Opencoffee κι AppCircus στο Μπενάκη

Για να καταλάβεις μερικά πράγματα πρέπει να τα δεις από τη σωστή απόσταση και με τη σωστή προοπτική. Γι αυτό παρακαλώ, πετάξτε για λίγο νοερά μαζί μου πάνω από την Αθήνα μιας Παρασκευής που βραδιάζει λίγο προς το Σαββατοκύριακο των Δημοτικών Εκλογών.

Τι βλέπετε;

Τρελή κίνηση στους δρόμους (την έζησα οδηγώντας προς κι από Παιανία) μιας πόλης κουρασμένης, βρώμικης, με την οικεία πια ζέστη του Νοέμβρη.

Κάποια υποτονική εκλογική δραστηριότητα, λίγα φυλλάδια πεταμένα στους δρόμους, κάτι παράγκες στα προπύλαια, ομάδες επωχούμενων αστυνομικών εδώ κι εκεί.

Κατεβαίνοντας προς την Ομόνοια κι ακόμα πιο κάτω, βλέπετε αστυνομικούς να κάνουν σωματική έρευνα σε κάποιον, μια ομάδα νεαρών ανδρών απέναντι από το Εθνικό Θέατρο διαφόρων φυλών και χρωμάτων, μιά άλλη ομάδα παρακάτω αδύνατων ξερακιανών να ψάχνει μάλλον για πρέζα.

Κι όλ’ αυτά με μια απειλή εθνικών εκλογών να νωτίζει την ατμόσφαιρα. Που σημαίνει ένα πιθανό βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Πλησιάζετε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς κι όταν περνάτε τις πόρτες βλέπετε ένα πλήθος (περί τους διακόσιους, αν δεν κάνω λάθος) που έχει μαζευτεί για να παρακολουθήσει την παρουσίαση δέκα εφαρμογών για κινητά (στα πλαίσια ενός event που λέγεται AppCircus υπό την αιγίδα του OpenCoffee). Παρασκευή βράδυ. Το ξαναλέω. Πριν τις δημοτικές εκλογές. Το ξαναλέω.

Σκέφτεστε, “εντάξει, τίποτα πιτσιρικάδες θα είναι που δεν έχουν τι να κάνουν” αλλά όταν πλησιάζετε τα πηγαδάκια διαπιστώνετε ότι αρκετοί που ξέρετε κι άλλοι που δεν ξέρετε, αλλά τους ακούτε να το ομολογούν, για να έρθουν να παρακολουθήσουν το έχουν σκάσει από το σπίτι τους  αφήνοντας γυναίκες και παιδιά . Κι αν στήσετε περισσότερο αυτί διαπιστώνετε ότι δεν είναι απλοί θεατές. Είναι ενεργοί θεατές. Γιατί εξομολογούνται μεταξύ τους τη δική τους ιδέα που δουλεύουν, ή τον καημό για τον συνεργάτη που ψάχνουν ή το πως θέλουν να μάθουν πως να παρουσιάζουν ή να προωθούν τη δική τους δουλειά.

Κι ύστερα ξεκινάει το event και σηκώνεται ο Ειδικός Γραμματέας  Ψηφιακού Σχεδιασμού (look: just one of us) και κάνει πολύ χαλαρά και χωρίς φαμφάρα μια ανακοίνωση για δημιουργία Seed Fund και ICT Venture Capital  από την επόμενη χρονιά κι ο κόσμος το δέχεται σαν να είναι  το φυσικώτερο πράγμα του κόσμου. Ούτε πανηγυρίζει, ούτε απογοητεύεται. Χειροκροτεί ψύχραιμα, το σχολιάζει χαμηλόφωνα και γρήγορα στρέφει την προσοχή στην επόμενη εφαρμογή που παρουσιάζεται. Κι έτσι κυλάει η εκδήλωση, κι οι περισσότεροι περιμένουν υπομονετικά μέχρι το τέλος. Κι όταν τελειώνει δεν φεύγουν. Κατεβαίνουν στο κυλικείο και συνεχίζουν τη συζήτηση που είχαν αφήσει στη μέση, ή σχολιάζουν ότι είδαν.  Γιατί κάτι τους κρατάει. Ενώνει να το πω; Σίγουρα διαπερνά. Και θέλουν να συνεχίσουν να το γεύονται για λίγη ώρα ακόμα. Κλέβοντας χρόνο. Παρασκευή βράδυ. Το ξαναλέω. Πριν τις δημοτικές εκλογές. Το ξαναλέω.

Σας φαίνονται νορμάλ όλ’ αυτά; Σας φαίνονται συνηθισμένα; Γνωστά από παλιά; Κοινότυπα;

Εμένα όχι!

