Aggregator must die

Τις προάλλες ήρθε στο μέηλ μου μια ακόμα σπαμ διαφήμιση για μια νέα σούπερ γουάου ιστοσελίδα, συνήθως είναι μπλογκ αλλά αυτή τη φορά ήταν ένας… aggregator!

Aggregator τη σήμερον εποχή;

Προσωπικά, εδώ και ένα χρόνο και βάλε – πείτε δύο χρόνια σχεδόν… – έχω σταματήσει να επισκέπτομαι όλους ανεξαιρέτως τους aggregators. Η αιτία είναι προφανής, η αλματώδης αύξηση των “ενημερωτικών” ιστολόγιων παράγει πλέον πάρα πολλή άχρηστη πληροφορία συν τις ατέρμονες αναδημοσιεύσεις από κλωνομπλογκ. Αυτός ο αχαλίνωτος ρυθμός παραγωγής “ειδήσεων” αχρήστεψε εδώ και πολύ καιρό τους aggregators καταντώντας τους συσσωρευμένο σκουπιδομάνι αποτελούμενο από άχρηστη πληροφορία και άχρηστα ιστολόγια.

Είναι και θέμα αισθητικής. Αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα “πατριωτικά” ιστολόγια, τα παραπολιτικά, τα κατινίστικα… Τα οποία φυσικά, αλληλοαναδημοσιεύουν όλα μαζί και μεταξύ τους τα ίδια, συχνά ελεεινά, κείμενα γεμάτα ψεύδη, κατευθυνόμενη πληροφόρηση και χυδαία προπαγάνδα.

Μάταια θα αναζητήσει κανείς ένα καλό και σοβαρό λόγο για να επισκέπτεται όσους aggregators έχουν απομείνει. Μα ένας ακόμα;

Κοίταξα τον “νέο” aggregator. Ένα κακοστημένο Joomla, με αντιλειτουργικό κόνσεπτ, που κάνει ώρες να ανοίξει. Ένα ανούσιο αποθετήριο αναδημοσιεύσεων χωρίς καμία απολύτως συνεισφορά πρωτογενούς υλικού. Εκείνη τη στιγμή, που μπήκα στην ιστοσελίδα, φιγουράριζαν σαν κράχτες ολοσέλιδα ποστ που ήταν ανελέητη κοπυπαστάδα από τα… ΝΕΑ! Για να κρατήσουν, προφανώς, τα “ποιοτικά” προσχήματα…

Σκέφτομαι πως η υπονόμευση της μπλογκόσφαιρας είναι σκόπιμη μέχρι ενός σημείου. Είναι πανεύκολο να φτιάξεις μια δεκαριά μπλογκ μαζί και να χώνεις, για την ακρίβεια να αντιγράφεις, ό,τι αηδία κυκλοφορεί και γράφεται. Είναι ευνόητο πως με αυτό τον τρόπο, θάβονται τα πραγματικά ιστολόγια. Είναι ευνόητο πως με αυτό τον τρόπο, η πληροφορία υποβαθμίζεται. Και είναι επίσης ευνόητο πως με αυτό τον τρόπο, η φίμωση έρχεται από την ακατάσχετη παραγωγή θορύβου.

Το παρήγορο γεγονός είναι πως ο σκληρός πυρήνας των καλών ιστολόγων κρατάει τη συνοχή και την ποιότητα μέσω άλλων social network, σαν κοινούς τόπους συνάντησης, ανευρίσκοντας καινούρια ιστολόγια μέσα από τον ωκεανό της “ενημερωτικής” βλακείας και προωθώντας τους νέους μπλόγκερ που αξιολογούνται θετικά ως άξιοι προς διάδοση. Τα περισσότερα από τα καινούρια ιστολόγια έτσι τα ανακάλυψα.

Η αλματώδης χρήση των πάση φύσεως feed readers, με κορωνίδα ίσως το Google Reader, καθιστά ολοένα και περισσότερο περιττούς τους aggregators. Η δυνατότητα κοινοποίησης δεσμών μέσω της λειτουργίας follow διευκολύνει κατά πολύ την ανακάλυψη νέων αξιόλογων φωνών. Το twitter και το FriendFeed αποτελούν πλέον το έδαφος αξιοπρεπούς ενημέρωσης με κοινοποιήσεις ιστολογίων κυρίως.

Η δημιουργία ενός καινούριου aggregator δεν συνεισφέρει σε τίποτα απολύτως, αντίθετα χειροτερεύει την κατάσταση αυξάνοντας τον ανεπιθύμητο θόρυβο, αν κι εφόσον επιμένουμε να χρησιμοποιούμε ένα ξεπερασμένο όσο και απαξιωμένο πια μοντέλο.

Ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους και μην ντρέπεστε να το πείτε, οι aggregators έχουν πεθάνει.

JustAnotherGoneOff

.

