Το χρήμα σαν χρέος

Ένα καναδός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, ο Paul Grignon έχει φτιάξει αυτό το 47λεπτο ντοκυμαντέρ που μιλά για το τι είναι χρήμα, τα αδιέξοδα του σημερινού τραπεζικού συστήματος και προτείνει (συνοπτικά είναι η αλήθεια) κάποιες λύσεις για τη μεταρρύθμιση του τρόπου δημιουργίας χρήματος.
Έχοντας σπουδάσει οικονομικά, θυμάμαι καθαρά ότι η μεγαλύτερη έκπληξη που ένοιωσα απ’ οτιδήποτε διδάχτηκα ήταν ακριβώς αυτό που πραγματεύεται το φιλμ: ότι οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα! Κι είναι, νομίζω, κάτι που ελάχιστοι, ακόμα και μορφωμένοι κατανοούν ή απλά γνωρίζουν την ύπαρξη του.

Σαν εκπαιδευτικό και μόνο φιλμ, αξίζει πολλά. Δείτε το πριν το κατεβάσουν από το youtube όπου και το βρήκα, γιατί δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι καλώς βρίσκεται εκεί 🙂

7 thoughts on “Το χρήμα σαν χρέος

 1. coolplatanos

  Υπήρχε και στο vimeo και το είχα βάλει στη σελίδα μου τον Οκτώβριο του 2009, αλλά ναι, επειδή προφανώς υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα εξαφανίστηκε…

 2. christos

  κι ομως ολο αυτο το ειχαμε διδαχθει ξεκαθαρα στην πολιτικη οικονομια στην τριτη λυκειου.

 3. dealsend

  Πάνω κάτω και το Zeitgeist II τα ίδια έλεγε.

  και φυσικά υπάρχει και η έκδοση cartoon (search: animation money as a debt).

  Επίσης μπορείτε να δείτε το 'Collapse' (ντοκυμαντέρ) το οποίο κάνει αναφορά στο ενεργειακό πρόβλημα και πώς αυτό οδηγεί στην κατάρρευση των συγχρόνων οικονομικών μοντέλων.

  Γενικά υλικό υπάρχει…λύσεις δεν βλέπω 😉

 4. dealsend

  Χρήστο πολιτική οικονομία αν θυμάσαι έκανε μόνο η 4η Δέσμη. Προφανώς λοιπόν δεν τα 'ειχαμε' διδαχθεί όλοι. Από την άλλη μεριά, η Π.Ο. απλά μιλούσε για τα reserve requirements των Τραπεζών, αν θυμάμαι καλά.

 5. Tasos

  Μπορείτε να το δείτε κι εδώ με υπότιτλους. Μάλιστα έχουν επικοινωνήσει με τον Paul Grignon σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τους επέτρεψε κανονικά να το δημοσιεύσουν με υπότιτλους.

Comments are closed.