Λίστες κατάταξης των ελληνικών μπλόγκ

Επανέρχομαι σ’ ένα παλιό και μισητό θέμα για πολλούς γιατί είδα κάτι που αξίζει να σχολιαστεί.
Οι μόνες λίστες για κατάταξη των ελληνικών μπλογκ που διαθέτουμε είναι αυτές που μας παρέχουν ο mpouligator και το sync.
Τα metrics του mpouligator ήταν κάτι πολύ ελπιδοφόρο όταν ξεκίνησαν γιατί παρείχαν μια σειρά από δείκτες (βάσει alexa, βάσει technorati, βάσει των links από blogroll στον ίδιο τον mpouligator) αλλά εδώ και καιρό έχουν καταστεί άχρηστα γιατί δεν ενημερώνονται (το Τechnorati έχει να ενημερωθεί από Απρίλιο και η Alexa από Ιούλιο).

Το sync από την άλλη χρησιμοποιεί την μονοδιάστατη κατάταξη βάσει αριθμού links από ποστ προς ποστ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Όταν είχε ξεκινήσει το sync, η μέθοδος απετέλεσε θέμα ομηρικών μπλογκοσυζητήσεων (=μπλογκοκαυγάδων).
Το ενδιαφέρον σ’ αυτήν την προσέγγιση (όπως και στου technorati) είναι η δυναμικότητά της: μπορεί λόγω μιας περίστασης ένα μπλογκ να γίνει αποδέκτης πολλών link (βλέπε blog Αμαλίας, ας πούμε) αλλά η πάροδος του χρόνου διορθώνει αυτή την ‘αδικία’, γιατί για να μείνει ένα μπλογκ με πολλά link μετά το εξάμηνο, πανα πει ότι γεννάει συνεχώς νέα κι άρα αυτό είναι όντως ένα μέτρο επιρροής, αξίας, σημασίας, ότι θέλετε πέστε το.
Εν πάσει περιπτώσει η λίστα με τα top 100 του sync είναι αυτή τη στιγμή το μόνο που διαθέτουμε και που συνεχίζει να ενημερώνεται με συνέπεια.

Αυτό που ανέφερα παραπάνω ότι είδα και μ’ επανέφερε στην συζήτηση για τις κατατάξεις είναι ακριβώς ότι αυτή η λίστα έχει αλλάξει σημαντικά τελευταία. Προφανώς λόγω παρέλευσης εξαμήνου. Και γι αυτό αξίζει να τις ρίξετε μια ματιά.

Έχω ένα πρόβλημα όμως με τη λίστα και το ‘φωνάζω’ εδώ για να ακούσουν τα παιδιά του sync και να μας πουν τι μπορεί να γίνει: είναι κλειστή.

Τι εννοώ κλειστή; Δεν μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε drill down στα links που φτιάχνουν τη θέση ενός μπλογκ (όπως μας δίνει το technorati). Κι επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί περιορίζεται στα 100 πρώτα. Αν το 100ο μπλογκ έχει μόνο 23 link, σημαίνει ότι η πλειονότητα των μπλογκ δεν έχει κανένα λίνκ. Αυτά εύκολα θα μπορούσαν να μείνουν εκτός αλλά όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να εμφανίζονται.

Το ενδιαφέρον μου βέβαια δεν είναι για την ‘πασαρέλα’ αλλά για τη συζήτηση. Η εμφάνιση των link θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε σε ποιές ‘συζητήσεις’ (μέσω pingback/trackback) εμπλέκεται ένα μπλογκ κι άρα από που αντλεί το ειδικό του βάρος. Η θεματολογία των συζητήσεων (που μπορεί να διαφανεί από τα tags του ποστ που λινκάρεται) θα βοηθούσε επίσης να χαρακτηρίσουμε θεματικά ένα μπλογκ. Έτσι αν κάποιος γράφει ότι του κατέβει αλλά βασικά συζητιέται μόνο ότι γράφει για πολιτική, αυτό θα βοηθούσε να χαρακτηρίσουμε θεματικά πολιτικό το μπλογκ.
Μάλιστα, μιας και το sync κρατάει και πληροφορίες για favorite blogs, θα μπορούσε να αντιπαραβάλεται η μια πληροφορία με την άλλη για να δούμε αν οι ‘φίλοι’ ενός μπλογκ είναι όντως αυτοί που το ‘συζητούν’.
Ψάχνω ψίλους στ’ άχυρα;

10 thoughts on “Λίστες κατάταξης των ελληνικών μπλόγκ

 1. nikan

  @Jago Για να το εξηγήσω περιγραφικά: να κάνεις κλικ στον αριθμό των link και να σου ανοίγει μια σελίδα που θα εμφανίζονται ένα προς ένα.

 2. dimitris

  Παρόλο που τέτοιες πληροφορίες είναι όντως πολύ λεπτομερείς για να φαίνονται στο interface ενός website, είναι χρήσιμο να έχουμε πρόσβαση σε αυτές (πχ μέσω ενός API) ώστε όποιος θέλει να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για όσα λές, nikan. The devil is in the details.

 3. karpidis

  🙂 Για να πειράξω το Νίκο 🙂 (τον άλλον του Nylon)
  Μα αν τα ανοίξει πως θα είναι το mediablog μέσα στις λίστες 🙂 ; Πάντως πέρα από την πλάκα θα ήταν ενδιαφέρον. Ειδικά στο δικό μου μπλογκ τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει κατακόρυφα. (Νο32) αν και στο technoratti δεν παρακολουθώ παρόμοια αύξηση…(αν και εκεί μπήκα στα 50000.) Και γνωρίζω τη διαφορά στη μέτρηση, αλλά θεωρώ πως ότι μετράει το sync πρέπει να το μετράει και το technoratti 🙂 . Μάλλον και γω ευνοημένος από την “κλειστή” λίστα
  (Νίκο ελπίζω να μην παρεγηθείς 🙂 )

 4. Nikos

  καρπίδη να ποσέχεις τι γράφεις γιατί θα βάλω στον κώδικα κανένα

  if blogname = ‘politikoblog’ then rank = ‘rank – 100’

  και τράβα μετά να δεις 100άδα 🙂

  nikan, αυτό που θα κάνουμε για την ώρα είναι να ανοίξουμε τη λίστα μέχι τους 500 ή 1.000.

  Τα υπόλοιπα θέλουν σκάψιμο και για την ώρα ο χρόνος είναι περιορισμένος. Όταν το SYNC γίνει full time για εμάς, τότε θα γίνονται πολλά και γρήγορα.

 5. nikan

  @karpidis Ρε παιδί δες το μέιλ σου κι απάντησέ μας καμιάν ώρα

 6. Pingback: Στατιστικά για τα Ελληνικά blogs : internetakias.gr

 7. Pingback: Στατιστικά για τα Ελληνικά blogs « Internetakias.gr - Ο,τι νά’ναι

Comments are closed.