Τα spread κι ο Νασρεντίν Χότζας

Θυμήθηκα μια παλιά ιστορία, από τις πολλές που κυκλοφοράνε στην ανατολή, με ήρωα το θυμόσοφο Χότζα, τον Νασρεντίν:

Μια μέρα μπήκε κλέφτης στο σπίτι του Νασρεντίν και του ξάφρισε λεφτά, κοσμήματα, ασημικά κι ότι άλλο πολύτιμο βρήκε. Όταν το ανακάλυψε ο Νασρεντίν, βγήκε από το σπίτι έξαλλος κι εξιστορούσε στους γείτονες το κακό που τον βρήκε.
-Εσύ φταις, του λέει ο πρώτος. Γιατί κρατάς πολύτιμα πράγματα στο σπίτι σου.
-Και γιατί δεν έχεις ένα σκύλο φύλακα, του λέει ο δεύτερος
-Έπρεπε να τα έχεις κρυμμένα, του λέει ο τρίτος κι έτσι συνέχιζε η κουβέντα.
Κάποια στιγμή γυρνάει ο Χότζας και τους ρωτάει:
-Για σταθείτε ρε άνθρωποι; Δεν νομίζετε ότι φταίει και κάτι άλλο;
-Τι, τον ρωτούν;
-Ο κλέφτης!
Γιατί τώρα την θυμήθηκα την ιστορία; Γιατί άμα διαβάσεις τι λέγεται και τι γράφεται για την κατάσταση της Ελλάδας κάπως έτσι μοιάζει το πράγμα: φταίνε οι κερδοσκόποι, η παγκόσμια οικονομική κρίση,  η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή ένωση, ο Μπαρόζο, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, οι τράπεζες εν γένει, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο καπιταλισμός, οι φόροι, η συστημική σχέση βορρά νότου, τα φυγαδευθέντα κεφάλαια, τα λαμόγια, οι πολιτικοί, οι Κινέζοι…
Για σταθείτε ρε άνθρωποι; Δεν νομίζετε ότι φταίει και κάτι άλλο;
Τι;
Το ότι δεν μπορείς να βγάζεις 10 και να ξοδεύεις 12 επί 30 χρόνια και να την βγάζεις καθαρή;
Αλλά άντε πες το αυτό στους οφειλέτες των χρεωστικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

Posted via email from Στο δίχτυ

7 thoughts on “Τα spread κι ο Νασρεντίν Χότζας

 1. coolplatanos

  Ηθελα να σου αφήσω σχόλιο μόλις πρωτοδιάβασα τούτο και το προηγούμενο κείμενο, αλλά σήμερα τελικά θα σου αφήσω δύο παραπομπές σε άρθρα του Εθνους με στοιχεία που λένε αυτά που θα ήθελα να σου πω για τούτο και το προηγούμενο κείμενο σου. Παρακολουθούσα υποχρεωτικά λόγω δουλειάς για χρόνια την οικονομική αρθρογραφία που αφορούν τα στοιχεία που παραθέτει ο Δελαστίκ και ξέρω ότι έχει δίκιο. Επομένως ας πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Είναι διαφορετικό πράγμα το να σοβαρευτούμε γενικότερα και να οργανωθούμε ως κράτος κλπ και διαφορετικό να μας πιάνει πανικός ότι εμείς μόνο τα έχουμε κάνει μπάχαλο. Οταν παρακολουθούσα τότε την αρθρογραφία στο ΚΕΡΔΟΣ που δούλευα οι τράπεζες από τη μία διαπίστωναν ότι μεγαλώνει το χρέος των νοικοκυριών και από την άλλη άλλα κείμενα υποστήριζαν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώριο ανάπτυξης των δανείων στην Ελλάδα. Αυτά είναι οι σχιζοφρένειες των αντιθέσεων που αναγκαστικά περιέχει η λειτουργία των τραπεζών σε καπιταλιστικές συνθήκες (δήθεν ελεύθερης αγοράς…). Ρίξε μία ματιά σε αυτά που σε παραπέμπω. Ο Δελαστίκ είναι από τους καλύτερα πληροφορημένους δημοσιογράφους νομίζω στην Ελλάδα. Μιλάει 9 γλώσσες και είναι παθιασμένος και σοβαρός με τη δουλειά του. Το ένα εδώ και το άλλο εδώ.

