Η Ευρώπη και τα ψηφιακά μονοπώλια

By Ramon Salinero

Τις προάλλες ο Economist σ’ ένα άρθρο του, ισχυριζόταν ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νομοθετική της δύναμη και την εξουσία να θέτει πρότυπα για να κερδίσει μια θέση στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης.

European policymakers can also make better use of the one area where they are world-class—setting standards. 

Σήμερα διαβάζω στο Businessweek για το πρόστιμο των 5 δις στη Google, και πως θα μπορούσε να δώσει ευκαιρία στην εμφάνιση αντιπάλων της. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι. Το άρθρο αναφέρει τη γαλλική μηχανή αναζήτησης την  Qwant  αλλά χαίρομαι που υπάρχει παρά τον άπειρα δύσκολο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει.

 The EU’s $5 billion July ruling against Google’s Android operating system also demanded changes to reduce the company’s self-promotion on Android devices, and it’s giving beleaguered rival search engines and web browsers a rare chance to compete.

Και τα δύο θέματα μου θυμίζουν ένα παλιότερο άρθρο μου στ’ αγγλικά όπου ισχυριζόμουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου, όσον αφορά την Ευρώπη, θα ζημιώσει τις ΗΠΑ γιατί θα ορθώσουν εμπόδια σε πολύ σημαντικότερους τομείς από το ατσάλι και το κάρβουνο. Στην ουσία, θα επιβάλει η Ευρώπη, “δασμούς”, έλεγα, στα ψηφιακά προϊόντα των ΗΠΑ.

Και γιατί όχι;

Τα επιχειρήματα περί ανοιχτών αγορών κι ελεύθερου ανταγωνισμού, όταν μιλάς για εταιρείες σαν την Google  ή το Facebook, είναι αστεία. Εκεί που δρουν de facto μονοπώλια, δεν υπάρχει ανταγωνισμός καν, πολύ περισσότερο ελεύθερος.

Η Ευρώπη είναι δυσανάλογα φτωχή ψηφιακά. Χρειάζεται κάποιους μεγάλους αυτόχθονες παίκτες. Κι η προστασία που ορθώνουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (ξέρετε, αυτοί που βάζουν οι άχρηστοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που δεν είναι εκλεγμένοι κτλ κτλ), είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Πολύ ρομαντικά σκεπτόμενος μάλιστα, απορούσα που δεν έχει με κάποιο πιο συγκεκριμένο τρόπο διαμορφωθεί ήδη μια τέτοια πολιτική. Π.χ. να ορίστει ως  επίσημος browser η ΕΕ  στα όργανα της τον Νορβηγικό Opera. Ή, ακόμα πιο τραβηγμένο, να δώσει κίνητρα στον  Firefox να μεταφέρει την έδρα του στην Ευρώπη.

Κι ακόμα, πριν ακούσω για την Qwant , να προσελκύσει την Duck Duck Go που σαν την Qwant, διακηρύσει την προστασία των ψηφιακών δεδομένων των χρηστών.  Αν κι αυτό θα συμβεί έμμεσα αν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των Android.

Υπάρχουν τρόποι να φτιαχτεί το Ευρωπαϊκό ψηφιακό οχυρό. Η θέληση λείπει.