Πήρα Kindle

Τελικά ενέδωσα. Πήρα το νέο Kindle. Την έκδοση χωρίς 3G με 139$. Αλλά είναι μια μικρή περιπέτεια και θέλω να την εξηγήσω εδώ στους ενδιαφερόμενους.

α. Το Kindle μπορείς να το παραγγείλεις μόνο από το Αμερικάνικο amazon προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταφορικά θα είναι κάπως πιο τσιμπημένα κι ότι θα έχεις δασμούς. Εμένα μου πήγε τελικά 200€, αρκετά αλμυρούτσικη τιμή.
β. Υπάρχει περίπτωση να πέσεις σε ‘ουρά’. Επειδή έχει μεγάλη ζήτηση μπορεί να μην το στείλουν αμέσως αλλά ν’ αναγκαστείς να περιμένεις.
γ. Εμένα μου ήρθε με UPS η οποία με εξέπληξε αρνητικά με το σέρβις της: με την ειδοποίηση της amazon ότι έχει φύγει το kindle από το εργοστάσιο, κατάλαβα ότι η άφιξη στην Αθήνα θα ήταν σε μέρες που θα έλειπα στην Πολωνία. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο τη UPS να τους ενημερώσω για να μη με ψάχνουν. Απάντηση;

‘Δεν μπορούμε να κρατήσουμε σημείωση’.
Γιατί;
‘Επειδή αν δεν έχει έρθει το εμπόρευμα δεν μας αφήνει το σύστημα.’
Καλά, χαρτί δεν υπάρχει; Κάποιο άλλο calendar δεν υπάρχει;

Προφανώς όχι, αλλά να μην ανησυχώ γιατί έτσι κι αλλιώς έχει εκτελωνισμό οπότε θα καθυστερήσει. Μένω ήσυχος λοιπόν.
Με την επιστροφή από Πολωνία αφήνω μια μέρα και παίρνω ξανά τηλέφωνο γιατί δεν εμφανίστηκε κανείς.
“Σας ψάχναμε”
Πότε
“Την περασμένη Τρίτη”
Μα αφού σας είχα πει ότι θα λείπω.
“Δεν βλέπω καμιά σημείωση”
Βέβαια, αφού ΔΕΝ κρατάτε σημειώσεις.

Πάμε παρακάτω.

Τι έχω να πληρώσω;
“Περί τα 70€ αν κάνετε μόνος τον εκτελωνισμό. Συν 35 αν σας τον κάνουμε μεις.”

Προφανώς μόνος.

Πάω, και μετά από 16 γκισέ μετρημένα και 70€ φτωχότερος, έχω στα χέρια μου το κουτάκι του Kindle.

Απαραίτητη σημείωση εδώ: Αν δεν είσαι βιβλιόφιλος, το Kindle δεν είναι για σένα. Αν είσαι γκατζετάκιας, το interface θα σου φανεί αρχαϊκό. Αλλά αν διαβάζεις πάνω από ένα βιβλίο το μήνα, έχεις το ιδανικό εργαλείο στα χέρια σου.

Έχω γράψει αλλού για τα προβλήματα με το DRM και τις τιμές των ebooks και με την αγορά του kindle φαίνεται σα να αναιρώ ότι έλεγα. Όχι. Και θα εξηγήσω τους λόγους