 2. nikan

  Θα σε απογοητεύσω: το πρώτο άρθρο που διάβασα δείχνει αν όχι ηθελημένη διαστρέβλωση, τότε σίγουρα άγνοια της πραγματικότητας. Και πρώτα απ' όλα δεν μιλάμε για χρεωκοπία της χώρας. Οι χώρες δεν χρεωκοπούν. Τα κράτη χρεωκοπούν. Έχει διαφορά. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ κινδυνεύει με χρεωκοπία. Κι είναι πολύ απτή κι ο κίνδυνός της ένα μήνα μόλις μακριά. Το έγραψα κι αλλού αλλά να το ξαναπώ κι εδώ τι σημαίνει χρεωκοπία: σε ένα μήνα καθίστανται ληξιπρόθεσμα κάποια παλιά δάνεια + το δημόσιο έχει ανάγκες σε ρευστό για να πληρώσει *βασικά* μισθούς και συντάξεις. Αυτό που προτίθεται να κάνει είναι να βγει στην αγορά και να ζητήσει δανειακό χρήμα πουλώντας ομόλογα. Απ' ότι είδαμε μέχρι τώρα, αν καταφέρει να δανειστεί, θα δανειστεί με περίπου διπλό κόστος απ' ότι ο μέσος Ευρωπαίος.
  Αν ΔΕΝ καταφέρει να δανειστεί, τότε δεν θα πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις και δεν θα πληρώσει ένα μεγάλος μέρος των μισθών του δημοσίου.
  Το πρώτο σημαίνει ότι πρακτικά θα πάψει η όποια δυνατότητα να μπορεί να ξαναδανειστεί (για τους επόμενους μήνες, μ' ότι συνεπάγεται αυτό) και το δεύτερο ότι θα αρχίσει η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων που μπορεί να μας οδηγήσουν και σε ματοκύλισμα. Αυτή είναι η προοπτική μας, τόσο μαύρη, τόσο άμεση. Κι αντί να συζητάμε πως θα την αποφύγουμε, συζητάμε για τον καπιταλισμό, τα κακά funds, την κακή Γερμανία, το ότι κι άλλοι χρωστάνε κι ίσως περισσότερο από μας. Χ… αν χρωστάνε κι άλλοι. Το δικό μου σπίτι δεν θέλω να βουλιάξει. As simple as that.

 3. coolplatanos

  Παίζουμε με τις λέξεις μου φαίνεται επειδή κι εσύ κουβαλάς τις δικές σου προκαταλήψεις όπως κι εγώ και κάθε άνθρωπος. Οταν αναφέρεται σε χώρες κράτη ουσιαστικά αναφέρει ο Δελαστίκ. Εσύ καταλαβαίνω ότι εξετάζεις το γεγονός να χρεοκοπήσει εσωτερικά το κράτος και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

  Ο Δελαστίκ εξετάζει το αν πράγματι έχουμε τέτοιο κίνδυνο και παραθέτει παραδείγματα όπου αυτό δεν

  συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις καθώς και τα παιχνίδια των τραπεζών. Δεν νομίζω ότι θέτει ζήτημα

  “κακών” κεφαλαίων, αλλά ωμά αυτά που συμβαίνουν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται σε κάθε περίπτωση είτε ονομάσουμε το σύστημα καπιταλισμό, είτε ούγκου – ούγκου. Το ρόλο των τραπεζών σε όλο αυτό το παιχνίδι δεν το επισημαίνει μόνο ο Δελαστίκ, τον έχει ήδη επισημάνει και ο Ομπάμα http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp… με μέτρα που επιχειρεί να πάρει και ο Σαρκοζί http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&su…. Θα μου πεις σκασίλα μου, εμένα με ενδιαφέρει πώς θα σωθούμε εμείς. Το πώς θα σωθούμε σίγουρα δεν είναι απόφαση δική σου, δική μου ή του Δελαστίκ, αλλά όσων τα γνωρίζουν όλα αυτά και το πώς τα
  χειρίζονται. Ο Δελαστίκ απλά πληροφορεί τον κόσμο για να μην καταπίνει αμάσητα όσα λέγονται και να θεωρεί ότι μοναδική επιλογή και δρόμος είναι η χρεοκοπία.Και ξέρω πολύ καλά τι λέω διότι ξέρω ότι δεν είναι συνομωσιολόγος, ούτε συναισθηματικός να λέει ότι “μας την πέσανε οι κακοί”, αλλά ψυχρά λογικός.

