“Καμμένες” σκέψεις

grfires2009

Αυτές οι σκέψεις δεν γράφονται εν θερμώ παρά τη ζέστη και τη φωτιά. Απλά συμπίπτουν με μια (ακόμα) καταστροφή. Μια καταστροφή που την υποδεχόμαστε με αμήχανη οργή σαν πολίτες ή εξοργιστική αμηχανία σαν κράτος.

Και το ερώτημα είναι τι κάνουμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε στο μέλλον.

Επειδή δεν μ’ αρέσουν οι περιστροφές, θα πω την πρότασή μου οδεύοντας από το γενικό προς το ειδικό.  Κι αν έχει αξία κάπου θα πιάσει.

 • Το πολιτικό σύστημα στην χώρα είναι “καμμένο”. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στον τόπο. Δεν μπορεί να γίνει φορέας ελπίδας για καμιά αλλαγή.
 • Αν θέλουμε να ενεργοποιηθούμε, ας ενεργοποιηθούμε κοινωνικά. Ο καθένας σ’ ένα θέμα. Σ’ αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του και στην ευαισθησία του όποια κι αν είναι: η φύση που χάνεται, οι πολιτικές ελευθερίες, το θέμα των μεταναστών, οτιδήποτε.
 • Η κοινωνική δράση προφανώς έχει πολιτική συνιστώσα, αλλά όχι αναγκαστικά κομματική.
 • Για τις φωτιές: δεν πιστεύω ότι υπάρχει μόνο μια αιτία (:εμπρησμοί) αλλά αν θέλουμε να απαλοίψουμε αυτήν την μια αιτία αρκεί το εξής:
  • Να καταγράφεται και να παρακολουθείται συστηματικά η δασική γη από φορέα που θα συσταθεί από κοινωνικές δυνάμεις (ΜΚΟ).
  • Η παρακολούθηση να γίνεται με προμήθεια δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα.
  • Από τις διαφορές χρόνο με χρόνο να εντοπίζονται οι καταπατήσεις κι η ΜΚΟ μέσω των εθελοντών μελών δικηγόρων να ασκεί μυνήσεις στους καταπατητές για όλες ανεξαίρετα τις υποθέσεις που θα διαπιστώνονται.
  • Η ΜΚΟ να στελεχωθεί με δυο ειδών ειδικούς εθελοντές (τοπογράφους μηχανικούς και δικηγόρους) και μη ειδικούς που θα ασχολούνται βασικά με την εξεύρεση πόρων.

Τέλος, θεωρώ γελοίο ελλείψει ενόχων για τις πυρκαγιές να αρχίζουμε να επιτιθόμαστε ο ένας στον άλλον γιατί ασχολούμαστε, παρα-ασχολούμαστε, ασχολούμαστε-μόνο ή δεν-ασχολούμαστε με τις φωτιές. Δεν τις έβαλαν οι άλλοι bloggers ή οι twitterers. Κι αν λένε ‘βλακείες‘,  δεν είναι το θέμα της στιγμής.

Η φωτογραφία του  nkdx

9 thoughts on ““Καμμένες” σκέψεις

 1. coolplatanos

  Ηδη προσκρούεις σε ένα νομικό τοίχο που αντιμετωπίζουν και όσοι από νομαρχίες είναι υπεύθυνοι για τα δάση και το είχα ακούσει σε ημερίδα επιστημόνων για τις πυρκαγιές.
  Λες: να εντοπίζονται οι καταπατήσεις κι η ΜΚΟ μέσω των εθελοντών μελών δικηγόρων να ασκεί μυνήσεις στους καταπατητές
  Αμ! δε! Δεν έχει καμία τύχη μήνυση για καταπάτηση από τρίτο που δεν έχει ίδιον συμφέρον. Δεν ξέρω πώς να το πω με νομικούς όρους, αλλά υπάρχει νομικό κώλυμα, δεν γίνεται δεκτή. Το είχα ακούσει σε ημερίδα επιστημόνων για τις πυρκαγιές να το καταγγέλλει υπάλληλος νομαρχίας που είχε κάνει 300 καταγγελίες για τέτοιες καταπατήσεις.

 2. coolplatanos

  …και το μπράβο για τον φιλότιμο υπάλληλο ήταν δυσμενής μετάθεση… Εσύ εδώ δεν μιλάς για υπάλληλο, αλλά ισχύει το ίδιο για το νομικό κώλυμα. Πρέπει να θίγεσαι προσωπικά για να μπορείς να κάνεις μήνυση για την καταπάτηση.

 3. nikan

  Μπορεί. Δεν είμαι δικηγόρος. Ας μας το πει κάποιος νομικός. Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχει πάντα η πιο σοφτ λύση της δημοσιότητας.

 4. coolplatanos

  Οι προτάσεις σου είναι περίπου οι προτάσεις που είχαν συζητηθεί το 2007 στο Πεδίο του Αρεως στη συνάντηση των blogger (όχι όλοι τέτοιοι, αλλά όσοι είχαν συζητήσει στο διαδίκτυο) και έτσι είχε προκύψει το oikologio.gr που κάνει μία καλή προσπάθεια. Λίγο πολύ όμως και ΜΚΟ υπάρχουν και παρατηρητήρια υπάρχουν. Ξέρεις τι δεν υπάρχει; Συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων (ΜΚΟ κλπ), συντονισμός, οργάνωση και εκσυγχρονισμός του δημοσίου. Ακουγα π.χ. ο ένας δήμαρχος να λέει ότι στο δικό του δήμο είχαν καθαρίσει τα ξερά χόρτα, αλλά… η φωτιά ήρθε από το διπλανό δήμο που δεν είχε καθαρίσει. Αναρωτήθηκα εκείνη την ώρα: Αφού ήταν διπλανός δήμος γιατί δεν συνεργάζονται σε αυτό το θέμα κάθε καλοκαίρι;

 5. coolplatanos

  Και μην ξεχνάμε και τον Τήλαφο για τον οποίο μας είχε πληροφορήσει ο vrypan. Το ζητούμενο είναι ποιος συντονίζει όλα αυτά που ίσως υπάρχουν;

 6. Σχολή Χορού

  Όταν οι εντολές των πολιτικών στην πυροσβεστική είναι να μην επεμβαίνουν (καλύτερα να μιλάμε για φωτιές παρά για σκάνδαλα), όταν έξω από το σπίτι του Καραμανλή στη Ραφήνα, ήταν την ώρα της φωτιάς, έξι παρακαλώ!!! πυροσβεστικά οχήματα. Όταν οι Ισραηλινοί και Ρώσοι πιλότοι που μας σώζουν δηλώνουν ότι η Ελλάδα θέλει και καίγεται και εν το μεταξύ υπάρχουν Έλληνες που ψηφίζουν Καραμανλή και Μπακογιάνη … Ποίος φταίει ??? Ελπίζω ο Θεός να μας σώσει, γιατί από αλλού, δεν υπάρχει ελπίδα.

 7. Orion

  Σε αυτό το τόπο μόνιμα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις μάχονται με τις υπόγειες. Τα δένδρα βρίσκονται κάπου στη μέση.

 8. Xazos Politis

  Η πιο ενδιαφέρον ανάρτηση στα Αγγλικά εκθειάζει την παγκόσμια Ελληνική πρωτοτυπία πώλησης καμμένων δασικών εκτάσεων αμέσως μετά τις φωτιές. Διαβάστε και προωθήστε σε όποιον ενδιαφέρεται

  http://www.thinkaloo.com/ideas/view/view_idea.p

Comments are closed.