 • Ο βασικός λόγος που ψάχνομαι τόσο καιρό με τα ebooks είναι γιατί αντιμετωπίζω έντονο πρόβλημα χώρου στο σπίτι μου (έχω ήδη κάποιες χιλιάδες βιβλία). Η στρατηγική που αποφάσισα ν’ ακολουθήσω είναι η εξής:
  • ότι σα βιβλίο, παλιώνει εύκολα και γίνεται γρήγορα oudated θα το έχω μόνο ηλεκτρονικά. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται pulp fiction, computer books, science books  και business books. Όλα αυτά έχουν καλή εκπροσώπηση στο ηλεκτρονικό βιβλίο και δη στο amazon, και δε βλέπω το λόγο γιατί να τα έχω σε χαρτί. Επίσης, δεν θα στεναχωρηθώ πολύ αν κάποιο χαθεί.
  • Κλασσικά βιβλία, που τα έχεις και σα reference και για ανάγνωση, ειδικά όταν είναι μεταφρασμένα από τρίτες γλώσσες στ’ αγγλικά ή όταν ξέρεις ότι από ένα βιβλίο σ’ ενδιαφέρει ένα μόνο κομμάτι, δεν χρειάζεται και πάλι να τα έχεις σε έντυπη μορφή.  Στο amazon υπάρχουν πολλά δωρεάν βιβλία, κλασσικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας κι εφόσον τ’ αποκτάς μ’ ένα κλικ και μόνο, δεν συντρέχει λόγος να τ’ αναζητάς αλλού.
 • Δοκίμασα για αρκετούς μήνες να διαβάσω ebooks από άλλες συσκευές. Από το laptop δεν το κατάφερα ποτέ. Είναι τέτοια η σχέση με τη μηχανή, που δεν σ’ αφήνει να συγκεντρωθείς σ’ ένα πράγμα. Άσε δε που είναι εξαιρετικά άβολο για ανάγνωση με τις ώρες. Στο  κινητό (iphone)  τα πήγα καλύτερα. Δεν μ’ ενοχλούσε ιδιαίτερα το μέγεθος της οθόνης, όσο η προσπάθεια να κρατάω το κινητό: επειδή η οθόνη είναι touch screen δεν μπορείς να το πιάσεις όπως ένα βιβλίο, γιατί το άγγιγμα στην οθόνη ισοδυναμεί μ΄εντολή να κάνει κάτι (ν’ αλλάξει σελίδα, ας πούμε). Καταφεύγοντας σε άλλες ‘λαβές’, γρήγορα κουράζονται ο καρπός και τα δάκτυλα. Σε δυνατό φως η οθόνη δεν διαβάζεται. Κι επιπλέον έχεις το μόνιμο θέμα με τη μπαταρία που ‘στεγνώνει’ σαν τρύπιος κουβάς. iPad ή γενικά tablet  δεν έχω, αλλά όταν είχα δοκιμάσει να κρατήσω το iPad μου είχε φανεί βαρύ. Συν ότι έχει το ίδιο πρόβλημα οθόνης με το κινητό. Το Kindle, επειδή χρησιμοποιεί e-ink (όπως όλοι οι εξειδικευμένοι ebook readers) δεν έχει πρόβλημα αναγνωσιμότητας στο δυνατό φως. Επιπλέον, έχει μεγεθος ενός μικρού βιβλίου κι είναι αρκετά ελαφρύ. Ξεκούραστο διάβασμα. Πως το πιστοποιείς αυτό; Μετά από λίγο έχεις ξεχάσει ότι κρατάς συσκευή και συγκεντρώνεσαι στο κείμενο.
 • Συνδέοντας το kindle με θύρα usb στον υπολογιστή, μπορείς να του φορτώσεις βιβλία που έχεις βρει αλλού. Δυστυχώς όχι epub, αλλά αυτό λύνεται με τη χρήση του  calibre. Φτιάχνεις την ebook βιβλιοθήκη σου στο calibre και μετατρέπεις σ’ ότι format  θέλεις. Ήδη τα περισσότερα βιβλία που έχω μέσα δεν είναι αγορασμένα από το amazon.
 • Κατεβάζοντας τις αντίστοιχες εφαρμογές για PC/Mac ή iPhone, Android, Blackberry έχεις μια πολύ βολική εμπειρία ανάνγωσης: οι εφαρμογές σε κάθε συσκευή κατεβάζουν αντίτυπα του βιβλίου που έχεις στο kindle, συγχρονίζονται αυτόματα με τη σελίδα που έχεις φτάσει, και μπορείς να συνεχίσεις από κει που είχες μείνει. Υπάρχει ένα catch όμως: αυτή η λειτουργία δουλεύει μόνο για τα βιβλία που έχεις αγοράσει από το  amazon, όχι αυτά που προσθέτεις με το χέρι. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν έκρινα απαραίτητο να δώσω τα παραπάνω λεφτά για την  3G έκδοση:  στην απίθανη περίπτωση που θα χρειάζομαι ένα βιβλίο εδώ και τώρα, και θα είμαι εκτός wifi, μπορώ να παραγγείλω μέσα από το κινητό.
 • Επίσης, μια άλλη βολική λειτουργία είναι η προσθήκη εγγράφων μέσω email. Η amazon σου δίνει με την αγορά του kindle ένα ειδικό email,  στο οποίο στέλνοντας ένα έγγραφο (word, pdf  αλλά και ebook)  στο διαβιβάζει αυτόματα μέσω δικτύου στη συσκευή. Ειδικά δε τα ebooks τα μετατρέπει αυτόματα στο kindle format.
 • Μπήκα στον πειρασμό να αγοράσω nook ή κάποιο sony reader αλλά οι διαδικασίες των αντίστοιχων  e-store με αποθάρρυναν. Κι ήταν επίσης ασαφές τι θα υποστήριζαν εκτός Αμερικής.

