3 σημάδια ωρίμανσης των ελληνικών startup

Όσοι έχουν παρακολουθήσει στενά την πορεία των ελληνικών startup, από κείνη την πρώτη συνάντηση του OpenCoffee μέχρι σήμερα, θα έχουν αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
“Προς το καλύτερο;” είναι η αμέσως επόμενη ερώτηση. Πιστεύω ναι, και να τρεις λόγοι γιατί:

1. Περισσότερη τεχνολογία
Στο ξεκίνημα του opencoffee, η πλειονότητα των startup ή ‘startup’ αν προτιμάτε, ήταν κλόνοι ξένων λύσεων ή εφαρμογές περιεχομένου: social bookmarking προσπάθειες, aggregators, πρωτόλεια social networks ή απλά blogs. Κι όλ’ αυτά βέβαια χωρίς ιδιαίτερο τεχνολογικό έρρεισμα: κάποιες open source πλατφόρμες στην πλειονότητα, κάτι που ήταν εύκολο ν’ αντιγράψει κανείς και να μιμηθεί.
Όχι πλέον όμως. Προσπάθειες σαν το SocialWhale, το MyNetworkFolders, το CobaltBox, το fashinating, το Niobium Labs,  δείχνουν να κινούνται σ’ ένα άλλο επίπεδο προσπάθειας και πολυπλοκότητας και γι αυτό δεν βρίσκουν εύκολα μιμητές.
Ακόμα κι η μίμηση προϋπαρχόντων μοντέλων του εξωτερικού έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Δείτε για παράδειγμα το ichooze ή το favorious.

2. Περισσότερη εξωστρέφεια
Ένας άλλος κοινός τόπος των startup v 0.1 ήταν ο επαρχιωτισμός τους: απευθύνονταν βασικά στη ρηχή ελληνική αγορά που, ειδικά με το μοντέλο της διαφήμισης, δεν μπορεί να δώσει ψωμί παρά σ’ ελάχιστους. Τα νέα startup, που ανέφερα παραπάνω,  πέραν της τεχνολογίας, έχουν άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν απευθύνονται ειδικά στην ελληνική αγορά. Μπορεί να την χρησιμοποιούν σαν εμφαλτήριο της προσπάθειας τους αλλά στοχεύουν παραπέρα.  Δίπλα σ’ αυτά έχουμε το listiki και to coinmad, που βασική τους δύναμη είναι η καινούργια ιδέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα domain όλων λήγουν σε .com.

3. Περισσότερα κεφάλαια
Τέλος, έχουμε πια πηγές κεφαλαίων. Όχι αρκετές αλλά υπαρκτές. Κι εδώ νομίζω η δημιουργία του openfund έπαιξε ένα ρόλο αλλαγής του οικοσυστήματος. Πέρα από το openfund το ίδιο, είδαμε την πρώτη μεγάλη επένδυση από VC σε startup (spitogatos), την ημερίδα του Startup Day, την δημιουργία επενδυτικών σχημάτων όπως το Driin πρόσφατα κι η venturegeeks.  Κι υπάρχει και μια ανοιχτή συζήτηση για τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων σ΄αυτές τις προσπάθειες.

Πέραν των επενδυτικών κεφαλαίων όμως, έχουν προστεθεί και startup πλατφόρμες που μπορούν να γίνουν στήριγμα στα νέα startup όπως το Geo|Ads η διαφημιστική πλατφόρμα του Athensbook, το νεότευκτο tsoonami κ.α.

Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει. Μπορεί να μην έχουμε τα μεγέθη και την ποσότητα/ποιότητα των Αμερικάνικων startup, ούτε καν των  Ισραηλινών, μπορεί να μην έχουμε ακόμα τις ριζικές καινοτομίες ή τα startup που θα γίνουν the next google, ή the next facebook, αλλά κάτι έχουμε. Κάτι ωραίο, κάτι φρέσκο, κάτι ελπιδοφόρο. Αυτά ως νότα αισιοδοξίας στις σκοτεινές μέρες που διανύουμε.

ΥΓ.Ας με συγχωρήσουν οι φιλοι που ξεχνάω στις παραπάνω αναφορές κι ας φροντίσουν να μου υπενθυμίσουν τις προσπάθειες τους στα σχόλια.

9 thoughts on “3 σημάδια ωρίμανσης των ελληνικών startup

 1. Georgios

  Νίκο – Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στο Favorious. Είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης (προφανές από το design!).

