Και μετά το Athens Techcrunch Meetup τι;

This slideshow requires JavaScript.

Χτες έλαβε χώρα το δεύτερο Athens Techcrunch meetup στο Μουσείο Μπενάκη, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε αντίστοιχο ελληνικό event. Το πρώτο είχε λάβει χώρα πριν τεσσεράμιση χρόνια σε πιο ζεστή εποχή και πιο χαλαρό μέρος.

Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος της ελληνικής κοινότητας ήταν ο ίδιος: να μπει στο ραντάρ των διεθνών μέσων και ν’ αποκτήσει μια υπόσταση στη διεθνή σκηνή. Σίγουρα το πρώτο meetup δεν είχε κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω ποιος ήταν ο στόχος των διοργανωτών για το χτεσινό μιας και, απ΄όσο γνωρίζω, την πρωτοβουλία γι αυτή την διοργάνωση δεν την είχε η τοπική κοινότητα, αλλά οι Έλληνες της  Silicon Valley Νίκος Μπονάτσος, Associate του μεγάλου αμερικάνικου VC General Catalyst και η Alexia Tsotsis co-editor του Techcrunch που, μαζί με τον Mike Butcher,  τον European Techcrunch Editor, ήταν κι οι παρουσιαστές/moderators του event.

Το Techcrunch είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέσο και παρά τις όποιες αλλαγές χαρακτήρα έχει υποστεί μετά την εξαγορά του από την AOL,  σίγουρα κάποιες αναφορές του στην ελληνική startup σκηνή μπορούν να βοηθήσουν και στο να ενδιαφερθούν κι άλλα μέσα ν’ ασχοληθούν μαζί της αλλά και στο να τραβήξουν τα βλέματα υποψήφιων επενδυτών ή συνεργατών των ελληνικών startup.

Για να ενδιαφερθούν όμως τέτοια μέσα για την ελληνική σκηνή πρέπει να συντρέχουν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • να έχουμε να επιδείξουμε είτε κάποια πολύ δυναμικά startup με διεθνή προσανατολισμό
 • να διαθέτουμε άφθονο και ποιοτικό δυναμικό που μπορεί ν’ αξιοποιηθεί από  startups
 • να κρατάμε τα κλειδιά για κάποιες αγορές ή πηγές κεφαλαίων που δύσκολα μπορείς να προσπελάσει από τη Δύση (όπως η Κίνα, Ρωσία, Ινδία).

Προφανώς η τρίτη προϋπόθεση δεν ισχύει.

Startup  με διεθνή προσανατολισμό διαθέτουμε κάποια, αλλά όχι σε ικανό αριθμό ακόμα, και, κυρίως, χωρίς μια ολοκληρωμένη ιστορία επιτυχίας (:ένα exit) όπως πολύ σωστά ανέφερε στο πρώτο πάνελ κι ένας από τους συνιδρυτές της Hellas Direct. Άρα και για την πρώτη προϋπόθεση δεν έχουμε ακόμα κάποιο ισχυρό σημείο ενδιαφέροντος για διεθνή μέσα.

Από δυναμικό τι κάνουμε; Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα κι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί το δυναμικό δεν είναι στατιστική. Είναι κάτι που αποδεικνύεται μέσα από υλοποιήσεις. Όμως η προσέλευση του κόσμου χτες ήταν εντυπωσιακή με όποιο διεθνές μέτρο και να την κρίνεις. Κι αυτό είναι ένα σήμα άξιο προσοχής για τα διεθνή μέσα. Για να θυμηθώ λίγο κι εκείνο το στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, ο κόσμος εξέπεμπε ένα:

Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, κάτι μυστικό…

και δεν μένει παρά ν’ αποκρυπτογραφηθεί σιγά σιγά.

Μια πρώτη  ‘αντίδραση’ σ’ αυτή τη δυναμική, ήταν η δημόσια προτροπή του Mike Butcher να τον ενημερώνουμε για τα event που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα για να τα δημοσιεύει σε μια διεθνή λίστα.

