Τα Βlogs ή Ιστολόγια.Ξεκίνησαν σαν δικτυακά ημερολόγια πριν περίπου 12-15 χρόνια. Αρχικά η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν ήταν αυτή των απλών ημερολογίων, απλή, λιτή και άμεση χωρίς μεγάλες λογοτεχνικές αιτήσεις. Τα σχόλια ήταν και αυτά λιτά και άμεσα με περιορισμένο λεξιλόγιο. Η όλη όμως δυνατότητα για κάθε άνθρωπο που διέθετε διαδικτυακή σύνδεση να μπορεί να εκθέτη τις σκέψης του, ήταν ένα συναρπαστικό γεγονός και παραμένει ως τέτοιο μέχρι σήμερα. Ένα blog να μεν ιδρύεται από τον ιδιοκτήτη του αλλά δεν είναι ποτέ στατικό. Η όλη συναρπαστική δημιουργία του συντελείται κατά την πορεία του, κάθε κείμενο που δημοσιεύεται εμπλουτίζεται με σχόλια και απόψεις. Ένα blog είναι από τη «φύση» του αεικίνητο, ελαστικό και ο χαρακτήρας του ωριμάζει ως προς το περιεχόμενό του, αλλά δεν παίρνει ποτέ οριστική μορφή, Εκτός και εάν ο ιδιοκτήτης του (ο blogger) το παρατήσει. Αλλά και τότε ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις που τα σχόλια συνεχίζουν να προστίθενται χωρίς την παρουσία του blogger, είναι σαν τα παρατημένα, στοιχειωμένα σπίτια χωρίς ενοίκους, που κάπου-κάπου τα επισκέπτονται περαστικοί διαβάτες αφήνοντας τα ίχνη τους. Αν λοιπόν αυτό το ιστολόγιο δεν καταργηθεί, θα υπάρχει όσο θα υπάρχει το διαδίκτυο που ο μελλοντικός επισκέπτης θα το περιηγείται και θα το βλέπει σαν ένα αρχαιολογικό εύρημα άλλων Εποχών.

 

Το στάδιο όπου ένα ιστολόγιο ήταν απλά ένας χώρος κατάθεσης και καταγραφής απλών ημερήσιων σκέψεων πέρασε ανεπιστρεπτί παρ’ όλο που υπάρχουν και αυτά, αλλά όχι μόνο.

 

Τo blog έτυχε της ευρείας αποδοχής από όλα τα στρώματα της κοινωνίας παγκοσμίως για έναν απλό λόγο: Την ανάγκη και τη σημασία της επικοινωνίας. Η επικοινωνία σαν σύστημα λειτουργιών παρ’ όλη την τεχνολογική εξέλιξη έμεινε η ίδια σαν πράξη από την εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη. Η επικοινωνία συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του την πορεία, έχει παράδοση ίδια με αυτόν και συνεχίζει να περιέχει πάντα τα ίδια δομικά στοιχεία:

 

 1. τον άνθρωπο.
 2. τα εργαλεία του, και…
 3. τις πληροφορίες με τα σύμβολα που διαμορφώνονται μαζί του και που τον ακολουθούν.

 

Συνοπτικά: Εικόνα και Λόγος

 

Τα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο έμειναν αναλλοίωτα όλους αυτούς τους αιώνες, αλλά και εμπλουτίστηκαν με το διαδίκτυο.

 

Τα ιστολογία (blogs) τι προσφέρουν; Όλα τα προαναφερόμενα, αλλά ζωντανά, εικονογραφημένα, άμεσα με την συνεχή επικοινωνία των επισκεπτών.

 

Μέσω των blogs δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για «παράλληλη» διαδικτυακή ζωή με την «αληθινή» ζωή. Όχι τα Blogs ΕΙΝΑΙ μέρος αναπόσπαστο της Ζωής, όπως το ποδήλατο, το σακάκι, τα εσώρουχά μας. Τα blogs μέσω της τεχνολογίας έγιναν εργαλεία όχι μόνο απλής επικοινωνίας, αλλά και παραγωγής λογοτεχνικού Λόγου. Αντιπροσωπεύουν επιστημονικές κοινότητες που ανταλλάσουν ζωντανά και δημιουργικά απόψεις. Συμβάλουν και συμμετέχουν στην επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί. Πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν blogs όχι μόνο για εσωτερική δική τους επικοινωνία αλλά και με πελάτες, αγοραστές, προμηθευτές, ινστιτούτα. Πανεπιστημιακά συγγράμματα στέλνονται σήμερα μέσω ιστολογίων από καθηγητές σε καθηγητές και φοιτητές. Το μέσο έχει ανεξάντλητες δυνατότητες εξέλιξης, και είμαστε ακόμη στην αρχή.