  Δεν ήξερα για το metablogging.gr μέχρι που το είδα στους referrers του Favorious. Πολύ ενδιαφέρον blog ειδικά για κάποιον σαν εμένα που προσπαθεί να καταλάβει την ελληνική startup σκηνή.

 2. Georgios Kaperonis

  Νίκο, ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στο Favorious. Είναι ακόμα στα αρχικά στάδια (φαίνεται απο το design!) και είναι ενθαρρυντικό να βλέπω ότι σχολιάζεται.

  Δεν ήξερα για το metablogging.gr μέχρι που το είδα στους referrers του Favorious. Πολύ καλό blog και ότι πρέπει για κάποιον που προσπαθεί να καταλάβει την ελληνική Internet σκηνή.

 3. nikan

  Γιώργο, το metablogging είναι από τα πρώτα μπλογκ που ασχολήθηκαν με startup στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου. Αν θες, καταχωρήσου και στο greekstartups.com

 4. CoinmadKostas

  Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σε μας!

  Ενώ μεν θεωρητικά όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει κάτι μέσω ίντερνετ, φαίνεται σωστό να απευθύνεται σε όλο το ιντερνετικό κοινό του πλανήτη, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο πως θα περάσεις την ιδέα σου στον κόσμο, χρειάζεται υπερβολικά μεγάλο budget για κάτι τέτοιο και πολύ χρόνος.

  Αυτός νομίζω είναι κι ο λόγος που πολλοί στοχεύουν στο κοινό της χώρας τους, που κάποια πράγματα είναι περισσότερο συμμαζεμένα και οι ανάγκες του κόσμου είναι πιο γνωστές στους δημιουργούς.

  Πέρα όμως από όλα αυτά, χρειάζεται διαρκής βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών και σταθερά βήματα. Όσο καλή μπορεί να είναι μια αρχική ιδέα, νομίζω πως αν κολλήσεις μόνο εκεί την πατάς στο τέλος.

  Ο κόσμος έχει πολλές απαιτήσεις πλέον και δεν έχει χρόνο να μπαίνει σε 10 διαφορετικά site για τα ψώνια του, τη διασκέδαση και την ενημέρωσή του. Είναι νομίζω κι ένας από τους λόγους που το Facebook πήγε τόσο καλά.

 5. nikan

  Εσεις όμως απευθυνεστε σε διεθνές κοινό και δε νομίζω να ξοδέψατε μεγάλα budget, έτσι δεν είναι;

 6. CoinmadKostas

  Βασικά θα έλεγα ότι το να απευθύνεσαι σε διεθνές κοινό από μόνο του δε λέει τίποτα, από την άποψη ότι αν αυτό δε το μετουσιώσεις σε επισκεψιμότητα, δεν έχεις κάνει και πολλά. Το πιο απλό πράγμα είναι να πάρεις ένα .com και να βάλεις αγγλική γλώσσα. Θεωρητικά απευθύνεσαι σε όλο τον κόσμο. Πρακτικά όμως τι γίνεται;

  Εμείς βασικά εστιάζουμε την προσοχή μας στο να βελτιώνουμε διαρκώς την πλοήγηση και τις υπηρεσίες του site και παράλληλα, χωρίς να ξοδεύουμε μεγάλα budget, όπως σωστά υποθέτεις, προσπαθούμε να αναδείξουμε την προσπάθειά μας σε ελληνικά και ξένα site καταχώρησης, κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

  Σίγουρα στο εγγύς μέλλον χρειάζεται να διαφημιστεί το site περισσότερο, αλλά θέλουμε στο σημείο που θα αποφασίσουμε να το κάνουμε αυτό, να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όσον αφορά τη λειτουργικότητά του, για να υπάρξει και η κατάλληλη ανταπόκριση.

  Πάντως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.. Αυτές τις μέρες δουλεύουμε πάνω σε μερικές αλλαγές, που πιστεύουμε ότι θα βρεις ενδιαφέρουσες! 🙂

 7. Σχολή Χορού

  Φίλε Nikan θυμάσαι κάποτε που μου είπες ότι αν πιστεύω … ότι πιστεύω, έχω σοβαρό πρόβλημα επαφής με την πραγματικότητα? τώρα που πάνε να μας Τουρκέψουν με πιστεύεις η ακόμα?

 8. giannis

  Φιλε Νικο σε ευχαριστώ και εγω πολυ για την αναφορά! Συνέχισε το εξαιρετικό blogging!
  [μια διορθωση μόνο ειναι ichooze και όχι ichoose 🙂 ]

Comments are closed.