Από άποψη διάρθρωσης, το event είχε τέσσερα μέρη: 3 πάνελ με αντίστοιχους συντονιστές τους Τσώτση, Butcher, Μπονάτσο και αντίστοιχα θέματα Greek Founders, Ecosystem, Investors και μια παρένθετη συνέντευξη του Μάρκου Βερέμη συνιδρυτή της Upstream στον Νίκο Μπονάτσο.

Σε γενικές γραμμές δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τους ομιλητές εκτός από την ανακοίνωση των δύο πρώτων επενδύσεων του Openfund στα startup Incrediblue και WorkableHR. Αλλά αυτό για τους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Έχοντας παρακολουθήσει αντίστοιχα πάνελ σε διεθνή event μπορώ να πω ότι δεν διέκρινα αισθητές διαφορές εκτός από τις αναπόφευκτες αναφορές στην ελληνική ‘ιδιαιτερότητα’ και την κρίση. Διέκρινα όμως κάτι που πιθανόν ν’ αποτελέσει πρόβλημα στη διεθνή μας παρουσία: μιλάμε αγγλικά με πολύ έντονη προφορά, δίνοντας πολύ βάρος στα φωνήεντα που, σε γρήγορη εκφορά,  κάποιος αγγλόφωνος ή  απλά κάποιος ξένος που μιλάει αγγλικά, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει.

Κι οι ερωτήσεις του κοινού, αν και λίγες σχετικά, είχαν κάποια διαμάντια.

Το ερωτηματικό που μένει ν’ απαντηθεί είναι τι να περιμένουμε στη συνέχεια. Καταρχήν μια συνέχεια του ίδιου του event, απ’ ότι λένε οι φήμες.

 

Αλλά το σημαντικώτερο είναι να μην περιμένουμε από event να μας ‘σώσουν’. Γιατί όπως είπε κι ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στο πρώτο panel, η συνταγή της επιτυχίας, δεν έχει μυστικά.

Travel, network and work! There is no panacea!

Σημείωση: Για όσους το έχασαν υπάρχει η αναπλήρωση μέσω βίντεο, εδώ.

 

 

28 thoughts on “Και μετά το Athens Techcrunch Meetup τι;

 1. javapapo

  Καλά όλα αυτά, παρόλα αυτά για να δυναμώσει το ρεύμα των startup πρέπει να δυναμώσει η σχετική αγορά.

  Μετά από όλα αυτά ;

  1.Σήμερα το κράτος να μειώσει την εταιρική φορολογία για τις εταιρίες πληροφορικής – μικρές μεγάλες δεν έχει σημασία – σε επίπεδα που χώρες ανταγωνιστικές κάνουν τώρα βλέπε Τσεχία.

  2. Σήμερα αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων πληροφορικής (για να μην μιλάω γενικά) λιγότερη τάση προς φιλόσοφους και μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά..

  Πρέπει να ζεσταθεί η γενικότερα αγορά για να μπορέσει ο κόσμος να πιστέψει πιο πολυ στο concept των startup …μεταξύ μας…δεν έχει κάνει τόσα χρόνια boom και ούτε θα κάνει με αυτές τις συνθήκες : ).

 2. PanosJee

  Μετά το event… δε θα αλλάξει ο κόσμος. Ισως 2-3 ομάδες να παρακινήθηκαν, 8-10 άτομα να βρήκαν κάποια διασυνδέσεις που χρειαζόντουσαν και ίσως κάποιοες να έβαλε στόχο να pitchάρει στο επόμενο.

  Αυτά τα ολίγα αλλά μην τα υποτιμάτε καθόλου.

  Πάρη: αυτό για τους φόρους είναι μεγάλη παραμύθα. Αν κάνεις startup βγάλε πρώτα κέρδος και τα λέμε! Επίσης στις ΗΠΑ και ειδικά σε CA οι φόροι είναι αρκετά μεγαλύτεροι!

 3. javapapo

  Πάνο, στην ελλάδα με την τωρινή κατάσταση εγώ δεν ονειρεύομαι, 10000 start-up ,δεν το έχουμε ανάγκη αυτή την στιγμή, όταν μισθοί και αγορά είναι μικρή και μη ανταγωνιστική!

