Συνάντηση με Ντόρα Μπακογιάννη (update 2)

Την Δευτέρα έλαβα ένα μήνυμα από τον Αχιλλέα Ιωακιμείδη, μέλος του Dorawebteam, όπου με προσκαλούσε να παρεβρεθώ σε μια συνάντηση bloggers με την υπουργό. Δεν έχω ιδέα για το αντικείμενο της συνάντησης (δεν υπήρχε ενημέρωση), ούτε γιατί επιλέχθηκα καθώς δεν ασχολούμαι με πολιτικό blogging, ούτε ποιοί θα είναι οι άλλοι που θα λάβουν μέρος(πλην όσων το έχουν ήδη δηλώσει δημόσια) αλλά όπως και με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχω ενδιαφέρον γι αυτά τα γεγονότα γιατί θέλω να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη των social media στη χώρα μας και του πως αυτά αντιμετωπίζονται από τις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας, όπως το κράτος, η κυβέρνηση κι οι εκπροσωποί της.

Θα ξεκινήσω σε λίγο για τη συνάντηση λοιπόν, και θα προσπαθήσω να καταγράψω και να μεταφέρω εδώ ότι ενδιαφέρον.

Στο ‘καταγράψω’ περιλαμβάνεται και η βιντεοσκόπηση αν αυτό είναι εφικτό, η ζωντανή μετάδοση μέσω qik στο λογαριασμό μου στο http://www.qik.com/nikan , οι ενημερώσεις μέσω του twitter στο λογαριασμό http://www.twitter.com/nikan_gr. Και, τελικά, οι εντυπώσεις και οι σκέψεις μου εδώ στο blog.

Update:

Περιγράφω, συνοπτικά προς το παρόν, το τι διαμείφθηκε στην συνάντηση, το πριν και το μετά, και θα επανέλθω αργότερα με περισσότερα:

Α. Πως και ποιοί προσκλήθηκαν

Είμασταν περίπου 10 bloggers (ένα δεν ήταν ακριβώς μπλογκερ αλλά αρθρογράφος σε κάποιο έντυπο).

Γνώριζα τους μισούς και τους άλλους μισούς άκουσα τα ονόματα μεν, αλλα δεν συγκράτησα ούτε αυτά ούτε το σε ποιά μπλογκ γράφουν.

Επέμεινα, και πριν και μετά, να διευκρινιστεί το πως και γιατί κληθήκαμε εμείς κι όχι άλλοι, κι η απάντηση που πήρα από την ομάδα του Dora Web Team ήταν ότι η επιλογή ήταν μάλλον τυχαία, κι ότι δεν είναι μια κι έξω και δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστούν κάποιοι(θα υπάρξουν δηλ. κι άλλες συναντήσεις με διαφορετικούς bloggers). Δεν διαπίστωσα να είχε ληφθεί κάποιοα ειδική μέριμνα για παρουσία bloggers απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Κι απ΄ ότι θα φανεί και παρακάτω, δεν ήταν σημασίας αυτό, γιατί δεν πρόκειτο για κάποια press conference ή συνέντευξης της υπουργού προς τους bloggers.

β. Περί του στόχου της συνάντησης είχαμε λίγο πολύ όλοι τα ίδια μεσάνυχτα.

γ .Στην αναμονή συζητήσαμε το θέμα της χρήσης καμερών και τελικά καταλήξαμε στο να μην χρησιμοποιηθούν κατά την κυρίως συνάντηση για να αισθάνεται κι η υπουργός πιο χαλαρά, αλλά και για να έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι από τους bloggers δεν θέλουν να φωτογραφηθούν ή βιντεοσκοπηθούν.

Στο τέλος σε διάστημα 10 λεπτών , ανοίξαμε τις κάμερες και την ατζέντα κι από κει θα δείτε τα πλάνα που έχω πάρει.

δ. Όταν ήρθε η ΝΜ, μας εξήγησε πολύ σύντομα και με κάποια αμηχανία, ότι στόχος της ήταν να ακούσει τις γνώμες μας για το πως μπορεί η μπλογκόσφαιρα να βοηθήσει στην προώθηση των εθνικών θεμάτων.