17 thoughts on “Aggregator must die

 1. Pingback: » Aggregator must die Λαπούτα

 2. Pingback: buzz

 3. apostolos

  συμφωνώ απόλυτα, πολύ εύστοχη τοποθέτηση.

  Μόνο που εδώ : “Αυτός ο αχαλίνωτος ρυθμός παραγωγής “ειδήσεων” αχρήστεψε εδώ και πολύ καιρό τους aggregators καταντώντας τους συσσωρευμένο σκουπιδομάνι αποτελούμενο από άχρηστη πληροφορία και άχρηστα ιστολόγια”

  πιστεύω θα ταιριάζε καλύτερα η αναπαραγωγή ειδήσεων παρά η παραγωγή (αν όλα αυτά τα ιστολόγια παρήγαγαν ειδήσεις θα ήταν μια χαρά, το δυστύχημα είναι ότι αναπαράγουν και μάλιστα από παραδοσιακά μέσα)

 4. JustAnotherGoneOff

  Φίλε Γιώργο, τι είναι αυτά που ρωτάς; 220 αποτελέσματα έχει στο γούγλη η λέξη.
  (και εδώ απαιτώ CC για τον “γούγλη” 😀 )

 5. JustAnotherGoneOff

  Το πρόβλημα ήταν σε ποια λέξη θα βάλω τα εισαγωγικά, στην παραγωγή ή στις ειδήσεις. Προτίμησα την τελευταία για να ειρωνευτώ τις προθέσεις των ψευδοϊστολόγων. Νομίζω πως είμαι περισσότερο ακριβής έτσι.

 6. Rodia

  Και όμως! Ας μη βιαστουμε να απαξιωσουμε τους μπλογκοσυλλεκτες. Κανουν κι αλλη -χρησιμη- δουλεια, ουτε'γω τους επισκεπτομαι για να ενημερωθω περι αρθρων.
  Ειναι δεικτες του αριθμου των μπλογκζ, του ρυθμου αναπτυξης τους, χωρια που ειναι αλλος ενας τρπος δικτυωσης -ίσως ο βασικοτερος (η “βαση” με τη πραγματικη της εννοια).

 7. nikan

  Πριν πολύ καιρό, δεν τολμώ καν να ψάξω το ποστ, έγραφα ότι οι aggregators πρέπει να γίνουν μηχανές αναζήτησης.
  Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να πεθάνουν. Να μεγαλώσουν και να καλυτερέψουν πρέπει. Γιατί αν λείπει κάτι είναι αυτό: ένας τόπος/τρόπος να συλλέγονται όλα τα ελληνικά ποστ, για να είναι διαθέσιμα για ανάλυση και έρευνα.
  Νομίζω ότι η ανάμνηση του μόνιτορ και του αρχικού sync σε παρασύρει στη θεώρηση σου. Οι aggregators του τότε ήταν προορισμοί: πήγαινες για να βρεις και να διαβάσεις. Οι aggregators του σήμερα είναι μηχανές αναζήτησης. Και προσωπικά αναζητώ εναγωνίως μια καλή ελληνική.

 8. nsyll

  εγώ του βρίσκω ακόμα χρήσιμους αλλά μόνο αν έχουν μια συγκεκριμένη θεματική.
  π.χ.
  http://drupal.org/planet/
  http://planet.ellak.gr/

  Δηλαδή συμφωνώ ότι έχουν πεθάνει με την λογική να συγκεντρώνουν ότι υπάρχουν εκεί έξω
  αλλά νομίζω ότι ταυτόχρονα με γεννιέται η ανάγκη για aggregation που μαζεύει blogpost με μια συγκεκριμένη θεματολογία.
  πχ το planet.ellak.gr του έχω δώσει να κάνει aggregation μόνο τα post με tag open source > http://nsyll.net/category/tag/open-source

 9. JustAnotherGoneOff

  Περίμενα επιτέλους κάποιος να μου πει την αντίθετη άποψη για να προσθέσω δυο τρία πράματα.

  Για να καλυτερέψουν οι aggregators πρέπει αυτοί που τους συντηρούν να ασχοληθούν μαζί τους. Γιατί όσο τους αφήνουν στην ίδια κατάσταση που ήταν δύο χρόνια πριν, τότε ναι, ας πεθάνουν.

  Δεν αντιλέγω για την έρευνα και την ανάλυση αλλά αυτό που με ενδιαφέρει εδώ είναι η συνολική τους χρηστικότητα σύμφωνα με τονπρωταρχικό τους προορισμό. Η έρευνα είναι μια υποσημείωση για ειδικούς.

  Είχα μια συζήτηση προ καιρού με μια φίλη που μου τόνιζε το γεγονός του “θορύβου”. Της είναι αδύνατον να δεχτεί πως μια βασική πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στην μπλογκόσφαιρα υπονομεύτηκε από όλο αυτό τον απίστευτο σημερινό οχετό. Δεν έχει άνεση στο να χρησιμοποιεί google reader, ούτε social network, επειδή προτιμά να κινείται “μόνη της”. Έστω, την βάζω να κοιτάζει το Buzz για να ανακαλύπτει αυτά που την ενδιαφέρουν.

