Η στέγη έχει ρεύμα

Η οικοδομική δραστηριότητα είναι από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (ίσως και μια μάστιγά της) κι ένας από τους λόγους, σίγουρα, μπορεί να ανιχνευθεί στην νοοτροπία της σιγουριάς της ιδιόκτητης κατοικίας. Γενικά ότι έχει σχέση με το σπίτι είναι hot στο διηνεκές κι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, η ισχυρή πίστη στην αξία της γης, οδηγεί τους πωλητές να μην μειώνουν τις τιμές αλλά να περιμένουν να περάσει η κρίση.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί παρά να βρει τις αντιστοιχίες της και τις λύσεις που της αρμόζουν και στο διαδίκτυο. Έτσι πέρα από το GreekEstate για το οποίο έγραφα τις προάλλες, πληροφορήθηκα και για ακόμα δύο νέες προσπάθειες που έχουν σχέση με τις αγγελίες για ακίνητα και στέγη.

Η πρώτη είναι μια μηχανή αναζήτησης, το LandGuru που συλλέγει και συνδιάζει πληροφορίες από άλλες ιστοσελίδες με αγγελίες ακινήτων. Πρόκειται για 14 σελίδες – πηγές, τις οποίες κοίταξα γρήγορα και τις βρήκα απελπιστικά … web 1.0. Σίγουρα απ΄ αυτή την άποψη και μόνο, το απλό και καθαρό interface του landguru θα κερδίσει σε εντυπώσεις.

Εκείνο που είναι πιο ενδιαφέρον όμως είναι η ίδια η ιδέα του landguru: το να μπορείς να συνδιάζεις πληροφορία από διάφορες πηγές. Φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα συμπεριλάβει κι άλλες ιστοσελίδες πηγές.

Ενδιαφέρον το ότι για κάθε αναζήτηση μπορείς να λαμβάνεις rss feed ή ειδοποίηση με email έτσι ώστε να μην επανέρχεσαι ξανά και ξανά στην ιστοσελίδα ψάχνοντας, ένα concept που το είδαμε και στο GreekEstate.

Τέλος, κοιτώντας τους δημιουργούς με χαρά βλέπω αρκετούς γνωστούς από την μπλογκόσφαιρα και παλιές μου επαγγελματικές δραστηριότητες:

Developed by daremon.gr, innews.gr, anadelta.com – Designed by porcupine colors

Το ποστ για το GreekEstate έφερε στο mail μου την πληροφορία για ένα ακόμα web 2.0 site για αγγελίες για ακίνητα: το rento. Από το όνομα καταλαβαίνει κανείς ότι αφορά ενοικιάσεις κι όχι πωλήσεις. Και το rento έχει απλό καθαρό κι εύχρηστο interface.

Πρωτοτυπία του; Η χρήση φυσικής γλώσσας στην αναζήτηση και η χρήση χάρτη σαν προεξάρχουσα διεπαφή του χρήστη. Ενώ στο GreekEstate ο χάρτης λειτουργεί συμπληρωματικά, εδώ αποτελεί το σημείο τον βασικό τρόπο απεικόνισης της πληροφορίας. Google Maps κι εδώ βέβαια, αλλά πολύ όμορφα αξιοποιημένο. Τα ερωτήματα μπορούν να γίνονται με απλές προτάσεις του τύπου “Ζωγράφου Παγκράτι 50-75 τμ μέχρι 500€” .

Δεύτερη πρωτοτυπία; Η ομάδα του rento προσφέρεται να φωτογραφίσει το ακίνητό σας με μικρό κόστος σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι. Αν μπορείτε, τότε δεν υπάρχει περιορισμός στις φωτογραφίες που έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε. Ούτε κόστος για να καταχωρήσετε το ακίνητό σας. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται σ’ ένα gallery μέσα στο bubble των πληροφοριών για το ακίνητο. AJAX κι εδώ βέβαια.

Αν υπάρχει κάποιο πλάνο για monetization, θα πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο ανανέωσης των αγγελιών (δημοσιεύονται για 7 μέρες κατ’ αρχήν) μέσω μηνύματος SMS που κοστίζει 1 Ευρώ.

Μια τεχνική πληροφορία τέλος, που θα κερδίσει μερικούς φανατικούς. Στο site του rento λέει:

Αναπτύσσουμε το λογισμικό μας σε περιβάλλον Mac!

🙂

4 thoughts on “Η στέγη έχει ρεύμα

 1. Johnyzar

  GrrekEstate comments! {seesmic_video:{“url_thumbnail”:{“value”:”http://t.seesmic.com/thumbnail/NByAycqV7e_th1.jpg”}”title”:{“value”:”GrrekEstate comments! “}”videoUri”:{“value”:”http://www.seesmic.com/video/X2vQVc3aT6″}}}

 2. Δηήτρης / landguru

  Ευχαριστούμε για την αναφορά! Πλέον έχουμε 30 πηγές και προχωράμε.

  Παρόλο που κάποια site με αγγελίες φαίνονται σχετικά παλιομοδίτικα, μερικά έχουν αρκετή κίνηση και πολλές νέες αγγελίες.

  Γενικά ο χώρος των αγγελιών κινείται αρκετά τελευταία. Εκτός από το GreekEstate έχει ξεκινήσει και το http://aggelies.in.gr

 3. jiannis

  Ευχαριστούμε για το short review.

  Έχουμε προσέξει ιδιαίτερα ώστε η υπηρεσία που παρέχουμε να είναι όσο πιο φιλική και ανθρώπινη γίνεται, τόσο γι’ αυτούς που διαθέτουν όσο και γι’ αυτούς που αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση. Και μία ειδοποιός διαφορά του Rento στην κατεύθυνση αυτή είναι ότι όλες οι καταχωρήσεις συνοδεύονται από πολλές και μεγάλες φωτογραφίες.

  Σύντομα και με άλλες πρωτοτυπίες!

Comments are closed.