ebooks #2

Πριν δυο μήνες που ξεκινούσα την ‘περιπετειά΄μου με τα ebooks έλεγα πως:

Το να κρατάω όμως το ipod σε θέση ανάγνωσης για αρκετή ώρα το βρήκα μη πρακτικό και πολύ κουραστικό, οπότε σαν μόνιμη λύση δεν παίζει. Είναι όμως μια καλή λύση για casual reading σε μετρό και λεωφορεία όπου η ανάγνωση είναι λίγο επιπόλαια και δεν διαρκεί πολύ.

Τελικά αυτή η πρώτη εκτίμηση δεν με πτόησε. Έχω κατεβάσει κάμποσα βιβλία στο ipod/Stanza combo, έχω διαβάσει 4-5 απ’ αυτά, κι όχι μόνο στις διαδρομές αλλά και στον καναπέ και στο κρεβάτι και το άβολο της υπόθεσης αποδείχτηκε μικρότερος παράγοντας.

Εφόσον λοιπόν βρήκα ένα modus vivendi μ’ αυτόν τον reader (ipod/Stanza), το επόμενο βήμα ήταν η οργάνωση της e-βιβλιοθήκης. Κι εδώ στάθηκα τυχερός γιατί εντελώς συμπτωματικά έπεσα πάνω στο calibre.
To calibre είναι ένα open source πρόγραμμα οργάνωσης των ebook. Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται σαν μια καταχώρηση αλλά μπορεί να αποτελείται από πολλά διαφορετικά φορμά. Το ίδιο το calibre προσφέρει τη λειτουργία της μετατροπής από ένα φορμά σε άλλο.
Η λειτουργία αναζήτησης των metadata του ebook θα θυμίσει σε πολλούς itunes: εξώφυλλα και βιβλιογραφικά στοιχεία αναζητούνται αυτόματα στο διαδίκτυο και κατεβαίνουν για να εμπλουτίσουν την πληροφορία για το βιβλίο.
Το παρακάτω βίντεο είναι μια παρουσίαση του calibre από τον δημιουργό του.

Ενώ άλλους ebook readers το calibre τους αναγνωρίζει μόλις συνδεθούν στον υπολογιστή, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με το ipod. Για να κατέβει ένα βιβλίο από το calibre στο stanza στο ipod, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η server λειτουργία του calibre και προφανώς να υπάρχει wireless δίκτυο στο σπίτι.

Για να είναι ένα βιβλίο αναγνώσιμο από το stanza πρέπει να είναι σ’ ένα βολικό φορμά. Το epub είναι μια χαρά αλλά πολλά βιβλία (ειδικά τα δωρεάν) τα βρίσκεις μόνο σαν pdf.
Θεωρητικά το calibre μπορεί να μετατρέψει ένα pdf σε epub κι επιδέχεται και κάποια ρύθμιση για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά για να πάρεις κανείς πραγματικά καλό αποτέλεσμα απαιτούνται γνώσεις regexp και xpath και βέβαια html που σημαίνει μόνο μια μικρή ομάδα προγραμματιστών μπορεί να το καταφέρει.

Για τους υπόλοιπους υπάρχει μια πιο χρονοβόρα αλλά απλή λύση. Να επιτελέσουν τη μετατροπή σε epub κι έπειτα να επεξεργαστούν το παραγόμενο με ένα πρόγραμμα editing για epub. Ένα απλό κι ελεύθερο τέτοιο είναι το Sigil.
Και το Calibre και το Sigil τρέχουν σε όλα τα λειτουργικά: και Windows και Mac OS και linux οπότε βολεύουν όλο τον κόσμο.
Η διαδικασία επεξεργασίας ενός βιβλίου στο Sigil είναι εκνευριστικά αργή εξαιτίας ενός bug. Όσο μεγαλύτερο είναι το προς επεξεργασία αρχείο, τόσο πιο αργά ανταποκρίνεται το Sigil γι αυτό στην διαδικασία μετατροπή ενός αρχείου σε epub είναι σοφό να του πούμε να ‘κόβει’ τα μετατρεπόμενα αρχεία αν είναι πάνω από ένα σχετικά μικρό μέγεθος, ας πούμε 20kb (: Preferences > Conversion >Epub > Split files larger than >20).

Τέλος, να πω πως ο Γιάννης Φαρσάρης, που έχει γράψει ένα μυθιστόρημα που διανέμει ελεύθερα με άδεια Creative Commons, έχει φτιάξει μια σχετική σελίδα στο facebook όπου κάνει μια πολύ καλή δουλειά ενημερώνοντας για ebooks κι ελεύθερα αναγνώσματα που ανακαλύπτει στο διαδίκτυο. Αξίζει να την παρακολουθήσετε.

3 thoughts on “ebooks #2

 1. Chris Pantazis

  Έχω διαβάσει πολλά βιβλία σε iPhone και περιέργως μου φαίνεται πολύ εύκολο (δεν το περίμενα). Χρησιμοποιώ το Good Reader (http://www.goodreader.net/goodreader.html) μιας και αγαπημένο format είναι το .pdf.

  Ευχαριστώ για το link με το Calibre. Φαίνεται ενδιαφέρον και θα το χρησιμοποιήσω.

 2. sotirios p

  Ενώ έχω ανακαλύψει και χρησιμοποιώ το Calibre και σε Ubuntu και σε XP για να διαβάζω βιβλία αλλά και ως RSS reader για μερικές εφημερίδες και περιοδικά, τώρα έμαθα στο άρθρο αυτό για το Sigil. Ευχαριστούμε.

 3. Sidood

  Σούπερ το calibre – το χρησιμοποιώ για το sony reader μου. Αλλά δυσκολονόητη αυτή η γλώσσα για να γράψεις recipe. Δυστυχώς για τα ελληνικά sites χρειάζονται γνώσεις …προγραμματιστή.

Comments are closed.