  Αλλά το πρόβλημα είναι αυτοί οι ανεξάρτητοι χρήστες που αποφεύγουν τη δικτύωση σε twitter, frienfeed, Buzz και συναφείς διαδικασίες γιατί ο βασικός λόγος είναι πως δεν βρίσκονται online όλη μέρα! Αυτό είναι το μεγάλο κοινό που χάνουν οι aggregators και δεν μπορούν να απορροφήσουν τα social network!

  Η ίδια η φίλη μού πρότεινε μια εύστοχη λειτουργία για τους aggregators που σηκώνουν modifying, σαν το Sync κι όχι αυτούς που είναι τύπου Lilina: να παρέχουν τη δυνατότητα να φιλτράρεις τον ανεπιθύμητο θόρυβο, να αποκλείεις εσύ προσωπικά τα σαχλοενημερωτικά μπλπογκ με το πάτημα ενός κουμπιού που λέει “spam” ή “στρίβε από την οθόνη μου γιατί με προσβάλλεις”. Δεν ξέρω αν μπορεί να το υλοποιήσει το Sync αλλά αν γίνεται θα ήταν μεγάλο δώρο ακόμα και για μένα.

  Επίσης, Νίκο, λες: Οι aggregators του σήμερα είναι μηχανές αναζήτησης. Όχι απόλυτα, γιατί όταν καμιά φορά προσπαθώ να θυμηθώ το λινκ ενός μπλογκ, ο γούγλης είναι απέιρως πιο εύκολος από έναν aggregator.

 10. JustAnotherGoneOff

  nsyll,

  Σε αυτά που λες έχει γίνει συζήτηση σε αυτό το ποστ, με αφορμή το κλείσιμο του Blogspace:
  http://metablogging.gr/archives/1869

  Ξεκίνα από αυτή τη βάση για να καταλάβεις πως η θεματική αναζήτηση είναι πολύ ρευστή όταν δεν περιχαρακώνεται από την απόλυτη εξειδίκευση. Κι εγώ δεν έχω καταλήξει πως μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα.

 11. nsyll

  Ναι πράγματι και ουσιαστικά τα παραδείγματα που χρησιμοποίησα ανήκουν περισσότερο στην απόλυτη εξειδίκευση παρά στην θεματολογία.

 12. JustAnotherGoneOff

  Κι άσε την εξειδίκευση, πες ότι έχεις μπλογκ αποκλειστικά για την μουσική. Κάπου όμως σε πιέζει η επικαιρότητα και θες να ασχοληθείς έστω πρόσκαιρα. Και πες ότι τα γράφεις γαμάτα σε λέω. Η θεματική “πολιτική” πως θα σταμπαριστεί σε αναζητήσεις ενός κ-α-λ-ο-σ-τ-η-μ-έ-ν-ο-υ aggregator; Κανείς από τους σημερινούς aggregators δεν δίνει βάση πχ στα tags, εξ ου πως ούτε στο δικό μου μπλογκ χρησιμοποιώ πλέον τα tags.

  Θέλω να πω, μου ήρθε σπαμ για ένα καινούριο aggregator. Μια μπούρδα και μισή, χειρότερης υλοποίησης κι από Lilina. Μια αρπαχτή για να ικανοποιήσει τη φιλαυτία του διαχειριστή. Και παραδίπλα, οι άλλοι παλιοί aggregators παγωμένοι, απαξιωμένοι και συνεπώς αναποτελεσματικοί. Τι να τους κάνω; Ο γούγλης μου παρέχει πολύ καλύτερα εργαλεία για να κάνω αναζήτηση σε μπλογκ. Και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός.

 13. Sclavos Ioannis

  έτσι, δε χρειάζεται να πεθάνουν. Απλά να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να μετεξελιχθούν σε κάτι χρήσιμο και πάλι. Η εξειδίκευση σε ένα θέμα είναι μια λύση, άλλη λύση η κατηγοριοποίηση όπως κάνει το http://alltop.com/ και άλλη το να μπαίνει και ανθρώπινο χέρι στο ξεσκαρτάρισμα.

 14. JustAnotherGoneOff

  Αγαπητέ Γιάννη, σαφώς το θέμα είναι να κάνεις ένα αποτελεσματικό http://alltop.GR μιλώντας για την επιβίωση των aggregators. Από κει και πέρα, σωστά θέτεις τρεις διαφορετικές παραμέτρους α) εξειδίκευση β) κατηγοριοποίηση γ) ξεσκαρτάρισμα. Θα πρόσθετα και μια τέταρτη δ) συνεχής αναβάθμιση της τεχνολογίας.

 15. Pingback: Οικοσύστημα παρακολούθησης προμηθειών και διαγωνισμών « Λίγο από όλ

Comments are closed.