Είναι εφικτή μια virtual εταιρεία;

Χτες, χωρίς πολλή σκέψη,  έδωσα το έναυσμα στο twitter για μια συζήτηση που όσο προχωρούσε με απασχολούσε και περισσότερο και ήθελα να εμβαθύνω περισσότερο. Είπα:

Γιατί οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών δεν μπορούν να είναι εξ ολοκλήρου virtual κι απαιτείται μια έδρα;

Η αφορμή του προβληματισμού μου ήταν μια πρόσφατη μετακόμιση με όλη την γραφειοκρατική και πραγματική φασαρία που συνεπάγεται.

Μετά την πρώτη αυτή εκδήλωση της απορίας και την συνεπικουρία των άλλων twitterers άρχισα να σκέφτομαι πιο πρακτικά τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο και κατά πόσο είναι εφικτό.
Παρακάτω είναι οι σκέψεις που κατέληξα που δεν είναι κατακανένα τρόπο πλήρεις κι ολοκληρωμένες, αλλά είναι διαθέσιμες για κριτική, επαύξηση και σχολιασμό.

Το γενικό πρόβλημα/θέμα
Σε πολλά επαγγέλματα και δραστηριότητες οι τεχνολογίες πληροφορικής κι επικοινωνιών έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια μια νέα κατάσταση: ο εργαζόμενος μπορεί να διεκπεραιώνει την δουλειά του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Μιλάμε για την λεγόμενη τηλεργασία και το θέμα είναι αρκετά παλιό για να θυμάμαι σχετικό συνέδριο το 2000 ήδη.

Επίσης το ‘κίνημα’  του ανοιχτού λογισμικού κι οι τεχνολογίες του social web μας δίδαξαν ότι πέραν των μεμονωμένων ατόμων, κι ολόκληρες ομάδες μπορούν να εργάζονται, συνεργάζονται και να αποδίδουν χωρίς ποτέ να συναντιούνται στο φυσικό χώρο.

Η εταιρεία είναι μια συντονισμένη προσπάθεια μιας ομάδος να πετύχει κάποιο σκοπό (συνήθως την δημιουργία αξίας). Μια εταιρεία δε παροχής υπηρεσιών παράγει άυλο αγαθό το οποίο δεν απαιτεί αποθηκευτικό χώρο ή μέσα μεταφορά και διανομής.

Σ΄αυτά τα πλαίσια, καταρχήν τουλάχιστον, δεν υπάρχει λόγος μια τέτοια εταιρεία να έχει φυσική έδρα. Θα μπορούσε να είναι μια νομική οντότητα με μη φυσική παρουσία. Παρακάτω θα προσπαθήσω να διερευνήσω τις περιοχές που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ή ν’ αποβεί δύσκολο, και να προτείνω κάποιες λύσεις.

Πάγια

Ανεξαρτήτως αν μια εταιρεία παράγει και προσφέρει άυλο προϊόν, είναι αδύνατον να μην χρειαστεί κάποια υλικά μέσα για την παραγωγή/παροχή αυτή: πχ έπιπλα για τους εργαζόμενους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές κτλ.

Σε μια virtual εταιρεία η μόνη πραγματική απαίτηση θα ήταν για τα μέσα επικοινωνίας και για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγράμματα καθώς όλα τα λοιπά θα ήταν μέρος του σπιτικού εξοπλισμού του καθενός. Η ανάγκη γι αυτά τα πάγια όμως μπορεί να μηδενιστεί. Πως; Απλά τα συνεισφέρει ο εργαζόμενος σε συμπεφωνημένη τιμή στην επιχείρηση. Η επιχείρηση δηλ. μπορεί να μισθώνει τον εξοπλισμό που διαθέτει ο κάθε υπάλληλος και να αναλαμβάνει τα κόστη επικοινωνίας (τηλέφωνο, κινητό, internet). M’ αυτό τον τρόπο, ο εργαζόμενος οφελείται γιατί με το μίσθωμα αποκτά την δυνατότητα να αντικαστήσει τον εξοπλισμό του σε εύθετο χρόνο. Επωφελείται όμως κι η εταιρεία γιατί δεν επιβαρύνεται με έξοδα αγοράς παγίων που σημαίνουν επιβάρυνση στο cash flow της, ούτε όμως και με το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγονται τα πάγια (λογιστική παρακολούθηση, ασφάλιση, μέριμνα για επισκευές κι αντικαταστάσεις κτλ). Όλες αυτές οι λειτουργίες αποκεντρώνονται.

