Πλήρες ή μερικό feed;

Αν σας απασχολεί το θέμα του feed του blog σας (και δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά πολλούς έλληνες μπλογκερς), σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς πρέπει να το ‘δίνετε‘: ολόκληρο ή κουτσουρεμένο; Ξέρετε, αυτό το “διαβάστε περισσότερα εδώ κτλ“.
Όσοι βάζουν διαφημίσεις στο μπλογκ τους τείνουν να προτιμούν τη δεύτερη λύση γιατί θεωρούν ότι όποιος τους διαβάζει μέσα από το feed μόνο, δεν προσθέτει στην επισκεψιμότητα του μπλογκ τους, κι άρα μειώνεται η πιθανότητα να κάνει το πολυπόθητο κλικ/pageview κτλ.
Ομολογώ ότι φλερτάρησα στο παρελθόν μ’ αυτή την άποψη μέχρι που την πέταξα οριστικά στα σκουπίδια. Το feed πρέπει να δίνεται ολόκληρο ή καθόλου. Είναι θέμα απλής εντιμότητας προς τον αναγνώστη σου. Αλλιώς ξεπέφτει το feed σου σε ένα απλό διαφημιστικό δόλωμα. Αλλά το feed σου είναι το περιεχόμενο του μπλογκ σου, δηλαδή η ουσία του όλου πράγματος. Αν το περιεχόμενο του μπλογκ σου είναι δόλωμα για διαφήμιση τότε μάλλον έχει πάρεις λάθος δρόμο. Η διαφήμιση υπάρχει για να συμπληρώνει το περιεχόμενο κι όχι το περιεχόμενο τη διαφήμιση.

Οι σκέψεις αυτές γυροφέρνουν στο μυαλό μου κάποιο καιρό, αλλά ως συνήθως, περίμεναν την αφορμή για να πάρουν την άγουσα προς ποστ. Κι η αφορμή ήταν μια μικρή δημοσκόπηση από το Problogger blog.
Φαίνεται πως η πλειονότητα του μπλογκόκοσμου (αυτού τουλάχιστον που συμμετείχε στην δημοσκόπηση) συμφωνεί με τη ‘σοφία’ μου: το 75% λέει ναι στο full feed. Ιδού το γράφημα:

15 thoughts on “Πλήρες ή μερικό feed;

 1. karpidis

  Διαφωνώ. Για αυτό δεν έχω ολόκληρο. Δεν είναι μόνο το θέμα διαφήμισης (που σιγά τα λεφτά που παίζονται ώστε να μην το βάλεις ολόκληρο) αλλά είναι 2 θέματα που ξεχνάς. Πως ο άλλος όταν διαβάζει feed χάνει ένα πολύτιμο μέρος από τη συζήτηση που ακολουθεί. Από την άλλη μπορεί να δελεαστεί να ψάξει κάτι άλλο… Και 3ον και λιγότερο σημαντικό τα στατιστικά για όποιον τον ενδιαφέρουν. Σε μένα έχει πιάσει αφού έχω 3000 σχόλια για 300 ποστ. (και τα περισσότερα σχόλια τους τελευταίους μήνες…)

 2. Pingback: Το πλήρες Feed ευνοεί ή όχι το blog μου; | Webz

 3. porcupine

  Συμφωνώ με την προσέγγιση, αλλά να δείξω και την άλλη πλευρά του νομίσματος:

  1. Όταν δίνεις μια περίληψη του τι θα διαβάσει ο άλλος μπορεί να τον βγάζεις από τον κόπο αν δεν τον ενδιαφέρει το θέμα. Σε μια εφημερίδα δεν ξεκινάς να διαβάζεις τους τίτλους και στην πορεία συνεχίζεις ή όχι στο κυρίως κείμενο;

  2. Η περίληψη (excerpt) είναι πολύ βολική όταν ο επισκέπτης διαβάζει τα αρχεία σου. Όταν π.χ. βλέπει τα αρχεία του μήνα Αύγουστου έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα του τι περιέχει κάθε post από το να βλέπει ολόκληρα κείμενα και τελικά να μη διαβάζει κανένα.

