Η βασίλισσα του Youtube

theroyalchannel Τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον για τα παιδιά, το άκουσμα για βασιλιάδες και βασίλισσες του παραμυθιού είναι στην καθημερινή ατζέντα, μια ατζέντα που το πολύ που φέρνει, είναι χαμόγελα συμπάθειας και τρυφερών αναμνήσεων στους υπόλοιπους. Φέτος όμως, τα άλλα ‘παιδιά’, τα παιδιά των blogs, θα έχουν το δικό τους παραμύθι και τη δική τους βασίλισσα, αφού ο βασιλικός οίκος της Αγγλίας αποφάσισε να ανοίξει κανάλι στο Youtube!!! Κυρίες και κύριοι: The Royal Channel.

Πενήντα χρόνια πριν, τα Χριστούγεννα του 1957, η βασίλισσα Ελισάβετ, για πρώτη φορά, απηύθυνε το παραδοσιακό ετήσιο διάγγελμά στους υπηκόους της μέσα από ένα νέο μέσο: την τηλεόραση.Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά από εκείνο το μήνυμα, η ίδια βασίλισσα, την ίδια περίοδο του έτους, υιοθετεί ένα άλλο νέο μέσο, το  Youtube. Προφανώς όχι τυχαία. Όχι τυχαία και λόγω της πεντηκονταετίας, αλλά και λόγω του ότι θέλει να φαίνεται η ίδια και ο, εν πολλοίς ξεπερασμένος θεσμός που εκπροσωπεί, σαν οπαδοί του μοντέρνου και του καινούργιου. Είναι η πρώτη εκπρόσωπος βασιλικού οίκου που προχωράει σε μια τέτοια κίνηση όμως, κι αυτό πρέπει να της αναγνωριστεί. Αλλά η όλη ενέργεια, παρότι εντυπωσιακή, δεν έχει καμιά σχέση με το πνεύμα του web 2.0, του κοινωνικού ιστού και της διαλογικής και συμμετοχικής φύσης του. Πολύ περισσότερο δε, δεν αποτελεί συζήτηση μιας ηγεσίας με τον κόσμο. Γιατί; Διότι, π.χ.,  δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βίντεο που φιλοξενούνται στο βασιλικό κανάλι για embedding, ούτε μπορούμε να τα σχολιάσουμε (τα σχόλια στο κανάλι έχουν απενεργοποιηθεί). Η επικοινωνία είναι μονόδρομη, όπως ήταν πάντα.  Κι αυτό ίσως να είναι κακή επιλογή των συμβούλων επικοινωνίας του βασιλικού οίκου. Γιατί μπορώ να κα
ταλάβω το να υπάρχει moderation, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού γενικά. Ούτε γιατί δεν μπορώ να κάνω embed (με νόμιμο τρόπο) το βίντεο με το μήνυμα του 1957, ας πούμε, σ’ αυτό το ποστ.

Όπως και νάχει, τα Χριστούγεννα κάποτε τελειώνουν, και τα παραμύθια τους ξεχνιούνται κάτω από το βάρος της καθημερινότητας.

6 thoughts on “Η βασίλισσα του Youtube

 1. soduck

  Όπως και νάχει, τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν, και τα Χριστούγεννα ξεχνιούνται κάτω από το βάρος της καθημερινότητας… επίσης!

  Όσο για την “Αυτού Ιδιαιτερότητά της”, τουλάχιστον είναι σαφής στο οτι δεν επιτρέπει σχόλια. Ίσως το προτιμώ απο κείνους που τάχα τα επιτρέπουν και ούτε καν τα διαβάζουν (δε συζητώ καν το να τα λαμβάνουν υπόψη τους), δίνοντας την ψευδαίσθηση της “συμμετοχής” ή της “παρέμβασης”

  Ευχές για όμορφες μέρες και meta-χριστουγέννων!

 2. nikan

  @soduck Ε, παιχνίδι εντυπώσεων είναι η συμμετοχή των πολιτικών ή δημοσίων προσώπων στα μπλογκ. Καλά Χριστούγεννα, (πριν ή meta) 🙂

  @chaca-khan Είδες;

 3. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Από τα μεταλλικά στοιχεία στο DTP & το web

 4. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Royalty 2.0

 5. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Ο πάπας στο … Qik

Comments are closed.