Αλλαγή της Άδειας Χρήσης

Μετά από κάποιο προβληματισμό σχετικά με την έννοια ‘εμπορική χρήση’ στις άδειες Creative Commons, αποφάσισα να αλλάξω την άδεια χρήσης του μπλογκ έτσι που να επιτρέπει την εμπορική χρήση. Ο βασικός λόγος είναι γιατί όσοι τυχόν χρησιμοποιούν υλικό από το metablogging.gr στα μπλογκ τους κι έτρεχαν και διαφημίσεις, στην ουσία παραβίαζαν την προηγούμενη άδεια (: Attribution -Non Commercial -Share Alike) κι επειδή μου είναι αδιάφορο αν βάζουν διαφημίσεις ή όχι, θέλω να είναι νόμιμοι.

Αυτό σημαίνει όμως ότι και περιοδικά κι εφημερίδες μπορούν να πάρουν τα κείμενα του ιστολογίου, και ραδιοφωνικοί σταθμοί τα podcast (λέμε τώρα), και να τα χρησιμοποιήσουν εμπορικά. ΟΚ, μπορώ να ζήσω μ΄αυτή την δυνητική απώλεια εσόδων (δηλ. τι είχαμε, τι χάσαμε). Αλλά για να το ‘μαζέψω’ λίγο άλλαξα το Share Alike σε No Derivatives, που σημαίνει το υλικό από το metablogging.gr χρησιμοποιείται μόνο ως έχει.

Ψίλοι στ’ άχυρα, θα μου πείτε,  αλλά καλό είναι να ασκούμαστε λίγο στη νομική διάσταση του χόμπυ μας, γιατί κάτι μου λέει ότι θα το χρειαστούμε.

Το νέο μας αδειοδοτικό μπανεράκι, λοιπόν, είναι το ακόλουθο:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.

6 thoughts on “Αλλαγή της Άδειας Χρήσης

 1. jim_hellas

  Πολύ σωστή αλλαγή 😉

  και όντως η μπλογκόσφαιρα θα χρειαστεί να κατασταλάξει επί του θέματος!

 2. karpidis

  Πάντως με το share alike σημαίνει πως θα έπρεπε και οι εφημερίδες να είναι σε CC. Σκέψου το λίγο 🙂
  Πάντως εγώ το έχω πλήρως σε CC.

 3. nikan

  @ξim_hellas Τσεκάρισα το μπλογκ σου κι είδα ότι κι εσύ την ίδια άδεια έχεις. Αλλά επίσης είδα ότι επιπλέον όρους χρήσης πράγμα που θεωρώ σημαντικό και με βάζει σε σκέψεις μήπως θαπρεπε από κοινού οι μπλογκερς να συζητήσουμε ένα βασικό κείμενο για όρους χρήσης, ειδικά για να καλύπτει τον μπλογκερ από τα προβλήματα που δημιουργεί η ελεύθερη φιλοξενία σχολίων.

  @karpidis Δεν πιάνω το σκεφτικό σου. To Share alike ήταν στο προηγούμενο license που ήταν πιο restrictive και δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί νόμιμα από εφημερίδες γιατί ήταν non commercial. Φαντάζομαι ότι με πλήρως CC δε, εννοείς σκέτο Attribution.

 4. jim_hellas

  Θα ήταν καλή ιδέα nikan, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε νομική κάλυψη επί του θέματος των σχολίων που φιλοξενούμε στα blogs μας, άρα ένα τέτοιο κείμενο δυστυχώς δεν θα είχε νομική ισχύ (όπως νομική ισχύ δεν έχουν και τα CC). Αλλά φυσικά η ύπαρξη μιας κοινής άδειας χρήσης και σχολιασμού στα blogs μας ίσως θα ήταν απλά το πρώτο βήμα.

 5. nikan

  @jim_hellas Γιατί λες ότι τα CC δεν έχουν νομική ισχύ. Βεβαίως και έχουν. Οποιαδήποτε διμερής σύμβαση που δεν κατισχύεται από αναγκαστικές διατάξεις ή δεν αντιβαίνει στο νόμο, μπορεί να σταθεί, και οι άδειες είναι συμβάσεις μεταξύ δημιουργού και χρήστη. Άλλο το ότι δεν υπάρχει νομολογία, και δεν ξέρουμε πως θα τις ερμηνεύσουν οι δικαστές.

Comments are closed.