Smartbusiness Forum: επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο internet

CultureGPS-GreeceΠριν δέκα περίπου χρόνια ήρθα σ’ επαφή για πρώτη φορά με το έργο του Geert Hofstede σχετικά με τις εθνικές κουλτούρες και πως αυτές μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα 5διάστατο χώρο. Ο Hofstede όντας υπάλληλος της IBM τη δεκαετία του ’70, μελέτησε μια σειρά χωρών μέσα από τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές της IBM, και συγκέντρωσε τα συμπεράσματά του σ’ ένα βιβλίο που μένει κλασσικό στην φιλολογία της διοίκησης επιχειρήσεων: Culture’s Consequences.

Ενδιαφέρθηκα πρόσφατα γι αυτό ξανά και ανακάλυψα ότι έχει βγάλει (0 Hofstede) μια μικρή εφαρμογή για iphone, το CultureGPS που δείχνει συνοπτικά τις μετρήσεις για κάθε χώρα.

Υπάρχει ένα στοιχείο για την Ελλάδα που με εντυπωσίασε καθώς τώρα το είδα κάτω από άλλο πρίσμα: Στον άξονα που λέγεται Uncertaincy Avoidance (UAI) η Ελλάδα έχει το υψηλώτερο σκορ στον κόσμο!

Αμέσως αυτό οδηγεί σε συσχετισμούς κι εξηγεί συμπεριφορές που ταλανίζουν χρόνια:

  • η γενικευμένη επιθυμία να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι (η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο) σε καταφανή αντίθεση με την υποστήριξή μας  (της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων τουλάχιστον) στην οικονομία της αγοράς.
  • το  απίστευτα υψηλό ποσοστό ιδιόκτητης κατοικίας και της προσήλωσης στην επένδυση στην ακίνητη περιουσία ως την διαχρονικά πιο ασφαλή
  • στον προσανατολισμό και στην εξάρτηση των επιχειρήσεων προς κι από το δημόσιο.
  • στον βαθύτατο συντηρητισμό μας (αλήθεια, πόσοι επιθυμούν να αλλάξει κάτι κι όχι απλά να ‘βελτιωθεί’ προς το ίδιον συμφέρον;)

Αν εντοπίζετε στον παραπάνω μικρό κατάλογο μερικές από τις χρόνιες κακοδαιμονίες μας, αν συμφωνείτε, αν πράγματι επιθυμείτε κάτι ν’ αλλάξει, τότε θα έρθετε γρήγορα μπροστά στο δίλημμα: με ένα τέτοιο δομικό  χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας και του εθνικού μας χαρακτήρα, πωςμπορεί ν’ αλλάξει κάτι;;;

Κι η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά με μεγάλη δυσκολία και μεγάλη προσπάθεια. Τόσο μεγάλη που πιθανό να φοβίζει.

Αλλά τι έχουμε από την άλλη μεριά; Το να συνεχίσουμε τα ίδια ελπίζοντας. Κάπου διάβαζα τελευταία μια φράση της Αναϊς Νιν που ήταν κάπως έτσι: τρέλα είναι να εξακολουθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις να βγάλεις διαφορετικό αποτέλεσμα.

Κι ακριβώς εκεί είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας: το να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι καινούργιο, ή να κάνεις το παλίο διαφορετικά, καλύτερα, αποδοτικώτερα κι όχι απλά να μοστράρεσαι ως επιχειρηματίας όταν απλά είσαι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης.

Η εικόνα που έχουμε για τον επιχειρηματία είναι ταυτόσημη με το μεγαλοκαρχαρία, τον πλούσιο, το λαμόγιο.

Κι αν σκεφτεί κανείς το παραπάνω εθνικό χαρακτηριστικό μας, καταλαβαίνει γιατί αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουμε στο μυαλό μας δεν πληρούν ένα βασικό χαρακτηριστικό της επιχειρηματικότητας: το να παίρνεις ρίσκο και να τολμάς.Άλλο το business as usual, μπίζνες του μπαμπά, μπίζνες του κολλητού και του έχω-γω-ένα-φίλο-στο-σωστό-πόστο κι άλλο το να επιχειρείς against all odds,  που στην Ελλάδα, όποιος έχει τολμήσει να κάνει έστω ελεύθερο επάγγελμα, το έχει νοιώσει πολύ καλά στο πετσί του.

