Κάτι ήξερε ο θείος Στηβ

Διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα είναι δύσκολο να μην κάνεις τη συσχέτιση με την ελληνική πραγματικότητα. Κι ομολογώ ότι διαβάζοντας το για πρώτη φορά ένοιωσα μια συμπάθεια για κάποιους από τους συμομωσιολόγους: όσοι δεν είναι λύκοι, είναι απλώς παιδιά.

When you’re young, you look at television and think, There’s a conspiracy. The networks have conspired to dumb us down. But when you get a little older, you realize that’s not true. The networks are in business to give people exactly what they want. That’s a far more depressing thought. Conspiracy is optimistic! You can shoot the bastards! We can have a revolution! But the networks are really in business to give people what they want. It’s the truth.” ~ Wired, February 1996

via I, Steve: Steve Jobs in His Own Words | Brain Pickings.

13 thoughts on “Κάτι ήξερε ο θείος Στηβ

 1. Nevermind

  Σε κανονικες συνθηκες ισως κι
  Να ισχυει. Για θεαματα οπως οι σαπουνοπερες κι τα reality, επισης. Για την σημερινη τηλεοραση μονο μια λεξη υπαρχει ομως : Προπαγανδα

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Είχα μια ανάλογη συζήτηση με τον Ανδριωτάκη στο τουϊτερ η οποία μ’ οδήγησε στην εξής διαπίστωση: Τα media έχουν διπλό ρόλο: ενημέρωση και ψυχαγωγία. Στο κομμάτι ψυχαγωγία αναφέρεται κυρίως αυτό που λέει ο Jobs. Στο κομμάτι ενημέρωση συμφωνώ ότι βασικά είναι κατευθυνόμενη ενημέρωση. Αλλά υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών των δύο: η τροφοδότηση του κοινού μ’ ότι ψυχαγωγικά φτηνό του αρέσει είναι για να μπορούν μετά τα media να του σερβίρουν την σαβούρα ενημέρωση χωρίς κριτική.

 2. Nikos Drandakis

  Κι εμένα αυτό το απόσμασμα από το βιβλίο μου χτύπησε πολύ στο μάτι Νίκο…. Με τις ίδιες αναλογίες φυσικά 🙂

 3. coolplatanos

  ‘…Αλλά υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών των δύο: η τροφοδότηση του κοινού μ’ ότι ψυχαγωγικά φτηνό του αρέσει είναι για να μπορούν μετά τα media να του σερβίρουν την σαβούρα ενημέρωση χωρίς κριτική.”

  Ετυχε να διαβάζω αυτό το διάστημα τη “Διαλεκτική του Διαφωτισμού” των Αντόρνο και Χορκχάιμερ. Παλιό, γραμμένο το 1944, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο ακόμα. Στο τμήμα που αναφέρονται στη μαζική κουλτούρα υποστηρίζουν και αυτό που λες με πάρα πολλά επιχειρήματα.

 4. adamo

  Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις αποποιούνται της ευθύνης τους. Όπως γράφει και ο Chuck D στο “Fight the Power”: “Όταν δίνεις στον κόσμο σκουπίδια, σκουπίδια θα σου ζητήσει”

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Μ’ άλλα λόγια έρχεσαι στο ερώτημα: η κότα έκανε τ’ αυγό ή τ’ αυγό την κότα; Δηλαδή τι έρχεται πρώτο: οι δεδομένες τάσεις και προδιαθέσεις του κοινού ή η πρακτική των μέσων; Προφανώς στην πορεία του χρόνου το ένα ενισχύει το άλλο, αλλά νομίζω πως ο Steve Jobs αυτό που θέλει να πει σ’ αυτό το απόσπασμα είναι πως τα μέσα καταρχήν ανακαλύπτουν τις χαμηλές ροπές του κόσμου και μετά τις καλλιεργούν.

 5. adamo

  Μπα… Όχι τόσο στην κότα και το αυγό. Νομίζω πως είμαστε όντα της ελάχιστης προσπάθειας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το φτηνό το προϊόν το καταναλώνουμε εύκολα και ταυτόχρονα κοστίζει και λιγότερο στον παραγωγό του. Οπότε συμφωνώ με την 2η πρότασή σου 100%

 6. Christian Sino

  Σίγουρα είμαστε όντα της ελάχιστης προσπάθειας και σίγουρα προφανώς το ένα ενισχύει το άλλο αλλά όπως έχει πει και ο “θείος Στηβ” : “It’s not the consumers job to know what he wants.” Οπότε παρόλο που μπορούμε να διαφωνούμε για αυτό όλη μέρα, γιατί έχει σίγουρα γενικότερες φιλοσοφικές και πολιτικές προεκτάσεις (για να είμαι και λίγο επίκαιρος), αλλά κυρίως αυτό που πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε είναι ότι, στην μορφή που είναι τώρα, η τηλεόραση είναι ένα παθητικό μέσο που δεν ζητάει ιδιαίτερη αλληλεπίδραση απο τον χρήστη. Από μόνο του παίζει και θα συνεχίζει να παίζει… μέχρι να την κλείσεις ή να αλλάξεις κανάλι. Από την στιγμή που σε δεσμεύσει στο πρόγραμμά της σε οδηγεί σε όποιο μονοπάτι θέλει αυτή και αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη..

 7. problogger

  Όσο πιο αγράμματο, και άνεργο κρατάς έναν λαό τόσο πιο εύκολα μπορείς να τον χειριστείς. Χωρίς παιδεία και εργασία η τηλεόραση απλά ολοκληρώνει το έργο της κάθε πολιτικής ηγεσίας.

Comments are closed.