blome.gr: Η δίκη που δεν έγινε

Γράφω εδώ μια σύντομη αναφορά για να συνοψίσω τι έγινε περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεση. Στην ουσία είναι με περισσότερα λόγια όσα έγραψα στο twitter.

Έφτασα στις 10 και κάτι κι ήμουν μάλλον ο πρώτος γιατί δεν είδα κανένα έξω από την αίθουσα του  Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου  του κτηρίου 9. Στην είσοδο του κτιρίου υπήρχαν παρατεταγμένοι 7-8 αστυνομικοί με ασπίδες και κράνη.  Στο χαρτί με τις υποθέσεις έξω από την αίθουσα, είδα ότι του ΑΤ ήταν η τελευταία (νο 17) κι εκείνη την ώρα και για πολύ ακόμα δικαζόταν η 3.

Μη βρίσκοντας κανέναν, βγήκα και πήγα στο κυλικείο, έξω και πίσω από το κτίριο, όπου είχε γράψει ο Αντώνης ότι θα περίμενε, αλλά μην γνωρίζοντάς τον προσωπικά, δεν μπορούσα να τον αναγνωρίσω. Επέστρεψα στο κτίριο 9 και τότε έφτασαν κι οι πρώτοι άλλοι που γνώριζα. Μαζευτήκαμε γύρω στα 10 άτομα συνολικά. Ονόματα, πλην vrypan, δεν θα πω, ας τα δηλώσουν οι ίδιοι στα μπλογκ τους. Επειδή ο vrypan έγραφε κι εκείνος στο twitter θεωρώ ότι δεν έχει πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση.

Ο vrypan ανακάλυψε τον Αντώνη στο κυλικείο και ξαναπήγαμε όλοι εκεί. Για μια ώρα συζητούσαμε την υπόθεση κι άλλα θέματα. Παραπέρα ήταν παρατεταγμένα ΜΑΤ (ή όπως αλλιώς λέγονται πλέον) και κοντά μας κάμποσοι νεαροί υποστηρικτές δικαζόμενου αναρχικού. Πέσανε και κάποια συνθήματα που πολύ θα ήθελα να είχα γράψει με μικρόφωνο ή κάμερα αλλά δεν πρόλαβα.

Κάποια στιγμή ο titanas (που λόγω ραδιοφώνου έχει κάνει επίσης την παρουσία του εκεί δημόσια) έφερε σ’ επαφή τον Αντώνη με το  ΣΚΑΙ και τον έβγαλαν τηλεφωνικά στον αέρα.  Εν τω μεταξύ ήρθε κι ο δικηγόρος του Αντώνη κι επιστρέψαμε στον προθάλαμο του δικαστηρίου.

Εκεί φάνηκε κι ο δικηγόρος του αντίδικου, ο οποίος, σε χαλαρή συζήτηση με τον δικηγόρο του ΑΤ, δήλωσε ότι ο ενάγων δεν έχει πρόβλημα με τον ΑΤ αλλά &#95
1; μήνυση έγινε κατά αγνώστου. Επίσης δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρεβρεθεί ο ενάγων λόγω ανωτέρας βίας και γι αυτό ζήτησε να αναβληθεί η δίκη. Ο δικηγόρος του ΑΤ αντέταξε ευγενικά ότι οι μάρτυρες (που δεν είχαν φανεί γιατί περιμέναν τηλέφωνο  από τον ΑΤ) είναι δύσκολο να βρίσκονται και να έρχονται σε συνεχείς αναβολές.

Μόλις  τελείωσε η εκδίκαση της υπόθεσης 10, οι δικηγόροι πήγαν στην έδρα για να συζητηθεί η αναβολή. Δεν ήμουν κοντά και δεν άκουσα όλη τη στιχομυθία καθαρά, αλλά απ’ ότι έλεγαν οι άλλοι, ο δικηγόρος του Λ. επικαλέστηκε σαν δικαιολογία για τη μη παρουσία του, την μη παράδοση της κλήτευσης λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

Κι ήρθε η κεραμίδα. Επόμενη δικάσιμος: 18-2-2009!

