Google Social Search

Πρέπει να κοιμόμουνα ή -το πιθανώτερο- να ήμουν χωμένος μέχρι το λαιμό με κάτι άλλο, για να μην πάρω είδηση μια τόσο σημαντική ανακοίνωση: το ακόμα πειραματικό Google Social Search.

Τι είναι το Social Search; Search αλλά με συμπερίληψη αποτελεσμάτων από το ‘κοινωνικό σου περίγυρο’ δηλαδή από τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα ΚΑΙ που έχεις συμπεριλάβει στο google profile  σου. Κι αυτό βέβαια είναι το δύσπεπτο σημείο της υπόθεσης. Γιατί ναι μεν κανείς δεν σε αναγκάζει να έχεις ένα google profile, ούτε, αν έχεις, να συμπεριλάβεις την δείνα ή την άλλη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης σ’ αυτό. Αλλά αν το κάνεις η ταυτότητα σου με όλες τις αποχρώσεις της είναι στα χέρια της μαμάς Google κι όσων μπορούν να την εκμεταλλευτούν.

Κι εδώ είναι για άλλη μια φορά το δίλλημα. Γιατί δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα την εξαιρετικά σημαντική προσθήκη του να έχεις την γνώμη των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ειδικά όταν δεν πρόκειται για κάποιο ουδέτερο γνωστικό, επιστημονικό ή γενικών γνώσεων θέμα  αλλά κάτι που θα επηρεάσει τη συμπεριφορά σου και την εμπειρία σου: την απόφαση για  ένα ταξίδι, μια αγορά, ακόμα και τη συμμετοχή σε μια κοινωνική πρωτοβουλία.

Από καθαρά τεχνολογική σκοπιά το Social Search έχει ένα άλλο ενδιαφέρον. Γίνεται τελευταία μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ενημέρωσης και προτείνονται δύο μεγάλα παραδείγματα σε αντίστηξη: το παλιό της  Google, που με τους φοβερούς αλγόριθμούς της σου φέρνει ότι ζητήσεις, και το νέο της ενημέρωσης μέσα από τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης και αλγόριθμους προτεινόμενων βάσει των σχέσεων και της παλαιότερης συμπεριφοράς σου. Είναι αυτό που λέμε “τα νέα με βρίσκουν πλέον”. Κι επειδή αυτό το δεύτερο έχει προταθεί ως η απειλή για την Google, το Social Search έρχεται να αντισταθμίσει εν μέρει (;) αυτή την καινούργια πραγματικότητα.

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με τον  Matt Cutts που εξηγεί τα βασικά του Social Search.

4 thoughts on “Google Social Search

 1. coolplatanos

  Δεν είναι σαφές σε μένα εάν είσαι υπέρ αυτής της υπηρεσίας ή κατά, ή ποια θετικά και ποια αρνητικά βρίσκεις σε αυτή. Ειδικά εκεί που αναφέρεσαι σε δίλημμα δεν κατανοώ ποιο είναι το δίλημμα, όπως και εκεί που αναφέρεσαι σε απειλή για τη google που αντισταθμίζεται με αυτή την υπηρεσία. Ισως μου λείπουν κάποιες πληροφορίες που έχεις υπόψη και γι' αυτό μου είναι ασαφές.
  Πάντως η αίσθηση που έχω είναι ότι θα έχω μία Νικολούλη στο διαδίκτυο και που ακόμα κι όταν δεν θα θέλω να μάθουν ότι πρόκειται να ταξιδέψω π.χ. στο Μπουτάν θα το μαθαίνουν οι γνωστοί μου και οι φίλοι μου. Ή έχω επιλογή να μην βλέπουν κάποιες πληροφορίες που μπορεί να αναζητώ; Θέλω να υποθέτω ότι ναι, θα μπορώ να κρατήσω κάποιες πληροφορίες μόνο για μένα, όταν θέλω ή απλά να μη δημιουργώ τέτοιο προφίλ κοινωνικής δικτύωσης.

 2. nikan

  Δεν σου είναι σαφές γιατί δεν μου είναι ξεκάθαρο: από τη μια το βρίσκω πολύ χρήσιμο, από την άλλη παραδίδω πλήρως την ταυτοτητά μου στη Google για να το κάνω να δουλέψει.
  Δεν ισχύει όμως αυτό που λες περί Νικολούλη. Μπορείς να τα 'κρύψεις' όλα κι ακόμα και να τα έχεις φανερά, δεν πρόκειται να εμφανίζονται αυτόματα στους φίλους σου. Μιλάμε για αναζήτηση, όχι για twitter

 3. Pingback: Facebook vs Google: το μέσα και το έξω | R a d i x . g r

 4. tonvour

  Τα social media πλεον υποσκελισαν την χρησιμοτητα των email και ασ ετοιμαστουμε για συνεργασιες παρα για high runking…

Comments are closed.