  Αυτό που θέλω να πω, ή μάλλον πιστεύω είναι το εξης. (Μπορεί να κάνω τραγικά λάθος)

  Start-up boom δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχει ικανό δυναμικό. Δεν θα δουμε γιατί δεν έχουμε απο πίσω μια τουλάχιστον γενικότερη ανταγωνιστική local αγορα (αν μιλάμε για το local ανθρώπινο δυναμικό).

  Όταν εγώ ως ταπεινός developer πρέπει να ρισκάρω την θέση μου σε μια απο τις 10-20 (δεν ειναι πιο πολλές) εταιρίες πληροροφορικής στην Ελλάδα για μια startup ή παρόμοιο εγχειρημα δεν θα το κάνω εύκολα, ουτε φυσικά θα μπορέσω να αφιερώσω χρόνο.

  Εγώ ονειρευομαι μια αγορά που δεν θα έχω 5-10 επιλογές για εργασία αλλά 50, και ανταγωνισμό. Μόνο όταν υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα από πίσω – τότε θα νιώσω πιο σίγουρος για να αναμηχθώ ή να εργαστώ σε μία τέτοια προσπάθεια.

  Μπορεί αυτά τα event να ειναι για τους 8-10 έτσι και αλλιώς αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι πως να αλλάξεις το μεγάλο ποσοστό των IT ανθρώπων. Αυτοί οι 8-10 θα το προσπαθήσουν έτσι και αλλιώς. Εξάλλου σε πραγματικά σκληρούς αριθμούς τα sustainable start-up Ελληνικά που καταφέρνουν να δώσουν χρήματα στην αγορά – μέσα από μικρές προσλήψεις είναι λιγότερα απο 10 θα έλεγα.

  Αναζητώ εταιρίες να είναι sustainable και να δώσουν δουλειές σε ανθρώπους -έστω και μικρές παρά start-up για να βγάλου σε μικρό χρονικό διάστημα χρήμα και να κάνουν πλούσιους ξαφνικά τους ιδρυτές.

  Δεν ξέρω αν αυτό που σκέφτομαι είναι ουτοπικό αλλά ως υπάλληλος νιωθω ότι αυτό λείπει τώρα από την αγορά…και όχι το γιούρια άντε παιδιά όλοι startup καλές κακές άντε να χαρούμε!

 4. Nikos Anagnostou Post author

  Πάρι, κάπου συγχέεις τα startup με την αγορά πληροφορικής και την επιχειρηματικότητα εν γένει. Τα startup είναι προσπάθειες ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ και γι αυτό στην πλειονότητα αποτυγχάνουν. Αλλά όπως παντού στο finance, ισχύει κι εδώ το risk return trade off. Όταν κι όποια πετύχουν μπορούν να φέρουν δυσανάλογα μεγάλη απόδοση. Όταν πια μιλάμε για startup στη διεθνή συζήτηση εννοούμε αυτό: high growth startups, όχι απλά νέες επιχειρήσεις.
  Επίσης, όπως πολύ σωστά είπε ο Πάνος στο πάνελ του, δεν πρόκειται ποτέ τα ελληνικά startup να γίνουν ένα industry που θα πάρει ένα υψηλό μερίδιο της παραγωγής εθνικού προϊόντος. Αλλά μπορούν να εμπνεύσουν κλάδους που ήδη έχουν υψηλό μερίδιο. Κι αυτό είναι το κέρδος.

 5. Theodore

  Παντως να προσθέσω ότι το σημερινό περιβάλλον στην Ελλάδα λογικά θα έπρεπε να βοηθάει σε αυτήν την κατευθυνση λόγω του ότι μπορούμε να διοχετευσουμε την ενεργεια μερικών ανέργων με ιδέες (οι ίδιοι να το κάνουν όχι εμείς) και όραμα στο να υλοποιήσουν επιτέλους αυτό που πάντα ονειρευοντουσαν αλλά δεν ήθελαν να εγκαταλήψουν την ασφάλεια της επιχείρησης στην οποία εργαζόνταν.

