Οι bloggers που θα ήθελα να βρω

searching

Σκεφτόμουν να γράψω κάτι για τα μπλογκ και τους μπλογκερς που νοιώθω ότι λείπουν από την ελληνική μπλογκόσφαιρα (ή που τουλάχιστον δεν έχω ανακαλύψει) κι ένα πρωινό tweet του Σ. Χαϊκάλη μ’ έφερε ακριβώς σε ένα τέτοιο. Το PandemicFlu είναι ένα μπλογκ για την γρίπη των χοίρων που γράφεται από ένα γιατρό (κατά δήλωσίν του).  Είναι ένα μπλογκ για ένα θέμα υγείας της επικαιρότητας για το οποίο επικρατεί πανικός, τρομολαγνική πληροφόρηση και που αναγκαστικά δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης για τον απλούστατο λόγο ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι γιατροί.  Αυτοί όμως που είναι γιατροί μπορούν να αναπληρώσουν το κενό της ενημέρωσης και στην περίπτωση του PandemicFlu είναι ευτύχημα που προσπαθούν να το κάνουν.

Τα μπλογκ που λείπουν στην Ελλάδα είναι τα θεματικά μπλογκ. Έχουμε περίσσεια από προσωπικά μπλογκ και υπερπερίσεια από γενικά (κι αόριστα) ενημερωτικά μπλογκ.

Τα μεν προσωπικά μπλογκ υπηρετούν άλλες ανάγκες από την ενημέρωση. Τα δε ενημερωτικά δεν μπορούν να αποφύγουν την γενικολογία της ενημέρωσης των κύριων μέσων ενημέρωσης. Πίσω τους πρακτικά βρίσκονται οι ίδιοι ή του ίδιου τύπου άνθρωποι: δημοσιογράφοι με μόνο γενική γνώση.

Να μην παρεξηγηθώ: δεν είναι σκοπός μου να μειώσω τους δημοσιογράφους ή τη δημοσιογραφία γενικά. Όχι πως δεν έχω πράγματα να τους προσάψω. Αλλά και σε μια ιδανική δημοσιογραφική συνθήκη, ο δημιοσιογράφος περιορίζεται από τις γνώσεις του που δεν μπορούν να συγκριθούν με του ειδικού.

Πίσω από τα θεματικά μπλογκ βρίσκονται συνήθως άνθρωποι που έχουν ένα τουλάχιστον από τα δύο χαρακτηριστικά: αγάπη για το αντικείμενο που παρακολουθούν και ειδική γνώση.

Κι είναι ακριβώς ο χώρος της υγείας που σκεφτόμουν ότι έχει έλειψη από σχετικούς μπλογκερς, από insiders, από παθόντες όπως η  Αμαλία, γενικά από αυτούς που ο δημόσιος διάλογος τους μπορεί να αναδείξει και να φωτίσει θέματα που κινούνται μεταξύ δεισιδαιμονίας και διαφθοράς.

Κι είναι κι άλλοι τέτοιοι χώροι, πέραν της υγείας, που σκέφτομαι: οι μηχανικοί των κατασκευών, οι άνθρωποι της ναυτιλίας, οι αρχαιολόγοι κ.α.

Τέτοια  μπλογκ σαν κι αυτά που έχω στο νού μου, δεν μπορούν να είναι επαγγελματικά. Δεν το δικαιoλογεί το σαφώς πιο περιορισμένο δυνητικό αναγνωστικό κοινό που μπορούν να έχουν, αλλά κυρίως δεν το αντέχει το θέμα τους. Γιατί αμέσως η επιδίωξη του κέρδους θα δημιουργούσε υπόνοια κι έρρεισμα για μη αντικειμενικότητα στην κάλυψη των θεμάτων.

Αυτά τα μπλογκ μπορούν να γεννηθούν μόνο από περισσό πάθος για ένα θέμα, και να συνεχίσουν να κινούνται απ’ αυτό. Ο πλούτος που μπορούν να αφήσουν όμως είναι ανυπολόγιστος.

