Μια πρόταση εξόδου από την κρίση που έρχεται από την Αργεντινή

Σ’ αυτό το άρθρο διάβασα μια ενδιαφέρουσα είδηση: ο πρώην υπουργός οικονομικών της Αργεντινής Doming Cavallo μαζί με τον Joaquim Cottani, πρώην υφυπουργό (;) οικονομικής πολιτικής της Αργεντινής, πρόκειται να παρουσιάσουν τον Ιούλιο ένα paper για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ισχυριζόμενοι ότι η υποτιμησιακή παγίδα (η γνωστή ιστορία ότι πρέπει να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ και να κάνουμε υποτίμηση) είναι μια ανοησία.
Συγκεκριμένα οι Καβάλλο Κοττάνι προτείνουν δύο μέτρα αντί της υποτίμησης:
α. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών
β. Κατάργηση των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ.
Ενώ η πολιτική αυτή, λένε, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη (οι απώλειες από τις εργοδοτικές εισφορές θα ισοσταθμιστούν από τα έσοδα του ΦΠΑ), η επίπτωση στο κόστος εργασίας  θα είναι δραματική κι η διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων κι υπηρεσιών σε νέα επίπεδα εξ αιτίας της πτώσης του κόστους εργασίας, λένε, θα είναι ισοδύναμη με 40-45% υποτίμηση!
Έχω πολλές απορίες με την πρόταση αλλά πρέπει ν’ αναγνωρίσω ότι είναι ενδιαφέρουσα.Και κυρίως είναι πρόταση κι όχι προφητεία του Νοστράδαμου όπως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.
Όμως τώρα που διαβάσατε την πρόταση, ακούστε ποιός είναι ό Καβάλλο: είναι ο υπουργός της Αργεντινής που οργάνωσε επί Μενέμ την ισοτιμία 1 προς 1 μεταξύ πέσο και δολλαρίου που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη γνωστή καταστροφή.
Είναι επίσης εκείνος που επί ντε λα Ρούα εισήγαγε το corralito, δηλαδή το πάγωμα των τραπεζικών καταθέσεων. Θα είναι, λοιπόν, τουλάχιστον τραγελαφικό η πρόταση του να δουλεύει και να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

 

Posted via web from Στο δίχτυ

6 thoughts on “Μια πρόταση εξόδου από την κρίση που έρχεται από την Αργεντινή

 1. Panos Zamanis

  Δεν πρόλαβα να διαβάσω το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις αλλά με απλά μαθηματικά ακόμη και ο μηδενισμός των εργοδοτικών εισφορών, ακόμη και σε εταιρείες εντάσεως εργασίας, δεν μπορεί να φέρει τόσο μεγάλη μείωση των τιμών. Από την άλλη σίγουρα θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα.
  Όμως Νίκο όπως και εσύ γνωρίζεις, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας δεν είναι απλά το εργατικό κόστος αλλά η χαμηλή μας παραγωγικότητα.
  Γι αυτό και φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άμεση λύση αφού η παραγωγικότητα έχει άμεση σχέση τόσο με την κουλτούρα μας όσο και τις υποδομές μας (και τα δύο μπορούν να αλλάξουν με αργούς ρυθμούς).

 2. nikan

  Πάνο, υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας, αλλά αυτό είναι δομικό και δε λύνεται με ένα δυο μέτρα. Το πρόβλημα του κόστους εργασίας και συνεπως του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών όμως δεν είναι αμελητέο. Υπάρχουν μια σειρά από παραδοσιακοί κλάδοι που μπορούν να ευνοηθούν άμεσα και ν' αυξήσουν το μερίδιο των εξαγωγών τους. Επιπλέον, η μετακύληση του οφέλους στην εσωτερική αγορά, θα αναθερμάνει την αγορά σίγουρα. Δεν είναι για πέταμα η πρόταση. Αλλά για ν' αποφανθεί κανείς πρέπει να έχει στα χέρια του μια σειρά από στατιστικά δεδομένα τα οποία δεν έχουμε. Ελπίζω -το τονίζω το ελπίζω- να έχει η κυβέρνηση

 3. George Nikopoulos

  Μου είναι πραγματικά αδύνατον να αντιληφθώ πως γίνεται να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη η παράλληλη εφαρμογή των 2 αυτών μέτρων. Με άλλα λόγια προτείνεται η ταυτόχρονη λύση και του ασφαλιστικού και της παραγωγικότητας!

 4. nikan

  Γιώργο, είναι απλό: τα παραπάνω έσοδα από το ΦΠΑ θα γίνουν επιδότηση της κυβέρνησης στα ταμεία για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων.
  Το κόστος εργασίας θα μειωθεί όμως. Άλλο είναι το side effect: πληθωρισμός λόγω του αυξημένου ΦΠΑ

 5. George Nikopoulos

  Θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε περιέλθει σε ένα φαύλο κύκλο. Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τα έσοδα τα οποία έχει ορίσει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και μέσα στην απελπισία της και την ανικανότητά της δεν πληρώνει τα 13 δισ που χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας από την άλλη πλευρά μαζεύεται αναγκαστικά για να μπορέσει να επιβιώσει αφού τα χρήματα που του χρωστάει το κράτος είναι αναγκαία για να συνεχίσει να υπάρχει. Ένα από τα μέτρα που παίρνει είναι να καθυστερεί ή να αναβάλλει τις πληρωμές του προς τους προμηθευτές. Κάποιοι από αυτούς δεν αντέχουν και κλείνουν δημιουργώντας πρόβλημα σε άλλους συνεργάτες τους και αφήνοντας στο δρόμο εργαζόμενους. Η ανεργία φέρνει περαιτέρω μείωση των πωλήσεων και τελικά είναι αδύνατον να μαζέψει το κράτος από ΦΠΑ ή από φόρους τα έσοδα που ορίζει το ΔΝΤ.
  Πιστεύω ότι μόνο αν δώσει τα χρήματα το κράτος στον ιδιωτικό τομέα και “κινηθεί” το χρήμα θα μπορέσει σιγά σιγά να ισορροπήσει η όλη κατάσταση. Φυσικά θα πρέπει πριν να έχει ορίσει τους ελεκτικούς οργανισμούς για την αισχροκέρδια ώστε οι εταιρείες να μη μπορούν να συνεχίζουν να πουλάνε στις υπέρογκες τιμές που πουλούσαν (έτσι ώστε να τους μένουν χρήματα να λαδώνουν τους ημέτερους και να παίρνουν τις δουλειές αυτοί).

 6. nikan

  Πιστεύω ότι μόνο αν δώσει τα χρήματα το κράτος στον ιδιωτικό τομέα και “κινηθεί” το χρήμα θα μπορέσει σιγά σιγά να ισορροπήσει η όλη κατάσταση

  Μα δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ αυτά τα λεφτά; Εδώ δανειστήκαμε για να πληρώσει μισθούς το Μάιο. Και θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε για τον ίδιο λόγο. Μόνο αν μειωθεί το δημόσιο στο μισό, θα βγει από τον κύκλο των ελλειμμάτων. Αλλά κι έτσι, με 400χιλ νέους άνεργους, η ύφεση είναι δεδομένη.

Comments are closed.