  3. Αν δεν έχεις διαφημίσεις στο blog σου, είτε θα σε διαβάσει από το feed είτε από το site είναι ακριβώς το ίδιο. Μόνο χαζοί, εγωκεντρικοί λόγοι θα σε κάνουν να “στείλεις” έναν επισκέπτη στο blog. Και αυτά σύντομα φαίνονται. Το καλό blog δεν έχει ανάγκη από τέτοια κολπάκια.

 4. nikan

  @@angel, Αγγελος Full feeders, go, go 🙂

  @karpidis Να τα πάρω ένα ένα:

  ο άλλος όταν διαβάζει feed χάνει ένα πολύτιμο μέρος από τη συζήτηση που ακολουθεί
  Υπάρχει και feed για τα comments, μη το ξεχνάμε. Αν θέλει κανείς να παρακολουθεί τη συζήτηση μπορεί να το κάνει

  Από την άλλη μπορεί να δελεαστεί να ψάξει κάτι άλλο
  Μπορεί να δελεαστεί με πολλούς τρόπους αν και δεν μ’ αρέσει η λέξη. Μη ξεχνάμε ότι πια ο Google Reader έχει search. Μπορεί κανείς να ψάξει το μπλογκ μέσα από τον Reader. Σκέφτομαι επίσης πως με μια μικρή χακιά, τα related μπορούν να βγουν και στο feed.
  3ον και λιγότερο σημαντικό τα στατιστικά για όποιον τον ενδιαφέρουν
  Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Στατιστικά σου δίνει κι ο feedburner, ας πούμε.

  @porcupine Σωστό το θέμα του excerpt αλλά αν κανείς εφαρμόζει στοιχειωδώς απλούς κανόνες γραφής, τότε αυτό εμπεριέχεται στην πρώτη παράγραφο του ποστ. Θυμάστε την παλιά καλή γυμνασιακή έκθεση; Πάντως κάνεις καλά που το τονίζεις γιατί είναι σημαντικό εντός κι εκτός feed.

 5. jim_hellas

  Και εγώ προτιμώ τα full feeds, αλλά μερικές φορές το κουτσουρεμένο feed είναι η μόνη λύση. Και εξηγουμαι… Όταν είχα το BloGR, ανέβαζα αρθράκια και ήθελα να μην εμφανίζονται ολόκληρα στην πρώτη σελίδα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να διαβάσει τις πρώτες γραμμές και να ανοίξει ο άρθρο που του είναι πιο ενδιαφέρον. Έτσι, χρησιμοποιούσα το (!-more-) tag του wordpress. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι το wordpress αυτόματα κόβει το feed στο (!-more-) tag!

 6. karpidis

  Υπάρχει feed για τα σχόλια αλλά δεν εμφανίζεται μαζί με το κείμενο. Άρα δεν είναι το ίδιο. O feedburner δεν ήταν πάντοτε δωρεάν. Και σε μερικούς δε λειτουργεί (σε μένα, έχουν χαλάσει πολλά πράγματα στο wordpress 🙂 )Επίσης νομίζω παρόλο το more του wordpress μπορείς να δώσεις όλο σου το feed. Και αυτό με το search δεν είναι το ίδιο από το να κάνει κλικ στο προηγούμενο θέμα ή σε μια κατηγορία του ποστ ή να κάνει κλικ σε ένα υποσέλιδο που λέει από πάνω vidcast… Υπάρχουν blog που μου αρέσει να τα διαβάζω από τη σελίδα τους (το δικό σου, pestaola, rec on και μπλογκ που τα κοιτάω μόνο στο reader) . Ίσως εγωιστικά θεωρώ πως το δικό μου μπλογκ χάνει από το reader.

 7. Rocean

  Νομίζω το θέμα είναι απλό. Σαν αναγνώστες θέλουμε να βλέπουμε όλο το ποστ μέσα στο Feed? Προσωπικά θέλω. Οπότε αφού το θέλω σαν αναγνώστης, θα το δίνω και στο blog μου. Τέλος!