 • Καταρχήν μπορούν να αποτελέσουν σταθερό σημείο κριτικής και διαφώτισης της γενικής ειδησεογραφίας γύρω από το θεματικό τους αντικείμενο.
 • Έπειτα μπορούν να έλξουν  άλλους ειδικούς του χώρου, έστω σαν απλούς σχολιαστές που όμως μπορούν να αφήσουν στο ανεξίτηλο ιντερνετικό βιβλίο την παρακαταθήκη της γνώσης/γνώμης τους για να διαφωτίζει μέσω Google Search (άντε και  Bing πλέον).
 • Ακόμη, μπορούν ομαδικά να συντελέσουν έργο συλλογής πρωτογενούς πληροφόρησης από αυτόπτες, παθόντες, συμμετέχοντες κτλ,  και να λειτουργήσουν σαν πηγή ειδήσεων.
 • Και, τέλος, μπορούν με συλλογική προσπάθεια, να υποκαταστήσουν την έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη σ΄αυτούς τους χώρους ερευνητική δημοσιογραφία για να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο σε μεγάλα θέματα.

Αυτά τα μπλογκ θα ήθελα να δω. Κι εύχομαι να είναι μόνο επειδή είμαι τυφλός που δεν τα βλέπω.

Photo by g.originals

60 σχόλια στο “Οι bloggers που θα ήθελα να βρω

 1. angelopoulos

  Νίκο, εκτός από το προσωπικό μου blog, διατηρώ αρκετά θεματικά blogs και δυστυχώς βλέπω οτι δεν υπάρχει αποδοχή! Αρχικά είχα σκεφτεί ακριβώς όπως εσυ… αλλά μάλλον το ¨κοινό¨ μας δε σκέφτεται έτσι…

 2. nikan

  Σπύρο, όπως είπα και στο ποστ, δεν νομίζω ότι τα θεματικά μπλογκ μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Είναι από τη φύση τους πιο περιορισμένα. Άλλα είναι τα οφέλη. Μιας και το έθεσες όμως, γιατί δεν γράφεις κάτι από την εμπειρία σου στο μπλογκ σου; Σίγουρα θα βοηθήσει να φωτιστεί το θέμα.

 3. Μανωλάς Εμμανουήλ

  Θεματικό ιστολόγιο για σύνθεση και λύση σκακιστικών προβλημάτων :
  http://kallitexniko-skaki.blogspot.com

  Είναι μια προσπάθεια να δώσω συγκεντρωμένες σε ένα σημείο πληροφορίες, που ήσαν σκόρπιες ή απρόσιτες όταν ήμουν νεαρός σε ηλικία. Υπάρχουν και βιογραφίες σημαντικών δημιουργών.

  Το ενδιαφέρον είναι μικρό. Όπως έχω σημειώσει κάπου “δεν υπάρχει προβολή του αθλήματος από τα ΜΜΕ, αφού αυτά ασχολούνται με μπάλλες, μπαλόνια και μπαλάκια”. Δεν υπάρχει επίσης ουσιαστική κυβερνητική στήριξη, ούτε καν για έργα υποδομής (να πούμε σκακιέρες στα σχολεία;). Παγκοσμίως κυριαρχούν χώρες που καλλιεργούν το σκάκι. Δεν επεκτείνομαι άλλο.

 4. nikan

  Μανώλη, ευχαριστώ για την πληροφορία. Δεν τον ξέρω τον κόσμο του σκακιού παρότι πριν χρόνια έπαιζα λίγο, αλλά κρίνοντας από τα προβλήματα που δημοσιεύονται σε τύπο και περιοδικά, υπέθετα ότι υπάρχει κοινό. Σκέφτομαι επίσης ότι αν αρκετοί κι άλλοι σαν και σένα μου αφήσουν σχόλιο, θα κάνω ένα νέο ποστ για να παρουσιάσω τα μπλογκ σας.

 5. ginko

  Προσπαθώ να διατηρήσω 2 θεματικά blog, το ένα εδώ και αρκετό καιρό.
  http://blog.e-healthgr.com/
  http://www.bmlabs-mag.gr/

  Στο tweeter έχω το ehealthgr. Το blog που αναφέρατε είναι από τα καλύτερα που έχω ξετρυπώσει μέχρι στιγμής. Πολύ καλή προσπάθεια και νομίζω χρειάζεται προώθηση γιατί κάνει πολύ καλή δουλειά ο συγγραφέας του. Έχει γράψει και αλλού και είναι όντως γιατρός (το mail του είναι χαρακτηριστικό)

  Στον χώρο μου υπάρχουν αρκετά θεματικά blogs, δυστυχώς όχι τόσα πολλά όσα θα ήθελα ή όσα υπάρχουν έξω.
  http://blog.e-healthgr.com/greek-health-2_0-page/

 6. coolplatanos

  Το πρώτο σχόλιο που έχω αφήσει περιμένει έλεγχο διότι περιείχε πολλά λινκ… και βγήκε το 2ο πρώτο 🙂

 7. ginko

  Στο τελευταίο link που δίνω έχω μια άτυπη λίστα με σελίδες (ιστολόγια) Υγείας 2.0. @coolplatanos σχεδόν όλα όσα ανέφερες και πολλά ακόμα υπάρχουν σε αυτήν.

