλήρου ή μέρους του κειμένου, χωρίς έγγραφη άδεια από τον εκδότη”. Αυτό είναι η πλέον οπισθοδρομική διατύπωση, μιας και στην εποχή του google, όλοι στο ίντερνετ παρακαλάμε να μας αναδημοσιεύσουν, αρκεί να μας δώσουν ένα link να ανέβει λίγο το pagerank μας…

Μάλιστα, συνήθως απαγορεύεται και η “κατά παράφραση αναδημοσίευση”, δηλαδή ουσιαστικά απαγορεύουν αναδημοσίευση οποιασδήποτε είδησης, παρακινώντας παράλληλα χωρίς να το θέλουν, τους χρήστες να διαδόσουν την είδηση χωρίς να τους δώσουν τα credits, που για εμάς αυτά ακούνε στο όνομα “αναφορά πηγής” (link στην πηγή).

Αυτό που με ξάφνιασε στην επίσκεψή μου στην ιστοσελίδα της “Απογευματινής” (η οποία είναι blog με wordpress για cms) λοιπόν, ήταν η ένδειξη στο κάτω μέρος της σελίδας, “Creative Commons“. Τα Creative Commons για όσους δεν ξέρουν, είναι μία νομική πρωτοβουλία του ακαδημαϊκού Lawrence Lessig, με σκοπό να διευκολυνθούν οι χρήστες στη διάχυση της πληροφορίας…

Η σύμβαση της “Απογευματινής“, επιτρέπει την αναδημοσίευση και τη διανομή της πληροφορίας, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Μάλλον είναι η πρώτη ελληνική εφημερίδα με Creative Commons, διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Μία εφημερίδα του “συντηριτικού” χώρου, δείχνει το δρόμο για το μέλλον των ελληνικών μέσων, βάζοντας τα γυαλιά στους “προοδευτικούς”. Και πάλι συγχαρητήρια.

Ομολογώ κι εμένα με ξάφνιασε, αλλά, κοιτώντας το site της εφημερίδας, βλέπω αυτή την εικόνα:
apogevmatini
Copyright notice δίπλα δίπλα με τα Creative Commons. Ή παρανόηση είναι ή το CC ξέμεινε από το wordpress theme. Μακάρι πάντως να ισχύει.

Update: Όπως παρατήρησε ο Αστέρης στα σχόλια, το copyright έχει φύγει από το υποσέλιδο της Απογευματινής μετά την χτεσινή αρθρογραφία στα μπλογκ για το θέμα.

apogevmatini1

Κι αυτό οδηγεί στο βάσιμο μάλλον συμπέρασμα ότι, ναι, η Απογευματινή συνειδητά παίζει με Creative Commons!

Είναι επίσης δυό πράγματα ακόμα άξια παρατήρησης:

α. Αυτό το ποστ διαμορφώθηκε (-νεται) συλλογικά: Ο Γιώργος Γκριτζάλας παρατήρησε τα creative commons, εγώ την αντίφαση κι ο Αστέρης τη διόρθωση. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει τη δύναμη της μπλογκόσφαιρας. Κανένας μας δεν είναι ‘ιδιοκτήτης’ ενός θέματος. Η συζήτηση τα αναδεικνύει και τα καθαρίζει. Κι αυτό δεν παλεύεται από καμιά δημοσιογραφία.

β. Η χρήση web 2.0 εργαλείων από τους οργανισμούς έχει το πλεονέκτημα ότι τους κρατάει γρήγορα ενήμερους και τους επιτρέπει να κάνουν ταχείες διορθωτικές κινήσεις. Προφανώς, κάποιος στην  Απογευματινή είδε τα pingback από τα blog κι έψαξε το θέμα. Αν η Απογευματινή δεν χρησιμοποιούσε wordpress αλλά ήταν ένα παραδοσιακό site, τα  pingback θα ήταν χτυπήματα στου κουφού την πόρτα. Για να αντιληφθεί ότι κάτι συζητιέται γι αυτήν στην μπλογκόσφαιρα θα έπρεπε να είχε καταφύγει σε κάποιου είδους monitoring  που και ακριβό είναι, και δύσκολο (και απαραίτητο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Way to go, Web two O!

