Leyio: το μοίρασμα στον φυσικό κόσμο

leyioΔεν ξέρω πως να αποδώσω στα ελληνικά το “sharing”: το “μοίρασμα” μου φαίνεται άκομψο, το “μοιράζεσθαι” υπερβολικά σοβαρό, το “το να μοιράζεσαι” πλαδαρό.
Αν αυτή η εισαγωγή αποθαρρύνει, τότε η προώθηση του Leyio στα ελληνικά θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Γιατί αυτή η συσκευή πλασάρεται ως ‘Sharing device’. Άντε βρε όρο γι αυτό.

Τι είναι το Leyio; Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να μεταφέρει την κουλτούρα του sharing που είναι κυρίαρχη στον κοινωνικό ιστό (=social web), στις καθημερινές μας επαφές. Και μ’ ένα μπόνους: την εξαιρετική ταχύτητα.

Το Leyio είναι αποθηκευτικός χώρος αρχείων 16GB εφοδιασμένος με τρεις τρόπους ανταλλαγής τους:
α. Από Leyio σε Leyio με ασύρματη μεταφορά.
β. Από συσκευή με USB σε Leyio, μέσω της USB υποδοχής που διαθέτει
γ. Από το Leyio προς συσκευή με θύρα USB, μέσω του μικρού USB flash stick που διαθέτει και που το λέει shuttle.

Οι δύο δεύτεροι τρόποι είναι βοηθητικοί. Ο πρώτος είναι ο κύριος και επιτρέπει με μιά απλή κίνηση της συσκευής στον αέρα να μεταφερθεί ένα αρχείο 3ΜΒ σε κλάσμα του δευτερολέπτου (κάθε συσκευή διαθέτει UWB radio module που επιτρέπει μεταφορά δεδομένων στα 10Mb/s από Leyio σε Leyio για αποστάσεις 3 με 5μέτρα.

Το κλείδωμα/ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται με την αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος του ιδιοκτήτη, δε αναζήτηση των αρχείων στην συσκευή με μια κίνηση του αντίχειρα σαν γυρνάς ροδέλα.

Δεν συνηθίζω να γράφω για gadgets κι ο λόγος που με κάνει να παρουσιάζω το leyio είναι γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο gadget. Μόλις ξεκινάει την πορεία του στην αγορά με τον πολύ φιλόδοξο στόχο να υποκαταστήσει/συμπληρώσει την ανταλλαγή και τον διαμοιρασμό αρχείων που γίνεται στο internet, στις περιπτώσεις που η αμεσότητα είναι το ζητούμενο.

Συνάντησα τους ανθρώπους του Leyio στο Bilbao, όπου σ’ ένα μικρό workshop είχαν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν την συσκευή και να απαντήσουν στις πολλές και δύστροπες ερωτήσεις μας (μάλλον μου θα έπρεπε να λέω).
Η εταιρεία που το κατασκευάζει έχει έδρα το Μπορντώ της Γαλλίας κι ο Thierry Brenier που μας το παρουσίαζε μαζί μ’ έναν από τους ιδρυτές της εταιρείας, συνέβαινε να γνωρίζει αρκετά καλά το κύκλωμα της χονδρικής στην Ελλάδα.
Η συσκευή δεν είναι φθηνή. Είναι στα 170 Ευρώ αλλά αναμένεται να πέσει όταν η παραγωγή αυξηθεί. Κάτω από τα 70 ευρώ, πιστεύω ότι έχει λαμπρό μέλλον. Μέλλον, που όμως για την Ελλάδα θα αργήσει (τι παράξενο!) μιας και δεν είναι στα άμεσα πλάνα της εταιρείας για διανομή.

8 thoughts on “Leyio: το μοίρασμα στον φυσικό κόσμο

 1. fuentedance

  Λοιπόν αφού ο Server είναι ο εξυπηρετητής και ο File Server εξυπηρετητής αρχείων, Το Leyio είναι ο δικτυακός διαμοιραστής αρχείων. Τι πιο έξυπνος είναι ο Γκιούρδας από εμένα? Δε κατάλαβα…. Και έχει και ένα εξωφερές φατνίο σύνδεσης USB από ότι βλέπω.

 2. ειρήνη

  Η μεταφραση για το sharing ειναι απλη–> σέιρινγκ 🙂

  ουτε η πρωτη λεξη ειναι ουτε η τελευταια που μπορει να καθιερωσει ετσι.
  δεν υπαρχει λογος να κανω λιστα με ξενες λεξεις που απλα γραφονται ελληνικα και
  ουδεμια μεταφραση εχουν υποστει…

  η αληθεια ειναι οτι το προτιμώ σε σχεση με τελειως αστοχες μεταφρασεις.

 3. nikan

  Βρε παιδιά, το θέμα της γλώσσας σας τράβηξε να σχολιάσετε; Για το leyio δεν θα μου πείτε τίποτα; 😛

 4. xpan

  Τα σχόλιά μου:

  @fuentedance: “Φατνία”;;; Διάβαζες RAM όταν ήσουν μικρός, ε; 🙂
  @Ειρήνη: Θα προτιμούσα μια ελληνική.
  @nikan. Η συσκευή μου φαίνεται καταπληκτική. Και σκέφτομαι να την αγοράσω σχετικά γρήγορα (όταν γίνει διαθέσιμη). Έχει όμως το ίδιο πρόβλημα με τα Κοινωνικά Δίκτυα. Για να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες τις θα πρέπει να γνωρίσεις και άλλους που έχουν την ίδια συσκευή…

 5. nikan

  Αυτό ακριβώς συζητήσαμε μαζί τους κι είναι κι ο δικός τους ο προβληματισμός. Πιστεύουν ότι η ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιούν (ή θα χρησιμοποιήσουν) θα διαδοθεί ευρύτερα κι έτσι θα υπάρχουν laptop, κάμερες και φωτογραφικές με τις οποίες θα συνεργάζεται και θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της διάδοσης

 6. xpan

  Μου ακούγεται πολύ φιλόδοξο. Μακάρι να είναι έτσι. Θα περιμένω στη γωνία, πάντως 🙂

 7. nikan

  Αυτό ακριβώς συζητήσαμε μαζί τους κι είναι κι ο δικός τους ο προβληματισμός. Πιστεύουν ότι η ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιούν (ή θα χρησιμοποιήσουν) θα διαδοθεί ευρύτερα κι έτσι θα υπάρχουν laptop, κάμερες και φωτογραφικές με τις οποίες θα συνεργάζεται και θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της διάδοσης

 8. xpan

  Μου ακούγεται πολύ φιλόδοξο. Μακάρι να είναι έτσι. Θα περιμένω στη γωνία, πάντως 🙂

Comments are closed.