mbr-2: Μπλογκ χωρίς ‘φιλοξενητές’

[display_podcast]

Επεισόδιο 2.

Αφορμή αυτό το σχόλιο του Ίνδικτου: “τα μπλογκς μας ουσιαστικά ΔΕΝ μας ανήκουν από την στιγμή που έτσι και η Google ή η WordPress η δεν ξέρω και γώ πιά άλλη κλείσουν ή διακόψουν την υπηρεσία, πάπαλα…”

Κλειστά προγράμματα blogging

Μovable Type Enterprise (εκ παραδρομής το αναφέρω σαν livejournal στο podcast).

Lotus Connections της IBM

Ανοιχτά προγράμματα blogging

Movable Type Personal

WordPress

Drupal

5 thoughts on “mbr-2: Μπλογκ χωρίς ‘φιλοξενητές’

 1. HitMan

  Στα “κλειστά” προγράμματα μπορείς να προσθέσεις και το ExpressionEngine [στο οποίο κατέληξα μετά από πολύ ψάξιμο]

  Επέτρεψε μου να προσθέσω κάποιες παρατηρήσεις μου σχετικά με το hosting και το domain registration:

  Στην Ελλάδα σχεδόν κανένας δεν επιλέγει κάποιον ISP [όπως ανέφερες Forthnet, Otenet κ.τ.λ.] λόγω των τιμών τους. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές εταιρίες Ελληνικές που παρέχουν φιλοξενία σε λογικές τιμές. Κάποιες απ’αυτές βέβαια δεν είναι αξιόπιστες, το ίδιο ισχύει [σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό -θα το αναλύσω παρακάτω- στο εξωτερικό]

  Στο εξωτερικό τώρα, επικρατεί πάρα πολύ η τακτική του overselling και έτσι βλέπουμε εξευτελιστικές τιμές ή προσφορές που γνώστες του χώρου τις θεωρούμε “ανέφικτες” λόγω πολλών τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων [αναφέρω ως παράδειγμα το unlimited bandwidth].

  Η τακτική του overselling λοιπόν μπορεί να έχει 2 δυσάρεστες εκπλήξεις -στους καταναλωτές-:

  1. Να κλείσει ξαφνικά η εταιρία και να μείνεις “άστεγος” και φυσικά χωρίς κανένα στήριγμα

  2. Να κλείσουν τον λογαριασμό σου λόγω “παραβίασης” του κανονισμού λειτουργίας. [Acceptable User Policy είναι κάτι που πολλοί δεν δίνουν σημασία και συνήθως περιέχει άρθρα που νομικά καλύπτουν την εταιρία να κλείσει τον λογαριασμό σου όποτε επιθυμεί δίχως αποζημίωση βασιζόμενη στην “αλόγιστη” χρήση πόρων του συστήματος χωρίς αυτή να ορίζεται σε ποσοστά. π.χ. 1% της CPU]
  Επίσης έχουν αναφέρθει κατά το παρελθόν σε πολλά ξένα fora περιπτώσεις που δεν επέτρεψε η εταιρία να πάρουν τα δεδομένα τους, ή ακόμα χειρότερα τους εκβίασε ζητώντας τους κάποια αποζημίωση [φυσικά λόγω της παραβίασης του AUP] για να δωθούν τα δεδομένα.

  Στα domains τώρα:
  Οι Ελληνική αγορά είναι πλέον απελευθερωμένη και οι τιμές των domains ξεκινούν [λιανική] από τα 20-22 ευρώ / 2ετία [υπάρχει ο κανονισμός της ΕΕΤΤ διαθέσιμος που αναφέρει το κόστος του domain για τον καταχωρητή και το όριο που μπορεί να πουλάει το domain στον καταχωρούμενο -πελάτη του- [νομίζω 40 ευρώ]
  Στα διεθνή domains υπάρχουν και τιμές μέχρι και $6 ανάλογα το μέγεθος της εταιρίας, την προσφορά που ίσως περιέχει η κατωχύρωση αλλά και το αν είναι επίσημος καταχωρητής [είναι πολύ λίγοι αυτοί] ή μεταπωλητής.

  Επίσης η δυνατότητα “αυτόματης” εγκατάστασης software [blogging στην δική μας περίπτωση] υπάρχει σε πολλές Ελληνικές εταιρίες.

  Λόγω της θέσης μου δεν ανέφερα εταιρίες [ούτε την “δική” μου] για να μην γίνει το κείμενο υποκειμενικό.

  Ελπίζω να βοήθησα 🙂

 2. nikan

  @HitMan Βέβαια και βοήθησες! Απλά να πω, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί κάποιος φόβος από την κατάσταση με τους ISP που περιγράφεις, ότι είτε για προσωπική χρήση, είτε για εταιρική νοικιάζουμε ένα χώρο/σέρβερ, το backup είναι το μόνο πράγμα που μας σώζει. Σκεφτόμουνα μάλιστα τελευταία, να το αυτοματοποιήσω να στέλνει τα δεδομένα στο S3 στο Amazon, ή κάτι ανάλογο, γιατί αυτή τη στιγμή τα κατεβάζω στο γραφείο κι είναι πολύ το traffic.

 3. HitMan

  Για λόγους ασφαλείας κανονικά θα πρέπει να αναζητείται παροχέας που να προσφέρει τουλάχιστον καθημερινό και εβδομαδιαίο backup είτε μέσω “tape backup” [σε εξωτερικό μηχάνημα] είτε με άλλους τρόπους [σε διαφορετικό datacenter για εξασφάλιση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής]

  Τώρα… για το backup που πρέπει να κάνουμε εμείς νομίζω ότι κυρίως [για blogs πάντα] αυτό που προέχει είναι η Βάση δεδομένων. Πολλά λογισμικά διαχείρησης λογαριασμού φιλοξενίας [Cpanel] προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, μεμονομένου ή ολοκληρωτικού backup όποτε το επιθυμεί ο χρήστης.

  Αυτό που αναφέρεις για το S3 της Amazon [ή/και για αντιστοιχές υπηρεσίες] θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω δουλειά για να δημιουργηθεί κάποιο cronjob [επαναλαμβανόμενη “διεργασία”] που σε συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα θα στέλνει τα επιθυμητά δεδομένα στον επιθυμητό server της ανάλογης υπηρεσίας.

Comments are closed.