12 thoughts on “Η Απογευματινη με Creative Commons και … Copyright -Update

 1. antonis

  Αν ισχύει σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά. Πάντως είναι λίγο ασαφές το που αναφέρετε το CC του footer. Δες την παράγραφο 5 των όρων χρήσης (http://www.apogevmatini.gr/?page_id=11091):
  “5. Απαγορεύεται η αντιγραφή, αποθήκευση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση,…bla bla”…

 2. klou

  Μια μικρή παρατήρηση για αυτό που έγραψες:

  “Αυτό που με ξάφνιασε στην επίσκεψή μου στην ιστοσελίδα της “Απογευματινής” (η οποία είναι blog με wordpress για cms)”

  Δεν είναι blog, με Wp για CMS, αλλά ένα WordPress based – magazine style – website, βουλιαγμένο στην πληροφορία.

  Thanks.

 3. magica

  το ένστικτο μου (μόνο σε αυτό μπορώ να βασιστώ) λέει πως

  1. το σηματάκι των CC το προσθέσανε μόνοι τους
  2. το All rights Reserved ήταν default μέρος του footer
  3. οι όροι χρήσης είναι πιθανότατα ένα γρήγορο copy-paste

  το θέμα με τα cc σε αφημερίδες όμως είναι κάπως μια και συνήθως αναδημοσιεύουν από πηγές που πληρώνουν π.χ. ΑΠΕ οπότε δε νομίζω πως έχουν δικαίωμα να το δώσουν για αναδημοσίευση

 4. nikan

  Καλή παρατήρηση αυτή για το ΑΠΕ. Αν υπάρξει CC θα πρέπει να είναι σε επίπεδο άρθρου

 5. Alexandros

  Απαντώντας στον amarko..

  Οι άδειες CC είναι μη ανακλητές και ισχύουν έναντι όλων! Κατα συνέπεια ένα έργο που διατίθεται με άδειες CC μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους όρους της συγκεκριμένης άδειας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα … μέχρι να περιέλθει στο δημόσιο τομέα μετά το πέρας της διάρκειας προστασίας του έργου από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Ελπίζω να σε καλύπτει η απάντηση και να αμβλύνει τις φοβίες σου

 6. Kassianos

  Θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου. Δεν γνωρίζω κάποιο θέμα (theme) ή κάποιο εκ της αρχικής εγκαταστάσεως (default) CMS που να ορίζει το περιεχόμενο της σελίδας σαν CC, και μάλιστα BY-ND.
  Το προφανές είναι το All Rights Reserved, που κι αυτό χάνει την αξία του όταν το περιεχόμενο είναι ένας συρφετός από κλοπές κι αντιγραφές απ' αλλού.
  Στην περίπτωσή μας πρόκειται για ατόπημα του διαχειριστή/διαμορφωτή της σελίδας που προφανώς δεν αντιλαμβάνεται το ασυμβίβαστο των δύο δηλώσεων περί πνευματικών δικαιωμάτων.
  Παρόλα αυτά, οι όροι χρήσης είναι υπεράνω όλων, αφού αποτελούν νομικά μια έγγραφη συμφωνία μεταξύ του αναγνώστη και του ιστοτόπου.

 7. fuentedance

  Πάντως όπως και να έχει μπράβο στην Αυριανή. Σωστός ο Kassianos για το CC και μη φοβού τον Aposto!

 8. Oneiros

  Χμ, πολύ ενδιαφέρον. Το All rights reserved έχει φύγει απ' το footer από τη στιγμή που το παρατήρησες, Νίκο. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι η επιλογή της αδειοδότησης με Creative Commons μπορεί να είναι συνειδητή.

 9. coolpatanos

  oneiros δεν έχει φύγει πλήρως, έχει μείνει το σηματάκι: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 2009 ©

 10. geraki

  To © μπορεί να συνυπάρχει ως ένδειξη μαζί με το CC, αφού και οι Creative Commons μορφή copyright είναι.

 11. geraki

  To © μπορεί να συνυπάρχει ως ένδειξη μαζί με το CC, αφού και οι Creative Commons μορφή copyright είναι.

Comments are closed.