Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Χιλή; Προσφυγή στην επιχειρηματικότητα

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το τελευταίο ποστ του Steve Blank “Creating the Next Silicon Valley – The Chilean Experiment“.

Το ανέμενα μέρες γιατί το είχε προαναγγείλει στο μπλογκ του.

Το ποστ είναι μια γρήγορη επισκόπηση της προσπάθειας και της θέσης της Χιλής σε σχέση με την επιχειρηματικότητα.

Bρίσκω ότι υπάρχει μια αναλογία της Ελλάδας με τη Χιλή, μια χώρα μικρή (16 εκατ.) και της περιφέρειας (πολύ περισσότερο από την Ελλάδα), με βεβαρυμένη πολιτική ιστορία (Πινοσέτ για 25 χρόνια vs Χούντα Κυπριακό), μ’ ένα κυρίαρχο κλάδο (Μεταλλεία vs Ναυτιλία) τεχνολογικά ανεκμετάλευτο, με προθέσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αντίστοιχες (κρατική χρηματοδότηση επιχειρηματικότητας) και ανάλογα δομικά προβλήματα (άτολμα έως ανύπαρχτα VCs).

Πιο καίρια βρίσκω την ακόλουθη επισήμανση, που μας αφορά 100%.

Where will Chile establish technical and innovative leadership?  Is the only way they will attract talent by paying entrepreneurs to come to the country? Or will students and entrepreneurs come to Chile because it is one of the best places in the world for innovation in certain specific industries (pick your favorite – alternative energy? materials science? food science? cellulose outputs? video games and film? South American web commerce hub? automated mining? UAV’s? etc.)

Και βέβαια την αναλογία σ’  ένα κύριο παράγοντα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας: την ανοχή της αποτυχίας.

.. in Chile the cost of personal failure is high. If you fail, you’ve failed your family, your community and your country. As a result, societal pressures favor people who avoid risky ventures.


Κλείνω με την εξής  παρατήρηση: Μπορεί όψιμα να ανακαλύψαμε την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και να μιλάμε πολύ γι αυτή, κοιτόντας με δέος τα επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα, αλλά το ίδιο έχει συμβεί κι αλλού. Και συνεπώς στον αγώνα να φτάσουμε τους πρώτους, έχει να προστεθεί κι ο ανταγωνισμός μ΄όλους όσους επιδιώκουν κάτι παρόμοιο.

1 thought on “Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Χιλή; Προσφυγή στην επιχειρηματικότητα

 1. netfreak

  Θυμάμαι είχε πέσει το μάτι μου στο site του project αρκετό καιρό πριν και μου έκανε εντύπωση αυτή η προσπάθεια.

  Χωρίς να θέλω να μπω σε διαδικασία σύγκρισης, θεωρώ πως εάν η Ελλάδα έκανε κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε – υπό προϋποθέσεις – να έχει επιτυχία.

  Αυτό ίσως πριν η φήμη μας στο εξωτερικό φτάσει τα τάρταρα, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό πλέον.

  Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει πρώτα να λυθούν “προβλήματα” που αποτρέπουν τους Έλληνες να …δοκιμάσουν, να προσπαθήσουν, να αποτύχουν. Τα ξέρουμε όλοι πάνω κάτω ποια είναι τα αυτά.

  Δεν γίνεται να μην μπορείς να στηρίξεις τους ίδιους σου τους πολίτες στην επιχειρηματικότητα ( οποιουδήποτε είδους και μορφής ) και να θες να κάνεις και “εισαγωγές” …γίνεται; 🙂

  Μία ιδέα που μου έρχεται είναι η δημιουργία ενός κρατικού *incubator* που θα έχει την μορφή μιας μικρής “πολιτείας” – αν θες campus – και έχει ως στόχο να προσελκύσει ξένους & Έλληνες για να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Φυσικά με κάποιο ποσό σε Α/Β φάση για το seed funding της ολοκληρωμένης ιδέας, αλλά όχι απ’ την αρχή, το campus αρχικά θα μπορούσε να παρέχει στέγη/τροφή και το περιβάλλον ( advisors / resources / labs / offices ) για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των επιλεγμένων πάντα, “προσκεκλημένων”.

  Κάτι τέτοιο σίγουρα θα απαιτήσει όμως ένα κεφάλαιο από το κράτος για τις υποδομές, αλλά απ’ την άλλη δεν επιβαρύνει όσο τα $40.000 που δίνει η κυβέρνηση της Χιλής. ( καθαρά υποθετικά, δεν προχώρησα σε κανέναν υπολογισμό ).

  Στο θέμα του StartupChile πάντως, δεν μου έκαναν την καλύτερη εντύπωση οι “όροι” για να σε προσκαλέσουν.

  Δηλαδή, ψάχνουν ανθρώπους που έχουν τουλάχιστον Bachelor degree, που να έχουν ήδη πετύχει κάτι εντυπωσιακό στην σταδιοδρομία τους, να έχουν επαγγελματική εμπειρία και συστάσεις από καθηγητές/εταιρείες/Venture Capitals!

  Για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα μέχρι στιγμής ( όπως δείχνει ) μάλλον βρήκαν άτομα που ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια, αλλά αν τα πληρεί κάποιος όλα αυτά, γιατί να μεταναστεύσει εκεί κάτω;

  Σίγουρα εγώ το βλέπω διαφορετικά το θέμα, μπορεί να είμαι και 100% λάθος.

Comments are closed.