Κι όμως τα ένοιωθα τόσο φυσιολογικά που απόρησα όταν το σκέφτηκα. Κι αυτό ήταν κι η αφορμή να γράψω αυτό το πόστ. Για μια Ελλάδα που αντιστέκεται κι επιμένει, όπως θα έλεγε κι ο Νιόνιος, κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

Α, ξέχασα! Πρώτη ψηφίστηκε η εφαρμογή το Terpnon. Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικώτερο, έτσι δεν είναι;

5 thoughts on “Opencoffee κι AppCircus στο Μπενάκη

 1. coolplatanos

  Ε, ναι, αυτό φαινόταν από τις πρώτες συναντήσεις του opencoffee που είχα παρακολουθήσει. Οτι δηλαδή αφορά μία άλλη Ελλάδα που αντιστέκεται στη μιζέρια, την κλάψα και την παραίτηση. Απλά τώρα αυτή η αντίφαση φαίνεται ακόμα πιο έντονα μέσα στο κλίμα περί χρεοκοπίας, μίζερων εκλογών και εκβιαστικών διλημμάτων. Δεν είναι τυχαίο που και ο ANemos χθες το είχε στη σελίδα του σαν ελπιδοφόρα συνάντηση μέσα σε όλη τη μαυρίλα. Προσωπικά επειδή το έχω γράψει τότε που ερχόμουν στις συναντήσεις θεώρησα ότι δεν χρειαζόταν να το επαναλάβω. Αναρωτιέμαι όμως μήπως θα έπρεπε. Πάντως πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες νησίδες ελπίδας και κάποιες δεν τις έχουμε καν υπόψη. Κι αυτό ίσως μας σώσει τελικά.

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Είδα κι εγώ την ανάρτηση του Άνεμου και με εξέπληξε ευχάριστα. Εγώ τελευταία προσπαθώ συνειδητά (κι αυτό πάει όχι μόνο στο θέμα αλλά και στο ύφος) να γράφω πράγματα που να παρακινούν και να εμπνέουν. Όχι άλλη γρουσουζιά!

 2. coolplatanos

  nikan νομίζω ότι ωριμάζει η στιγμή να γίνει μία πανελλαδική συνάντηση για το opencoffee. Να συγκεντρωθούν κάπου όλες οι κατά τόπους ομάδες για ένα διήμερο ή τριήμερο π.χ.. Τι νόημα θα είχε αυτό; Δεν ξέρω να σου πω με σαφήνεια, αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλό. Να γινόταν για παράδειγμα ένας συνολικός απολογισμός όλων των συναντήσεων και των παρουσιάσεων που έχουν γίνει. Τι προχώρησε από τους στόχους κλπ και να δινόταν έκταση στο θέμα έτσι, να φαινόταν πιο έντονα πώς κάτι γίνεται.
  Ας το σκεφτούν αυτό οι πρωτεργάτες. Ας επιλέξουν μία ημερομηνία σταθμό για κάτι τέτοιο. Π.χ. όταν θα κλείνει συγκεκριμένος χρόνος συναντήσεων ή όταν θα κλείνει κάποιος κύκλος συγκεκριμένων στόχων. Τα τρία χρόνια, τα δύο κλείνουν οι συναντήσεις; Δεν θυμάμαι τώρα πότε πρωτοξεκίνησαν. Είδα ότι έχουν βάλει και κάποιο ερωτηματολόγιο. Ανάλογα τι συμπεράσματα θα βγουν και από αυτό ας σκεφτούν το ενδεχόμενο που λέω. Και να είναι όχι απλά πανηγυρικό, αλλά με συγκεκριμένους στόχους και πάλι. Γιατί δηλαδή οι εκ του εξωτερικού είναι καλύτεροι στο να οργανώνουν event με συγκεκριμένο στόχο να βγει και κάτι σε ένα διήμερο ή τριήμερο είναι καλύτεροι; Οσο για τα έξοδα εάν υπάρχει φαντασία θα βρεθούν τρόποι να καλυφθούν νομίζω.

 3. coolplatanos

  Μία τέτοια συνάντηση θα ήταν καλό να γίνει ή σε περιοχή που είναι νεκρή τουριστικά το χειμώνα (αν γίνει τέτοια εποχή) ώστε να επιτευχθούν χαμηλές τιμές και να υπάρξει κίνηση ή σε περιοχή με φοιτητές π.χ. Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Το λέω επειδή έτυχε πρόσφατα να βρεθώ εκεί και μου άρεσε που από τη μία οι σχολές βρίσκονται σε μία τεράστια έκταση έξω από τα Χανιά, αλλά ο εξωτερικός χώρος φαίνεται εγκαταλειμμένος και μία τέτοια συνάντηση θα έδινε ζωή. Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό νομικά να παραχωρήσουν αίθουσες για τέτοια συνάντηση.
  Αν προγραμματιστεί αρκετούς μήνες πριν νομίζω ότι ο καθένας θα μπορέσει να προγραμματίσει τα έξοδα του ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.

 4. Pingback: Τερπνόν (terpnon) και ωφέλιμον… | oraelladas.gr

Comments are closed.