ε. Ομολογώ ότι κατ’ αρχήν εισέπραξα τη δήλωση αυτή αρνητικά, με την έννοια ότι κατάλαβα ότι μας ζητείτο να κάνουμε, γράψουμε, υποστηρίξουμε την πολιτική της. Γρήγορα όμως ξεκαθάρισε με τα λεγόμενα και τις πρώτες τοποθετήσεις ότι το προσδοκώμενο ήταν να γίνει ενός είδους brainstorming κι ότι η Υπουργός είχε πράγματι την διάθεση να ακούσει και να αφουγκραστεί. Σ’ αυτό το στόχο φάνηκε να συντονίζονται γρήγορα όλοι οι παριστάμενοι, κι έτσι ήρθαμε στον λίγο αστείο ρόλο να μιλάμε ως σύμβουλοι για τα social media στην εξωτερική πολιτική.

Aκούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα από πλευράς παρισταμένων τα οποία δεν θα προσπαθήσω να αναπαράγω γιατί νομίζω ότι θα το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του καλύτερα. Γι αυτό θα πω μόνο τα κύρια σημεία των δικών μου παρεμβάσεων.

 • Επεσήμανα στην υπουργό ότι υπάρχει ικανός αριθμός ελλήνων που συμμετέχουν σε διαλόγους που ανοίγουν για τα εθνικά μας θέματα σε διεθνή site, αλλά σχεδόν μηδενικός που να ξεκινάει πρωτογενώς το διάλογο (με κάποιο ποστ σε μια από τις ξένες γλώσσες).
 • Απέδωσα το γεγονός αυτό στο ότι είναι ακόμα μικρή η παρουσία των ελλήνων στο internet και πρότεινα ως μέτρο για το επιδιωκώμενο, την ενίσχυση του internet και την διευκόλυνση της online παρουσίας όλο και περισσότερο Ελλήνων, πράγμα που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάδειξη φωνών σαν κι αυτές που αναζητά η υπουργός.
 • Σαν ένδειξη για το ότι δεν πάμε προς την σωστή κατεύθυνση έφερα το παράδειγμα της έκθεσης για την οποία έγραφα προχτές.
 • Τέλος πρότεινα στην Υπουργό να αξιοποιήσει τους Ελληνικής καταγωγής bloggers στην Αμερική, που η απήχησή τους κι ο θόρυβος που μπορούν να δημιουργήσουν είναι πολλαπλά μεγαλύτερος από τον όποιο ελληνικό.

στ. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι θετικές γιατί από μεριάς υπουργού και της ομάδας της εισέπραξα ένα πραγματικό ενδιαφέρον να κατανοήσουν τα νέα μέσα και τις δυνατότητες τους, και θεώρησα θετικό ότι η ιστορία αφορούσε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προς τα έξω και δεν είχε στόχο κάποια δημοσιότητα για εσωτερική κατανάλωση.

Στο τέλος, ήρθαμε και στο περιβόητο θέμα του μπλογκονόμου, όπου ακούσαμε και δια στόματος Υπουργού ότι κάτι ετοιμάζεται. Μας έθεσε το θέμα ως αναγκαιότητα λόγω των φαινομένων εκβιασμού και εισέπραξε την καθολική, νομίζω, αντίθεσή μας σε όποια έξτρα αστυνόμευση του διαδικτύου.

Εκεί βρήκα την ευκαιρία να ‘πετάξω’ πως είναι θέμα και εξωτερικής πολιτικής γιατί το να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως μια ακόμα από τις μελανές χώρες του διαδικτύου και να στρέψει τη διεθνή μπλογκόσφαιρα εναντίον της, μόνο βοήθεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τα εθνικά θέματα.

Η εντύπωσή μου είναι ότι η υπουργός κατανόησε τις θέσεις μας και ίσως και να τις ενστερνίστηκε.

Στη συνέχεια ανοίξαμε τις κάμερες και δεν λέω τίποτα γιατί θα τα δείτε στο βίντεο που θα ανεβάσω εδώ σε λίγο.
Update 2
Το βίντεο που τράβηξα στο τέλος της συνάντησης.

Μπορείτε να το δείτε καλύτερα, εδώ.

55 σχόλια στο “Συνάντηση με Ντόρα Μπακογιάννη (update 2)

 1. magica

  “Στην αναμονή συζητήσαμε το θέμα της χρήσης καμερών και τελικά καταλήξαμε στο να μην χρησιμοποιηθούν κατά την κυρίως συνάντηση για να αισθάνεται κι η υπουργός πιο χαλαρά, αλλά και για να έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι από τους bloggers δεν θέλουν να φωτογραφηθούν ή βιντεοσκοπηθούν.”

