Προσωρινή ανακωχή για το Ιντερνετικό ραδιόφωνο

Υποτίθεται πως από τις 15/7 θα έμπαινε σε ισχύ η τερατώδης αύξηση στα royalties για τους ιντερνετικούς σταθμούς. Αλλά απροσδόκητα η SoundExchange (κάτι σαν τη δική μας ΑΕΠΙ) ανέστειλε την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής και δεν θα κινήσει νομικές διαδικασίες για τους σταθμούς που συνεχίζουν να πληρώνουν με την παλιά τιμολογιακή πολιτική.
Όταν διάβασα την είδηση, παραξενεύτηκα. Επειδή δεν κατανοούσα ακριβώς το τι κρύβεται πίσω από αυτή την απροσδόκητη ανεκτικότητα, δεν έγραψα τίποτα σχετικό. Όμως διαβάζοντας αυτό εδώ το ποστ, βλέπω αρκετό φώς στην όλη υπόθεση: Αυτό που τελικά απασχολεί τις δισκογραφικές που βρίσκονται πίσω από την SoundExchange φαίνεται πως είναι το streamripping στα τραγούδια που παίζουν οι ιντερνετικοί σταθμοί. Γι αυτό και είναι η SoundExchange (κι οι δισκογραφικές κατά συνέπεια) είναι διατεθιμένη να έρθει σε ένα λογικό συμβιβασμό για τα royalties, με την προϋπόθεση ότι οι σταθμοί θα εφαρμόσουν ένα μοντέλο DRM. Η πληροφορία προέρχεται από ανώνυμη πηγή και γι αυτό ελέγχεται η ακρίβεια της, αλλά βγάζει νόημα.
Οι σταθμοί που θα παίζουν με DRM δεν θα γίνονται πηγή μαζικών ‘αντιγραφών’ τα οποία θα βρίσκουν γρήγορα το δρόμο τους για εκατομύρια χρήστες μέσα από torrent sites.
Δεν έχω ιδέα πως εφαρμόζεται το DRM σε streaming. Αν κάποιος γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει.

4 thoughts on “Προσωρινή ανακωχή για το Ιντερνετικό ραδιόφωνο

  1. bezalel

    Καλημέρα! Αναφέρεσαι στο Windows Media DRM. Αυτά που πρέπει να γνωρίζει κανείς γι’ αυτό είναι ότι στο μηχάνημα που αναπαράγει το ψηφιακό περιεχόμενο αποδίδεται ένα licence key ώστε να είναι αδύνατη η αναπαραγωγή σε άλλο μηχάνημα. Επιπλέον, ο player του μηχανήματος αποκτά ένα μοναδικό id ώστε να εξασφαλίζεται η απαγόρευση πρόσβασης στο περιεχόμενο από οποιοδήποτε πρόγραμμα capturing (ήχου ή video). Το εντυπωσιακό που συμβαίνει στο streaming περιεχόμενο είναι ότι το encoding μπορεί να γίνεται real-time παράλληλα με το broadcasting.

  2. nikan

    @bezalel Εξακολουθώ να έχω απορίες. Το Microsoft DRM είναι εφαρμόσιμο και σε μη Microsoft πλατφόρμες;

Comments are closed.