  To ehealthgr έχει γύρω στους 2 μήνες να ανανεωθεί γιατί ασχολούμαι με την προώθηση του bmlabs-mag το οποίο το στήσαμε κάπως σαν “περιοδικό”.

  Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι ευκαιρία να ανανεώσω την λίστα μου Υγεία 2.0.

 8. verron

  Οπως βλεπουμε υπαρχουν θεματικα μπλογκ,αλλα ειδαμε σε ενα ποστ πιο πανω,η τελευταια αναρτηση χανεται στους αιωνες…Αρα καταλαβαινω οτι ακομα και αυτος που ανοιγει ενα μπλογκ με ενα θεμα που γουσταρει και αγαπα και εχει να πει κατι,χανεται και πεφτει θυμα της επισκεψιμοτητας ( της μη-επισκεψιμοτητας πιο σωστα).

  Ειναι η μοδα των καιρων,κακα τα ψεματα..

 9. coolplatanos

  @ ginko τώρα είδα τη λίστα που δίνεις και είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά περιλαμβάνεις και φόρουμ και ιστοσελίδες. Εγώ έδωσα μόνο blog που έχει τύχει να δω και να διαβάσω και που δεν είναι μόνο υγείας, αλλά και άλλα θέματα.
  @ verron ίσως η επισκεψιμότητα δεν είναι απλά θέμα μόδας, αλλά και ενθάρρυνσης για κάποιους να συνεχίσουν να γράφουν. Αμα γνωρίζεις ότι κάποιοι σε διαβάζουν σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις νομίζω

 10. jimhellas

  Συμφωνώ απόλυτα Νίκο. Πολύ καλά είναι και τα blog ενημερωτικού χαρακτήρα και ανάλυσης της επικαιρότητας από μια πιο προσωπική ματιά, αλλά το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να κλείνουμε τις τρύπες στην ενημέρωση και να χρησιμοποιήσουμε τη “νέα” τεχνολογία για προώθηση πιο ειδικών θεμάτων.

  Έχοντας και εγώ θεματικό blog εδώ και περίπου 2 χρόνια (http://psychologein.sciblogs.net), μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το κοινό και το feedback που λάμβάνω. Μπορεί να μην πιάνω επισκέψεις ρεκόρ, αλλά από την αλληλεπίδραση που έχω με τους αναγνώστες μου μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν αρκετεί εκεί έξω που θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο ειδικό.

  Το καλό με τα θεματικά blogs είναι πως δημιουργούνται από ανθρώπους με μεράκι για τη δουλειά/χόμπι τους, πράγμα που τα κάνει ακόμη πιο ζωντανά. Αναμένω αύξηση των θεματικών blog στο μέλλον, όταν η κοινωνία αρχίσει να εξοικειώνεται περισσότερο με το διαδίκτυο και τον κόσμο του blogging.

 11. ginko

  @coolplatanos αν διαβάσεις τη σελίδα μου γράφω για αυτήν την σύμβαση. Ότι κανονικά θα έπρεπε στη λίστα να έχω μόνο ιστολόγια ή σχετικά κοινωνικά δίκτυα (εδώ γελάμε αλλά έχει πάρα πολλά τέτοια έξω).

  Από εκεί και πέρα στη λίστα το 70% είναι ιστολόγια. Και έχω και άλλα. Όπως είπα πρέπει να ανανεώσω την λίστα.

  @verron δεν ξέρω για την μόδα των καιρών, έξω πάντως μια χαρά πάνε τα θεματικά blog που παρακολουθώ εγώ (και παρακολουθώ πολλά τέτοια).