Αλλά ελπίζω! Τα πράγματα του διαδικτύου ειδικά είναι αρκετά ελπιδοφόρα τον τελευταίο καιρό. Η ιστορία που ξεκίνησε με το opencoffee και τώρα openfund έχει ανοίξει ένα  άλλο παράθυρο. Και μαθαίνω, και βλέπω για κινήσεις που θα πλουτίσουν ακόμα περισσότερο αυτό το οικοσύστημα,.

Τι γίνεται όμως εκτός διαδικτύου; Γιατί καλώς ή κακώς, η μικρή ομάδα των internet entrepreneurs (όσο κι αν ο όρος είναι καταχρηστικός ακόμα), έχει αφενός ένα  buzz machine πιο κοντά της,  αφετέρου δεν διαθέτει τον όγκο που θα κάνει τη διαφορά στο σύνολο.

sbfΚι εδώ έρχομαι επιτέλους στο θέμα μου, που είναι το Smartbusiness Forum, μια προσπάθεια που καταρχήν παίρνει τη μορφή ενός forum συζήτησης και μια καμπάνιας για την επιχειρηματικότητα, κι αργότερα φιλοδοξεί να εξελιχθεί και παραπέρα.

Το Smartbusiness Forum είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από το Στάθη Χαϊκάλη και που έλαβε τη μορφή της μέσα από offline μακρόχρονο διάλογο.

Έχω συμμετάσχει στην πολήμηνη προετοιμασία ακριβώς γιατί πιστεύω ότι το πνεύμα της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας πρέπει να φύγει από τα στενά πλαίσια του διαδικτύου και ν’ αγγαλιάσει κι άλλους πιο παραδοσιακούς  τομείς,  τομείς που μπορούν όμως να δημιουργήσουν εξωστρέφεια, θέσεις εργασίας, εθνικό πλούτο και, τελικά, μια άλλη Ελλάδα.

Μια βασική επιδίωξη του Smartbusiness Forum είναι να ανακαλύψει και να προβάλει αυτούς τους ‘άλλους’ επιχειρηματίες, τις προσπάθειες που αξίζουν προβολή κι επιβράβευση. Όχι σαχλά βραβεία και τέτοια. Απλά να τους δει ο κόσμος. Κι ειδικά να τους δουν οι νέοι που τώρα προσανατολίζονται στο τι να κάνουν στη ζωή τους για να εμπνευστούν από το παράδειγμά τους και να επιθυμήσουν να το μιμηθούν.

Σ’ αυτά τα πλαίσια πέραν της προετοιμασίας, θα συμμετάσχω και σ’  ένα πάνελ όπου θα παρουσιάσω ένα αγαπημένο pet project, το Greekstartups.com. E, εντάξει εγώ δεν μπορώ να ξεφύγω και πολύ από το διαδίκτυο αφού αυτή είναι η δουλειά μου 🙂

Αν πιστεύετε κάτι από τα παραπάνω, συνδράμετε την προσπάθεια. Η είσοδος είναι ελεύθερη έτσι κι αλλιώς.

Εδώ είναι το πρόγραμμα.

Κι εδώ το group στο linkedin.

Και θυμηθείτε, μια προσπάθεια έχει το χαρακτήρα που δίνει η συμμετοχή κι όχι η ιδέα κι η πρόθεση αυτών που την ξεκίνησαν. Με λίγα λόγια, αν νομίζετε ότι μπορεί να γίνει καλύτερη, κάντε τη. Μην επαναπαυθείτε απλά στο να το πείτε.

1 thought on “Smartbusiness Forum: επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο internet

  1. glezos

    Θα 'μαι εκεί! Το ίδιο και άλλοι Indifexians.

    Εξαιρετική πρωτοβουλία. Πιστεύω θα μας μάθει πολλά.

Comments are closed.