Μια ευχάριστη έκπληξη από τον ιδρυτή του WordPress

Για όσους δεν το ξέρουν, ο Ματ Μάλλενγουεγκ, ο ιθύνων νους πίσω από το WordPress, είναι και .. blogger.
Στο μπλογκ του ανέβηκε χτες ένα ποστ, που με εξέπληξε ευχάριστα με την σεμνή και ‘δημοκρατική’ θεώρηση των πραγμάτων που επιδεικνύει.
Ο Μάτ, που σε λίγες μέρες θα είναι στην Ίο, είναι μόνο 24χρονών, αλλά μιλά σαν να διαθέτει πολύχρονη πείρα. Για τους μη αγγλομαθείς, η Αλεπού, μας μετέφρασε το ποστ του.

Ένα πράγμα που έχω προσέξει μιλώντας στον διαφόρων μορφών τύπο,ειδικά στον mainstream, είναι ότι έχουν κατά νου ένα προκαθορισμένο πρότυπο στο νου προτού γράψουν κάτι, κι όσο καλύτερα συμβιβαστείς μ’ αυτό, τόσο πιο μεγαλύτερη κάλυψη θα λάβεις.

Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να περάσουν το μήνυμα ενός ασυνήθιστα νέου, ιδρυτή, που πιθανόν σε συνεργασία με κάποιον είχε μια ιδέα σε μια στιγμή έκλαμψης, την εφάρμοσε σε λίγες μέρες και απόλαυσε την επιτυχία εν μια νυκτί, επιτυχία κατά προτίμηση και οικονομική, με τη μορφή τεράστιας χρηματοδότησης από Venture Capital, ή πώλησης σε μια μεγάλη εταιρεία για πολλά εκατομύρια Δολλάρια.

Δεν είναι ασυνήθιστες οι τέτοιου τύπου καθοδηγητικές ερωτήσεις που προσπαθούν να ψαρέψουν κάτι που να ταιριάζει στο παραπάνω πρότυπο. Ναι, το WordPress είναι 4 χρονών. Εγώ ήμουνα 19. Όχι, δεν το δημιούργησα μόνος μου. Αν το’ χα φτιάξει μόνος, δεν θα είχατε μάθει ποτέ την ύπαρξη του. Στην πραγματικότητα έκανε την εμφάνιση του σ ένα μάλλον πολυσύχναστο χώρο, και δεν ήταν καν πρώτο. Όχι, δεν σχεδιάζω να το πουλήσω, δεν υπάρχει κάτι προς πώληση, είναι περισσότερο μια κίνηση. Όχι, δεν έβγαλα 60 εκατομμύρια δολάρια σε 18 μήνες.

Το χειρότερο σ’ αυτές τις ιστορίες είναι ότι πουλάνε μια ψεύτικη υπόσχεση κι ελπίδα στον κόσμο που βρίσκεται εκτός του κλάδου – έλκει λάθος τύπο επιχειρηματιών- κι εντός κλάδου, μας αποπροσανατολίζει απ’ αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Κάποια μέρα νομίζω θα συνειδητοποιήσουμε ότι η πραγματική ιστορία είναι πιο συναρπαστική απ’ το παραμύθι του ποιος ανακάλυψε το εργαλείο για τα μπισκότα με το οποίο τα μίντια πάνε να πλαισιώσουν τα πάντα.

Δεν είναι ένας ή δύο τύποι που σκαρφίζονται κάτι μόνοι τους. Είναι δεκάδες απ’ όλον τον κόσμο που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Δεν πρόκειται για πώληση σε μια εταιρία. Είναι δεκάδες εταιρίες που ανεξάρτητα υιοθετούν μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα. Δεν είμαι εκατομμυριούχος και ίσως να μη γίνω και ποτέ, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες που βγάζουν τα προς το ζειν χρησιμοποιώντας το WordPress και περιμένω το νούμερο να αυξηθεί σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι που με παρακινεί να σηκώνομαι το πρωί. κι όχι η πιθανότητα να γίνω ένα ακόμα χαρακτηριστικό στη λίστα ενός ιντερνετικού μεγαθηρίου.

Τέλος, δεν είναι (το WordPress) σκέτα Web 2.0 ή κάποιο άλλο κι-εγώ-τα-κάνω-όλα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου με τεχνολογία AJAX . Είναι ένα ώριμο έργο που αναπτύσσεται με σκληρή δουλειά εδώ και 4 χρόνια κι υπάρχει ακόμα πολύ σκληρή δουλειά να γίνει. Χαμογελώ αυτές τις μέρες όταν βλέπω αναφορές στο WordPress σαν την εν μια νυκτί επιτυχία . Αν ήξεραν μόνο πόσο χρόνο διαρκεί μια τέτοια νύχτα.