  Μια ακόμα ενδιαφέρον λίστα που είχα φτιάξει αφορούσε και τα Ελληνικά εκπαιδευτικά blog. Αν θέλετε διαβάστε όλη την παρουσίαση του θέματος εκπαιδευτικά blog στην Ελλάδα.
  http://blog.e-healthgr.com/edu-blogs-in-greek-r
  http://blog.e-healthgr.com/edu-blogs-in-greek-r

  @jimhellas προσωπικά μου αρέσει και η δουλειά σου πάρα πολύ αλλά και η ιδέα για το sciblogs που έχετε. Μάκαρι να μπορέσετε να το κάνετε να περπατήσει.
  http://sciblogs.net/

  Για το τέλος νιώθω την ανάγκη να αναφωνίσω όχι άλλα blog με gadgets, ανάλυση επικαιρότητας με λίγο κουτσομπολιό, etc.

 12. ginko

  @verron η τελευταία ανάρτηση δεν χάνετε ακριβώς στους αιώνες. Θα μπορούσα να αναπαράγω πάρα πολλά πράγματα από το περιοδικό στο blog μου. Επειδή όμως ασχολούμαι με την προώθηση του τελευταίου για αυτό και δεν κάνω copy paste από το ένα στο άλλο. Όσο αφορά το “περιοδικό” σε 2 μήνες έχει καμιά 180 αναρτήσεις. Δεν είναι άσχημο σαν νούμερο νομίζω.

  Ps: Επειδή η πτυχιακή μου στην ΑΣΠΑΙΤΕ έχει να κάνει με “Εκπαίδευση μέσω κοινωνικών δικτύων” υπάρχει πολύ απόθεμα πληροφορίας. Θέμα χρόνου και στόχων, για αυτό το χρονικό διάστημα, και όχι θύμα επισκεψιμότητας. 😉

 13. verron

  @ginko Οπως λες φιλε αναφερεσει σε μπλογκ του εξωτερικου,οι Ελληνες εχουν πιστευω πιο πολυ το ψωνιο μεσα τους.

  @ coolplatanos Aυτο ειναι το θεμα με τα θεματικα μπλογκς,οτι δεν σε νοιαζει τοσο η επισκεψιμοτητα,5-10 ατομα θα βρεθουν σιγουρα.Αλλα πιο πολυ το κανεις για σενα και για ενα αλλον που θα κανει search στο google για το θεμα σου εστω και καποιο αρκετο καιρο μετα.Να υπαρχει στο ιντερνετ…

  @ ginko Δεν ειπα κατι για το δικο σου,γενικοτερα μιλαω…Φιλικα παντα…

 14. ginko

  @verron δεν υπάρχει παρεξήγηση αλίμονο. Διευκρίνηση έκανα. 🙂

  Και στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν μαργαριταράκια. πχ. το http://emitak.blogspot.com/ είναι απίστευτο. Must read από όλους.

  Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα που ξεχωρίζω (κάποια έχουν ήδη αναφερθεί):

  http://historymed.blogspot.com/
  http://thematadiatrofis.blogspot.com/
  http://www.dentnews.net/
  http://palmpowereddoctor.blogspot.com/
  http://www.chemist.gr/
  http://freeneuron.blogspot.com/
  http://inomyalgia-aware.blogspot.com/
  http://lydia-tigria.blogspot.com/
  http://inomyalgia-aware.blogspot.com/
  http://emitak.blogspot.com/
  http://psychologein.sciblogs.net/
  http://pandemicflugr.wordpress.com/
  http://www.panap.gr/
  http://blog.edu.gr/
  http://blogs.sch.gr/billbas/
  http://dysdaskalos.blogspot.com/
  http://greekuniversityreform.wordpress.com/ (το ξέρουμε όλοι αλλά πώς γίνεται να μην το αναφέρω)
  http://didaskw.blogspot.com/
  http://tuxlibrary.blogspot.com/
  http://openarchives.blogspot.com/
  http://blogs.sch.gr/vivlivad/
  http://deathbypopcorn.blogspot.com/

 15. ginko

  Ξέχασα να αναφέρω το http://nosfar.blogspot.com/. Έχει ήδη αναφερθεί απλά το βάζω μέσα σε αυτά που ξεχωρίζω, μέσα από από όσα γνωρίζω. Αν θέλεις κάνε το ένα edit και πρόσθεσέ το πάνω. Sorry για το διπλό comment.

 16. coolplatanos

  Οντως πολύ καλό το http://emitak.blogspot.com/, κόντεψα μία ημέρα να το διαβάσω όλο μονομιάς! Ο Μανώλης τυγχάνει να είναι γνωστός, γνωστού και έχω καταλάβει ότι είναι ιδιαίτερα δημιουργικός. Αναφέρεται το blog του νομίζω και σε κάποιο δικό σου ποστ ή κάπου αλλού το είδα;

 17. coolplatanos

  nikan δεν νομίζω να έχεις παράπονο 🙂 Ολοι οι αναγνώστες σου ανταποκρίθηκαν και πληροφόρησαν για θεματικά blog που υπάρχουν.

