cssigniter: κερδίσαμε βραβείο και μπήκαμε σε σκέψεις

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι κέρδισα μια δωρεάν συνδρομή για ένα χρόνο στο cssigniter. Καθώς μπήκα να περιεργαστώ το site και να δω τα themes, it dawned on me, που λένε κι οι Άγγλοι: τα παιδιά έχουν κάνει μια πολύ ωραία δουλειά κι ελπίζω να έχουν και μια αντίστοιχη εμπορική επιτυχία. Αλλά μιας κι είναι οι πρώτοι που κάνουν κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα έχουν μια παραπάνω ευκαιρία και για τους εαυτούς τους και για το γενικώτερο ‘οικοσύστημα’ των περί το internet ασχολούμενων εδώ.

Ποιά;

Ν’ ανοίξουν το cssigniter και σ’ άλλους designers για να πουλάνε τα δικά τους themes. Ξέρω ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αυτό μιας και τα themes που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που περιγράφει πολύ καλά ο  netfreak εδώ αλλά για σκεφτείτε το potential; Αντί για 4-5 νέα themes το μήνα, μπορεί να έχει 10-20. Κι αντί για 79$ ετήσια συνδρομή, μπορεί να έχει 2-3 πακέτα συνδρομών ανάλογα με το σε πόσα themes δίνει πρόσβαση το καθένα. Και κυρίως, μπορεί έτσι ν’ ανταγωνιστεί τα γνωστά και πολλά αντίστοιχα διεθνή ‘μαγαζιά’ επί άλλης βάσης.

33 thoughts on “cssigniter: κερδίσαμε βραβείο και μπήκαμε σε σκέψεις

 1. netfreak

  Καλή η σκέψη σου Νίκο, αλλάαα… όχι ότι μιλάω εκ μέρους του cssigniter, ουδεμία σχέση έχω με το project, αλλά, αυτό που αναφέρεις θεωρώ ότι είναι διαφορετικό μοντέλο, περισσότερο προς envato μεριά με την μορφή του marketplace.

  Στο cssigniter δεν είναι αυτό που “φαίνεται” η όλη δουλειά αλλά το τι έχει γίνει στο “backend” – αν μπορώ να το θέσω έτσι – καθώς το υπέροχο option panel δεν μπορεί να δουλέψει αυτόνομο, χρειάζεται το theme να το υποστηρίζει με αναλόγως.

  Και το σημαντικότερο, εάν άνοιγαν τα παιδιά του cssigniter την πλατφόρμα προς ένα μοντέλο που αναφέρεις, πως θα γινόταν κατανομή των εσόδων βρε; Γιατί μιλάς για κάτι συλλογικό που όμως στο δικό μου μυαλό δεν έχει τρόπο να κατανείμει έσοδα εφόσον δεν αγοράζεται ένα ένα το κάθε theme, αλλά με ένα ποσό αποκτά ο χρήστης πρόσβαση σε όλα.

  just my 0.02€

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Το οικονομικό είναι το ευκολώτερο απ’ όλα. Καθόμαστε μισή ώρα κάτω και σου προτείνω δέκα τρόπους για να δουλέψει. Είναι non issue.
   Για το τεχνικό μέρος δεν ξέρω τι παίζει για να πω γνώμη. Πάντως μια απλή λύση είναι να κάνουν submit οι designers σε PSD, να επιλέγει το cssigniter κάποια και να τα μετατρέπει εκείνο μετά. Σκέψου μόνο ότι έτσι δημιουργεί ένα τεράστιο sales force και πολλά εισερχόμενα link που θα το στείλουν στην κορυφή στις σχετικές αναζητήσεις.

 2. Thanos

  Η ιδέα του να σχεδιάζουν πολλοί designers είναι καλή και το οικονομικό όντως βρίσκεται εύκολα.

  Στο μόνο που θα διαφωνούσα είναι τα διαφορετικά πακέτα συνδρομών.

  Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του cssigniter είναι ότι υπόσχεται να σου δώσει 24 themes(όχι μόνο wordpress, κάθε zip περιλαμβάνει μια newsletter template, το psd, Static html5, Static xhtml, wordpress theme σε html5 και σε xhtml.) το χρόνο, 48 ( αν κάνω καλά τα μαθηματικά μου ) τον δεύτερο και +24 κάθε έτος μόνο με 79 ευρώ και that’s it.