  Νομίζω πως ήταν σωστή κίνηση αυτή
  (για τα υπόλοιπα θα σχολιάσω αφού διαβάσω και τα post των υπόλοιπων μάλλον)

 2. vrypan

  Εμένα το θέμα της ανωνυμίας των blogger όταν συναντιούνται ή συνομιλούν με πολιτικούς μου ακούγεται περίεργο. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μία συνάντηση με υπουργό σε υπουργείο.

  Δηλ. αν ζητήσει κάποιος να μάθει με ποιούς συναντήθηκε η Υπ. Εξ. σήμερα στις 11:30, δεν θα το αποκαλύψει; Είναι συνάντηση που καλύπτεται από κρατικό απόρρητο; Ή μήπως είναι προσωπικό δεδομένο; Αν θέλει κάποιος να συνατήσει μυστικά (= χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομά του) ένα πολιτικό, ας το κάνει στο σπίτι του.

  Είναι λίγο γελείο αυτό. Σέβομαι το δικαίωμα στην ανωνυμία, αλλά αυτή έρχεται με κάποιο κόστος. Δεν γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας.

 3. nikan

  @vrypan Συμφωνώ μαζί σου, απλά έπρεπε να συγκεραστούν οι διάφορες εκτιμήσεις κι έτσι καταλήξαμε σ’ αυτή τη συμβιβαστική λύση.

 4. SebKom

  @ vrypan: Στην προκειμένη περίπτωση τη συνάντηση τη ζήτησε η πολιτικός όμως άρα νομίζω ότι υπάρχει η διαπραγματευτική ισχύς από την πλευρά των bloggers. Δύο ερωτήματα μόνο:

  Η υπουργός ζήτησε να συναντηθεί με τον nikan ή με τον κ.Νίκο Αναγνώστου;

  Γιατί είναι κακό, γελοίο μάλλον όπως λες, να μη θέλει να γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του; Η λύση που βρέθηκε δηλαδή ζημίωσε κανέναν;

 5. dealsend

  @ 2 -3

  Εγώ πάντως διαφωνώ, η ανωνυμία μου εξασφαλίζει κάτι το οποίο δεν θέλω να το χάσω, δεν με πειράζει να δώσω το ονομά μου ή να το μοιραστώ με κάποιους ανθρώπους, με πειράζει ή καλύτερα δεν με εξυπηρετεί να έχω published το πραγματικό μου όνομα.

  Κατανοώ οτι οι κανόνες που μπορεί να μπούν είναι για την διαφάνεια (οπως με συνέδριο ΠΑΣΟΚ, που δεν έφερα καμία αντίρρηση, όταν κατάλαβα οτι δεν μπορώ να παραστώ ανώνυμα) είναι ένα κόστος που πρέπει να πληρώσω.

  Απο την άλλη όμως…γιατί είναι κακό κάποιος να κατανοήσει και την δική μου θέση.

 6. John Karakatsanis

  Και όπως είπε χαρακτηριστικά η ΝΤ προς το τέλος της συνάντησης, όταν μιλούσαμε για τη νομοθετική ρύθμιση “κατάλαβα… don ‘t touch”!

 7. nikan

  @SebKom Ζήτασαν να συναντηθούν με τον blogger του metablogging, αν σε καλύπτει. Ούτε nikan, ούτε Ν. Αναγνώστου

  @dealsend Μα κανένας δεν μίλησε εναντίον της ανωνυμίας. Το αντίθετο, αλλά, ρε παιδιά, τα έγραφα και στη Μάτζικα, να σκεφτόμαστε κάποια απλά πράγματα: είναι δυνατόν να μπεις σε ένα υπουργείο και να συναντηθείς με υπουργό χωρίς να δώσεις όνομα; Στοιχειώδης κανόνας ασφάλειας.

  @John Karakatsanis 🙂

 8. magica

  Προσωπικά με κάλεσαν ως magica, αμφιβάλλω αν γνωρίζαν ή τους ενδιέφερε η παρουσία μου και ο τρόπος που λειτουργώ με άλλο τρόπο πέρα από το magica στο internet και στα blogs.

  Δεν γνώριζα ούτε ποιοι θα είναι, ούτε τι θα συζητηθεί. Κανείς δεν γνώριζε.