 18. ginko

  Ναι στο περιοδικό έχω κάνει μια ανάρτηση – αναφορά στο emitak. Έχουμε ένα section στο bmlabs-mag το οποίο το έχω εξ' ολοκλήρου και στο οποίο αναρτώ θέματα για Health 2.0, και Medicine 2.0. Σε αυτά έχω ξεκινήσει και ένα αφιέρωμα σε Ελληνικά Ιστολόγια Υγείας.

  Σχετικά με τον κ. Μιτάκη έχω συνομιλήσει μαζί του ηλεκτρονικά, μου έχει μιλήσει για τον εαυτό του και είναι εξαιρετικά άξιος άνθρωπος. Δημιουργικός άνθρωπός και αυτό αποτυπώνεται και στο blog του. Bookmark στο feed reader άμεσα. ^_^

 19. ginko

  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάει σε οφθαλμίατρο? Πλάκα κάνω. 🙂

  Είναι όντως λίγα αλλά πιστεύω ότι όσο αυτά αναδεικνύονται και περισσότερο τόσο θα παίρνουν παράδειγμα και θα ακολουθήσουν και άλλοι.

  Τουλάχιστον ας γίνει της μοδός (sic) να μιλάμε για λιγότερο γενικόλογα πράγματα. ^_^

 20. coolplatanos

  Κι εγώ έχω επικοινωνήσει μαζί του ηλεκτρονικά και είναι όντως εξαιρετικός, αλλά έχω ακούσει και από παλιό του συμμαθητή τα καλύτερα! Του είχα κάνει μία ημέρα αφιέρωμα στη δική μου σελίδα. Εχει γράψει και ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω. Μου αρέσει ο εκλαϊκευτικός και ζωντανός τρόπος που γράφει. Τον παρακολουθώ, μην ανησυχείς 🙂

 21. ginko

  Προσπαθώ να διατηρήσω 2 θεματικά blog, το ένα εδώ και αρκετό καιρό.
  http://blog.e-healthgr.com/
  http://www.bmlabs-mag.gr/

  Στο tweeter έχω το ehealthgr. Το blog που αναφέρατε είναι από τα καλύτερα που έχω ξετρυπώσει μέχρι στιγμής. Πολύ καλή προσπάθεια και νομίζω χρειάζεται προώθηση γιατί κάνει πολύ καλή δουλειά ο συγγραφέας του. Έχει γράψει και αλλού και είναι όντως γιατρός (το mail του είναι χαρακτηριστικό)

  Στον χώρο μου υπάρχουν αρκετά θεματικά blogs, δυστυχώς όχι τόσα πολλά όσα θα ήθελα ή όσα υπάρχουν έξω.
  http://blog.e-healthgr.com/greek-health-2_0-page/

 22. coolplatanos

  Αρχιτέκτονες http://athens9.blogspot.com/, τελευταία ανάρτηση το Σεπτέμβριο του 2007 δυστυχώς
  Φυσική http://www.physics4u.gr/blog/ και το άλλο του vagelford που ασχολείται κυρίως με αστροφυσική http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/
  Νευροεπιστήμες http://freeneuron.blogspot.com/
  Περιβάλλον http://lifeatfaros.blogspot.com/ και http://www.mpegr.blogspot.com/, αλλά και τα δύο σταματάνε κάπου στο 2007 με 2008
  Συνδικαλιστική Κίνηση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/
  και άλλα συνδικαλιστικά ιστολόγια νοσοκομειακών γιατρών http://arsigr.blogspot.com/, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενημερωμένα http://healtheducationgr.blogspot.com/ ή με αναρτήσεις από τα παραδοσιακά μέσα και δικές τους http://ygeionomikoi.wordpress.com/, http://drtsili.blogspot.com/, http://eidret.blogspot.com/ Επίσης νοσοκομειακή φαρμακευτική http://nosfar.blogspot.com/ Νοσοκομείο Φλώρινας, εργαζόμενοι http://syllogosegnf.blogspot.com/, Αγίου Σάββα http://sergsavas.blogspot.com/ Νοσοκομεία γενικό μάλλον http://pagoni.blogspot.com/ Ειδικευόμενοι γιατροί http://drvenizelos.blogspot.com/ Νοσοκομειακοί γιατροί Ρόδου http://snignrodou.blogspot.com/
  Φιλοσοφικό με αξιόλογες μεταφράσεις για σημαντικά θέματα http://scholarios.com/
  Αρχιτέκτονας για το Πεδίο του Αρεως. Ιστολόγιο του Φαρμάκου. Πρωτότυπα κείμενα για την ιστορία του Φαρμάκου από ειδικό του χώρου. Αυτά σαν μία μικρή συμβολή για μερικά ακόμα θεματικά blog εκτός από αυτά που ήδη αναφέρθηκαν. Ισως υπάρχουν και άλλα που δεν έχω ανακαλύψει.