  Αυτό το that’s it το κάνει τόσο απλό και προσιτό σε όλους και πιστεύω ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του.

  Πάντως, και 2 themes το μήνα δεν είναι λίγα, έτσι;

  Βέβαια, όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Έχεις ένα δίκιο, αλλά δεν είναι τα πακέτα συνδρομών το μόνο μοντέλο εσόδων. Θα μπορούσε να αγοράζει κανείς template και με το κομμάτι. Ή κάποιο bundle.

 3. PanosJee

  Διαφωνώ με το Νίκο, νομίζω ότι πάνε σωστά. Καταρχήν ένα μοντέλο, recurring / συνδρομή

  Δεύτερο: λίγες επιλογές αλλά άρτια εκτελεσμένες.

  Ας πιάσει αυτό που κάνουν και αργότερα θα σκεφτούν τι άλλο βήμα χρειάζεται, προς το παρόν focus σε αυτό που προσφέρουν έτσι ώστε κάθε μήνα να ανεβαίνει το επίπεδο.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Υπολογίζεις χωρίς τον ξενοδόχο: με το που το μοντέλο θα δείξει σημάδια επιτυχίας θα το αντιγράψουν οι χίλιοι μύριοι, θα κάνουν price dumbing κτλ. Ο ανταγωνισμός δεν είναι κάνω μια κίνηση και κάθομαι και περιμένω, αλλά κάνω κίνηση για ν’ αντιμετωπίσω τις επόμενες 2-3 κινήσεις του αντιπάλου 😉

   1. Γεράσιμος

    Ήδη είμαστε στη θέση του “αντιπάλου” για ένα αρκετά δημοφιλές shop που δουλεύει με συνδρομή. Και απλά πιστεύω πως μόλις τα θέματα περάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, απλά θα φάει το χώμα μας. 😀

 4. Sofia

  Αυτό με το κομμάτι είναι μεγάλο θέμα. Εγώ προτιμώ να πληρώνω εκεί που μπορώ να αγοράσω με το κομμάτι και να δώσω το template σε κάποιον άλλον. Έχω μια εντύπωση ότι όταν κοίταξα τα terms and conditions του CSS igniter ότι δεν επιτρεπόταν η μεταπώληση. (Αν κάνω λάθος πείτε μου)

  Δεν ξέρω, αυτό το μοντέλο με τη συνδρομή και τη μη μεταπώληση με δυσκολεύει. Δηλαδή στο δικό μου blog πόσες φορές θα αλλάξω template μέσα στο χρόνο; (Προσωπικά αλλάζω μια φορά στα 3 χρόνια κατά μέσο όρο).

 5. Γεράσιμος

  Καλησπέρα και από εμένα

  @Nikos:
  Το μοντέλο αυτό σίγουρα μπορεί να παίξει αλλά για την ώρα όχι στο cssigniter.com
  Δεν υπάρχει funding και για την ώρα ο τίτλος του είναι side project απλά με μια μεγαλύτερη προτεραιότητα στη προώθηση του ώστε να διώξουμε αυτό το τίτλο σύντομα.
  Με αυτό θέλω να πω πως για την ώρα ρίχνουμε όλη μας την όρεξη και το μεράκι μας στο να δημιουργήσουμε themes και να τα προσφέρουμε όπως δε τα προσφέρει κανείς άλλος στην αγορά αυτή τη στιγμή.

  Ο χρόνος, ο στόχος και προσωπικά ο δικός μου χαρακτήρας θέλουν το cssigniter να “μεγαλώσει” οργανικά χωρίς βεβιασμένες κινήσεις απλά για να βγάλουμε “λεφτά” και να χτυπήσουμε άλλα shops.

  Πάλι προσωπικα (αν και ξέρω πως και ο Ανάστης συμφωνεί) πιστεύω πως αν είχαμε τέτοιες βλέψεις απλά θα αφήναμε στην άκρη ότι κάνουμε και θα προσπαθούσαμε να κάνουμε βιώσιμο το cssigniter.com από τη μέρα ένα. Αυτό όμως δε παίζει για την ώρα. Στο μέλλον βλέπουμε.