  Δε καταλαβαίνω ποιο θα ήταν το κέρδος αν μαθαίνατε ότι κάλεσαν την Μαίρη (ποια είναι αυτή;) κι όχι την magica. Θα άλλαζε κάτι;

  Τόσο κακό ήταν δηλαδή που δόθηκε η δυνατότητα επιλογής τελικά;

 9. magica

  @nikan συμφώνησα μαζί σου και στο blog μου πως έχεις δίκιο σχετικά με το υπουργείο. Από εκεί όμως (για λόγους ασφαλειας) μέχρι στο να διαρρεύσουν στο internet και τα ΜΜΕ τα στοιχεία και οι φάτσες κάποιων που δε το επιθυμούν έχει μια διαφορά.

  (Ευτυχώς που διαφωνούμε για να μπορούμε να συζητάμε και να διεκδικούμε ίσως :P)

 10. nikan

  @magica Αν πρόσεξες, και στην απάντησή μου στο μπλογκ σου κι εδώ, δεν έκανα αναφορά στην φωτογράφηση. Και στο βίντεο που τράβηξα απέφυγα να πάρω τους bloggers εκτός 2 εξαιρέσεων που δεν είχαν πρόβλημα

 11. SebKom

  @ nikan: Το θέμα δεν είναι τί καλύπτει εμένα και τί όχι, το θέμα είναι ότι οι προσκλήσεις, απ’ότι καταλαβαίνω δηλαδή, στάλθηκαν σε bloggers και όχι σε επώνυμους πολίτες. Άρα γιατί να να βγουν προς τα έξω τα στοιχεία τους; Θέλω να πω, εξυπηρετεί κάποιον σκοπό;

 12. vrypan

  Το πρόβλημά μου με την ανωνυμία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι λειτουργεί περιοριστικά για όλους τους άλλους. Πάρτε για παράδειγμα το video.

  Είναι άλλο πράγμα να λέει ο πολιτικός (όχι η Ν.Μ., αλλά γενικά το λέω) ότι θέλει να μιλήσει εκτός κάμερας και άλλο να έχει την δικαιολογία ότι “επειδή κάποιοι θέλουν αν διατηρήσουν την ανωνυμία τους…”. Ή να μην έχει κανένα πρόβλημα να καταγραφεί όλη η συνάντηση, αλλά να μην μπορεί να γίνει γιατί κάποιοι θέλουν να μην φανούν οι φάτσες τους.

 13. vrypan

  Pls, μην κολλήσετε στο θέμα ότι μιλάμε για την συνάντηση της Μπακογιάννη. Το ίδιο θέμα είχα και με μία παρόμοια συνάντηση του Βενιζέλου. Η αντίθεσή μου σε αυτό δεν είναι απέναντι στους πολιτικούς, αλλά στους bloggers.

 14. magica

  @vrypan αυτό όμως λειτουργεί και αντίστροφα, έτσι δεν είναι;
  Δηλαδή γίνεται αποκλεισμός μιας μεγάλης μερίδας bloggers που λειτουργούν ψευδώνυμα ή ανώνυμα από διάφορες συναντήσεις. Με αποτέλεσμα να συμμετέχουν και να εκφράζονται μονίμως οι 10-15 (πόσοι είναι) επώνυμοι bloggers.

  Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές, καλό είναι να κοιτάμε και τις δύο.

 15. SebKom

  Σαφέστατα, για τους bloggers συζητάμε. Δυστυχώς δηλαδή διότι φτάσαμε πλέον να αναγνωρίζεται η δυναμική μας και αρχίζουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας πλέον.

  Για να μην καταχραστώ περαιτέρω τον χώρο που με φιλοξενεί θέλω να πω ότι δεν ήταν δα και τραγική εξέλιξη το ότι βιντεοσκόπηση έγινε αφότου έφυγαν όσοι ήθελαν να μη φανούν. Δηλαδή αν σε μια συνάντηση που βιντεοσκοπείς εσύ σου ζήταγαν 2-3 άτομα να μην τα τραβήξεις, θα σε ενοχλούσε; Κυρίως, το content που θα δημιουργούσες θα ήταν φτωχότερο επειδή θα είχε 3 φάτσες λιγότερες; (εκεί νομίζω εστιάζει ο προβληματισμός σου, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος)

  Να μην παρεξηγηθώ, το να πάει κάποιος blogger και να ζητήσει ετσιθελικά να μην υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση το βρίσκω κι εγώ γελοίο.

 16. vrypan

  @magica: Θεωρώ ότι η παρουσία των bloggers σε παρόμοιες εκδηλώσεις δεν έχει στόχο να ενημερωθούν οι ίδιοι, αλλά οι αναγνώστες τους.

