Η αρχαιολογία του αύριο

Αυτό το βίντεο της πόλης του Ντουμπρόβνικ (Κροατία) είναι ένα τρισδιαστατο μοντέλο της πόλης που επιστήμονες κατόρθωσαν να φτιάξουν μέσα σε μια μέρα παίρνοντας δεδομένα από 16 χιλιάδες φωτογραφίες από το Flickr!

Αυτό που σκέφτηκα αμέσως μόλις το είδα είναι πως η φαινομενικά άσχετη, προσωπική, αδιάφορη δραστηριότητα των εκατομυρίων τουριστών που ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους σε sites σαν το Flickr, που, κοινώς, τις παραδίδουν σε δημόσια θέα και χρήση, γίνεται η πρώτη ύλη για μια μελλοντική αρχαιολογική δραστηριότητα.

Όταν οι πόλεις μας δεν θα υπάρχουν, ή απλά θα έχουν αλλάξει, σκάβοντας μέσα στον ωκεανό των ψηφιακών δεδομένων, θα βρίσκουμε το υλικό να τις αναπαραστήσουμε κι εξερευνήσουμε: και στιγμή στιγμή, εικόνα εικόνα, άνθρωπο άνθρωπο, αλλά και συνθέτοντας τες σε ένα μεγάλο καμβά, ένα μοντέλο όσο γίνεται πιο κοντά στη ζωή, με δυνατότητα να περιηγηθούμε ιδεατά μέσα σ’ αυτό.

Κι απ’ αυτή την οπτική, η αξία αλλά και το δικαίωμα πάντω σ΄αυτό το υλικό αλλάζει: γιατί ότι μπορεί να είναι αυστηρά προσωπικό όσο ζει κανείς, είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας όταν πεθαίνει. Και γι αυτό το δικαίωμα της διάθεσης αυτού του υλικού δεν μπορεί να καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από κληρονομικά δίκαια, εταιρικά δικαιώματα και αιώνια copyright.

Από: Entire Cities Recreated Using Thousands of Flickr Photos.