Συναντήσεις

Ένα μεγάλο μέρος των επαφών είναι πλεόν εφικτό να γίνεται στον κυβερνοχώρο, ακόμα κι αυτές αφορούν παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκπαιδεύσεις κτλ.

Επειδή όμως όλες οι εταιρείες δεν μπορούν να είναι  vrtual, κι επειδή η ανάγκη της  φυσικής συνάντησης δεν μπορεί να εκμηδενιστεί, η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί  χώρους που νοικιάζει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (αίθουσες ξενοδοχείων ή άλλες) όταν απαιτείται παρουσίαση σε μεγάλη ομάδα ή απλά να εκμεταλεύεται κοινούς  χώρους για απλές ένα προς ένα συναντήσεις (καφέ κτλ). Στο βαθμό που είναι γνωστό και διακηρυγμένο ότι πρόκειται για virtual  επιχείρηση κάτι τέτοιο δεν προκαλεί τα επικριτικά σχόλια των πελατών οι δε εργαζόμενοι μάλλον θα ευχαριστιούνται από το ασύνηθες και διαφορετικό του χώρου.

Σχέσεις με φορολογικές αρχές

Προφανώς ο βασικώτερος λόγος ύπαρξης μιας έδρας είναι για τη λογοδοσία της επιχείρησης, γιατί κάπου πρέπει να εντοπίζονται τα στελέχη της και τα περιουσιακά της στοιχεία σε περίπτωση που εγείρεται κάποιου είδους απαίτηση απέναντί της είτε από μεριάς κράτους είτε από μεριάς τρίτων που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη. Αν όμως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μιας  virtual εταιρείας είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της και μέσα απ’ αυτούς διεκπεραιώνονται όλες οι συναλλαγές της (χωρίς επιταγές ή μετρητά), αυτή η επιχείρηση είναι πολύ εύκολα ελέγξιμη.

Προφανώς πρέπει να υπάρχει μια δηλωμένη διεύθυνση που βασικά θα είναι διεύθυνση αλληλογραφίας. Δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε να είναι μια ταχυδρομική θυρίδα.

Η υποχρέωση τήρησης των βιβλίων της εταιρείας στην έδρα της είναι αστεία έτσι κι αλλιώς. Τα βιβλία θα μπορούσαν να τηρούνται είτε σε σύστημα συνεργαζόμενου λογιστικού γραφείου είτε σε κάποιο κοινόχρηστο server στο internet.

Τα παραστατικά θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να είναι ηλεκτρονικά  (βλέπε EDI) ή να τηρούνται από το λογιστή και να ψηφιοποιούνται για να είναι διαθέσιμα από το διαδίκτυο.

Ο φορολογικός έλεγχος μιας τέτοιας εταιρείας θα μπορούσε να γίνεται καταρχήν παραχωρώντας στους ελεγκτές πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας αλλά και στην εκάστοτε εφορία όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα προσκόμιζαν τα βιβλία και στοιχεία. Μεταξύ άλλων ωφελειών απ’ αυτή την πρακτική θα ήταν ότι θα  μειωνόταν, αν δεν εκμηδενιζόταν, η συναλλαγή κι η διαφθορά.

Αυτά σαν πρώτες σκέψεις. Όσο σκέφτομαι ή σκέφτεστε κάτι άλλο θα διορθώνω το παρόν για να μείνει σαν ένα κείμενο πρόταση γι όποιον έχει τη δυνατότητα να το προχωρήσει προς την πραγματοποίηση.

25 thoughts on “Είναι εφικτή μια virtual εταιρεία;

 1. smallbusinessgr

  Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ λογικό και υγιές σαν σκέψη, δυστυχώς όμως για να προχωρήσει θα χρειαζόνταν η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας και η τροποποίηση της αντίστοιχης φορολογικής.
  Εσύ σε κάθε πρόταση περιγράφεις μια αυτονόητη λειτουργία, εγώ βλέπω μια παράβαση.
  Προσωπικά, το θωρώ ανέφικτο στην παρούσα φάση, θα μπορούσε όμως να αναπτυχθεί ώστε να υπάρχει ως σημείο αναφοράς.

