Επιχειρήσεις: μια ανοίγει δύο κλείνουν

Με μια πολύ λιγόλογη ανακοίνωση, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών μας πληροφορεί ότι το α’ τρίμηνο του 2011, άνοιξαν 463 επιχειρήσεις ενώ έκλεισαν 864.  Για κάθε μία που ανοίγει, πρακτικά δύο κλείνουν. Ο συγκριτικός πίνακας δείχνει μια διαχρονική χειροτέρευση:


ΕΤΟΣ

ΙΔΡΥΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
(σε απόλυτο αριθμό)

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΙΔΡΥΣΕΙΣ/ΔΙΑΚΟΠΕΣ

2009

488

709

-221

1/1,4

2010

441

742

-301

1/1,6

2011

463

864

-401

1/1,86

Αλλά, ας μη βιαστούμε να βγάλουμε αρνητικά συμπεράσματα γιατί μ’ αυτά τα στοιχεία απλά δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα.

Είναι γεγονός ότι επιχειρήσεις εξαφανίζονται με ταχύτερο ρυθμό απ΄ ότι δημιουργούνται κι αυτό σίγουρα έχει επίπτωση στην ανεργία. Χωρίς νούμερο όμως για το τι είδους επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν πιθανόν να χάνουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια αισιόδοξη πληροφορία. Γιατί μπορεί  οι επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι από κλάδους έτσι κι αλλιώς καταδικασμένους, κι αυτές που ανοίγουν να φανερώνουν μια μετατόπιση προς tradable  κλάδους (δείτε τη σχετική ανάλυση του Αρίστου Δοξιάδη), κάτι πολύ θετικό κι επιθυμητό.

Επιπλέον, ένα στοιχείο που αναφέρεται αλλά δεν αναλύεται καθόλου στην ανακοίνωση, και που θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η διατύπωση της υπόθεσης  ότι μέρος της σχετικής αύξησης νέων επιχειρήσεων το 2011 έναντι του 2010 οφείλεται στην επιχειρηματικότητα των αλλοδαπών.  Είναι γνωστό, και για πολλά χρόνια παρατηρημένο και μελετημένο, ότι οι μετανάστες ανά τον κόσμο εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση προς την επιχειρηματική δραστηριότητα από τους κατοίκους της χώρας που τους φιλοξενεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανάσα ζωής, ειδικά σε κλάδους που έχουν ανάγκη αναζωγόνησης αλλά που τους απαξιούν τα ελληνικά χέρια, όπως η αγροτική και η βιοτεχνική παραγωγή.

Τελικά με τις στατιστικές το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) ότι συνήθως είναι greek statistics αλλά ότι δεν είναι στοιχειωδώς statistics.

via Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών > ΒΕA > Δελτία Τύπου > Λεπτομέρειες Δελτίων Τύπου.