  Ηδη με τη τιμή και με το τι προσφέρουμε μέσα σε κάθε .zip έχουμε κάνει κεφάλι να γυρίσουνε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

  @Sofia:
  Ίσως χρειάζεται καλύτερη εξήγηση αλλά αυτό που λέμε στα terms and conditions είναι πως πάρε τα θέματα, χρησιμοποίησε τα άπειρες φορές σε όσα projects θέλεις (προσωπικά, πελατών, κλπ) απλά μην πάρεις τα zipakia όπως είναι, στήσεις ένα “WordPress themes shop” και τα πουλάς όπως τα πήρες. 🙂

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Γεράσιμε, it’s not about making money, it’s about making a difference. Και, τέλος πάντων, λες για χρηματοδότηση. Σαν πόσα λεφτά σημαίνει αυτό; Αν μπορέσεις να το προσδιορίσεις και να το βγάλεις με κάποιο τρόπο στη δημοσιότητα, μπορεί και τα λεφτά να έρθουν να σε βρουν. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να το παίξετε safe κτλ. αλλά οι ευκαιρίες δεν εμφανίζονται πολλές φορές στη ζωή. Εδώ, δεν μιλάμε για να κάνεις μόνο μια επιτυχημένη εταιρεία, αλλά να γίνεις καταλύτης για μια μεγαλύτερη αλλαγή. Και φαντάζομαι ξέρεις πόσο ανάγκη έχουν όλοι να την δουν αυτή την αλλαγή.

 6. Γεράσιμος

  Χμ.. μεταφέρω και εδώ λοιπόν τα προβλήματα μου στο να περιγράψω γραπτώς τι θέλω να πώ..χεχε. θα τη βρούμε την άκρη.

  Ήδη είμαστε μέσα σε μια τρελά κορεσμένη αγορά. Όλο αυτό το καιρό ψάχναμε να βρούμε πως θα διαφοροποιηθούμε προσφέροντας κάτι διαφορετικό και πιστεύω πως το βρήκαμε. Τώρα για τη χρηματοδότηση, την ανέφερα μόνο και μόνο για να πω πως δε παίζει να κυνηγήσουμε τέτοιο έργο. Ακόμα και να ερχότανε κάποιος από το πουθενά και να ήθελα να επενδύσει στο cssigniter στη παρούσα φάση δε γίνεται. Το cssigniter κυλάει παράλληλα με ένα τρελό πρόγραμμα υποχρέσεων και για το επόμενο 2μηνο+ θα είναι κάπως έτσι. Άρα παίζουμε safe για πρακτικούς λόγους.

  Για τις ευκαιρίες έχεις δίκιο δε διαφωνώ αλλά κάπως έτσι έγινε και με το xhtmlme.com. 3ος χρόνος φέτος και πλέον με συντηρεί κατά 90% (ένα 10% είναι έργα για τελικούς πελάτες). Και εκεί σε μια αγορά άπειρα κορεσμένη μπήκα αλλά τα κατάφερα γιατί ξέρω και το πιστεύω πως η αναλογία κόστους / ποιότητας που προσφέρω δε παίζει εκεί έξω. Και όχι μόνο στην Ελλάδα.

  Έτσι σκέφτομαι και για το cssigniter. Το wordpress πλέον με τον Ανάστη στην ομάδα το έχουμε 100% και μπορεί και παραπάνω. Θα αφήσουμε λοιπόν αυτό να μιλήσει από μόνο του και όταν έρθει η ώρα του.

  Όσο για την αλλαγή που αναφέρεις στο τέλος, είμαι σε θέση να ξέρω πόσο τη χρειάζονται όλοι γιατί πολύ απλά τη χρειάζομαι και εγώ. Όμως τη δεδομένη στιγμή αυτό που μπορεί να προσφέρει το cssigniter είναι ένα μάθημα σε όλους αυτούς που απλά περιμένουν δε ξέρω και εγώ τι για να κάνουν τη κίνηση. Τίποτα παραπάνω.

 7. Anastis

  Καλησπέρα.
  Πρώτα απ’ όλα να πώ οτι, ό,τι γράφω είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, αυτή τη στιγμή, και η οποία ενδέχεται και να αλλάξει. Δεν με θεωρώ ξεροκέφαλο.

