Η κινητοποίηση για την υγεία συνεχίζεται (Update)

Update: Μέχρι στιγμής (22.39) έχουν μαζευτεί 162 υπογραφές. Λεπτομέρειες εδώ. Στο φόρουμ έχουν γραφτεί 24 μόνο χρήστες. Ο ενθουσιασμός είναι σαφώς λιγώτερος από την 1η Ιουνίου και γι αυτό διαφωνώ με το Σχολιαστή ότι δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ‘οργανωτικά’ θέματα. Ο ενθουσιασμός ήταν αναμενόμενο να πέσει. Κινητοποίηση που να βασίζεται στο ημι-ανώνυμο πλήθος της μπλογκόσφαιρας δεν μπορεί να έχει κοινωνική παρεμβατική δράση με χρονικό βάθος. Χρειάζεται να αναλάβει κάποιος φορέας. Σύλλογος θα είναι αυτό; Ομάδα συγκεκριμένων προσώπων; Δεν ξέρω. Αλλά όχι έτσι. 

Οι Φίλοι της Αμαλίας συνεχίζουν την κινητοποίηση με οργανωμένες μορφές:
α. Με συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα gopetition.com.
Το κείμενο προς υπογραφή παρατίθεται στο τέλος του ποστ κι έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.
Η σελίδα των υπογραφών είναι εδώ.
β. Με τη δημιουργία ενός φόρουμ για την υγεία (giatinygeia.freeforums.org). Το φόρουμ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μέσο δημόσιου διαλόγου.

Προσωπικά επικροτώ την κίνηση αλλά νοιώθω και μια μικρή σύγχιση: δεν ξέρω ακριβώς με ποιά διαδικασία αποφασίζονται οι διάφορες αυτές κινήσεις, πως προτείνονται κι από ποιούς. Νομίζω, καλό θα ήταν, οι Φίλοι της Αμαλίας να συντάξουν ένα μικρό κείμενο που να εξηγούν το ποιοί είναι, τι επιδιώκουν, πως λειτουργούν και πως μπορεί κανείς να συμμετάσχει.
Η διασπορά αυτών των πληροφοριών σε πολλαπλά μπλογκ και σελίδες με σχόλια δεν βοηθάει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
στη μνήμη της Αμαλίας ΚαλυβίνουΗ ηλεκτρονική κινητοποίηση της 1ης Ιουνίου 2007, ενάντια στην υπολειτουργία του Ε.Σ.Υ., που η αναλγησία, η αυθαιρεσία και η ασυνειδησία του, μαζί με την αδιαφορία της Πολιτείας, μας έφερε στην σημερινή συλλογή υπογραφών. Ευγνωμονούμε όσους τιμούν το λειτούργημά τους και παλεύουν για την Υγεία μας, αλλά διαμαρτυρόμαστε ενάντια στα φαινόμενα διάλυσης που μας οδήγησαν ως εδώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ:

1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει το φακελάκι και η ανισότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών: βελτίωση αμοιβών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργικές εφημερίες, υπερωρίες, ρεπό (εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία), και καλύτερη οργάνωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό.

2. Να γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θύματα χρονοβόρων διαδικασιών για εγκρίσεις εξετάσεων, φαρμάκων, ειδικών θεραπειών κτλ. Να καθιερωθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας σχετικών αιτημάτων, αποζημίωση σε τυχόν υπέρβασή τους και ενημέρωση / εξυπηρέτηση ασθενών που λόγω πολυπλοκότητας του σημερινού συστήματος δεν λαμβάνουν ποτέ τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Επίσης να διαμορφωθεί ενιαίο πληροφορικό σύστημα υγείας με πλήρη δικτύωση όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

3. Να γίνεται έγκαιρη και αδιάλλειπτη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία, να στελεχωθούν οι ανεκμετάλλευτες νοσοκομειακές μονάδες, να ενισχυθεί το προσωπικό όπου χρειάζεται, να εξοπλιστούν επαρκώς τα νοσοκομεία / κέντρα υγείας με σύγχρονα μηχανήματα, ν’αυξηθεί ο αριθμός των κλινών -δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης- ακόμη κι αν αυτό απαιτεί χτίσιμο νέων μονάδων, και να προχωρήσει η αποκέντρωση της παροχής περίθαλψης.

4. Ν’αυξηθούν τα κονδύλια για την ιατρική έρευνα πανεπιστημιακών νοσοκομείων / ερευνητικών κέντρων, και να δημιουργηθεί φορέας διαχείρησης τομέων έρευνας, ώστε να μην επικεντρώνεται σε προσοδοφόρους (λόγω φαρμακοβιομηχανιών) τομείς, παρά να καλύπτει ευρύ φάσμα αναγκών.

5. Να θεσμοθετηθεί η δια βίου επιμόρφωση του ιατροτεχνολογικού προσωπικού, να καθιερωθούν μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας, διαπίστευσης, αξιολόγησης κι επιθεώρησης των παρεχομένων υπηρεσιών, με σκοπό τη βελτίωσή τους. Επίσης να καθιερωθούν ευέλικτοι κι αποτελεσματικοί μηχανισμοί και όργανα για την προστασία των δικαιωμάτων του ασθενούς και την προώθηση προληπτικών μέτρων.

6. Να επιβληθεί αυστηρότερος έλεγχος και μείωση της σπατάλης στην αγορά του φαρμάκου και των προμηθειών υγειονομικού υλικού (εργαλεία, μηχανήματα, αναλώσιμα κτλ), με καλύτερη μηχανοργάνωση, ελέγχους επάρκειας, διαφάνεια και τιμές αναφοράς (ανάλογο της λίστας τιμών των φαρμάκων).

7. Να καθιερωθεί το ενιαίο ιατρικό ιστορικό για κάθε ασθενή, στο οποίο να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί και αυστηρότατες ποινές για την άρση του ιατρικού απόρρητου για έτερους σκοπούς (ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις, όροι εργοδοσίας κτλ).

8. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγείανση του ασφαλιστικού ζητήματος (ήδη αυξάνονται ολοένα οι εισφορές από τους ασφαλιζόμενους χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης), και να σταματήσει η προλείανση του εδάφους για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και την άνευ όρων παράδοσή της στον ιδιωτικό τομέα.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ!

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.» (άρθρο 47 του Ν. 2071/ 1992)

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή και την υποστήριξή σας. Περισσότερα στο blog amalias.blogspot και το forum giatinygeia.

Powered by ScribeFire.