Πάντως από την ώρα που το πήρα έχω τρελαθεί στο διάβασμα, εκμεταλλευόμενος όλους τους νεκρούς χρόνους διαδρομών με λεωφορεία και μετρό. Κι αυτό ήταν ένα ζητούμενο.

Εν κατακλείδι: το kindle είναι συσκευή για βιβλιόφιλους βασικά. Και γι αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν νεκρούς χρόνους για διάβασμα. Είναι όμως ακόμα αρκετά ακριβό. Αν δεν έχετε κάποιο γνωστό να σας το φέρει από Αμερική κι αποφασίσετε να μπείτε στο έξοδο, ε, τότε πατήστε το κουμπάκι της αγοράς από την εικόνα, μπας και μειώσω εγώ λίγο το δικό μου 😛

Αναλυτικά για το kindle σαν συσκευή, σε επόμενο ποστ.

17 thoughts on “Πήρα Kindle

 1. Anilikos

  Σχετικά με τους δασμούς

  Έχω παραγγείλει kindle εδώ στην Ιταλία και στο checkout του amazon.com μου περιελάμβανε κάτι φόρους “import fees deposit”.

  Θεωρητικά είναι τα τέλη εκτελωνισμού.
  Όταν έκανες την παραγγελία είχες κάτι τέτοιο;

  (το ίδιο πήραμε περιμένω κριτική για το μηχανάκι :Ρ)

 2. Nikos Anagnostou Post author

  Όχι, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Σου λέει deposit όμως. Είναι σα να στα κρατάει μέχρι να γίνει κάτι. Να πληρώσεις το δασμό στο τελωνείο; Δεν ξέρω

 3. Anilikos

  Στο fine print έγραφε ότι αν τόσο υπολογίζουν το import fee και αν είναι παραπάνω τότε το πληρώνεις στην παραλαβή.
  Για Ιταλία μόνο το kindle με το import fee το συνολικά το υπολόγιζε 150 €

  thanks πάντως.

 4. cosmix

  Γειά χαρά Νίκο. Τις σχετικές εμπειρίες μου έγραψα τον Ιούλιο όταν ανακοινώθηκε το νεο Kindle εδώ. Προτού γράψω είχα εκτεταμένη επικοινωνία με την Amazon για το θέμα και — σε αυτή τουλάχιστον — φάνηκαν να καταλαβαίνουν ποιό είναι το θέμα για τους κατοίκους χωρών ΕΕ που δεν έχουν δικά τους ‘καταστήματα’ Amazon.

