Geeklistings: μικρές αγγελίες σε δίκτυο social media (updated 2)

Locker - PostIt Notes_256x256Διαβάζω το  “What would Google do” του Jeff Jarvis αυτές τις μέρες κι έτσι αναπόφευκτα το μυαλό μου πάει σε υπηρεσίες σαν της Google.

Τι θέλω να πω; Λέει ο Jarvis,  ότι η βασική διαφορά αυτού που προσφέρει η Google  από τα παραδοσιακά  media είναι ότι ενώ στα media  έχουν το περιεχόμενο σαν ‘δόλωμα’ για να έρθει εκεί ο χρήστης και να του παρουσιάσουν μετά την διαφήμιση από την οποία ζουν, η  Google κάνει το ακριβώς αντίθετο: πάει εκεί που βρίσκεται το περιεχόμενο (τρίτων και μόνο) και παρουσιάζει τις διαφημίσεις της. Λειτουργεί πάνω σ’ ένα δίκτο περιεχομένου συνεπώς.

Κάτι τέτοια γυρόφερνα στο μυαλό μου και το Craigslist, το μεγαλύτερο site με μικρές αγγελίες, που είναι βασικά δωρεάν, και που δημιουργήθηκε από ένα και μόνο άνθρωπο και την τρέλα του, και μου γεννήθηκε η ιδέα για κάτι αντίστοιχο: μια υπηρεσία μικρών αγγελιών για Geeks, βασικά, (γιατί αυτό μου λείπει) κι όχι μόνο. Μια υπηρεσία που να έχει  τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α. Να απαιτεί το ελάχιστο από τον χρήστη για να καταχωρήσει την αγγελία του: να στείλει ένα απλό  email.

β. Να μην κοστίζει τίποτα

γ. Να παρουσιάζει τις αγγελίες εκεί που βρίσκονται οι χρήστες, να τους ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο, κι όχι να τους τραβά σε ένα μόνο site.

δ. Να μπορεί να ενσωματώνει κι αγγελίες που δημοσιεύονται στις προσωπικές σελίδες των χρηστών (μπλογκ κτλ)

ε. Να έχει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας (μηδέν, καλά ακούγεται;).

στ. Να ΜΗΝ αποσκοπεί στο να βγάλει λεφτά και γι αυτό να είναι εντελώς ανοιχτή στην αντιγραφή, αλλά και να αποθαρρύνει την αντιγραφή γι αυτό το λόγο: γιατί κανείς δεν μπορεί να επωφεληθεί αντιγράφοντας καθώς αν προσθέσει και την παραμικρή διαφήμιση θα γίνεται αυτομάτως λιγώτερο ανταγωνιστικός από το τελείως  ad free. Κι εννοείται πως αν ζητήσει λεφτά για αγγελία, το ίδιο.

ζ. Να μην γράψω γραμμή κώδικα, να μην εγκαταστήσω ούτε ένα τόσο δα προγραμματάκι πουθενά, αλλά να την υλοποιήσω με ότι υπάρχει διαθέσιμο ελεύθερα αυτή τη στιγμή.

Έτσι γεννήθηκε το geeklistings!

Πως δουλεύει;

 • Στέλνετε ένα email στο post@geeklistings.posterous.com το οποίο περιμένει έγκριση για να δημοσιευτεί (να μην μας πήξουν και στο σπάμ). Ο τίτλος του email πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο περιεκτικός κι ει δυνατόν όχι παραπάνω από 140 χαρακτήρες. Το κείμενο μπορεί να έχει όσο μήκος θέλετε, όσες φωτό ή βίντεο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πως θα εμφανιστούν. Ρυθμίζεται αυτόματα. Μπορείτε όμως απλά να έχετε ένα μόνο λινκ προς το μπλογκ σας κι εκεί να έχετε το λεπτομερές κείμενο.
 • Με τη δημοσίευση ενημερώνεται o λογαριασμός  geeklistings στο twitter και η σελίδα Geeklistings στο facebook.
 • Για να δείτε τις αγγελίες έχετε πέντε επιλογές:

Αναλόγως με τις συνήθειές σας βρίσκετε έτσι τις αγγελίες εκεί που θέλετε. Και βέβαια υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, αλλά ας περιοριστούμε προς το παρόν σ’ αυτά.

Οι αγγελίες που ήθελα εγώ να δω να διακινούνται μέσα από τη λίστα είναι τα ακόλουθα:

α. Πάσης φύσεως  υπολογιστές και περιφερειακά

β. Gadgets, κινητά,  παιχνιδομηχανές

γ. Πωλήσεις site

δ. Πωλήσεις domain names

ε. Αιτήματα για (συν)εργασία σε project

στ. Δουλειές σχετικές με πληροφορική, διαδίκτυο, social media

Αλλά είπαμε: δεν περιοριζόμαστε.  Ο καθένας μπορεί να στείλει την αγγελία που θέλει.

Ο μόνος περιoρισμός γενικώτερα για το μέλλον του εγχειρήματος, είναι ο χρόνος που θα απαιτεί για moderation. Γιατί είμαι ένας κι η μέρα έχει τόσες ώρες μόνο. Αλλά ας φτάσουμε εκεί, και βλέπουμε για παρακάτω.

Τι λέτε;

Update 1:

Θα μπορούσα να το είχα γράψει εξ αρχής αλλά ήθελα να μην βαρύνω το εισαγωτικό ποστ. Ένα θέμα με τις μικρές αγγελίες είναι η κατηγοριοποίηση για να τις ψάχνει κανείς εύκολα. Κι εδώ θα πάμε  the geeky way. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες κατηγορίες. Υπάρχουν όμως ετικέτες (tags).