 6. Sotiris Karagiannis

  Μιλαμε πολυ, κανουμε πραξη λιγα.
  Επιχειρηματικοτητα αναζητηση εργασιας
  Application only company world class sustainable model
  Tech startup / Ελλαδα Silicon Valley και να μην ακουω χαζα του στυλ η ελληνικη SV
  Μου αρεσε η προταση διαχωρισμου local vs global (αλλα οχι global με το ζορι)
  Ευλογαμε τοσο πολυ τα γενια μας που στους τριτους φαινεται αστειο. Πετυχημενα startups που ξεκινησαν Ελλαδα 3000€ μισθο δεν θα ειναι πανω απο 20 🙁
  Τα ξερουμε ολα και ειμαστε ετοιμοι να διδαξουμε αντι να διδαχθουμε (οπως ειπε η εξαιρετικη Αρβελερ σον Θεοδωρακη)

  Προτασεις :
  • να κατσει ο καθενας να αποφασισει που θελει να ειναι στο μελλον
  • αν θελει να αλλαξει τον κοσμο πρεπει να ειναι ετοιμος να πεισει πως μπορει να δημιουργησει μια one billion global company
  • να βρει ομοιως τρελλους cofounders και να αφησει τα ΕΓΩ στην ακρη
  • να κανει το networking τα ταξιδια στο SV και να ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΚΛΗΡΑ χωρις να πληρωνεται οπως θα ηθελε
  • οι ελληνες VCs να κανουν τα ταξιδια στο SV, να μαθουν να δουλευουν το Linkedin και να απαντανε τα email τους σε ευλογο χρονικο διαστημα. Αλλα πιο σοβαρα τωρα, να παρουν μαθηματα απο τους αμερικανους συναδελφους τους και να δικτυωθουν μαζι τους για τα Series A deals
  • οι ελληνες founders να ξεσκιστουν να διαβασουν ολα τα βιβλια για fund raising, investor deals, cliffs, options, premoney & postmoney και οτι στο καλο θα βρουν μπροστα τους
  • να σταματησουμε να διοργανωνουμε βραβεια καινοτομιας γιατι σε λιγο θα γινουν βραβεια καθυστερησης potential startups.

  Και αλλα πολλα πολλα πολλα.

  Για περισσοτερα, οι περισσοτεροι ξερετε που να με βρειτε να τα συζητησουμε και να πραξουμε.

  Εγω το κανω ηδη εδω και καιρο…

  Σωτηρης

 7. Sotiris Karagiannis

  Ξεχαστηκα και εβαλα μεγαλυτερο και μικροτερο οποτε χαθηκαν..
  Ξαναγραφω τα σημαντικα
  Επιχειρηματικοτητα [different to] αναζητηση εργασιας
  Application only company [different to] world class sustainable model
  Tech startup / Ελλαδα [different to] Silicon Valley και να μην ακουω χαζα του στυλ η ελληνικη SV
  Μου αρεσε η προταση διαχωρισμου local vs global (αλλα οχι global με το ζορι)
  Ευλογαμε τοσο πολυ τα γενια μας που στους τριτους φαινεται αστειο. Πετυχημενα startups που ξεκινησαν Ελλαδα [lessthan] 2 (εννοουμε successful exit)
  Ελληνικα VCs ανωριμα και με μηδενικη ικανοτητα για followup σε Series A
  Ακομη και σε πεντε χρονια, οι εργαζομενοι σε ελληνικα startups με [largerthan] 3000€ μισθο δεν θα ειναι πανω απο 20 🙁

