Πολλά καλούδια από Google

Ενώ το hype αυτό τον καιρό έχει κινηθεί προς τα social networks, με το Facebook να πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα (αρνητικά τελευταία, λόγω των επικρίσεων που ακούγονται για το Beacon) η ακούραστη Google ανακοινώνει μια σειρά από πιο παραδοσιακά αλλά πολύ χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες της.

1. Στο Blogger Draft έχει ξεκινήσει πειραματικά η χρήση του Openid.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι χρήστες άλλων υπηρεσιών (π.χ wordpress.com ή το δικό μας, me.gr) μπορούν να σχολιάζουν στα μπλογκ του blogger κάνοντας χρήση του URL τους σαν στοιχείου ταυτότητας. Σε δεύτερη φάση το ίδιο το URL ενός blogger blog, θα γίνει openid.

Η ανακοίνωση είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο της ανωνυμίας στη μπλογκόσφαιρα. Ενεργοποιώντας τη δεύτερη επιλογή, όπως φαίνεται παρακάτω, ένας μπλόγκερ μπορεί στην ουσία να επιτρέπει μόνο σε ‘γνωστούς’ άλλους να σχολιάζουν στο μπλογκ του πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά (πάνε τα γνωστά ανώνυμα ξεκατινιάσματα) αλλά και σε λιγώτερη ελευθερία έκφρασης. Γιατί ναι, κάποιες φορές η ανωνυμία βοηθάει σ’ αυτό.

Blogger allows openid commentors

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η αλλαγή πλεύσης της Google (γιατί πολύ καιρό υπήρχε η συζήτηση αν και γιατί δεν υποστηρίζει openid) έχει σχέση με τις επιδιώξεις της στο χώρο των social networks. Δεν θα εντυπωσιαστώ να δω να συνδιάζεται με το OpenSocial σε μια γενικώτερη στρατηγική.

Update: Μάλλον η πρόβλεψή μου για το OpenSocial θα βγει σωστή. Διαβάζω στο TechCrunch ότι ο Brad Fitzpatrick,ο mister LiveJournal,  εμπνευστής του OpenId και ευαγγελιστής του "μεταφέρσιμου" κοινωνικού γράφου, έχει προσχωρήσει στη Google από τον περασμένο Αύγουστο.

It doesn’t take Sherlock Holmes to know who is driving this, and Google even drops a hint in the example link: “http://brad.livejournal.com/”; LiveJournal founder and former SixApart employee Brad Fitzpatrick joined Google in August and is credited as the founder of OpenID.

Επίσης άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη drag ana drop λειτουργικότητας για αναδιάταξη &#
964;ων feed από φάκελλο σε φάκελλο. Χρήσιμο αλλά τίποτα ιδιαίτερο.

2. Recommendations στον Google Reader.

Το γνωστό πρόβλημα στην μπλογκόσφαιρα αλλά και στο ίντερνετ γενικώτερα είναι το πως ανακαλύπτεις νέα πράγματα που μπορεί να σ’ ενδιαφέρουν. Στο κομμάτι του feedreading είχαμε ως τώρα κάποιες προσπάθειες (περιλαμβανομένης της ελληνικής feeds2 και του σχετικά πρόσφατου feehub). Εφεξής στην Αρχική σελίδα του Google Reader θα βρείτε Recommendations, προτάσεις δηλαδή για feed που ταιριάζουν Google Reader Recommendationsστα ενδιαφέροντά σας και τις αναγνωστικές σας συνήθειες και στα οποία δεν έχετε εγγραφεί ήδη. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα προτεινόμενα feed πατώντας το View All από την πρώτη σελίδα, ή το Discover από το αριστερό sidebar, και να υιοθετήσετε ή απορρίψετε τις προτάσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην προσέγγιση της Google σε σχέση με της προηγούμενες είναι η προσθήκη μιας πολύ σημαντικής παραμέτρου στην στάθμιση των ενδιαφερόντων μας. Ενώ οι άλλες προσπάθειες μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν είτε μια ανάλυση των κειμένων που διαβάζουμε (εντοπισμός λέξεων κλειδιών, patterns κτλ), είτε μια ανάλυση των ενεργειών μας (Star, Share κτλ), τα Recommendations στον Google Reader λαμβάνουν υπόψιν και το web history μέρος του οποίου είναι το search history! Με τη χρήση αυτής της έξτρα πληροφορίας που διαθέτει σχεδόν μονοπωλιακά η Google, νομίζω ότι κάπου το παιχνίδι των recommendations οδεύει προς το τέλος του.

Μια άλλη σημαντική διαφορά με το feedhub, ας πούμε, είναι ότι εδώ έχουμε προτάσεις για ολόκληρα feed, όχι για μεμονωμένα πόστ. Αυτό μάλλον θα είναι το επόμενο βήμα για τη Google.

3. To Gmail υφίσταται μπαράζ αναβαθμίσεων

Gmail Group ChatΜετά την καινούργια έκδοση, την αύξηση του χώρου στα 20GB, τη ενεργοποίηση του IMAP, σειρά έχει το ομαδικό chat. O μικρός instant messenger, ο ενσωματωμένος στο gmail, γίνεται … πολυχρηστικός. Αν και γενικά δεν πολυσυμπα&
#952;ώ τους instant messengers, γιατί όποτε τους έχω χρησιμοποιήσει καταλήγω να μην κάνω τίποτα άλλο στη διάρκεια της μέρας, το chat μέσα στο email είναι διαφορετικό: μπαίνεις να δείς τα νέα σου μηνύματα κι ώπ, να κι αυτοί που στα ‘στειλαν οnline. Μπορείς γρήγορα κι άτυπα να απαντήσεις χωρίς να μπαίνεις στην πιο τυπική διαδικασία συγγραφής email. Με το νέο χαρακτηριστικό, μπορείς να κάνεις κι ένα online meeting με τους εμπλεκόμενους και να ξεπετάξεις θέματα στα γρήγογα.