 2. nikan

  Επειδή ξέρω ότι το κατέχεις το θέμα, καλό θα ήταν για λόγους αναφοράς να παραθέσεις τις παραβάσεις που βλέπεις

 3. adamo

  Ή θα μπορούσε η εταιρία να είναι off-shore και να μην έχεις αυτούς τους προβληματισμούς

 4. Alex Defteraios

  Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα δίκτυο συνεργατών και όχι με την στενή έννοια της εξαρτημένης εργασίας. Οι συνεργάτες θα “πουλούσαν” τον χρόνο εργασίας τους (και θα πρέπει να βρεθεί και μια μονάδα μέτρησης γι αυτό) και δεν θα δεσμεύοταν από την αποκλειστικότητα της εργασίας σε ένα εργοδότη. Θετικό επίσης θα ήταν ότι θα αναμοίβονται περισσότερο αυτοί που εργάζονται περισσότερο.

 5. Chris Pantazis

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θεωρώ πως θα χρειαστεί μια μικρή επανάσταση στον ΚΒΣ για να λειτουργήσει, άλλα πιστεύω πως στο μέλλον θα είναι εφικτό. Άλλωστε πάρα πολλές μικρές Α.Ε. αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν κάπως έτσι. Ένα μικρό άδειο γραφείο και διάφοροι παρατρεχάμενοι που δε φαίνονται πουθενά και φυσικά κανένα περιουσιακό στοιχείο… αν με νοείς 😉

 6. George Tziralis

  Δυστυχώς το πρόβλημα με τα νομικολογιστικά είναι ότι η κοινή λογική (και το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων) πάει περίπατο, μπορείς να καταφέρεις την εύρεση μίας λειτουργικής λύσης, αλλά αυτή κατά κανόνα θα αντικρούει σε κάτι από το υφιστάμενο πλαίσιο (το οποίο μάλλον διαμορφώθηκε, θεωρώ για δόκιμους λόγους, κάποιες δεκαετίες πριν), οπότε και δεν υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής ή αποδοχής της. Ακούγομαι πεσσιμιστικος και δεν το συνηθίζω, αλλά η όποια περιορισμένη εμπειρία μου σε αντίστοιχα θέματα δεν μου αφήνει πολλούς βαθμούς ελευθερίας, τουλάχιστον με βάση τα όσα λίγα γνωρίζω ότι ισχύουν ως σήμερα.

 7. koulpa

  xaxa και σκεφτόμουν ότι πολλές εργασίες θα μπορούσαν να γίνονται έτσι.. ακόμα και η δημόσια δηοικηση.. το σκεφτόμουν κολλημένος στην κίνηση.. καίγοντας ακίνητος βενζίνη για να ζεστάνω τον πλανήτη.. έχω μια άισθηση ότι η μετάφορά και η μετακίνηση είναι πολύ σπάταλοι τομείς.. :):)

 8. λ:ηρ | lgreco

  Στις ΗΠΑ τουλάχιστον, η έδρα είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό δικαιοδοσίας δικαστηρίου. Δηλαδή αν θέλει κάποιος να σου κάνει μήνυση να γνωρίζει σε ποιο δικαστήριο να την υποβάλλει. Επίσης η έδρα καθορίζει και συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις. Η έδρα πάντως, ως τυπικός γεωγραφικός προσδιορισμός δεν περιορίζει την εταιρεία. Για παράδειγμα η δικιά μου εταιρεία είναι incorporated στο Delaware λόγω ευνοϊκών φορολογικών συνθηκών, αλλά ο ίδιος κι οι συνεργάτες μου κατοικοεδρεύουμε στο Σικάγο, Σιάτλ, και Μαϊάμι και έχουμε πελάτες σε 32 πολιτείες και 7 χώρες.

 9. Σπύρος Ντόβας

  +1

  Καμιά ιδέα για τα πρόβλημα που φέρεται να έχουν ελληνικές εταιρείες στο να παίρνουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από offshore?