 23. coolplatanos

  Το πρώτο σχόλιο που έχω αφήσει περιμένει έλεγχο διότι περιείχε πολλά λινκ… και βγήκε το 2ο πρώτο 🙂

 24. ginko

  Στο τελευταίο link που δίνω έχω μια άτυπη λίστα με σελίδες (ιστολόγια) Υγείας 2.0. @coolplatanos σχεδόν όλα όσα ανέφερες και πολλά ακόμα υπάρχουν σε αυτήν.

  To ehealthgr έχει γύρω στους 2 μήνες να ανανεωθεί γιατί ασχολούμαι με την προώθηση του bmlabs-mag το οποίο το στήσαμε κάπως σαν “περιοδικό”.

  Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι ευκαιρία να ανανεώσω την λίστα μου Υγεία 2.0.

 25. verron

  Οπως βλεπουμε υπαρχουν θεματικα μπλογκ,αλλα ειδαμε σε ενα ποστ πιο πανω,η τελευταια αναρτηση χανεται στους αιωνες…Αρα καταλαβαινω οτι ακομα και αυτος που ανοιγει ενα μπλογκ με ενα θεμα που γουσταρει και αγαπα και εχει να πει κατι,χανεται και πεφτει θυμα της επισκεψιμοτητας ( της μη-επισκεψιμοτητας πιο σωστα).

  Ειναι η μοδα των καιρων,κακα τα ψεματα..

  Παρτε και το δικο μου μιας και εγω ειμαι θύμα….g700.wordpress.com

  Ευχαριστω…:P

 26. coolplatanos

  @ ginko τώρα είδα τη λίστα που δίνεις και είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά περιλαμβάνεις και φόρουμ και ιστοσελίδες. Εγώ έδωσα μόνο blog που έχει τύχει να δω και να διαβάσω και που δεν είναι μόνο υγείας, αλλά και άλλα θέματα.
  @ verron ίσως η επισκεψιμότητα δεν είναι απλά θέμα μόδας, αλλά και ενθάρρυνσης για κάποιους να συνεχίσουν να γράφουν. Αμα γνωρίζεις ότι κάποιοι σε διαβάζουν σου δίνει κουράγιο να συνεχίζεις νομίζω

 27. jimhellas

  Συμφωνώ απόλυτα Νίκο. Πολύ καλά είναι και τα blog ενημερωτικού χαρακτήρα και ανάλυσης της επικαιρότητας από μια πιο προσωπική ματιά, αλλά το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να κλείνουμε τις τρύπες στην ενημέρωση και να χρησιμοποιήσουμε τη “νέα” τεχνολογία για προώθηση πιο ειδικών θεμάτων.

  Έχοντας και εγώ θεματικό blog εδώ και περίπου 2 χρόνια (http://psychologein.sciblogs.net), μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το κοινό και το feedback που λάμβάνω. Μπορεί να μην πιάνω επισκέψεις ρεκόρ, αλλά από την αλληλεπίδραση που έχω με τους αναγνώστες μου μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν αρκετεί εκεί έξω που θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο ειδικό.

  Το καλό με τα θεματικά blogs είναι πως δημιουργούνται από ανθρώπους με μεράκι για τη δουλειά/χόμπι τους, πράγμα που τα κάνει ακόμη πιο ζωντανά. Αναμένω αύξηση των θεματικών blog στο μέλλον, όταν η κοινωνία αρχίσει να εξοικειώνεται περισσότερο με το διαδίκτυο και τον κόσμο του blogging.