  Τί προτιμάμε, να παραβρεθούν 20 αντί για 10 bloggers ή να έχουμε π.χ. σε video όλη την συνάντηση με ένα υπουργό; Προσωπικά, ως αναγνώστης το video.

  Επίσης, υπάρχει και το θέμα της λογοκρισίας. Π.χ. στην συνένετυεξη του Παπανδρέου μέσω internet δεν χρειάστηκε να λογοκρίνει κάποιος τις ερωτήσεις. Ο λόγος είναι ότι οι bloggers που τις έκαναν (ή μετέφεραν) εμφανιζόντουσαν με το πρόσωπό τους.

  Αν ήταν ανώνυμες, είμαι σίγουρος ότι κάποιες θα χρειαζόταν να κοπούν. Τί θα προτιμούσες, να κόψω εγώ ό,τι θεωρούσα προσβλητικό ή χυδαίο ή να κάνουν αυτή την δουλειά οι ίδιοι οι bloggers αναλαμβάνοντας την ευθύνη όσων λένε;

 17. magica

  @vrypan στη συγκεκριμένη συνάντηση οι bloggers δεν προσκλήθηκαν για να καλύψουν ένα γεγονός αλλά για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με κάποιο θέμα.

  Αυτό δεν έγινε κατανοητό νομίζω.

  Δηλαδή ήταν κάτι διαφορετικό από το κάλεσμα bloggers στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου προσκλήθηκαν για να καλύψουν ένα γεγονός που θα γινόταν ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι των bloggers.

  Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες συναντήσεις – συζητήσεις και bloggers που δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους δημόσια.

  Δηλαδή 5-6 πλάνα λιγότερα δε νομίζω πως μπορούν να κάνουν και τόσο μεγάλη ζημιά ως προς την ενημέρωση.

 18. porcupine

  Πιστεύω ότι τέτοιες συνατήσεις είναι πολύ θετικές. Οι bloggers αναγνωρίζονται/μαστε ως οντότητα, ακόμα κι αν τέτοιου συναντήσεις διοργανώνονταν εκ του πονηρού. Από εκεί και πέρα είναι στο δικό μας χέρι πως θα τις αξιοποιήσουμε και χαίρομαι που από κοινού καταδικάστηκε το όποιο νομοσχέδιο που πάει να κυρωθεί.

  Όσον αφορά το ποιοι θα εμφανιστούν και ποιοι όχι είναι για μένα απλά τα πράγματα: οι ανώνυμοι bloggers δεν μπορούν να είναι εκεί, αν όντως επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Η οποιαδήποτε συζήτηση τέτοιου είδους από κοντά αυτόματα διαγράφει την ανωνυμία του Χ blogger. Δηλαδή θα εμφανιστεί με στολή Superman και θα πει είμαι ο *nickname*; Δε γίνονται αυτά. Όσο για κάμερες και μη κάμερες, ας είμαστε ρεαλιστές: από τη στιγμή που μπαίνεις σε ένα υπουργείο ή συναντιέσαι με έναν υπουργό, έχεις αυτόματα απωλέσει κάθε πιθανότητα να κρατήσεις το παραμικρό στη ζωή σου κρυφό.

 19. dealsend

  @magica
  Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου!!

  @nikan, εγω προσωπικά δεν θα είχα προβλημα να πω ποιος ειμαι στο υπουργείο ή σε εσένα, μαλιστα οταν στελνω καποιο ημεηλ σε συνμπλογκερ αναφερω το πραγματικο μου ονομα, και απλα του ζηταω να μην το δημοσιοποιήσει..δεν ντρεπομαι ή φοβάμαι για το ονομα μου, απλα δεν θελω το dealsend που εκφράζω οτι θέλω όπως θελω να γίνει επώνυμο.

 20. Πίνγκμπακ: Συνάντηση Ντόρας με bloggers στο ΥΠΕΞ « Φιλελεύθερη λαλιά…

 21. Πίνγκμπακ: “Πρακτικά” από την συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη « Πολιτεύομα

 22. Πίνγκμπακ: Γιά τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ (γραπτό) - τι χρειαζόμαστε | NYLON

 23. PanZam

  Νομίζω το θέμα της ανωνυμίας όταν κάποιος θέλει να γίνει δεκτός από επωνύμους είναι λάθος να το συζητάμε καν.