  Ένας απο τους λόγους που δέχθηκα την πρόταση του Γεράσιμου να συμμετέχω σε αυτό του το εγχείρημα, είναι η ευκαιρία που έχω να κάνω αυτό που αγαπώ, δείχνοντας και πραγματική αγάπη όμως. Φτιάχνει ο Γεράσιμος ένα design με μεράκι, και ξεκινάω coding με αγάπη, χωρίς να έχω στον νού μου οτι μπορεί να με ξενερώσει ο πελάτης/αφεντικό/κλπ. Ξέρω οτι ο Γεράσιμος δέν θα ζητούσε ποτέ ένα javascript ρολόι στο sidebar.

  Νίκο, δέν νομίζω να εννοεί χρηματοδότηση με την έννοια του επενδυτή για να μιλάμε για στγκεκριμένα λεφτά. Κάτι τέτοιο θα μας όριζε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στόχους, βάζοντας μας σε μία ρουτίνα όπου θα χανόταν η μαγεία. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι πιο αποδοτικό οικονομικά σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά θα νοίκιαζες ποτέ το ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού σου και να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει ένας άγνωστος; Δέν νομίζω.

  Όχι οτι δεν υπάρχουν στόχοι. Και φυσικά υπάρχουν. Και το μοντέλο του cssigniter είναι πολύ ανταγωνιστικό απο τη φύση του, οπότε αργά η γρήγορα, θα αναπτυχθεί, θα “απειλήσει”, και θα φέρει την αλλαγή. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν όλα σε συσκευασία fast food. Μια καλή ιδέα, με καλό implementation και μπόλικο μεράκι practically sells itself.

  Σίγουρα, 5 themes για $79 μπορεί να φαίνονται πολλά (που δεν είναι) αλλά θα αυξηθούν. Τον λόγο μας τον κρατάμε. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε και ένα χρόνο για να βγούμε με 30 themes στην αγορά, για να πιάσουμε τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Ο χρόνος θα ήτανε απάλευτος βέβαια, αλλά δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή.

  Όσον αφορά το μοντέλο πώλησης με το κομμάτι, ωραίο, χρυσό, καλό, αλλά για άλλο μαγαζάκι. Το TemplateMonster έχει σήμερα 1035 wordpress templates και τα πουλάει με το κομμάτι. Go there then.

  Αλλά πού είναι το buzz?

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Ανάστη, καλησπέρα κι ευχαριστώ που μπήκες κι εσύ στον κόπο όπως ο Γεράσιμος ν’ ασχοληθείτε με την -ίσως παρορμητική- άποψη μου.
   Είναι φανερό ότι είσαστε δυο μερακλήδες κι ότι η δουλειά που θα κάνετε θα είναι δουλειά ποιότητας. Είναι σίγουρα καλό αυτό κι είναι ένα το κρατούμενο.
   Αυτό που λέω εγώ είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα. Αλλά για να κάνετε περισσότερα σ’ αυτό το χώρο, δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στα χέρια σας, γιατί services do not scale. Λες “δέν νομίζω να εννοεί χρηματοδότηση με την έννοια του επενδυτή για να μιλάμε για στγκεκριμένα λεφτά. Κάτι τέτοιο θα μας όριζε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στόχους, βάζοντας μας σε μία ρουτίνα όπου θα χανόταν η μαγεία”
   Η μαγεία μπορεί να χανόταν, αυτό είναι προσωπικό, δεν μπορώ να το κρίνω, αλλά ρουτίνα;;;;;; Δεν θα έχεις στιγμή για ύπνο, για ποιά ρουτίνα μιλάμε.
   Η διαφορά είναι η εξής: τώρα είστε ένας designer κι ένας coder. Στην άλλη περίπτωση θα είστε δυο επιχειρηματίες.
   Τέλος, δεν κατάλαβα τι εννοείς ‘που είναι το buzz’;

 8. netfreak

  Εξελίσσεται ωραία η συζήτηση, nice.