 

Δημοσιογραφία, ειδησεογραφία.

 

Σε αυτό τον τομέα τα blogs βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν αφεθεί ελεύθερο το πεδίο θα δούμε, και κατά κάποιον τρόπο βλέπουμε, την άμεση δημοκρατία (του λόγου τουλάχιστον) στη πράξη. Έπαψε το δημοσιευμένο άρθρο σε έντυπο να αποτελεί μονόδρομος – διάλεξη, έγινε Διάλογος, όλα δημοσιεύονται στα ιστολογία μαζί με τα ζωντανά σχόλια και τον προβληματισμό. Υπήρξαν περιπτώσεις γεγονότα να καταγραφούν πρώτα σε ιστολόγια και μέσω αυτών να αναμεταδοθούν από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

 

Ο Λόγος απέκτησε περιεχόμενο, ευρύτητα, ελαστικότητα και ποιότητα, όλα πάντα κάτω από το άγρυπνο μάτι της Κρίσης των σχολιαστών.

 

Επίδοξοι συγγραφείς και ποιητές, αξιόλογοι ή μη, απέκτησαν Βήμα και κυρίως ζωντανό ακροατήριο.

 

Υπάρχουν όμως και πολλά σκουπίδια. Είπαμε, όλοι και όλα έχουν την αντιπροσώπευσή τους. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν πάνω από +/- 60.000.000 και προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως…

Φιλικά.

Ροΐδης

7 thoughts on “Τα Βlogs ή Ιστολόγια.

 1. Μετα-Χαρτοπόντικας

  Ωραίο ‘στίγμα’ Ροϊδης, ειδικά γι αυτούς που στερούνται ή έχασαν στη διαδρομή την πυξίδα 😉

 2. Composition Doll

  Ναι, έτσι θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι τα blogs. ΕΙΝΑΙ όμως?

 3. ο δείμος του πολίτη

  Μαζί με την κοινωνία εξελίσσονται και τα ιστολόγια. Μαζί με την αυξητικής τάσης ποσότητα των ιστολόγων εμφανίζονται και περισσότερες αδυναμίες. Ωστόσο, το blogging δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία μορφή επικοινωνίας. Άρα έχουμε επιλογή να επιλέγουμε τι θέλουμε δίπλα μας ως συνομιλητή και τι όχι. Πέραν τούτου όμως είναι ένα φαινόμενο ανάλογο των τόσων που κυριαρχούν στην κοινωνία. Αυτό μάλιστα έχει σοβαρή αδυναμία να μελετηθεί.

 4. Rodia

  Γιατί αλλάξαμε template..?
  Αισθητικώς ψιλοχάλια το καινούργιο (κατά τη γνώμη μου, ε)

  να χαμογελάσω τώρα; ε, ας βάλω ένα χαμόγελο να κόψει η πίκρα!:-)

  ..στον ΙΕ φαίνεται εντελώς χάλια λέμε..

 5. Rodia

  Συγγνώμη Ροΐδη, αλλά η κεραμίδα από την αλλαγή ήταν σφοδρή…

  Με το ποστ σου συμφωνώ γενικά:-)

 6. Μετα-Χαρτοπόντικας

  Sorry παιδιά, στον firefox δείχνει οκ, δεν είχα πάρει είδηση το χάλι του explorer. θα προσπαθήσω να το φτιάξω κι αν δεν τα καταφέρω θα γυρίσω στο παλιό.

 7. Μετα-Χαρτοπόντικας

  Σα να συνήλθε. Αν κάποιος εξακολουθεί να έχει πρόβλημα ας μου το πει όπως και τι browser χρησιμοποιεί.

Comments are closed.