  Ας μην συνδέουμε το μπλογκινγκ με την ανωνυμία.

  Αντίθετα θα έπρεπε να είναι τόσο ισχυρά τα όσα λέμε που να θέλουμε να τα υπογράψουμε.

  Αν από την άλλη για κάποιο λόγο δεν θέλει κάποιος να βγει στην τηλεόραση τότε είναι δικαίωμά του.

  Η βιντεοσκόπηση της υπουργού είναι θεμιτή, η καταγραφή της εικόνας μπλογκερ χωρίς άδεια είναι κατά την γνώμη μου λανθασμένη.

 24. kaloutsiki

  Τις διαφωνίες μου για την απόδοχη της πρόσκλησης απο την υπουργό τις ξέρεις…
  Τώρα κατα τ’άλλα πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω (Η εντύπωσή μου είναι ότι η υπουργός κατανόησε τις θέσεις μας και ίσως και να τις ενστερνίστηκε.)

 25. Evripidis Aggelopoulos

  Ποιά εξωτερική πολιτική αγχώνεστε ρε παιδιά να στηρίξετε; Υπάρχει δηλαδή εξωτερική πολιτική “όλων των Ελλήνων” και δεν το ξέρω; Η πολιτική εξωτερική ή εσωτερική εξυπηρετεί πάντοτε τα συμφέροντα κάποιων εναντίον κάποιων άλλων…
  Δεν είναι καθόλου κακό να συζητάει κανείς με έναν Υπουργό, Έλλην όμως είναι κι ο βιομήχανος, Ελλην και ο εργάτης. Άλλη εξωτερική πολιτική συμφέρει τον έναν και άλλη τον άλλον. Εσείς ποιά ακριβώς πολιτική θέλετε να βοηθήσετε την Υπουργό να εφαρμόσει;
  Τεσπά, τα υπόλοιπα θα τα πω στην εκπομπή μου (και στη δασκάλα)…

 26. SimonSays

  Ποιοί είναι οι Ελληνικής καταγωγής γνωστοί μπλόγκερς στις ΗΠΑ;

  -Simon

  ΥΓ Το theme σου δεν βγαίνει σωστά με Firefox

 27. nikan

  @SimosSays Η Huffington, o Mulitsas κι ο Aravosis. Όσο για το theme, ή ήταν κάτι στιγμιαίο ή κάτι έχει ο Firefox σου, γιατί αυτό το theme είναι φτιαγμένο βασικά για firefox, κι εγώ από firefox σου απαντάω

 28. SimonSays

  Βασικά όταν πήγα να βάλω σχόλιο την πρώτη φορά είχε overlap με το footer με αποτέλεσμα να μην φαίνονται αυτά που πληκτρολογώ. Τώρα όμως που καταχωρήθηκε το σχόλιο είναι μια χαρά (weird).

  Την Αριάνα την ήξερα, τον Αραβώση όχι. Και τον Μουλίτσα ήξερα από τότε που τον είχε καλεσμένο ο Bill Maher παλαιότερα και επισήμανε ότι το όνομα του ήταν “παρόμοιο με εραστή της Πάρις Χίλτον” τον είχα κάνει Google βρίσκοντας όμως μόνο την καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, ευχαριστώ για την επισήμανση.

  Θεωρώ ότι ένα outreach της Ελληνικής πολιτείας στους συγκεκριμένους δύσκολα θα έβρισκε σύμμαχους. Οι αερολογίες των Ελλήνων πολιτικών πιάνουν μόνο στους stereotypical ελληνοαμερικάνους που παρακολουθούν τη Λάμψη και νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι στο 1950 ακόμα.

 29. Greek Macedon

  Σχετικά με τους Έλληνες της Αμερικής υπάρχει ο επίσης πολύ επιτυχημένος blogger με το http://www.dailykos.com . Σ’ αυτούς πρέπει να απευθυνθεί η Ελλάδα καθώς έχουν πάνω από 600.000 αναγνώστες ημερησίως.