  Εγώ ως το μόνο που δεν θα ‘θελα να δω να γίνει το cssigniter είναι το woothemes. Πως το εννοώ;

  Σαν οπαδός των θεωριών που βγαίνουν απ’ την 37signals, απεχθάνομαι ότι μεγαλώνει γρήγορα, βιαστικά. Και στα 2/3 των περιπτώσεων αυτό συνήθως αλλάζει τελείως το DNA μίας προσπάθειας. Αυτό έγινε με το woothemes, πήγαν να πιαστούν από παντού. Να πιάσουμε και τους webmasters, αλλά και τους designers/devs και να 15 επιλογές αγοράς για να μπερδευτείς.

  Anyway, στο θέμα μας. Εγώ όπως βλέπω το cssigniter, βλέπω potential. Μεγάλο potential. Αν όχι, θα το έλεγα απ’ έξω απ’ τα δόντια. Έχει γίνει το launch και έχει εντυπωσιαστεί πολύς κόσμος, και είμαι σίγουρος ότι ο Γεράσιμος κι ο Ανάστης έχουν κρατήσει πολλούς άσους στο μανίκι που κάποιοι θα πετούσαν απ’ την αρχή στο τραπέζι λόγω του ενθουσιασμού/λαιμαργίας/απειρίας.

  Νίκο, δεν ξέρω για τον Ανάστη, αλλά για τον Γεράσιμο μπορώ να πω ότι θα μελαγχολούσε αν κατέληγε ένας επιχειρηματίας και σταματούσε δημιουργεί. [ όχι, δεν μιλάω εκ μέρους του :p ]

  Είναι δύσκολο το να μένεις “μικρός”, μερικές φορές δεν έχεις χρόνο για τίποτα, αλλά κάπου εκεί αν το προσπαθήσεις, μπορείς να βρεις μια ισορροπία, που για μένα ανταμείβει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Και μετά από ένα ‘ευχάριστο διάλειμμα’ για να φτιάξουμε το feed των comments, ξανά στις επάλξεις δριμύτεροι:
   Βίκτωρα, δεν μεγαλώνει απαραίτητα βιαστικά ότι μεγαλώνει γρήγορα. Τους 37signals τους εκτιμώ κι εγώ, αλλά όταν μεταφέρεις μια συμβουλή από την Αμερική εδώ, πρέπει να ‘σαι πολύ προσεχτικός: Όλοι όσοι ξεκινάνε στην Αμερική κάτι εστιάζονται πρώτα στο να κατακτήσουν την τοπική αγορά γιατί αφενός είναι τεράστια, αφετέρου έχει τους μηχανισμούς για να τους προβάλει στον υπόλοιπο κόσμο σχεδόν αυτόματα. Εμείς δεν τους έχουμε. Δεν θα γράψουν καμιά 30αριά διεθνή blog για το CSSigniter. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς έχουν ένα Βουνό ν’ ανέβουν. Και δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα αυτό επειδή 100 τρελαμένοι στην Ελλάδα ενθουσιαστήκαμε και τους στηρίζουμε. Αν το cssigniter είναι pet project, τελειώνει η κουβέντα. Αν δεν είναι, τότε εκεί αρχίζει η δική μου φλυαρία. Και βέβαια, τελικά, την επιλογή θα την κάνουν οι ίδιοι, ανάλογα με τους στόχους και τα όνειρα που έχουν για τη ζωή τους. Συζητόντας όμως βάζουμε ιδέες και σε κείνους και σ’ όσους άλλους πιθανώς διαβάζουν. Και για μένα αυτό είναι το ζητούμενο αυτού του ποστ κι αυτής της συζήτησης

 9. Anastis

  Νίκο, λές: “Δεν θα έχεις στιγμή για ύπνο, για ποιά ρουτίνα μιλάμε.
  Η διαφορά είναι η εξής: τώρα είστε ένας designer κι ένας coder. Στην άλλη περίπτωση θα είστε δυο επιχειρηματίες”.

