Καλύτερα να κάνεις το σωστό με λάθος τρόπο

Ένας φίλος μου έστειλε ένα link προς κάποιο ποστ που περιείχε το παρακάτω  απόσπασμα συνέντευξης του Russell Ackoff τον οποίο αγνοούσα παντελώς.

Πρόκειται για ένα καθηλωτικό δεκάλεπτο με αλήθειες που αφορούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, του τι έχει σημασία, τι είναι σοφία και που οδηγεί η αντίληψη μας για τα λάθη.

Ένα μεγάλο μέρος της κουβέντας αναλώνεται πάνω στη θέση του  Peter Drucker για τις έννοιες efficiency (= do things right) και effectiveness (=do the right thing) της  οποίας τις συνέπειες ο Ackoff   τραβάει στ’ άκρα  κι αποκαλύπτει μ’ ένα παράδοξο τρόπο. Εξ ου κι ο τίτλος του ποστ. Απολαύστε το.

8 thoughts on “Καλύτερα να κάνεις το σωστό με λάθος τρόπο

 1. adamo

  Very cybernetic! Εξηγεί τα πάντα,ακόμα και τις προαγωγές αχρήστων.

   1. adamo

    Αυτός που δεν κάνει τίποτε δεν έχει και λάθη στο φάκελό του, γιατί ως γνωστόν όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Μάντεψε τι συμβαίνει στις αξιολογήσεις. Αυτό που λέει για τα errors of omission αγγίζει το Peter Principle.

 2. Constantina

  Εδώ και ώρα προσπαθώ να το δω αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ απ΄τα γέλια. Παίζει να έχει τους πιο αστείους αγγλικούς υπότιτλους που έχω δει σε βίντεο. 🙂

  1. Nikos Anagnostou Post author

   Συγνώμη, τι έβλεπες; Για ποιούς υπότιτλους μιλάς;

 3. Constantina

  έβαλα το βίντεο και επέλεξα το cc για αγγλικούς υπότιτλους σε περίπτωση που χάσω καμιά λέξη. Ε, και μετά άρχισε ΤΟ γέλιο. 😀

 4. xray

  Εξαιρετικός. Νομίζω ότι το σημαντικότερο σημείο είναι αυτό που αναφέρεται στην παιδεία. Η θέση του έχει επισημανθεί και από άλλους, όπως π.χ. ο Κεν Ρόμπινσον, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι αλλαγές σε αυτό το χώρο δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Στο χώρο της παιδείας το λάθος τιμωρείται παραδειγματικά (τονίζω το παραδειγματικά). Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακατεύθυνση στους στόχους και τη μεθοδολογία της διδασκαλίας, μοιάζει με μακρινό όνειρο, αλλά εν όψει της κατάστασης που έχουμε μπροστά μας, μοιάζει επίσης αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε ότι η κρίση, εκτός από την ευεργετική αναγκαστική υιοθέτηση της ποδηλασίας από πολλούς για λόγους οικονομίας, θα φέρει και την τεράστια αλλαγή στην παιδεία που χρειαζόμαστε, έστω ως ‘παράπλευρη απώλεια’..

 5. Pingback: 3+1 funds κι ο αγώνας δρόμου | Metablogging.gr

Comments are closed.