Εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους

Όχι, δεν πρόκειται για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Απλά λέω ότι λέει η Google στους Αμερικάνους (1, 2,3).

Κι αν το αναφέρω εδώ, είναι γιατί μου κάνει εντύπωση πως μια ιδιωτική εταιρεία μπαίνει στον κόπο να προωθήσει τη συμμετοχή στα κοινά.

Για την ακρίβεια δεν θα μου έλεγε τίποτα η κίνηση αν τυχαία δεν είχα δει πριν δύο μέρες την τελευταία ταινία του Michael Moore, το Slacker Uprising. Η ταινία αναφέρεται στην προσπάθεια του ίδιου του σκηνοθέτη στις προεδρικές εκλογές του 2004 να παρακινήσει ένας μέρος του πληθυσμού που είναι ανενεργό και δεν ψήφιζε να αλλάξει στάση. Η λογική πίσω από την κίνηση ήταν ότι παρακινώντας ενεργό μέρος του πληθυσμού θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς.Και γι αυτό ο Moore επέλεξε να στοχεύσει με την καμπάνια του τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές.

Το 2004 ο Moore δεν τα κατάφερε, αν κι η καμπάνια του σημείωσε επιτυχία.

Μήπως η λογική της Google είναι ανάλογη; Μήπως στο “no evil” κρύβεται αυτή τη φορά μια σαφής πολιτική επιλογή υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου Μπάρακ Ομπάμα;

Δεν είναι τραβηγμένη αυτή η άποψη αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η εταιρεία πριν λίγες μέρες πήρε δημόσια θέση για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια, και μάλιστα με ποστ του ίδιου του Σεργκέι Μπριν.

Κι αυτό που αναρωτιέμαι τελικά είναι αν πρόκειται για πράξη πολιτικού θάρρους (γιατί σε περίπτωση αντίθετου αποτελέσματος θα βρεθεί με μια εχθρική κυβέρνηση απέναντί της) ή απλά θεωρεί ότι διαθέτει πια τέτοια δύναμη  που τα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Αμερικής δεν μπορούν να την αγγίξουν.

3 thoughts on “Εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους

Comments are closed.