Τα μπλογκ ως μαθητεία

Ο τρόπος διδασκαλίας που μου άρεσε σε σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο, Πανεπιστήμιο είχε πάντα μέσα το στοιχείο του διαλόγου.
Σπάνια οι διδάσκοντες που κατέφευγαν στην μακρόσυρτη διάλεξη κατάφερναν να κρατήσουν το ενδιαφέρον μου για πολύ. Και μάλλον  με τον περισσότερο κόσμο το ίδιο συμβαίνει.

Γιατί άραγε;

Το κλειδί νομίζω είναι η συσχέτιση και η συμμετοχή. Αν εμπλακείς σε διάλογο κάτι σε αφορά ή αρχίζει να σε αφορά. Γίνεται θέμα σου αρχικά και σταδιακά κτήμα σου.

Τα μπλογκ είναι ένας τεράστιος διάλογος, μια ατέρμονη συζήτηση. Ναι, είναι φλύαρα, αλλά, δεν ξέρω αν έχετε προσέξει ότι σε μια ομάδα που κάνουν φασαρία οι φλύαροι, αυτοί που θέλουν πραγματικά να γνωριστούν και να συζητήσουν, τραβιούνται παραδίπλα και το κάνουν.

Το ότι τα μπλογκ είναι συζητήσεις είναι πρόεκταση μιας διάσημης κι ευρύτερης θέσης: ότι οι αγορές είναι συζητήσεις, πρώτη από τις 95 θέσεις ενός μεγάλης επιρροής βιβλίου, του Cluetrain Manifesto, που μπορείτε να διαβάσετε όλο εδώ.

Όλη αυτή η μακροσκελής εισαγωγή είναι για να πω το εξής απλό αλλά σπουδαίο: ότι στα μπλογκ πράγματα που πρέπει να γνωρίζω δεν τα ανακαλύπτω πάντα μόνος μου αλλά πολλές φορές έρχονται και με βρίσκουν εκείνα.
Έτσι σήμερα, μέσα από ένα σχόλιο, ανακάλυψα την ύπαρξη ενός άλλου Club ανθρώπων (με συναφείς στόχους με το Open Coffee Club), ενός best seller που έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα κι ενός παιχνιδιού που αποσκοπεί να διδάξει τις βασικές αρχές της οικονομικής διαχείρισης.

Δεν θα τα αναλύσω. Όποιος θέλει ας τα ψάξει μόνος, κι ας … μάθει.

Powered by ScribeFire.