  Επίσης ένα σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση.
  Τα κριτήρια επιλογής παρέμειναν άγνωστα. Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ειδικά το Μακεδονικό που είναι ένα κουβάρι άλυτο τα τελευταία 100 χρόνια ΔΕΝ είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από οποιονδήποτε.
  Βγαίνουν για παράδειγμα οι Σκοπιανοί και αναφέρονται σε έρευνα Ισπανικού Πανεπιστημίου που αποδεικνύει ότι οι ΈΛληνες κατάγονται από την κεντρική Αφρική ενώ οι ίδιοι είναι ΣΤΑΘΕΡΑ κάτοικοι της Μακεδονίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πως θα απαντήσει σε αυτό ένας οποιοσδήποτε blogger; Πως θα απαντήσει κάποιος στους Σκοπιανούς που διατείνονται για τη συνέχεια του Μακεδονικού έθνους τα τελευταία 1000 χρόνια;
  Αυτό που σκέφτηκαν τώρα , και δεν ξέρω πραγματικά εάν είναι για εσωτερική κατανάλωση ή απλά μία ιδέα που καθυστέρησε 15 χρόνια.
  Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει απίστευτη δουλειά στο διαδίκτυο , καθώς είναι ΔΩΡΕΑΝ να γεμίζεις το internet με ιστοσελίδες πλαστής ιστορίας της Μακεδονίας. Και είναι γνωστό ότι όλα αυτά έγιναν με χρηματοδοτήσεις από διάφορες ΜΚΟ και κρατικές υπηρεσίες για να φτάσουμε το 2008 να σκεφθεί η Ελλάδα την ανάγκη συντονισμένης προβολής των δικών μας θέσεων σε διεθνή forum.
  Θα περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις, ειδικά όσοι ανησυχούν για τη Μακεδονία.
  Κάποιοι bloggers που προσπαθούν να μετατρέψουν το Blogging σε χρήμα και σταριλίκι … με σκοπό να καταλήξουν ανάμεσα σε όλους τους διαπλεκόμενους και όσους έχουν κατασπαράξει τον δημόσιο πλούτο ΔΕΝ μας εκφράζουν καθόλου.

  http://macedonia-greece.blogspot.com

 30. Greek Macedon

  Ποια σχέση έχει η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ , τα ΣΚΟΠΙΑ και τον Τζορτζ Σόρος;>>>http://macedonia-greece.blogspot.com/2007/10/o.html

  Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ… ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ τα ΣΚΟΠΙΑ ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ! >>>http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/04/blog-post_01.html .
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ο καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων του Μπους . Είπε ο Αλαβάνος στη Βουλή: “Η Μακεδονία=Τίτλος για Φέρετρο”!>>>http://www.youtube.com/watch?v=uxifJvOjF88

 31. Greek Macedon

  Ποια σχέση έχει η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ , τα ΣΚΟΠΙΑ και τον Τζορτζ Σόρος;>>> http://macedonia-greece.blogspot.com/2007/10/o.html

  Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ… ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ τα ΣΚΟΠΙΑ ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ! http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/04/blog-post_01.html .
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ο καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων του Μπους . Είπε ο Αλαβάνος στη Βουλή: “Η Μακεδονία=Τίτλος για Φέρετρο”!>> http://www.youtube.com/watch?v=uxifJvOjF88

 32. Πίνγκμπακ: Η ΝΤΟΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ BLOGGERS ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ!!! | exeisminima.gr

 33. Πίνγκμπακ: Όταν η ΥΠΕΞ συνάντησε τους μπλόγκερς… « Θεαμαπάτες & Δικτυώματα

 34. Πίνγκμπακ: Μερικές -πρόχειρες- σκέψεις για τα όσα είπε η ΥΠΕΞ στους μπλόγκερς « Θ

 35. Μάριος Ροζάκος

  Νίκο, είδα κι εγώ απόσπασμα από το βίντεό σου στο δελτίο των 20.00 στον ΑΝΤ1 (μάλιστα φαινόταν και το “Update 2 Το βίντεο που τράβηξα στο τέλος της συνάντησης”). Φυσικά, για αναφορά της πηγής… ούτε λόγος! Πολυτέλειες! Απλά “το βίντεο που ανέβασαν μπλόγκερ από τη συνάντηση”. Θου, Κύριε!