  Όπως και με την απάντηση του netfreak για το πώς θα αισθανόταν ο Γεράσιμος, έτσι και εγώ, θα έπεφτα σε κατάθληψη αν έφευγα απο το πληκτρολόγιο. Για να καταλάβεις, όταν μίλησες για “μεγάλη εταιρία”, εγώ δεν φαντάστικα τον εαυτό μου σαν επιχειρηματία, αλλά σάν coder που θα έχει περισσότερα (και πιθανώς πράγματα που δέν θέλει) να κάνει. Μπορεί σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια να έχω αντίθετη άποψη, αλλά γιατί να μήν το χαρώ τώρα που μπορώ;

  Όσον αφορά το buzz, το point μου ήτανε οτι ναί μεν είναι μια καλοστημένη επιχείρηση που προφανώς βγάζει πολλά, αλλά όταν λές wordpress themes σου έρχονται στο μυαλό τα Elegant και τα Woo. Έτσι λοιπόν, θα προτιμούσα να είμαι ο Elegant η ο Woo (που τα παράγουν), παρά ο TemplateMonster (που τα εμπορεύεται), και άς βγάζει περισσότερα το τέρας. Σίγουρα ευχάριστο είναι και το φουσκομένο πορτοφόλι, αλλά με αυτή τη λογική, θα σπούδαζα κάτι άλλο ή θα γινόμουνα καραβανάς.

  Και βασικά προτιμώ να είμαι ο CSSigniter. Προτιμώ να είμαι the new kid on the block. Είναι συναρπαστικό και ευχάριστο. Και όσον αφορά τα 30 διεθνή blogs, δέν πιστεύω οτι έχει διαφορά άν σε λένε John η Anastis. Το domain ειναι .com, το site είναι στα αγγλικά, έχει όλα τα φόντα να ανέβει εάν αξίζει. Αν ήμουνα ο John απο την Utah, δέν με ήξερε κανένας, και έφτιαχνα το CSSigniter, θα είχα περισσότερες πιθανότητες; Δέν νομίζω. Εντάξει, άμα είσαι κολλητός του Collis Ta’eed θα γίνεις αμέσως γνωστός, αλλά είσαι;

  Προς θεού, καταλαβένω οτι υπάρχουν καλύτερα επιχειρηματικά μοντέλα που αποδίδουν περισσότερο και ποιό γρήγορα, αλλά όταν αυτά κάνουν την “εργασία” να γίνει “δουλειά”…. έχει χάσει το ενδιαφέρον της.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Ανάστη, από τη μέχρι τώρα συζήτηση έχω καταλάβει που στέκεστε εσύ κι ο Γεράσιμος και δε νομίζω ότι έχει νόημα να επιμείνω περισσότερο. Το είπα άλλωστε και στο προηγούμενο σχόλιο μου:

   Και βέβαια, τελικά, την επιλογή θα την κάνουν οι ίδιοι, ανάλογα με τους στόχους και τα όνειρα που έχουν για τη ζωή τους

   Θέλω όμως να σε διορθώσω για το τελευταίο σημείο: το .com domain δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για το buzz, ούτε τ’ Αγγλικά. Το θέμα είναι ποιούς ξέρεις και ποιό οικοσύστημα σ’ αναγνωρίζει ως παιδί του. Δεν πρόκειτα να έρθει αυτόματα το buzz για σας. Θέλει υποκίνηση και μάλιστα σοβαρή και παρατεταμένη. Αλλά για τους στόχους που έχετε προς το παρόν κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Ας κλείσω λοιπόν τη συζήτηση ευχόμενος γι άλλη μια φορά καλή επιτυχία γιατί την αξίζετε

 10. porcupine

  Είμαι στην ευχάριστη θέση να ξέρω πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα για το Γεράσιμο (υποθέτω και τον Ανάστη) και ταυτόχρονα να μπορώ να βλέπω τα πράγματα από μια απόσταση. Άρα να λέω και τις βλακείες μου. Οπότε, θα τις πω.

  (Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει το CSS Igniter.)

  Point #1. Αξιοπιστία
  Αν έπρεπε να αγοράσω αύριο ένα theme, θα πήγαινα στους Woo. Γιατί; Γιατί ακόμα κι αν δεν τρελλαίνομαι με όλα τους τα themes, έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό που θα αγοράσω θα είναι καλοφτιαγμένο και δε θα με ταλαιπωρήσει.

  Point #2. Hype
  Επειδή για τους Woo σχεδιάζουν κάποιοι rock stars designers, αυτό με επηρεάζει και θέλω να ψωνίσω από αυτούς.