Δηλαδή το παιδί πρέπει να γεράσει πρώτα για να τον αφήσουν ήσυχο;

Δυο πράγματα που μου έκαναν (κακώς ίσως) εντύπωση:

 • Ο Αντώνης μας ευχαρίστησε που πήγαμε κι είπε ότι ένοιωσε πολύ πιο άνετα γιατί αν ήταν μόνος θα ήταν πολύ φοβισμένος. Και πράγματι, σκέφτομαι πόσοι και πόσοι αθώοι μπορεί να έχουν υποστεί την οδύνη της δίκης (έστω και της αθώωσης, δεν έχει σημασία) χωρίς να έχουν κανένα δίπλα να τους πει μια ενθαρυντική κουβέντα. Ομολογώ ότι όταν ξεκινούσα για το δικαστήριο, δεν είχα αυτή την ανθρώπινη πλευρά στο μυαλό μου.
 • Ο  δικηγόρος του ΑΤ μας είπε ότι έχει την αίσθηση ότι η κινητοποίηση κι η συμπαράστασή μας έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα (δεν θυμάμαι τα λόγια ακριβώς, αλλά αυτό κατέγραψα στη μνήμη). Αν μη τι άλλο, αισθάνεσαι μια μικρή δικαίωση να τ’ ακούς, όποια κι αν είναι η αλήθεια.

Απ’ ότι φαίνεται πλεόν ο αγώνας δεν είναι να κερδηθεί η δίκη μόνο, αλλά να ηττηθεί κι  η λήθη.

16 thoughts on “blome.gr: Η δίκη που δεν έγινε

 1. ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ

  Τώρα είναι λόγος αναβολής αυτός; ΟΚ, άλλαξε σπίτι. Ο δικηγόρος του δεν ήξερε;;;;
  Μάλλον φοβήθηκε την αντίδραση των bloggers,παρακολουθώντας την έκταση που πήρε το θέμα στο διαδίκτυο.

 2. Pingback: "ώχετο απιών"... ο ενάγων! - Ducktales

 3. soduck

  Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, ποιές είναι στην πράξη οι συνέπειες για τον Αντώνη; Πέρα φυσικά απο την ταλαιπωρία του σε όλα τα επίπεδα (ψυχολογικό, οικονομικό, κοινωνικό, bloggiko, και ένα σωρό άλλα).

 4. jim_hellas

  όπως έγραψα και στο blog μου, κατ’ εμέ αυτή η στάση (συνεχείς αναβολές) εξηγείται με τους εξής τρόπους:
  α) Προσπαθεί να καθυστερήσει όσο μπορεί την εκδίκαση, ώστε να έχει τον κατηγορούμενο στο “περίμενε” αρκετό καιρό (ψυχικό βασανιστήριο ένα πράγμα) και μετά απλά θα αποσύρει τις κατηγορίες, στέλνοντας έτσι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι μπορεί να μπλέξει σε περίεργες, χρονοβόρες και με μεγάλο οικονομικό κόστος διαδικασίες όποιον θεωρήσει ότι τον απειλεί.
  β) Προσπαθεί να ξεχαστεί η υπόθεση όσο γίνεται, και να περάσει στο φλου, ώστε να έχει την μικρότερη δυνατή ζημιά στην δημόσια εικόνα του, πράγμα το οποίο κατάφερε θα έλεγα, μιας και σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή τη φορά (το κλίμα αρχισε να ζεσταίνεται λίγες μέρες πριν).
  γ) Δεν είναι έτοιμος να υπερασπιστεί σωστά τις θέσεις του.

 5. krogias

  Μήπως τώρα είναι η στιγμή να αντιδράσουμε πραγματικά; Δεν είναι δυνατόν να σύρεται στα δικαστήρια κάθε 3 και λίγο και το σημαντικότερο να διασύρεται και να ταλαιπωρείται επειδή περνάνε στα δικαστήρια φτηνές δικαιολογίες για αναβολές.
  jim_hellas, ακριβώς όπως το είπες είναι. Προσπαθεί να ξεχαστεί όσο γίνεται το ζήτημα για να μην τσαλακωθεί και άλλο η δημόσια εικόνα του.
  Και ξέρει τι κάνει. Εγώ ας πούμε σήμερα έμαθα ότι γίνεται η δίκη. για να μην το συναντήσω στα blogs που επισκέφθηκα τις τελευταίες μέρες, σημαίνει ότι πολλοί λίγοι bloggers ασχολήθηκαν.
  Φανταστείτε πόσοι θα ασχοληθούν μετά από 1+ χρόνο …

 6. nikan

  @ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ Τι να σου πω; Δεν είμαι δικηγόρος και δεν καταλαβαίνω τη νομική πλευρά του θέματος. Καταλαβαίνω πολύ καλά την ανθρώπινη κι αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

  @soduck Δεν ξέρω. Φαντάζομαι να γράψει κάτι ο ίδιος. Απλά, και δικαιολογημένα, είναι πολύ προσεκτικός στο τι λέει μην παρεξηγηθεί ή δημιουργήσει κάποιο πάτημα για τη δίκη.

