HOL TV: λανσάρισμα μέσω μπλογκόσφαιρας

hol-tv

Χτες είχα κληθεί  να παραστώ σε άλλη μια σοσιαλμηντιακή ‘πρωτιά’ στη χώρα μας: στο λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας τηλεόρασης με παρουσίαση της μόνο σε bloggers. Πρόκειται για την HOL TV, που, μην σας εξαπατά ο τίτλος, δεν είναι ένα ακόμα κανάλι, αλλά ένας μια μέθοδος διανομής των τηλεοπτικών καναλιών.
Στην εκδήλωση, που έγινε στα γραφεία της HOL αλλά σε αίθουσα με πολύ ‘σπιτικό’ ύφος (καναπέδες σε διάταξη σαλονιού, περιοδικά και βιβλία γύρω κτλ) μαζεύτηκαν περίπου 30 bloggers κυρίως από τεχνολογικά blog και παρακολούθησαν μια τυπική αλλά πλήρη παρουσίαση από τον Άλεξ, που πραγματικά γνώριζε το αντικείμενό του πολύ καλά.
Όπως καταλαβαίνετε όσοι με παρακολουθείτε, το ενδιαφέρον μου ήταν στην μέθοδο προώθησης της υπηρεσίας παρά στο προϊόν καθαυτό, μιας και βλέπω ελάχιστα τηλεόραση οποιουδήποτε είδους. Παρόλαυτα υπήρξαν κάποια πράγματα που μου τράβηξαν την προσοχή.

Η IPTV της HOL, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος πάνω από γραμμές DSL. Δεν είναι όμως ένα ακόμα triple play γιατί, όπως μας είπαν, προσπαθούν να εστιάσουν στην μερίδα εκείνη των συνδρομητών της HOL που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες (επαρκή ταχύτητα, ποιότητα γραμμής, απόσταση από DSLAM) που διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία της αναμετάδοσης. Ας λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε και για αναμετάδοση τύπου HDTV.

Η υπηρεσία έχει τρεις βασικές λειτουργίες προς το παρόν:

 • ένα μπουκέτο ελληνικών και ξένων καναλιών,
 • δυνατότητα ενοικίασης ταινιών και
 • interactive υπηρεσίες που προς το παρόν είναι μάλλον πρωτόλειες μιας και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται κι από τη συνεργασία των καναλιών που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι αυτή τη στιγμή.

Από τις λειτουργίες τις σχετικές με το μπουκέτο, αυτά στα οποία στάθηκα ήταν η δυνατότητα εγγραφής εκπομπών ακόμα και σειρών στον σκληρό δίσκο του set top box που έρχεται μαζί με την συνδρομή στην υπηρεσία, και η δυνατότητα εύρεσης εκπομπών με αναζήτηση, όχι μόνο στον τίτλο της εκπομπής αλλά και στους συντελεστές ή στο θέμα. Χαρακτηριστικά είδαμε μια αναζήτηση στον Τομ Κρουζ, που μας εμφάνισε τις προγραμματισμένες εκπομπές σε διάφορα κανάλια που θα περιλαμβάνουν τον ηθοποιό.
Η ενοικίαση ταινιών είναι λόγος χρήσης μιας τέτοιας υπηρεσίας, αλλά η ποσότητα των διαθέσιμων ταινιών είναι μάλλον μικρή ακόμα (γύρω στις 300) και η τιμή (1.99 Ευρώ) είναι πάνω από την αντίστοιχη του βίντεο κλάμπ, πράγμα που δεν καταλαβαίνω, γιατί υποτίθεται ότι η τεχνολογική αυτή υποδομή σε βοηθάει να είσαι ανταγωνιστικός κι άρα φθηνώτερος από τους παραδοσιακούς τρόπους (ειρήσθω εν παρόδω, φαίνεται πως υπάρχει μια γενικώτερη στρέβλωση σε σχέση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, αφού, πχ για να βγάλεις ένα εισητήριο μέσα από IVR στα διάφορα multiplex χρώνεσαι περισσότερο από το να πας στο ταμείο, που το ταμείο κοστίζει περισσότερο στην επιχείρηση μιας κι απασχολεί προσωπικό).
Η ποιότητα της εικόνας που είδαμε στους δέκτες ήταν εντυπωσιακά καλή και το zapping πολύ γρήγορο. Αφήνω τα λοιπά τεχνικά στους πιο ειδικούς και κλείνω την αναφορά στην υπηρεσία λέγονας ότι πατάει σε Microsoft τεχνολογίες ( γιατί δεν εκπλήσσομαι;) και ότι το σε συνδιασμό με το set top που είναι της Motorola έχουν φουλ κλειδώματα ( DRM κτλ) που όμως δεν μπορούν να εμποδίσουν τον πεπειραμένο χρήστη.

