Storify: αν πηγαίνεις γυρεύοντας για ιστορίες…

Αν έχετε προσέξει, τελευταία ακούγεται πολύ ένας όρος: “content curation“. Δηλαδή φροντίδα κι επιλογή περιεχομένου.
Γιατί;
Πάνω που λέγαμε ότι απαλλαχτήκαμε από τους μεσάζοντες της πληροφορίας κι ότι τα social media την έκαναν αδιαμεσολάβητη, γυρνάμε πίσω στο μοντέλο του ‘κάποιος να φροντίσει για μας’, μοντέλο που δεν είναι άλλο από το  editorial μοντέλο του τύπου;

Και ναι, και όχι.

Ναι, γιατί πράγματι κάτι τέτοιο υπονοεί ο όρος content curation: κάποιον που, με κάποια κριτήρια, θα επιλέγει από ένα ποταμό περιεχομένου το καλύτερο, το πιο ενδιεφέρον, το πιο φρέσκο κτλ, και θα μας το σερβίρει σε κρυστάλλινο ποτήρι.

Όχι, γιατί το editorial μοντέλο αφορά κάπως στενά την ενημέρωση, ενώ το περιεχόμενο είναι έννοια ευρύτερη.

Οι δρόμοι που βλέπω να χαράζονται στο content curation είναι δύο: ένας αυτοματοποιημένος κι ένας πιο ανθρώπινος.

Ο πρώτος μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσα από το παράδειγμα του paper.li Εκεί η φροντίδα του περιεχομένου λαμβάνει χώρα σαν αρχικές συνθήκες: επιλέγεις τις πηγές του περιεχομένου σου και το paper.li φροντίζει να τις ομαδοποιήσει και μορφοποιήσει (πολύ όμορφα ομολογουμένως).

Ο δεύτερος τρόπος εκφράζεται καλύτερα μέσα από το storify, την υπηρεσία που σου επιτρέπει να συλλέγεις περιεχόμενο από διάφορες πηγές (twitter, facebook, flickr, youtube κτλ) και να το αναδιατάσεις σε μια ιστορία. Μπορείς να προσθέσεις τα δικά σου ‘γεμίσματα’ και να διανθίσεις με φωτογραφίες, ήχο και βίντεο (ναι, το ξέρω, περιεχόμενο είναι κι αυτά κι εννοούντο στην αρχική διατύπωση αλλά καλό είναι να διευκρινίζουμε).

Οι ιστορίες που δημιουργεί κανείς μπορούν να γίνουν  cross post σε  posterous, tumblr και wordpress και embed, …ε, όπου μπορείς να κάνεις embed γενικώς. Το πιο σοβαρό integration το έχει μέχρι στιγμής με το twitter όπου και μπορείς αυτόματα να στέλνεις ενημερώσεις για τις νέες ιστορίες που δημοσιεύεις.

Σημαντικό ότι μπορείς να επεξεργαστείς τις ιστορίες σου και μετά την έκδοση.

Άρχισα να πειραματίζομαι με το storify προχτές, όταν διάβασα ότι πήραν 2εκ. ευρώ χρηματοδότηση (βοηθάει να ξέρεις ότι θα είναι και τον επόμενο μήνα ζωντανό ένα project για να του αφιερώσεις χρόνο).

Οι ‘ιστορίες’ που επέλεξα ν’ ασχοληθώ είναι προς το παρόν δύο ειδών:

α. Αποκατάσταση συζητήσεων από το twitter.

Μια συζήτηση που διεξάγει κανείς στο twitter  δεν είναι απαραίτητα στο συνολό της ορατή σ’ όλους τους συμμετέχοντες. Εξαρτάται από το ποιος κάνει follow ποιον. Πολύ περισσότερο, δεν είναι ορατή από τους λοιπούς που δεν συμμετέχουν στη συζήτηση. Και βέβαια δεν είναι καθόλου ορατή εκτός twitter. Με το storify μπορείς να μαζέψεις τα κομμάτια μιας συζήτησης και να τα διαρθρώσεις με τη σωστή σειρά έτσι ώστε να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο θέμα. Παράδειγμα, μια συζήτηση που ξεκίνησα γύρω από την τιμή των ebook στην Ελλάδα:

β. Επιλογή ‘αποφθεγμάτων’ από το twitter
Το twitter είναι ένα πολύ εφήμερο μέσο. Ακόμα κι ένα tweet που γίνει εκατοντάδες φορές retweet, αν δεν κοπιαριστεί σε άλλο μέσο, σύντομα θα ‘βουλιάξει’ στη λήθη. Και για μεν τα περισσότερα αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό. Είναι επιθυμητό.
Υπάρχουν όμως κάποια -αστεία, σοβαρά, επίκαιρα ή άκαιρα- που θες να τα φυλάξεις κάπως. Είτε δικά σου, είτε τρίτων. Τα δικά μου αποφάσισα με αυτοσαρκασμό να τα ονομάσω  ‘Εξυπνάδες’ γιατί αναπόφευκτα ενώ κάποια μπορεί να είναι έξυπνα, τα περισσότερα είναι, ή μεταπίπτουν, σ’ εξυπνάδες.  Είναι όμως τα κατάδικα μου tweet, οι σκέψεις μου κι οι παρατηρήσεις μου. Και γι αυτό συνιστούν ένα άλλου είδους blogging (microblogging και σε μέγεθος και σε σημασία) που χάνεται μες τις συζητήσεις και την αναπαραγωγή ειδήσεων,  και γι αυτό θέλω να το διασώσω.

Ότι ενδιαφέρον  πέφτει στην αντίληψη μου και το έχει γράψει άλλος, σκέφτηκα να το μαζεύω σε μια σειρά που την ονόμασα ‘Ατάκες’ (δες 1 και 2).

Ως συνήθως, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή η διάθεση για curation. Μπορεί και να εξαντληθεί μετά απ’ αυτό το πόστ. Αλλά είπαμε. Η Ιθάκη είναι το ταξίδι.

3 thoughts on “Storify: αν πηγαίνεις γυρεύοντας για ιστορίες…

    1. Nikos Anagnostou Post author

      Ναι, αλλά είναι ανώριμο ακόμα κι από πλευράς λειτουργικότητας κι από bugs

  1. Pingback: Tweets that mention Storify: αν πηγαίνεις γυρεύοντας για ιστορίες… - Topsy.com

Comments are closed.