  Το Import Fees Deposit, όπως το γράφει η ανήλικος ισχύει, είναι μέρος του Amazon Global Program δυστυχώς δεν καλύπτει την Ελλάδα.

  Δεδομένου του ότι 1. το Kindle είναι διαθέσιμο στο Amazon UK και 2. η Amazon γνωρίζει καλά την τελωνιακή πολιτική της ΕΕ, θεωρώ τουλάχιστον ανόητο το ότι δεν το διαθέτουν στους Ευρωπαίους πολίτες μέσω Βρετανίας (ή έστω Γερμανίας, Γαλλίας κλπ.)

  Προσωπικά δεν πρότιθεμαι να δώσω 70 ευρώ τελωνείο για ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, μόνον και μόνον επειδή η Amazon δεν σκέφτεται την διεθνή αγορά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές.

  Αλλά εφ’όσον αποφάσισες να το αγοράσεις, congrats και καλό διάβασμα =)

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Δημοσθένη, διάβασα το ποστ σου και συμφωνώ ότι το kindle έρχεται ακριβό. Τότε γιατί το πήρα θα μου πεις; Απλά, τα λεφτά που θα γλυτώσω από κανονικά βιβλία στο διάστημα που μεσολαβεί από το τώρα μέχρι το να φθηνήνει αρκετά, υπερκαλύπτουν τη διαφορά. Δεν είναι θέμα cost σκέτα λοιπόν αλλά cost/benefit. Όπως λέω και στο ποστ, το kindle είναι βασικά για βιβλιόφιλους. Αν δεν είσαι heavy reader δεν αξίζει τα λεφτά του.

 5. dimitris

  Νίκο είμαι ακριβός στην ίδια φάση… και δεν ήξερα αν πρέπει να πάω σε Kindle ή iPad, τώρα στο iPhone4 η ανάγνωση με ένα custom standaki που έκανα, έχει γίνει καλύτερη αλλά και πάλι δεν έχω τελειώσει βιβλίο στο iphone… συνήθως καταλήγω πάλι στο paper back ή σε audio book για να το τελειώσω, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχω το βιβλίο σε 2-3 μορφές και να καταναλώνω χρόνο για να βρω που είχα μείνει (συνήθως κρατάω note)

  Μάλλον μετά τις εκλογές θα δοκιμάσω το Kindle 🙂
  Ευχαριστώ.

 6. cosmix

  Με όσα γράφεις στο ποστ δε θα σε χαρακτηρίζα ‘βιβλιόφιλο’ με την παραδοσιακή έννοια (βλ. “pulp fiction και business/tech/science βιβλία”) και μάλλον διαβάζω πολύ πάνω από το ‘όριο’ του heavy reader — αλλά δυστυχώς σίγουρα λιγότερο απ’ότι παλαιότερα.

  Συμφωνώ κατά κανόνα με τα όσα γράφεις, όμως εν όψει σαφώς καλύτερων συσκευών στο μέλλον (βλ. νεότερο iPad κλπ. ταμπλέτες) το Kindle (ως συσκευή όχι ως store) έχει νεφελώδες μέλλον. Το πλεονέκτημά της: κατ’εμέ το κατάστημα (Amazon), το global 3G δίκτυο, και η τιμή της.

  Χωρίς το τρίτο, ως βιβλιόφιλος, μάλλον θα προτιμήσω την αναμονή για πιο ολοκληρωμένες, καλύτερης αξίας συσκευές =)

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Dude, η βιβλιοφιλία μου δεν εξαντλείται στο pulp fiction! Αυτές τις κατηγορίες επιλέγω να διαβάζω στο kindle απλά 😉
   Όταν θα πάρεις τη συσκευή που θα σου κάνει, εγώ θα έχω αποσβέσει τη δική μου και μπορεί να σ’ ακολουθήσω 😀

 7. cosmix

  Κοίτα, τεχνικά βιβλία σπάνια αγοράζω και τότε μάλλον σε PDF (φθηνότερα) και τα διαβάζω στην οθόνη καθώς εργάζομαι. Βusiness diatribes παντός τύπου διαβάζω περιστασιακά και οι τιμές της Amazon δεν είναι και τόσο καλύτερες.