  @jim_hellas Καλή η ανάλυσή σου και γι αυτό έχει νόημα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα κάτι σαν το EFF που θα μπορεί να αντέχει μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες και θα ψηλώνει τον πήχυ για το να σύρεις κάποιον σε δίκη

  @krogias Τι είδους αντίδραση προτείνεις; Με στεναχωρεί ιδιαίτερα αυτό που λες, ότι δεν το ήξερες, γιατί αυτό φωνάζαμε τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τη μπλογκόσφαιρα αλλά δυστυχώς…

 7. Rodia

  Νομιζω (ας μας φωτισει καποιος δικηγορος) οτι μετα απο καποιο αριθμο αναβολων η υποθεση μπαινει στο αρχειο.
  Το πραγμα ηταν ηλιου φαεινοτερο οτι θα παει προς μια τετοια κατευθυνση. Ο μηνυτης αντεληφθη την πατατα που εκανε και δεν βρισκει (αλλο) τροπο να τη μαζεψει. Ισως να περιμενει καποια ευνοικη συγκυρια (μια αλλαγη πολιτευματος ισως!!!) ποιος ξερει;
  Το θεμα ειναι αν συμφερει μια ανταγωγη (η οπως λεγεται τεσπα) απο τον Αντωνη εναντιον εκεινου που αδικως τον ταλαιπωρει -και τον εμπαιζει.
  Δεν ημουν εκει και συγγνωμη. Την επομενη φορα! 🙂

 8. Rodia

  Αυτο που γραφεις στο τελος «..ο αγώνας δεν είναι να κερδηθεί η δίκη μόνο, αλλά να ηττηθεί κι η λήθη.» ειναι το σημαντικοτερο. Κατι ειχε πει ο Τ. Τζεφερσον -σχετικα με τη δικαιοσυνη νομιζω- οτι πρεπει να βρισκομαστε σε εγρηγορση, να τη διεκδικουμε, να μην αφηνουμε τα πραγματα στη τυχη τους.

 9. krogias

  @ nikan
  Εννοώ οτι όντως δεν είδα πουθενά για το blogme παρά σήμερα το πρωί. Και τα περισσότερα (από τα λίγα blog) που είχαν βάλει για το blogme, έβαλαν την παραμονή.
  Έχω την εντύπωση ότι η blogόσφαιρα κοιμήθηκε αυτή τη φορά.
  Δεν ξέρω ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης. Μήπως ας πούμε ένα banner με την φάτσα του “Λ” και να γράφει από κάτω “Θέλουμε να δικαστούμε ΤΩΡΑ!” και το banner να παραπέμπει σε ένα κείμενο που να εξηγεί την ταλαιπωρία που τραβάει ο blogme.gr.
  Ένας άλλος τρόπος που χμ.. είναι κάπως ποιο “hard core”… είναι να καταθέσουμε όσο περισσότεροι bloggers μπορούμε ομαδική μήνυση κατά του Λ…….
  Αυτό προϋποθέτει όμως σωστό συντονισμό και πολύ δυνατό κατηγορητήριο.
  Μαμαμία είπα; Εντάξει, μην βαράτε. 🙂

 10. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Υπόθεση Blogme.gr: “Δικαίωση” δι’ αναβολής…

 11. CyberEddie

  Είναι φοβερό να μην μπορείς να είσαι τόσο σημαντικός όσο θέλεις να δείχνεις. Και η έλλειψη παιδείας φαίνεται να γίνεται κομμάτι του πολιτισμού μας γιατί δεν εξηγείται αλλιώς να μην μπορεί κάποιος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ταλαιπωρεί αθώους ανθρώπους.

  Το μόνο που κάνει είναι να εκτίθεται …

 12. Pingback: Error.gr » Ελληνική δικαιοσύνη (το άλλο με τον Τοτό?)

 13. Pingback: NewsFilter » NewsCast: Επεισόδιο 22

 14. Pingback: The Reality Tape » Blog Archive » Blogme: η επόμενη μέρα;

Comments are closed.