 4. nikan

  Δεν παίζουμε καθόλου με τις λέξεις: αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσει τι σημαίνει 'χρεωκοπία' δεν θα πάρεις σωστή απάντηση στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Κι όταν ο μέσος Έλληνας έχει πρόβλημα να αντιληφθεί τον ορίζοντα των γεγονότων, πόσο περισσότερο πρόβλημα θα έχει να αντιληφθεί την πορεία τους.

  Κι εδώ είναι η ευθύνη της ενημέρωσης: αντί να αναλύει τις (αδιαμφισβήτητες) συστημικές αδυναμίες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, έπρεπε να πει ξεκάθαρα στον κόσμο ποιές είναι οι επιλογές μας.
  Διαβάζω συνέχεια άρθρα του τύπου 'δεν είμαστε οι μόνοι' κι όχι μόνο από Έλληνες αλλά κι από πολλούς επιφανείς ξένους οικονομολόγους. So what? Αν χρεωκοπήσουμε, μόνοι μας θα το νοιώσουμε. Δεν θα μας κάνουν παρέα. Και πολύ περισσότερο, αν χρεωκοπήσουν εκείνοι, εμείς, όπως έχει δείξει το ιστορικό της φτωχής αλληλεγγύης μας προς άλλα αναξιοπαθούντα έθνη, δεν θα τους κάνουμε επίσης παρέα.

  Τι θα περίμενα από τον Δελαστίκ και τον όποιο Δελαστίκ; Να μας πει ξεκάθαρα το πρόβλημα, κι αν μπορεί, να συνεισφέρει και μια λύση. Όλη αυτή η ρητορική που μας τραβάει το βλέμμα από το άμεσο κι επερχόμενο, απλά το κάνει αναπόφευκτο.

  Συγνώμη για την ένταση στο ύφος, αλλά έχω ξεχειλίσει. Νομίζω πρώτη φορά στη ζωή μου τόσο.

 5. coolplatanos

  Για να μην κάνουμε μυθιστόρημα στα σχόλια θα σου απαντήσω από τη σελίδα μου 🙂 Δεν με ενοχλεί το ύφος σου. Κατανοώ 🙂

 6. coolplatanos

  Πάντως με τα άρθρα του Δελαστίκ προσπάθησα να σου επισημάνω ποιος είναι “ο κλέφτης” στην ιστορία του Χότζα που αναφέρεις. Διότι ασυνείδητα αναφέρεσαι μέσα από το μύθο του Χότζα στον παράγοντα που δεν συνυπολογίζεται (κλέφτης), αλλά τον αναιρείς στο τέλος του ποστ όταν ρίχνεις το βάρος σε οφειλέτες πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Ομως ψυχραιμία και όχι πανικός! Δεν βοηθά σε τίποτα. Τώρα μαζεύω υλικό να το διαβάσω και να σου απαντήσω εκθέτοντας τις απόψεις μου εκτενέστατα. Αυτό που βαριόμουν αρχικά να κάνω διαβάζοντας όλα τα τελευταία ποστ δεν το απέφυγα τελικά 🙂

 7. nikan

  Μιας και θα βγεις στη γύρα να μαζέψεις άρθρα κάνε μια στατιστική για 'τις πταίει' και θα δεις ότι βασικά το βάρος πέφτει σε ένα εξωτερικό παράγοντα: κρίση, Γερμανία, Τράπεζες, Goldman Sachs κτλ. Κι αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ο ' κλέφτης' είναι εντός των πυλών, χρόνια τώρα.

Comments are closed.