  Τα ‘ουσιαστικότερα’ βιβλία που διαβάζω, μάλλον κι εσύ, βάσει των γραφόμενών σου, δεν θα τα αγόραζες για Kindle. =)

  Οπότε — για να απαντήσω πρακτικά (βλ. σε ευρώ), προσωπικά μάλλον κερδίζω, ακόμη και με τους δικούς σου όρους, δεδομένων των βιβλίων που διαβάζω. Ομολογώ αν διάβαζα πολλά βιβλία ανά μήνα για investment και marketing και social media και business κλπ diatribes μάλλον να είχε περισσότερο νόημα το Kindle.

  Σε μερικά χρόνια νομίζω πως όλα σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή θα τα διαβάζουμε, ό,τι κι αν λέμε (και γράφουμε) τώρα. Περιμένουμε review! =)

 8. magica

  θα συμφωνήσω με τον cosmix σχετικά με το αγγλικό amazon. Γενικότερα όσοι δεν έχουμε amazon στη χώρα μας εξαρτώμαστε ουσιαστικά από το αγγλικό για διάφορες αγορές, πολλές από τις οποίες δεν γίνεται να σταλούν στην Ελλάδα.

  Το τελευταίο διάστημα άλλαξαν την πολιτική τους κάπως και μπορούσες να παραγγειλεις καποια προϊόντα πέρα από βιβλία εφόσον ως πωλητής εμφανιζόταν το amazon και όχι κάποια συνεργαζόμενη εταιρια, ειδικά σε προϊόντα τεχνολογίας οι αγορές έγιναν ευκολότερες.

  Αυτή η λογική όμως δεν επικράτησε στο Kindle κάτι που είναι οξύμωρο μια και ειναι ουσιαστικα προϊόν του Amazon.

 9. @ngel

  Νίκο, μπορείς να το παραγγείλεις και απο Αγγλία στις 109 λίρες και δεν έχεις κανένα πρόβλημα με την αποστολή στην Ελλάδα! Αν χρειαστείς κάτι απο Αγγλία let me know 😉 Θα χαρώ να εξυπηρετήσω! BTW το σκέφτομαι κι εγώ πολύ καιρό να το πάρω!

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Που το είδες; Οι παραγγελίες από το αγγλικό amazon είναι μόνο για αποστολή εντός Αγγλίας.

 10. @ngel

  Εδώ είναι Νίκο: http://goo.gl/uRMK
  To Αγγλικό Amazon στέλνει Ελλάδα απ’όσο θυμάμαι, αλλά και αν δε στέλνει, εγώ Αγγλία είμαι για ότι θες 😉

  1. nikan

   Στο link σου λέει ακριβώς ότι δεν παραδίδει εκτός UK. Που να το ήξερα ότι είσαι Αγγλία. Θα σε είχα αξιοποιήσει 😉

 11. mindworksrookie

  Αυτόματα bookmarking στο άρθρο σου γιατί είμαι στο διάστημα που σχεδιάζω να πάρω. Το αγόρασεσ και με 3G?

 12. xpanta

  Καλημέρα. Επισυνάπτω e-mail που έλαβα από Amazon σε σχετική ερώτηση:

  ===
  Hello,

  If you place an order for a Kindle device from amazon.com, your order will be shipped form US facility centers.

  If you want your device to be shipped from any of the European country, you can purchase the device from amazon.co.uk.

  If you want to contact amazon.co.uk, you can contact them directly at:

  http://www.amazon.co.uk/gp/help/contact-us/general-questions.html

  I hope this information helps! Thanks for choosing Kindle.

  ===

  Ερώτηση: Επειδή με ενδιαφέρει και μένα το Kindle, πως είναι η ανάγνωση σε pdf αρχεία;

Comments are closed.