Πως βάζετε ετικέτες στις μικρές αγγελίες; Απλά προσθέτετε στο τέλος του τίτλου του email που θα στείλετε κάτι σαν κι αυτό: ((tag: apple, gadgets))

Οι (2) παρανθέσεις, τα κόμματα και η λέξη tag ακολουθούμενη από ‘:’ είναι υποχρεωτικά. Από κει και πέρα βάζετε τις λέξεις που νομίζετε ότι ταιριάζουν στην αγγελία σας και που θα διευκολύνουν κάποιον να την αναζητήση. Όσο πιο συνήθεις λέξεις τόσο καλύτερα.

Update 2:

Έκλεισα και τα geeklistings.blogspot.com και geeklistings.wordpress.com και συνέδεσα το πρώτο με το posterous για autoposting. Τα σχόλια στο geeklistings.blogspot.com είναι κλειστά γιατί μάλλον θα διασπούν αν είναι κατανεμημένα σε πολλές μεριές, ειδικά από τη στιγμή που μπορούν να περιέχουν σημαντικές πληροφορίες, όπως στοιχεία επαφής κι αν μια αγγελία είναι ενεργή ή όχι. To wordpress είναι απλά για backup. Δεν λειτουργεί ακόμα.

Επίσης κατοχύρωσα τo geeklistings.org και το συνέδεσα με το posterous κι έτσι αυτή τη στιγμή αποτελεί τη βασική διεύθυνση.

Νομίζω προς το παρόν ότι έχουν καλυφθεί τα περισσότερα μέσα του κοινωνικού ιστού και δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές κι επεκτάσεις. Έμφαση στην ποιότητα από δω και μπρος.

Και μια διαπίστωση: οι σελίδες στο Facebook (μιας και δημιούργησα την αντίστοιχη για το Geeklistings) είναι από τα πιο δύσχρηστα πράγματα που έχω δουλέψει κι αρκετά buggy.

Τέλος, μια παράκληση:  γράφτε ένα σχόλιο αν κάτι που πουλούσατε πουλήθηκε ή κάτι που ζητούσατε βρέθηκε, για να το βλέπουν οι μελλοντικοί επισκέπτες.

10 thoughts on “Geeklistings: μικρές αγγελίες σε δίκτυο social media (updated 2)

 1. Apostolos Tsompanopoulos

  Η ιδέα σου Νίκο είναι πολύ καλή και η υλοποίηση καλύτερη 🙂

  Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. Για το moderation υποθέτω πως θα μπορούσε να αναλάβει κάποια ομάδα ατόμων που θα ελέγχουν περιοδικά τις προσφορές, όποτε θα μπορεί το κάθε άτομο.

  Μπράβο!

 2. nikos

  Όπως είπα και στο Facebook – τέως Friendfeed:

  εγώ πάλι απορώ γιατί δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα μια web 2.0 υπηρεσία αγγελιών. Νικόλα, θα το ήθελα σε δικό του domain. Κατά τα άλλα, μπράβο, θα το χρησιμοποιήσω.

 3. John Nousis

  Πολύ ωραίο Νίκο! Το μόνο που θα άλλαζα είναι το όνομα. Ναι μεν είναι μία υπηρεσία geek για την ώρα αλλά πιστεύω πως ο στόχος της είναι να την χρησιμοποιούν και λιγότερο geeks.

  Επίσης βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό βγαίνουν πάρα πολλά twitter bots και από εταιρίες. Οπότε πιθανότατα να πάνε πολλές υπηρεσίες προς τα εκεί. Μου θυμίζει πάρα πολύ εποχή με irc bots που τους ζήταγες τι θέλεις να κατεβάσεις:) Φυσικά τώρα τα bots ίσως να γίνουν πιο mainstream και να υπάρξουν χρήσιμες υπηρεσίες πάνω σε αυτά. Αν το κάνεις στο εξωτερικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Turk για το moderation.

 4. Σπύρος Ντόβας

  Καλή φάση!

  Πιστεύω ότι εκτός από πωλήσεις, αναπόδραστα θα αρχίζουν να εμφανίζονται και επιθυμίες αγορών στις οποίες κάποιος θα μπορεί να απαντάει πουλώντας κάτι δικό του ή παραπέμποντας αυτόν που αναζητά κάτι κάπου αλλού όπου αυτό προσφέρεται (e-shop, ebay, blog κλπ).

  Επίσης πιστεύω ότι αν αυτός που ζητά κάτι ενδεχομένως εξεζητημένο μπει στην διαδικασία να περιγράψει τι το θέλει, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες ιδιοκατασκευών, “πατεντών” και εν γένει geeky stuff που θα κάνει την υπηρεσία έναν τόπο που θα επιστρέφεις για το content του.

  Θα κάνω την αρχή με κάτι που χρειάζομαι και βλέπουμε πως θα πάει.

 5. nikan

  Σας ευχαριστώ όλους για την ενθάρρυνση.
  @Νικος Δρανδάκης Έχω αγοράσει domain name, αλλά δεν επείγει η χρήση του.
  @John Nousis Tο θέμα του ονόματος και του σε ποιούς απευθύνεται με προβλημάτισε αρκετά. Τελικά κατέληξα εδώ γιατί δεν θέλω να μπλέξω αρχικά τις μεγάλες κατογορίες αγγελιών (αυτοκίνητα, ακίνητα, εργασία), τουλάχιστον πριν να ξέρω πως δουλεύει το πράγμα.
  @Σπύρος Ντόβας Έχει πολύ δίκιο: και οι επιθυμίες αγορών είναι μες το παιχνίδι. Κι η ιδέα σου για τις ιδιοκατασκευές είναι πολύ ελκυστική

Comments are closed.