  Point #3. Ευελιξία
  Θέλω να μπορώ να επέμβω στο theme που θα αγοράσω ώστε να το “κάνω δικό μου”, όσο πιο εύκολα, γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό μπορώ. Δεν έχω σχηματίσει εικόνα ποιο μαγαζί το προσφέρει καλύτερα αυτό.

  Point #4. Επιλογές (ποσότητα)
  Αν ικανοποιούνται τα 3 παραπάνω, τότε σαφώς και η ποσότητα των διαθέσιμων themes παίζει ρόλο. Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά.

  Πιθανόν να μην είμαι ένας μέσος αγοραστής themes, όμως τα 3 παραπάνω points έχουν να κάνουν λιγότερο με τεχνικές ικανότητες και περισσότερο με το πως τοποθετούμαι στην αγορά των themes ως Agency.

  Όλα αυτά ξέρω ότι έχουν απασχολήσει τα παιδιά. Όμως μερικές φορές πρέπει απλώς να ωριμάσουμε απέναντι σε ένα νέο εγχείρημα. Κι αυτό παίρνει χρόνο.

  Νομίζω ότι ο Νίκος λέει ότι πρέπει να μαθαίνουμε να ωριμάζουμε γρήγορα απέναντι στον ανταγωνισμό. Με αυτή την έννοια το post του είναι χρυσάφι, γιατί μας ταρακουνάει. Δεν έχει σημασία αν είναι παρορμητικό, σημασία έχει ότι μας κάνει να σηκώσουμε το κεφάλι από την οθόνη και να βλέπουμε πιο μπροστά.

  (Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου.)

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Ποιά κατάχρηση Γιάννη; Λες πολύ σωστά πράγματα. Και μπορείς να παίρνεις όσο χώρο θες για να τα λες 🙂

 11. Γεράσιμος

  Θα συμφωνήσω με το Γιάννη στα σημεία που αναφέρει εκτός από το 3 στο οποίο η Woo χάνει πολλά σημεία και προσπαθεί με άλλους τρόπους να μετριάσει το πρόβλημα που έχει εκεί. Αλλά ναι έτσι πάει.

  @Nikos:
  Σε καμία περίπτωση το cssigniter δεν είναι pet project. Ένα project που μπορεί να σου τρώει ένα 8ώρο τη μέρα (πέραν του 8ώρου της υπόλοιπης δουλειάς) δε μπορεί να είναι pet project. Ναι ακόμα δίνουμε βάρος σε τεχνικά θέματα γιατί και οι 2 είμαστε τεχνίτες. Αν υπήρχε ένας τρίτος σε όλη αυτή την ιστορία ο οποίος θα μπορούσε να ασχοληθεί με το να σφηνώσουμε στο μυαλό του κοινού στο οποίο στοχεύουμε πως υπάρχει και νέος παίχτης στην αγορά, ναι ίσως τότε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

  Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα 5 χρόνια μετά να είμαι σε μια θέση που θα εκτελώ άλλα καθήκοντα “πιο βαρετά”. Ίσως αυτό και να σημαίνει πως “έπιασε” και ίσως να έχω και το χρόνο να λερώνω και τα χέρια μου.

  Επίσης είμαστε στη θέση να γνωρίζουμε τι γνωρίζουμε και τι όχι. Θέλω να πω πως όταν έρθει η ώρα θα προσεγγίσουμε τον άνθρωπο που θα μας πάρει από το χέρι και θα μας καθοδηγήσει στο να πάει το cssigniter στο επόμενο στάδιο.

  Για να το πω απλά ακόμα χτίζουμε ώστε ο άνθρωπος ή η ομάδα που θα αναλάβει να το πάει παραπέρα να έχει solid βάση και αυτή η βάση δεν είναι άλλη από το προϊόν που πουλάμε.

