Έλλειμμα: Κοιτώντας τα νούμερα, πως λέμε κοιτώντας την άβυσσο

Το πρωί διαβάζοντας τη σχετική ειδησεογραφία, πληροφορήθηκα ότι το έλλειμμα 1ου δεκαμήνου ανέρχεται χοντρικά στα 20δις.

Κοιτώντας λίγο τα στοιχεία που αναφέρονταν, διαπίστωσα ότι δεν γίνεται καθόλου διάκριση για πρωτογενές έλλειμμα και έλλειμμα μετά από τόκους. Δεδομένου ότι όλη η δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά επικεντρώνεται (και σωστά) στην πορεία των πρωτογενών ελλειμμάτων, απόρησα για την έλλειψη αναφοράς. Μπορώ να μπω ότι άρχισα να σχηματίζω και κάποιες θεωρίες συνομωσίας στο μυαλό μου για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία κτλ.

Τώρα (βράδυ) που έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα, είδα ότι οι ειδήσεις των εφημερίδων δεν είναι παρά ένα copy paste του Δελτίου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ (επισυνάπτεται στο τέλος του ποστ) μ’ εξαίρεση τους δύο πολύ βοηθητικούς πίνακες.

Μ’ ένα χοντρικό υπολογισμό από τα νούμερα που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, το έλλειμμα προ τόκων είναι 5 δις.

Ο δεύτερος πίνακας που δεν έχει πολλές εξηγήσεις, περιλαμβάνει κάποιες εκροές που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό (γιατί άραγε;) της τάξεως των 6,3 δις! Δηλαδή μεγαλύτερες από το σύνολο του πρωτογενούς ελλείμματος της χρονιάς ως τώρα. Οι δαπάνες αυτές αφορούν:

  • έξοδα για την υγεία
  • συμμετοχές σ’ αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων (!!!)
  • καταπτώσεις εγγυήσεων
Προφανώς είναι έκτακτες δαπάνες αλλά τι πάει να πει έκτακτες σε μια χώρα που το έκτακτο μας επισκέπτεται με απαράβατη κανονικότητα;

Πρακτικά λοιπόν, η χώρα δημιούργησε νέες ανάγκες για δάνεια της τάξεως των 11,3 δις ήτοι περίπου 25% των συνολικών εσόδων της.
Αν δεν αντιλαμβάνεται κανείς πως τέτοια νούμερα μετά από δυο χρόνια σταθεροποίησης και περίπου τέσσερα χρόνια κρίσης πρόκειται για την απόλυτη τρέλα, τότε η απόλυτη τρέλα μάλλον κατοικεί στον εγκέφαλό του.
Προσέξτε το εξής: δεν έχουμε κάνει ακόμα κουβέντα για χρέος. Το χρέος δεν υπεισέρχεται στη διαμόρφωση των παραπάνω. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του λαμβάνονται από το δάνειο του μνημόνιου και του μεσοπρόθεσμου. Και γι αυτό όλη αυτή η φανφάρα για το κούρεμα, το αν αρκεί δηλαδή ή αν είναι επιτυχία, είναι απλά άκαιρη κι ανούσια. Κι ένα 100% κούρεμα μας αφήνει με δανειακές ανάγκες 11,3 δις μόνο για το δεκάμηνο και μόνο γι αυτή τη χρονιά.
Αλλά επανέρχομαι στο αρχικό θέμα: γιατί το τόσο κολοσσιαίο και σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα δεν τυγχάνει μια ιδιαίτερης παρουσίασης μέσα στο δελτίου του ΥΠΟΙΚ; Μήπως γιατί στρέφει τα φώτα εκεί που θα έπρεπε να είναι καρφωμένα από την πρώτη μέρα; Μήπως γιατί μέσα στο θόλωμα του τι είναι έλλειμμα και πως διαμορφώνεται επιβιώνουν κι οι πιο θολές προθέσεις για τη διαιώνιση του;
Ειλικρινά θα ήθελα ν’ ακούσω ένα σοβαρό αντίλογο.

Σελίδα ΥΠΟΙΚ με Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού.

Προσωρινό Δελτίο 10/11/2011