 28. ginko

  @coolplatanos αν διαβάσεις τη σελίδα μου γράφω για αυτήν την σύμβαση. Ότι κανονικά θα έπρεπε στη λίστα να έχω μόνο ιστολόγια ή σχετικά κοινωνικά δίκτυα (εδώ γελάμε αλλά έχει πάρα πολλά τέτοια έξω).

  Από εκεί και πέρα στη λίστα το 70% είναι ιστολόγια. Και έχω και άλλα. Όπως είπα πρέπει να ανανεώσω την λίστα.

  @verron δεν ξέρω για την μόδα των καιρών, έξω πάντως μια χαρά πάνε τα θεματικά blog που παρακολουθώ εγώ (και παρακολουθώ πολλά τέτοια).

  Μια ακόμα ενδιαφέρον λίστα που είχα φτιάξει αφορούσε και τα Ελληνικά εκπαιδευτικά blog. Αν θέλετε διαβάστε όλη την παρουσίαση του θέματος εκπαιδευτικά blog στην Ελλάδα.
  http://blog.e-healthgr.com/edu-blogs-in-greek-r
  http://blog.e-healthgr.com/edu-blogs-in-greek-r

  @jimhellas προσωπικά μου αρέσει και η δουλειά σου πάρα πολύ αλλά και η ιδέα για το sciblogs που έχετε. Μάκαρι να μπορέσετε να το κάνετε να περπατήσει.
  http://sciblogs.net/

  Για το τέλος νιώθω την ανάγκη να αναφωνίσω όχι άλλα blog με gadgets, ανάλυση επικαιρότητας με λίγο κουτσομπολιό, etc.

 29. ginko

  @verron η τελευταία ανάρτηση δεν χάνετε ακριβώς στους αιώνες. Θα μπορούσα να αναπαράγω πάρα πολλά πράγματα από το περιοδικό στο blog μου. Επειδή όμως ασχολούμαι με την προώθηση του τελευταίου για αυτό και δεν κάνω copy paste από το ένα στο άλλο. Όσο αφορά το “περιοδικό” σε 2 μήνες έχει καμιά 180 αναρτήσεις. Δεν είναι άσχημο σαν νούμερο νομίζω.

  Ps: Επειδή η πτυχιακή μου στην ΑΣΠΑΙΤΕ έχει να κάνει με “Εκπαίδευση μέσω κοινωνικών δικτύων” υπάρχει πολύ απόθεμα πληροφορίας. Θέμα χρόνου και στόχων, για αυτό το χρονικό διάστημα, και όχι θύμα επισκεψιμότητας. 😉

 30. verron

  @ginko Οπως λες φιλε αναφερεσει σε μπλογκ του εξωτερικου,οι Ελληνες εχουν πιστευω πιο πολυ το ψωνιο μεσα τους.

  @ coolplatanos Aυτο ειναι το θεμα με τα θεματικα μπλογκς,οτι δεν σε νοιαζει τοσο η επισκεψιμοτητα,5-10 ατομα θα βρεθουν σιγουρα.Αλλα πιο πολυ το κανεις για σενα και για ενα αλλον που θα κανει search στο google για το θεμα σου εστω και καποιο αρκετο καιρο μετα.Να υπαρχει στο ιντερνετ…

  @ ginko Δεν ειπα κατι για το δικο σου,γενικοτερα μιλαω…Φιλικα παντα…

 31. ginko

  @verron δεν υπάρχει παρεξήγηση αλίμονο. Διευκρίνηση έκανα. 🙂

  Και στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν μαργαριταράκια. πχ. το http://emitak.blogspot.com/ είναι απίστευτο. Must read από όλους.

  Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα που ξεχωρίζω (κάποια έχουν ήδη αναφερθεί):

  http://historymed.blogspot.com/
  http://thematadiatrofis.blogspot.com/
  http://www.dentnews.net/
  http://palmpowereddoctor.blogspot.com/
  http://www.chemist.gr/
  http://freeneuron.blogspot.com/
  http://inomyalgia-aware.blogspot.com/
  http://lydia-tigria.blogspot.com/
  http://inomyalgia-aware.blogspot.com/
  http://emitak.blogspot.com/
  http://psychologein.sciblogs.net/
  http://pandemicflugr.wordpress.com/
  http://www.panap.gr/
  http://blog.edu.gr/
  http://blogs.sch.gr/billbas/
  http://dysdaskalos.blogspot.com/
  http://greekuniversityreform.wordpress.com/ (το ξέρουμε όλοι αλλά πώς γίνεται να μην το αναφέρω)
  http://didaskw.blogspot.com/
  http://tuxlibrary.blogspot.com/
  http://openarchives.blogspot.com/
  http://blogs.sch.gr/vivlivad/
  http://deathbypopcorn.blogspot.com/

 32. ginko

  Ξέχασα να αναφέρω το http://nosfar.blogspot.com/. Έχει ήδη αναφερθεί απλά το βάζω μέσα σε αυτά που ξεχωρίζω, μέσα από από όσα γνωρίζω. Αν θέλεις κάνε το ένα edit και πρόσθεσέ το πάνω. Sorry για το διπλό comment.