 12. barak

  Εν ολίγοις δεν υπάρχει business plan πίσω από το project.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Δε νομίζω ότι από τη συζήτηση βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Τα παιδιά το έχουν ξεκινήσει σαν lifestyle business κι εγώ τους ‘πιέζω’ να το δουν σαν διεθνές startup. Αλλά, σε τελική ανάλυση, η επιλογή είναι δική τους

 13. barak

  Και γιατί δηλαδή να γίνει startup; Άμα μπορεί να δουλέψει χωρίς χρηματοδότηση, όπως τόσα και τόσα projects, ποιος ο λόγος να βάζεις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις στη ζωή σου; Και να με συγχωρείς αλλά εκφράσεις του στυλ “it’s not about making money, it’s about making a difference” μου φαίνονται αμερικανιές. Άμα θες να κάνεις τη διαφορά πας εθελοντής στο Κογκό στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

  Ξέρω δεκάδες projects που ξεκίνησαν από την καύλα δύο ανθρώπων και στην πορεία εξελίχθηκαν σε κάτι καλό. Όπως ξέρω και δεκάδες startups που ξεκίνησαν με βαρβάτη χρηματοδότηση και πήραν το τρίτο το μακρύτερο στο τέλος.

  Αν το δουν σα διεθνές startup θα πρέπει να φάνε τη μισή τους μέρα κυνηγώντας χρηματοδότες σε μια χώρα που ευδοκιμούν οι αεριτζήδες. Όπερ θα κάνεις πέντε meeting με τον ίδιο άνθρωπο για σου πει μετά ας το ξανασυζητήσουμε σε ένα χρόνο. Και μετά από ένα χρόνο που θα έχεις μιλήσει με τριάντα σαν αυτόν θα ακούς Internet και θα σιχτιρίζεις. Άστο καλύτερα. Been there, done that, got the t-shirt.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί όλες οι συζητήσεις πρέπει να εξαντλούνται γύρω από την επιχειρηματικότητα. Ας κάνει ο καθένας το οτιδήποτε επειδή το γουστάρει και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στο δρόμο. Κι επίσης διαφωνώ πως οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά. Όποιος δημιουργεί, συνεχώς του παρουσιάζονται ευκαιρίες. Όπως λέει και η παροιμία, όποιος γυρίζει μυρίζει.

  Άποψη για το project per se δεν έχω καθότι δεν είμαι στο εν δυνάμει κοινό του.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Άποψη για το project δεν έχεις αλλά έχεις γενικά επί παντός επιστητού. Οκ, κατάλαβα

 14. barak

  Σου πάτησα τον κάλο και δεν το κατάλαβα; Προς τι η εχθρότητα;

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Εχθρότητα; Ύφος ανάλογο του δικού σου θα έλεγα:

   • Και γιατί δηλαδή να γίνει startup
   • μου φαίνονται αμερικανιές
   • Άμα θες να κάνεις τη διαφορά πας εθελοντής στο Κογκό
   • Άστο καλύτερα. Been there, done that, got the t-shirt.
   • Δεν καταλαβαίνω γιατί όλες οι συζητήσεις πρέπει να εξαντλούνται γύρω από την επιχειρηματικότητα.
    Αν τα παραπάνω δε σου φαίνονται ‘υφάκι’, ειδικά το τελευταίο, που το πετάς σε μια συζήτηση για μια επαγγελματική προσπάθεια που είναι per se επιχειρηματκή, τότε κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό μου. Ας μας κρίνουν οι άλλοι.
 15. barak

  “Υφάκι” μου φαίνεται να σου μιλάει κάποιος για κάτι που κάνει και το γουστάρει κι εσύ να του λες για “making a difference”, “services do not scale” κι άλλα τέτοια.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Γιατί δε ρωτάς τους ίδιους πως τους φαίνονται αυτά που λέω αντί να βγάζεις συμπεράσματα;

 16. barak

  Γιατί εσύ τους ρώτησες πως τους φαίνονται αυτά που λέω εγώ πριν αποφασίσεις να τα χαρακτηρίσεις υφάκι;

 17. Sofia

  Γεράσιμε

  >>Ίσως χρειάζεται καλύτερη εξήγηση αλλά αυτό που λέμε στα terms and conditions είναι πως πάρε τα θέματα, χρησιμοποίησε τα άπειρες φορές σε όσα projects θέλεις (προσωπικά, πελατών, κλπ) απλά μην πάρεις τα zipakia όπως είναι, στήσεις ένα “WordPress themes shop” και τα πουλάς όπως τα πήρες.

  Εμ έτσι εντάξει. ευχαριστώ.

Comments are closed.