  Τώρα για τα comments. Αν σε κάποιον αρέσει ένα ποστ και νομίζει ότι θα βρει περισσότερα και στα comments, πάει και στο blog να τα δει. Ή και να γράψει το δικό του.

  Προσωπικά ο τρόπος που διαβάζω τα blogs είναι να ανοίγω σε ξεχωριστό tab τα ποστς από τα αγαπημένα μου blogs και τα υπόλοιπα να τα διαβάζω κυρίως από το feed (μια γρήγορη ανάγνωση) και αν τα βρω ενδιαφέροντα τα ανοίγω σε νέο tab.

  Η περίληψη νομίζω αντί να σε κάνει να πας στο ποστ, κάνει το αντίθετο. Πολλές φορές δεν βγάζεις καν άκρη από την περίληψη. Μπορεί το θέμα να σ’ενδιαφέρει, αλλά η περίληψη να μην σε τραβάει… Ενώ αν έχεις την δυνατότητα να δεις όλο το ποστ μέσα στο feed, με μια διαγώνια ανάγνωση έχεις καλύτερη άποψη για το περιέχομενο και άρα ότι όντως σε ενδιαφέρει. Γιατί μία περίληψη μπορεί και να σε ξεγελάσει και να μην σ’ενδιαφέρει τελικά το θέμα και να χάσεις έτσι χρόνο.

 8. papo

  επιτέλους και κάποιος που τολμά να το πει! Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος! Full feed!

 9. karpidis

  @Rocean: Εσύ θα το ξέρεις, οι συζητήσεις που γίνονται στο πολιτικό μπλογκ συνήθως “ξεφεύγουν”. Άρα αν “δεν υποχρέωνα” την επίσκεψη ίσως να μην είχα τόσες συζητήσεις. Από την άλλη βλέπω στο google πως 15% των επισκεπτών διαβάζουν και το προηγούμενο θέμα.

 10. nikan

  @karpidis Το βλέπεις πολύ από τη μεριά της χρησιμότητας που έχει για σένα. Πρέπει να σκέφτεσαι πρώτα τον αναγνώστη νομίζω.

 11. Rocean

  @karpidis: Αν ο κύριος σκοπός σου είναι η συζήτηση που γίνεται, ίσως να έχεις και δίκιο. Το βλέπεις περισσότερο σαν forum παρά σαν blog. Απλά τραβάς κόσμο για συζήτηση, βάζοντας ένα θέμα.

  Αλλά κι έτσι να είναι. Πιο πολύ θα με τραβήξει ένα full feed, παρά μια περίληψη. Την περίληψη μπορεί να μην της δώσω καν σημασία. Το full feed θα με γλιτώσει από πιθανή παραπλανητική περίληψη και άρα σπατάλη χρόνου.

 12. karpidis

  @nikan: Μόλις βρω λεφτά θα ζητήσω τις υπηρεσίες της εταιρείας σου ώστε να μου διορθώσει το wordpress. Τότε θα εγκαταστήσω to feedburner και θα διορθώσω το feed που αν δεις δεν διαβάζεται από το aggregator του podcast sync.
  Όμως και σαν αναγνώστης ήδη είπα πως κάποια μπλογκ μου αρέσει να τα βλέπω μαζί με το concept. Ήδη εσύ είπες πως με χακιά μπορεί να εμφανίζονται τα σχετικά ποστ. Όμως για εμάς που δεν ξέρουμε; Και τον αναγνώστη νομίζω βοηθάω έτσι.
  @Rocean: Ελπίζω να μην σε έχω παραπλανήσει ποτέ. Προσπαθώ και μέσα από τους τίτλους μου να είμαι ξεκάθαρος. 🙂

 13. nikan

  @karpidis Δεν κατάλαβα ποιό είναι το πρόβλημα με το feed σου. Αν θες μπορούμε να το δούμε.Τσάμπα. 😉

Comments are closed.