 33. coolplatanos

  Οντως πολύ καλό το http://emitak.blogspot.com/, κόντεψα μία ημέρα να το διαβάσω όλο μονομιάς! Ο Μανώλης τυγχάνει να είναι γνωστός, γνωστού και έχω καταλάβει ότι είναι ιδιαίτερα δημιουργικός. Αναφέρεται το blog του νομίζω και σε κάποιο δικό σου ποστ ή κάπου αλλού το είδα;

 34. coolplatanos

  nikan δεν νομίζω να έχεις παράπονο 🙂 Ολοι οι αναγνώστες σου ανταποκρίθηκαν και πληροφόρησαν για θεματικά blog που υπάρχουν.

 35. ginko

  Ναι στο περιοδικό έχω κάνει μια ανάρτηση – αναφορά στο emitak. Έχουμε ένα section στο bmlabs-mag το οποίο το έχω εξ' ολοκλήρου και στο οποίο αναρτώ θέματα για Health 2.0, και Medicine 2.0. Σε αυτά έχω ξεκινήσει και ένα αφιέρωμα σε Ελληνικά Ιστολόγια Υγείας.

  Σχετικά με τον κ. Μιτάκη έχω συνομιλήσει μαζί του ηλεκτρονικά, μου έχει μιλήσει για τον εαυτό του και είναι εξαιρετικά άξιος άνθρωπος. Δημιουργικός άνθρωπός και αυτό αποτυπώνεται και στο blog του. Bookmark στο feed reader άμεσα. ^_^

 36. ginko

  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάει σε οφθαλμίατρο? Πλάκα κάνω. 🙂

  Είναι όντως λίγα αλλά πιστεύω ότι όσο αυτά αναδεικνύονται και περισσότερο τόσο θα παίρνουν παράδειγμα και θα ακολουθήσουν και άλλοι.

  Τουλάχιστον ας γίνει της μοδός (sic) να μιλάμε για λιγότερο γενικόλογα πράγματα. ^_^

 37. coolplatanos

  Κι εγώ έχω επικοινωνήσει μαζί του ηλεκτρονικά και είναι όντως εξαιρετικός, αλλά έχω ακούσει και από παλιό του συμμαθητή τα καλύτερα! Του είχα κάνει μία ημέρα αφιέρωμα στη δική μου σελίδα. Εχει γράψει και ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω. Μου αρέσει ο εκλαϊκευτικός και ζωντανός τρόπος που γράφει. Τον παρακολουθώ, μην ανησυχείς 🙂

 38. ginko

  Ξέρω ότι είναι απίστευτη καγκουριά αλλά ας μου επιτραπεί να πω ότι πιστεύω ότι σε αυτά τα αξιόλογα θεματικά blog ανήκουν και τα 2 blog μου. Αν μη τι άλλο για τις φουκαριάρες τις ώρες που έχω χάσει. 🙂

 39. coolplatanos

  Γελάω με το καγκουριά που σχετικά πρόσφατα έχω μάθει τι σημαίνει. Από μία πρώτη ματιά που έρριξα (δεν τα είχα υπόψη πριν από σήμερα) μου φάνηκαν όντως ενδιαφέροντα και αξιόλογα.

 40. ginko

  Οποιαδήποτε κριτική ευπρόσδεκτη.

  Ιδίως στο περιοδικό, θα ήθελα πολύ να φτάσει κάποια στιγμή οι αναρτήσεις μου να προέρχονται με θέματα και παρουσιάσεις ατόμων από το χώρο. Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες και φοιτητές υγείας από web 2.0 μόνο facebook και youtube. Το παλεύουμε να γνωρίσουν και περισσότερα πράγματα και να γίνουν πιο προσιτοί και επικοινωνιακοί. Αν μη τι άλλο το Ελληνικό web χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλία και “πολυχρωμία”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.