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί η HOL διάλεξε αυτόν τον τρόπο λανσαρίσματος;
Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε να είναι “γιατί είναι της μόδας” το πράγμα κι αυτό, από μόνο του, θα δημιουργήσει το επιδιωκώμενο buzz.
Ο βασικός λόγος όμως πιστεύω είναι άλλος. Το target audience μιας τέτοιας υπηρεσία είναι βέβαια όλοι σε τελική ανάλυση, αλλά δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη μόνο σε συνδρομητές HOL και μάλιστα σε αυτούς που πληρούν προδιαγραφές που μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα της υπηρεσίας, δεν θα είχε νόημα για την HOL να βγει με τηλεοπτικές διαφημίσεις στις οποίες ελάχιστα μπορεί να εξηγήσει  τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει θα ήταν να κινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών είτε με κάποια οικονομική προσφορά είτε με κάποια δημιουργική παρουσίαση που θα τους έκανε την υπηρεσία εύκολα εντυπώσιμη.
Αλλά, κακά τα ψέματα, η πλεινότητα των couch patatoes έχει δυσκολία με το τηλεκοντρόλ των αναλογικών τηλεοράσεων. Μια ψηφιακή υπηρεσία είναι overkill γι αυτούς. Η αγορά της ΗOL είναι ένα πιο νεανικό και πιο tech savvy κοινό, το οποίο έτσι κι αλλιώς, δεν επηρεάζεται κι ενημερώνεται πια τόσο από τα παραδοσιακά μέσα και τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης. Αυτό το κοινό μπορεί να κατανοήσει τα όποια πλεονεκτήματα της υπηρεσίας και να πιέσει  να την ‘εισαγάγει’ στα νοικοκυριά, παίζοντας και το ρόλο του εκπαιδευτή της λοιπή οικογένειας. Κι επειδή αυτό το κοινό έχει μια μεγαλύτερη συνάφεια με τα νέα μέσα, λογικό είναι ότι από κει θα έπρεπε να προσεγγιστεί.
Απομένει λοιπόν να δούμε, αν το λανσάρισμα θα βρει ευνοϊκή αποδοχή από την μπλογκόσφαιρα κι αν η έκταση κι η αναπαραγωγή του θα αγγίξει τα πλήθη που προσδοκά η HOL. Αν το πετύχει, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένω πολλές προσκλήσεις ακόμα 🙂

8 thoughts on “HOL TV: λανσάρισμα μέσω μπλογκόσφαιρας

 1. vassilis

  Ελα ντε! σωστο σχολιο για τις κοστολογησεις!

  Με την ευκαρία αυτή, ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι της Nielsen: “heavy Internet users are among the most dedicated of TV viewers, spending more than 250 hours a day in front of the tube, compared with the 220 hours of television watched by people who never go online”. (http://tinyurl.com/6lxbtw).

  Επίσης καιρός είναι κάποιος να αρχίσει να ενημερώνει τον κόσμο για το digital switchover (2012). Πολυ μιλάμε σε αυτή τη χώρα και λίγα κάνουμε. Π.χ ας μεταφρασει καποιος αυτα του BBC http://tinyurl.com/ahym4c και http://tinyurl.com/ybum7h

 2. Rodia

  ..και κόστισε μηδέν στη HOL, τζάμπα δλδ…
  Πόσα άραγε θα πλήρωνε σε διαφημιστική καμπάνια;
  Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να χρεώνουμε για το χρόνο μας;
  Αν πάει καλά η προώθηση, και αν αποφασιστεί πλαφόν για αμοιβή μπλόγγερ, ίσως να αρχίσω να δέχομαι προσκλήσεις! 😉
  ..να σκαρώναμε και κάνα σωματείο..

 3. Pingback: » Συνέντευξη τύπου σε bloggers » NYLON

 4. nikan

  @vassilis “more than 250 hours a day” Κάτι δεν μας λέει καλά η Νιλσεν. Σωστός για το digital switchover

  @Rodia Όνειρα …

 5. fuentedance

  Να δω επιτέλους National Geographic, Discovery, Animal Planet και History Channel και έκλεισα σαν χρήστης Internet !!!!!!

 6. Rodia

  ..και κόστισε μηδέν στη HOL, τζάμπα δλδ…
  Πόσα άραγε θα πλήρωνε σε διαφημιστική καμπάνια;
  Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να χρεώνουμε για το χρόνο μας;
  Αν πάει καλά η προώθηση, και αν αποφασιστεί πλαφόν για αμοιβή μπλόγγερ, ίσως να αρχίσω να δέχομαι προσκλήσεις! 😉
  ..να σκαρώναμε και κάνα σωματείο..

 7. nikan

  @vassilis “more than 250 hours a day” Κάτι δεν μας λέει καλά η Νιλσεν. Σωστός για το digital switchover

  @Rodia Όνειρα …

Comments are closed.