 36. Rodia

  Θα ηθελα παντως να ειχαν γινει και καποιες ερωτησεις, οπως π.χ. σχετικα με μια φημη που κυκλοφορει, βασισμενη σε παλιοτερο δελτιο ειδησεων (μπορει και ενημερωτικη εκπομπη, δεν θυμαμαι ακριβως) της ΕΤ3, για μια απαντηση απο το υπ. εξωτερικων προς ερωτημα της ΕΕ σχετικα με την ασφαλιση των εργαζομενων στην Ελλαδα. Λεγεται οτι αυτη η απαντηση, οτι δλδ οι εργαζομενοι εχουν ιδιωτικη ασφαλιση, πυροδοτησε την κριση στο ασφαλιστικο συστημα.
  Ειχα ανεβασει πριν λιγο καιρο ενα ποστ σχετικο, αλλα περασε ντουκου και δεν ξερω ακομα αν πραγματικα συνεβη το γεγονος αυτο. Απαντησε δλδ το υπ.εξ. σε ερωτημα για το οποιο δεν ηταν αρμοδιο; Απο ποιον δοθηκε η απαντηση; κλπ κλπ.
  ..γιατι στελνω αυτο το σχολιο; μα.. για μελλοντικη χρηση! 🙂
  (τωρα που ανοιξαν οι διαυλοι επικοινωνιας)

 37. nikan

  @john karakatsanis Αυτό ήταν του Δραντάκη τελικά

  @Μάριος Ροζάκος Το είδα κι εγώ. Τι να πω;

  @Rodia Το βίντεο δημιουργεί εσφαλμένα την εντύπωση ότι ρωτούσαμε. Αυτό έγινε μόνο για λίγο στο τέλος. Βασικά μας ρωτούσαν. Κι επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο η ΝΜ είναι ο καλύτερος αποδέκτης ερωτήσεων για το ασφαλιστικό.

 38. Πίνγκμπακ: Περίεργες αντιδράσεις στην συνάντηση Ντόρας-bloggers « Μετά την εφημερίδα

 39. Πίνγκμπακ: Οι δακτυλόφρονες και το τέλος της πολιτικής διαδικτυακής αθωότητα

 40. ΓΙΑΝΝΗΛ

  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ…

 41. Πίνγκμπακ: Περίεργες αντιδράσεις στην συνάντηση Ντόρας-bloggers « Μετά την εφημερίδα

 42. e-lawyer

  Το θέμα της ανωνυμίας των bloggers όταν συνομιλούν με δημόσια πρόσωπα δεν είναι τόσο απλό. Θα το αναπτύξω και σε ξεχωριστό κείμενο, αλλά δεν βλέπω κάποιο λόγο διαφάνειας που να βαρύνει ώστε να κάμπτεται η ανωνυμία του blogger μόνο και μόνο επειδή έκατσε σε ένα τραπέζι με την υπουργό εξωτερικών, εκτός αν συντρέχουν ειδικότεροι λόγοι που δημιουργούν πρόσθετο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη.

 43. ΠANTAZHΣ Σπύρος

  Eίσθε σοβαροί που πήγατε στο “άντρο” της εξουσίας ?
  Άρα όσοι πήγαν βλέπουν τη “διαδικασία” του μπλόγκιγκ ως εξουσία…Kατά συνέπεια ας το εγκαταλείψουν πάραυτα.

 44. nikan

  @ΠΑΝΤΑΖΗΣ Σπύρος Αν είσαι αυτός που δηλώνεις, πράγμα για το οποίο αμφιβάλω, πήγαινε να σε δει κανας γιατρός γιατί μπορεί νάναι και ανίατη η περίπτωσή σου.

 45. Συλλογικό Blog

  Ρε παιδιά έλεος με την κοινότητα των blogger.
  Τι βλακεία είναι αυτή που μας έχει κολλήσει.

  To μόνο κοινό που έχουν όλοι οι Blogger είναι ότι έχουν blog. Τέλος.

  Δεν μας κάνει ούτε όμοιους ούτε ίδιους ούτε “ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας”. Δηλαδή αυτό που σας ξεχωρίζει και σας προσδιορίζει είναι ότι έχετε blog;;

  Ούτε τα ίδια συμφέροντα, ούτε τις ίδιες απόψεις, ούτε τα ίδια μυαλά έχουμε όλοι.

  Και σίγουρα δεν είναι τα Blog η πεμπτουσία της δημοκρατιας και το μέσο που θα φέρει την αλλαγή οπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί.

 46. nikan

  @Συλλογικό Blog Εχω βαρεθεί να το λέω (ονλάιν και οφλάιν) και να το γράφω: δεν είμαστε κοινότητα, δεν αντιπροσωπεύουμε κανένα. Η μπλογκόσφαιρα δεν είναι συντεταγμένη ομάδα ανθρώπων, δεν έχει προβλέψιμες δράσεις κι αντιδράσεις. Αν αυτό βγάζεις συμπέρασμα από τα παραπάνω, έλεος εγώ τότε

Τα σχόλια είναι κλειστά.