 8. Jimmy

  Ωραίο το άρθρο και κατατοπιστικό….
  Εγώ έχω – εδώ και καιρό- τον εξής προβληματισμό: Με ποιον τρόπο θα δοθούν τα χρήματα των funds? Και πριν πάρω την γρήγορη απάντηση “όπως σε όλον τον κόσμο”, θυμίζω ότι στην περίπτωσή μας έχουμε πάλι μια πρωτοτυπία. Τα χρήματα δεν είναι κατά κύριο λόγο των “επενδυτών” αλλά της ΕΕ μέσω του Jeremie (αν δεν κάνω λάθος). Συνεπώς, δεν διακινδυνεύουν δικά τους χρήματα.
  Ο φόβος μου λοιπόν, είναι ότι τα χρήματα θα δοθούν με τον παραδοσιακό “ελληνικό” τρόπο. Σε γνωστούς και φίλους…
  Και μια πρόσθετη σημείωση: Αφού τα λεφτά προέρχονται από χρήματα της ΕΕ για την Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να επενδύονται σε ελληνικά start-ups?

 9. Nikos Anagnostou Post author

  @Jimmy Δεν νομίζω ότι είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσω αλλά μιας κι έχω εικόνα σου λέω τα εξής δύο:
  α. Κανένα fund δεν διαχειρίζεται δικά του λεφτά, ακόμα και τα μεγάλα αμερικάνικα. Τα λεφτά είναι τρίτων, συνήθως μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών και μπορεί και κρατικά. Συνεπώς, η ανησυχία σου ισχύει γενικώς και δεν υπάρχει απάντηση πέραν από το να γνωρίσεις και να εμπιστευτείς κάποιους ανθρώπου.
  β. Ναι, μόνο σε Ελληνικές εταιρείες επενδύουν τα Jeremie funds. Αν θες να πάρεις χρηματοδότηση, χρειάζεσαι μια ΙΚΕ (Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία).

  1. Jimmy

   α) Από όσο γνωρίζω τα περισσότερα funds που επενδύουν σε start-ups (ειδικά στην Αμερική) επενδύουν λεφτά ιδιωτών. Σε αρκετές περιπτώσεις περιπτώσεις, μάλιστα, τα funds τα διαχειρίζονται οι ίδιοι. Τα funds που διαχειρίζονται χρήματα ασφαλιστικών ταμείων συνήθως δεν επενδύουν σε τέτοιες μεγάλου ρίσκου επενδύσεις.
   β) Αφού επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, πως χρηματοδοτούν δύο εταιρίες με έδρα την Αγγλία?

   Εννοείται ότι δεν είσαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος αλλά μια και είσαι από τους γνωστότερους αρθρογράφους του χώρου είπα να θέσω τις απορίες μου εδώ…

   1. Nikos Anagnostou Post author

    α. Τα μεγάλα funds επενδύουν κι ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους σε VCs. Οι ιδιώτες συνήθως επενδύουν ως angels.
    β. Θα κάνουν ελληνικές εταιρείες για να πάρουν τα χρήματα.

    1. Jimmy

     Όπότε θα δημιουργηθούν τυπικά ελληνικές εταιρίες, ενώ το ουσιαστικό τους μέρος θα είναι αλλού…. Αυτό επιβεβαιώνει, εν μέρει, τον προβληματισμό και τους φόβους μου…

     1. Nikos Anagnostou Post author

      Μάλλον το να έχεις ελληνική εταιρεία θα έπρεπε να σε φοβίζει 😉

     2. PanosJee

      Και τι έγινε; Δουλειές να υπάρχουν στην Ελλάδα και να δουλεύει κόσμος σε σοβαρά advanced projects και ίσως κάποια στιγμή αξιοθούμε να έχουμε και έδρες εδώ

   2. Nikos Moraitakis

    Τα Jeremie funds απαιτούν η μητρική εταιρία (η οποία έχει εξ’ολοκλήρου την κυριότητα τυχών θυγατρικών στο εξωτερικό) να είναι Ελληνική. Ίσως σημαντικότερο είναι ότι απαιτούν να δούν την πλειοψηφία των παραγωγικών operations να είναι στην Ελλάδα (προσωπικό, παραγωγή προϊόντος, διοίκηση, κλπ).

