With a little shared feeds from my friends

Ξυπνάω σήμερα, και κατά την καθημερινή ψυχαναγκαστική συνήθεια, ανοίγω τον Google Reader για να δω τίποτα φρέσκο στα feeds (‘τίποτα’ που λέει ο λόγος γιατί συνήθως είναι καμιά χιλιοστή) και με περιμένει μια έκπληξη: κάτι σαν splash screen αναγγέλει ότι μπορώ να μοιράζομαι πλέον με τους ‘φίλους μου’ τα shared items μου. Ωπα, λέω,η socialnetworkοποίηση της Google συνεχίζεται. Και πάω για ψώνια έχοντας κατά νου να το δω αργότερα.

Γυρνάω στο PC μεσημέρι, και στον Google Reader που δεν έχω κλείσει από το πρωί, φιγουράρουν ήδη τα πρώτα shared items φίλων.

Big deal; Ναι. Και να σας πω γιατί. Το μεγάλο πρόβλημα στο internet είναι να ιεραρχήσεις, να φιλτράρεις και ν’  αξιολογήσεις το περιεχόμενο. Όποιος βρίσκει κάποιο τρόπο, γίνεται πλούσιος (λέγε με Google Pagerank, λέγε με Digg).

Όσο τα μεγάλα Πανεπιστήμια ψάχνουν έξυπνους νέους αλγορίθμους και οι startup προσπαθούν να φέρουν αυτές τις ιδέες στην αγορά, εμείς μένουμε με τους γνωστούς αποδεκτούς τρόπους.

friendshareditemsΤελευταία, διαβάζοντας μια σειρά Ελλήνων bloggers σε θέματα τεχνολογίας, παρατήρησα το εξής: λόγω της θεματικής συγγένειας αλλά και της διαφορετικής προσέγγισης, οι 10-20 αυτοί άνθρωποι, είτε μέσα από πληροφορία που φιλτράριζαν σε ποστ τους, είτε μέσα από links που έβαζαν στο twitter, είτε μέσα από Shared items (Google Reader, Bloglines κτλ) επιτελούσαν για μένα μια λειτουργία φιλτραρίσματος της πληροφορίας γενικά, πληροφορίας που έπαιρνα μεν πρωτογενώς από τα feed στα οποία είμαι γραμμένος αλλά που δεν πρόφτανα ν’ αξιολογήσω. Έτσι μπορούσα να μένω σχετικά καλά ενήμερος, χωρίς να ανατρέχω στις μακροσκελέστερες πηγές.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να τύχει συνειδητής αξιοποίησης. Πως; Με το να οργανωθεί συστηματικά αυτή η δυνατότητα που μου δίνει ο Google Reader. Να μαζέψω δηλαδή ως ΄φίλους’  αυτούς τους ανθρώπους, και να παρακολουθώ τι μοιράζονται. Έτσι σχηματ
ίζω ένα social graph ο οποίος έχει αξία και δεν είναι απλώς ένα βιβλίο διευθύνσεων. Ακόμα καλύτερα θα είναι να μπορέσω να σχηματίσω 2-3-4 social graphs ανάλογα με το αντικείμενο: ένα για πολιτικά θέματα, ένα για επιχειρηματικότητα, ένα για καλλιτεχνικά κτλ

Το όλο σύστημα είναι ένα σύστημα εμπιστοσύνης και γι αυτό δουλεύει. Προσθέτω στο graph αυτό, μόνο αυτούς των οποίων εμπιστεύομαι την άποψη αλλά που δεν είναι ίδιας άποψης όλοι, γιατί τότε χάνω πληροφορία.

Από το ‘παιχνίδι’ κερδίζω και έμμεσα, γιατί αυτές οι επιλογές τροφοδοτούν το recommendation engine κι έτσι έχω κι αυτόματα προτάσεις για μπλογκ που μπορεί να ενδιαφέρουν. Τώρα ξέρετε ποιο θάταν το φοβερό; Αντί να βλέπω τα shared items των φίλων μόνο χωριστά, να τα βλέπω κι έμμεσα: να βλέπω δηλαδή ένα ποστ να εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα όταν προτείνεται από φίλο, και κάπου με ψιλά γραμματάκια, κάτω από το θέμα να αναγράφονται τα ονόματα των φίλων. Μπορεί κανείς να το σφυρίξει στη Google, please;

Τέλος, μια παράκληση προς τους φίλους που δεν χρησιμοποιούν το share. Κάντε το. Αξίζει.

5 thoughts on “With a little shared feeds from my friends

 1. papo

  πράγματι απο τις πιο χρήσιμες προσθήκες των τελευταίων ημερών! Έκανα φανατικά share – και νομίζω τώρα δένει το γλυκό!

 2. nikan

  @Nikos Εσύ είσαι ήδη στο friend list. Οπότε συνέχισε να μοιράζεσαι.
  @kbee Κι εσύ αλλά δεν μοιράζεις. Άρχισε.
  @papo Εσύ δεν είσαι. Σου στέλνω μήνυμα στο Gmail για να καταχωρηθείς.

 3. Pingback: WeekendGeekCast78 - Επιστροφή…με EU αέρα!

Comments are closed.