Η διαδικτυακή αθανασία

 • Με αφορμή αυτό το βίντεο από το Seesmic (o διάλογος είναι μόλις χτεσινός)

γύρω από τη δημιουργία μιας δυνητικής (virtual) αθανασίας μέσα στο διαδίκτυο,

 • με αφορμή αυτό το ποστ  για την ανεξίτηλη κακή φήμη που θα ακολουθεί μια ομάδα εφήβων που ξυλοκόπησαν μια κοπέλλα, βιντεοσκόπησαν τον ξυλοδαρμό και ανέβασαν το βίντεο στο youtube,
 • με αφορμή το ποστ και τα σχόλια του Αλέξανδου απ’ όπου φαίνεται πως κάποια ελληνάκια (~13 χρονών) έχουν την αφέλεια να ανεβάζουν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες τους στο hi5,

θέλω να θυμήσω και να θυμηθώ πως ότι κάνουμε, ότι γράφουμε, ότι ανεβάζουμε σαν φωνή, φωτογραφία ή βίντεο στο διαδίκτυο, δεν σβήνει.

Δυνητικά μπορεί να μην σβήσει ποτέ, ακόμα κι αν έχουμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι εξαφανίζοντας ένα δυο λογαριασμούς στο blogger ή στο flickr, καθαρίσαμε.

Πέραν των υπόγειων διαδρομών του περιεχομένου στους ίδιους τους παρόχους (backup, redundant συστήματα κτλ), πέραν των cache των μηχανών αναζήτησης, το περιεχόμενο στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ταξιδέψει μέσα από κάποιο feed κι έχει πολλαπλασιαστεί, αναπαραχθεί κι αποθηκευτεί σε άγνωστο πόσες μεριές.

Μπορεί, λοιπόν, να μη μας ενδιαφέρει η δυνητική αθανασία, αλλά σίγουρα σας απασχολεί η υστεροφημία, ακόμα κι όταν αφορά το περιορισμένο ‘κοινό’ της οικογένειας και των απογόνων μας.

Ότι δεν θα σας άρεσε να σας ακολουθεί σα διαδικτυακό στίγμα ες αεί, σβήστε το στο μόνο μέρος που μπορεί να σβηστεί αποτελεσματικά: στο μυαλό σας πριν φτάσει στο πληκτρολόγιο.

3 thoughts on “Η διαδικτυακή αθανασία

 1. lexx

  Το κακό είναι ότι οι χρήστες δεν το γνωρίζουν αυτό. Επίσης είναι νωρίς για να φαίνεται πόσο ρόλο θα παίζει στο μέλλον η τωρινή μας παρουσία στο διαδίκτυο.

 2. PanosJee

  Θέλει προσοχή το τι ανεβάζουμε στο δίκτυο και τί γράφουμε εδώ καλά καλά πέφτουμε σε προφιλ “πρώην” στα social network και στραβώνουμε με φτογραφίες και σχόλια που δε θέλαμε να δούμε… άρα θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά την έκθεση μας στο δίκτυο

  Και να σας πώ και το τρέλο, στο κυπριακό στρατό κάποιοι από την υπηρεσία διαδικτύου (στρατιώτες) έφτιαξαν ένα facebook group που περίπαιζε τον υπαρχηγό. Το αποτελέσμα; Ξυλώθηκαν όλοι και έφαγαν αυστηρή κράτηση δηλαδή τους πήγαν κελιά!

Comments are closed.