    Μπορώ ως καθ’ύλην αρμόδιος να πω ότι αυτό ισχύει 100% για το Workable, το οποίο έχει όλη την παραγωγή και το προσωπικό του στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό πρόκειται να αναπτύξει μόνο εμπορικές δραστηριότητες (άλλωστε τι εξαγωγική εταιρία θα ήταν αν δεν είχε αυτή τη δομή;) Ξέρω ότι παρόμοια πράγματα ισχύουν για τις εταιρίες που έχουν ή πρόκειται να χρηματοδοτήσουν όλα τα Jeremie funds.

    Παρεπιμπτόντως, αυτή η κουβέντα περί “εταιρικής εθνικότητος” έχει καταντήσει συλλογική ψύχωση για το community. Το μόνο που θα έπρεπε να μας νοιάζει είναι αν μπορούμε να φτιάχνουμε κάτι εδώ και να το πουλάμε στο εξωτερικό έτσι ώστε τα λεφτά ενός ξένου αγοραστή ως επί το πλείστον να χρηματοδοτούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. (και φόρους στο Ελληνικό κράτος) Όλα τα άλλα είναι ολίγον τι κουραφέξαλα και γκρίνιες χωρίς πολλή ουσία.

    Σε σχέση με το ποιανών χρήματα διαχειρίζονται, απ’όσω ξέρω τα χρήματα το openfund τουλάχιστον – σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν πρόσφατα στο open cofee – είναι εν μέρει του jeremie και εν μέρει ιδιωτών επενδυτών (νομίζω ανέφεραν ότι έχουν 11 επενδυτές σύνολο). Αξίζει επίσης να ανφερθεί ότι οι διαχειριστές του fund πρέπει να έχουν απόδοση (μεγάλη μάλιστα) από τις επενδύσεις τους ώστε να βγάλουν και αυτοί χρήματα για τον κόπο τους, άρα ασ περιμένουμε 10 χρόνια πριν κρίνουμε τις επιλογές τους. Άσε που δεν είναι δουλειά μας να τις κρίνουμε, είναι δουλειά των επενδυτών που τους έδωσαν τα λεφτά τους.

    1. Sotiris Karagiannis

     Συμφωνώ απόλυτα με το Ν. Μωραϊτάκη.

     Η δουλειά ελληνικών (η ακόμη και ξένων technology startups με Έλληνες cofounders ή advisors ή ακόμη καλύτερα με θέσεις εργασίας στην Ελλάδα) είναι να πουλά GLOBALLY.

     Δυστυχώς στο SV έχει καταντήσει όμορφες και καινοτόμες ιδέες “εκατομμυρίων” να μην γίνονται funded γιατί ακόμη και οι angels θέλουν να ποντάρουν σε startups “δισεκατομμυρίων”. Αυτό δεν γινόταν παλαιότερα. Δεν είναι κακό να πηγαίνουν εκεί, αλλά δεν είναι κρίμα να πεθαίνουν και decent startups επειδή δεν έκαναν 20 εκατομμύρια customers (μιλάω για consumer market) σε 6 μήνες?

     Πάντως για την Ελληνική κατάσταση έχω να παρατηρήσω πως σύμφωνα με τα νούμερα των jeremie και αυτά που βλέπω τριγύρω, θα εχουν ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ να βρουνε funduble startups που θα μπορέσουν να πάνε σε Series A και κυρίως να πάνε US / Global

