Γράφοντας για τεχνολογία στην Ελλάδα: ο τύπος

Σήμερα, εντελώς συμπτωματικά, διαπίστωσα ότι η πλειονότητα του ημερήσιου τύπου δεν διαθέτει σελίδες ειδήσεων αφιερωμένες στην τεχνολογία. Εννοώ θεματική ενότητα στις εφημερίδες, που να παρουσιάζει καθημερινά ειδήσεις από τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνολογίας εν Ελλάδι και διεθνώς. Εξαίρεση αποτελεί το αυτοκίνητο, όπου κάθε εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της του έχει και μια στήλη ή ένθετο.
Υπάρχει βέβαια αρκετός ειδικός τύπος για τεχνολογία αλλά και εκτός Ελλάδος υπάρχει ειδικός τύπος, χωρίς να εμποδίζει τις εφημερίδες να αφιερώνουν κι αυτές λίγο (ή αρκετό) χώρο.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν διαπίστωσα ότι η σχετική θεματική ενότητα του in.gr είχε να ενημερωθεί κοντά στο μήνα αφού σαν πρώτη είδηση φέρνει την επικείμενη δίκη του blogme.gr. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι ο Νίκος Βασιλάκος που ενημέρωνε τη στήλη, μετακόμισε πρόσφατα στο δικό του blog.

Κοίταξα τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των παρακάτω εφημερίδων για να δω ποιες αφιερώνουν χώρο στην τεχνολογία. Ιδού τα αποτελέσματα:

 • e-go/Εθνος: Διαθέτει εκτενή στήλη που ενημερώνει ο Σίμος Κοσμετάτος, γνωστός στη μπλογκόσφαιρα από το Blogger’s Fax.
 • Ναυτεμπορική: Δεν διαθέτει
 • Κέρδος: Δεν διαθέτει

Για να μην παρεξηγηθώ, το ‘δεν διαθέτει’ δεν σημαίνει ότι παραπάνω έντυπα δεν γράφουν τίποτα για τεχνολογία. Γράφουν, αλλά οι ειδήσεις εμφανίζονται μέσα σε άλλη ενότητα ή ενότητες (συνήθως στα επιχειρηματικά ή οικονομικά). Επίσης πιθανώς να διαθέτουν εβδομαδιαίες στήλες για κάποιο ή κάποια τεχνολογικά θέματα.

Για σύγκριση ας δούμε μια σειρά μεγάλες διεθνείς εφημερίδες:

 • New York Times (ΗΠΑ), εννοείται πως έχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάνοντας αναζήτηση στο Google στη λέξη τεχνολογία, έρχεται πρώτη πρώτη η σελίδα των NYT!

Πιθανό να αντιτάξει κανείς ότι τα παραπάνω παραδείγματα δεν προσφέρονται για σύγκριση γιατί προέρχονται από μεγάλες χώρες και μεγάλα έντυπα. Σύμφωνοι. Αλλά το γεγονός καταδεικνύει ότι στις μεγάλες χώρες η τεχνολογία αντιμετωπίζεται ισότιμα με την πολιτική, οικονομία, πολιτισμό κι αθλητισμό γιατί είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι αποτελεί ένα από τους σημαντικώτερους διαμορφωτές της σύγχρονης ζωής.

Πως εξηγείται η δική μας τεχνοπενία; Σίγουρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι κυρίως καταναλωτής τεχνολογίας κι όχι παραγωγός. Σίγουρα επίσης από τα αναγνωστικά ενδιαφέροντα του κοινού. Αλλά και τέλος σίγουρα από το γεγονός ότι ο τύπος ‘φιλτράρει’ το τι θεωρεί σημαντικό και καθώς στα ελληνικά media οι ιθύνοντες είναι μιας κάποιας ηλικίας, πιθανώς τεχνοφοβικοί, η σημασία της προβολής της τεχνολογίας υποβαθμίζεται .

Εδώ μάλλον η μπλογκόσφαιρα έχει να παίξει ρόλο. Όχι στην αναμετάδοση ειδήσεων (οι σημαντικώτερες βρίσκουν το δρόμο τους προς τους αναγνώστες) αλλά στην κριτική και τον σχολιασμό τους.

3 thoughts on “Γράφοντας για τεχνολογία στην Ελλάδα: ο τύπος

 1. Rodia

  Πράγματι, υπάρχει ένα κενό, κάτι καινούργιο που να αντιταχθεί στη λογοδιάρροια διαφόρων “σοφών” τύπου Γιανναρά, κλπ. Αν το πράξουν οι εφημερίδες, γνωρίζω αρκετούς νέους δημοσιογράφους που θα πετάξουν από τη χαρά τους ή/και θα ζητήσουν την… αγιοποίησή σου! 🙂
  ..άσε το πλεονέκτημα της απομυθοποίησης του διαδικτύου, με δεδομένη(?) την επιθυμία της κυβέρνησης για τη διάδοσή του..
  –>> ίσως να (πρέπει να) ζητήσει καμμιά πρόσθετη επιδότηση ο Τύπος… χεχε

 2. Oneiros

  Σωστή η επισήμανση. Από την άλλη, βέβαια, στη συντριπτική πλειοψηφία του ο Τύπος δε διαθέτει και sections αφιερωμένα στα ευρωπαϊκά και περιβαλλοντικά θέματα (τα πρώτα πέφτουν ανάμεσα στα πολιτικά και τα διεθνή, τα δεύτερα στα επιστημονικά και τα πολιτικά)

 3. nikan

  @rodia Ωχ, λές να με μυρώσουν κι όλας 😀

  @Oneiros Τα Ευρωπαϊκά θέματα δεν νομίζω ότι αποτελούν ξεχωριστή ειδησεογραφία γενικά. Οι ξένες εφημερίδες αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές ειδήσεις γεωγραφικά κι εκεί κάπου έχει ξεχωριστή θέση κι η Ευρώπη. Για τα περιβαλλοντικά δεν έχω άποψη. Το περιβάλλον από μόνο του δεν γεννάει ειδήσεις πέραν των φυσικών καταστρορών. Η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει το περιβάλλον ή προσπαθεί να το προστατέψει, κι αυτό γεννάει ειδήσεις. Σαν ένδειξη αφυπνισμένης περβαλλοντικής ευαισθησίας θα είχε νόημα να είναι ξεχωριστό τμήμα αλλά έτσι μπορεί ο κόσμος να βαρεθεί ν’ ακούει για το περιβάλλον όπως βαρέθηκε την πολιτική. Πάντως και στις μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού δεν υπάρχει ξεχωριστή ενότητα. Συνήθως πάει με τις επιστήμες (άλλη πονεμένη ιστορία).

Comments are closed.