     1. Jimmy

      Ο Ν. Μωραϊτάκης έχει μια σαφώς συγκροτημένη και ολοκληρωμένη άποψη (και παρεμπιπτόντως -κατά την γνώμη μου- από τα λίγα startups της ελληνικής σκηνής που είναι σαφές πως σκοπεύει να βγάλει χρήματα η επιχείρηση εφόσον όλα πάνε καλά).
      Και στα περισσότερα από αυτά που λέει έχει δίκιο. Πρέπει, όμως, και αυτός και -ειδικά- τα 4 funds που διαχειρίζονται χρήματα της ΕΕ (που δίνονται απο την ΕΕ στην Ελλάδα) ότι στην ουσία αυτά τα χρήματα δεν διαφέρουν από όλες τις άλλες επιδοτήσεις που δίνει η ΕΕ στην χώρα και στις επιχειρήσεις της. Και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, στην προκειμένη περίπτωση η “επιδοτούμενη”επιχείρηση αναλαμβάνει πολύ μικρότερες υποχρεώσεις. Συνεπώς, τόσο οι Funded επιχειρήσεις όσο και τα funds θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς στην λειτουργία τους και στην διαχείριση των χρημάτων έτσι ώστε να αποφευχθεί ακόμα και η δυνατότητα σχολιασμών σαν αυτούς που έκανα εγώ πιο πάνω. Τέλος, νομίζω οτι τα funds που αξιοποιούν τo Jeremie πρέπει να δηλώνουν σε κάθε επένδυση που κάνουν το ποσό που θα χρεωθεί στο Jeremie και το ποσό που θα χρεωθεί σε ιδιώτες επενδυτές (αν υπάρχουν)/
      @Sotiris Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου σχεδόν στο σύνολο. Η “ένστασή” μου είναι το πως ορίζουμε το “ελληνικό” και το “ξένο” startup. Για μένα, ελληνικό startup είναι μια προσπάθεια που ξεκινάει από εδώ και ο κύριος όγκος της δουλειάς γίνεται εδώ (και συνεπώς θέσεις εργασίας, εθνική οικονομία κτλ) και ας το έχουν και Μοζαμβικανοί. Μια προσπάθεία που ξεκινάει από Έλληνες στην Silicon Valley, είναι ξένη (απλά μπορεί να μας δώσει κάποια κίνητρα και κουράγιο). Και επειδή, τα χρήματα των funds που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα είναι state money ουσιαστικά, όλα τα πιθανά οφέλη θα πρέπει να μείνουν στην χώρα και, συνεπώς, να δοθούν σε ελληνικά -σύμφωνα με τον δικό μου ορισμό-startups.

 10. Jimmy

  Έχω εταιρία πληροφορικής εδώ και πολλά χρόνια…
  Δεν γίνεται να αξιοποιείς τα “προνόμια” του να είσαι ελληνική εταιρία (βλ. “επιδότηση-fund”) και να στήσεις αλλού το βασικό μέρος της εταιρίας σου… Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, το θέμα “επένδυση σε ελληνικά start-ups” θα έχει το αποτέλεσμα που είχαν και οι περισσότερες επιδοτήσεις στο παρελθόν σε άλλους χώρους (από αγρότες έως επιδότηση εταιριών για αναβάθμιση υποδομών πληροφορικής κτλ) όπου τα λεφτά σπαταλήθηκαν χωρίς καμία θετική επίπτωση στην εθνική οικονομία και απασχόληση…
  Μακάρι να διαψευσθώ αλλά…

 11. Jimmy

  Διόρθωση:
  Ξέχασα ένα “φοβάμαι ότι”… Η σωστή πρόταση είναι:
  … Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, το θέμα “επένδυση σε ελληνικά start-ups” ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ θα έχει το αποτέλεσμα….

 12. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem | TechCrunch

 13. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem « Mr Gee

 14. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem | ImpressiveNews

 15. Pingback: techcrunch athens

 16. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem

 17. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem | Krantenkoppen Tech

 18. Pingback: Witnessing The Rebirth Of The Greek Startup Ecosystem | Looking for a Cofounder?

 19. sotomi

  1. “σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε αντίστοιχο ελληνικό event” … ξεχνάς το 2o Συνέδριο Social Media του Ινστιτούτου Επικοινωνίας 😉
  2. Τι θα γινόταν αν η έδρα σε άλλη χώρα γινόταν “επιδημία” και για άλλους κλάδους;
  3. Ναι, καλό ειναι να μειωθεί γενικώς η φορολογία κ όχι μόνο για τις επιχειρήσεις.
  4. Μακάρι να παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα οι νομοθετούντες…
  Με το καλό στα επόμενα 🙂

 20. Pingback: Rebuilding the Greek economy one entrepreneur at a time « Entrepreneurship Matters!

Comments are closed.