 10. nikan

  Η offshore δεν σε απαλάσσει από την υποχρέωση της έδρας. Offshore σημαίνει ότι έχεις έδρα σε μια χώρα στην οποία ΔΕΝμπορείς να έχεις δραστηριότητα και δραστηριότητα σε άλλη χώρα. Στην πράξη βέβαια αυτή η έδρα είναι το γραφείο κάποιου δικηγόρου. Το θέμα όμως δεν είναι πως θα αποφύγουμε φόρους αλλά πως θα εξορθολογίσουμε τις οικονομίες και θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα

 11. nikan

  Η offshore δεν σε απαλάσσει από την υποχρέωση της έδρας. Offshore σημαίνει ότι έχεις έδρα σε μια χώρα στην οποία ΔΕΝμπορείς να έχεις δραστηριότητα και δραστηριότητα σε άλλη χώρα. Στην πράξη βέβαια αυτή η έδρα είναι το γραφείο κάποιου δικηγόρου. Το θέμα όμως δεν είναι πως θα αποφύγουμε φόρους αλλά πως θα εξορθολογίσουμε τις οικονομίες και θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα

 12. Nikolas000

  Κανένα πρόβλημα αν η εταιρία είναι στην Κύπρο. Τα τιμολόγια εκπίπτουν κανονικά 🙂 (Η Κύπρος δέν θεωρείται offshore χώρα και έχει σύμβαση με την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα)

 13. Basileios Drolias

  νομιζω πως υπάρχει ένα κύριο σφάλμα σε αυτό που περιγράφεις. κι αυτό είναι η ουσιαστική προστασία του ανθρώπου ο οποίος λαμβάνει υπηρεσίες απο την συγκεκριμένη βίρτουαλ εταιρία. Αν μια εταιρία είναι με αυτόν τον τρόπο στημένη στον αέρα των μπιτ και των μπάιτ, με ποιό τρόπο θα μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος που κάνει πρότζεκτ μαζί της πως δεν θα πάρει τα λεφτά και θα την 'κοπανήσει' π.χ. Το βίρτουαλ κομμάτι μια χαρά είναι για ανθρώπουπους που θέλουνε να δουλέψουνε, όμως φαντάσου πόσες τρύπες θα έβρισκε σε μια τέτοια βίρτουαλ παρουσία ένας απατεώνας. και απο οτι ξερω ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΗΒ ούτε στην ΕΕ μπορεί να γίνει εταιρία χωρίς φυσική παρουσία.

 14. nikan

  Βασίλη, το θέμα της νομικής υπόστασης της εταιρείας, της προστασίας των συμβαλομένων και της δοσιδικίας δεν έχει σχέση με τη φυσική υπόσταση: δεν είσαι περισσότερο προστατευμένος νομικά από μια εταιρεία επειδή νοικιάζει γραφεία. Η ευθύνη για τις πράξεις της εταιρείας είναι καλά ορισμένη αναλόγως της νομικής μορφής κι εκεί δεν βλέπω ν' αλλάζει κάτι. Κάθε δε σχέση της μπορεί να διέπεται από συμβάσεις. Τις συμβάσεις τις υπογράφουν φυσικά πρόσωπα, όχι τεχνητές νομίκές οντότητες. Μια virtual εταιρεία δεν είναι εταιρεία χωρίς ανθρώπους. Το ακριβώς αντίθετο είναι: μια εταιρεία ΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 15. nikan

  Το θέμα της δοσιδικίας είναι απλό να λυθεί και δεν απαιτεί φυσική έδρα: στο καταστατικό της εταιρείας ορίζεται η περιοχή δοσιδικίας, π.χ. Αθήνα.

 16. nikan

  Γιώργο, είναι πολύ νωρίς για ν' απογοητευτείς από την Ελληνική πραγματικότητα, έχει πολύ δρόμο μπροστά σου. Προφανώς κι αυτά που λέω έχουν πρόβλημα με το υφιστάμενο πλαίσιο. Το θέμα είναι να λειτουργήσουν σαν πρόταση, να βρουν υποστήριξη για ν' αλλάξει το πλαίσιο: I am unleashing the idea virus here 🙂

 17. nikan

  Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, παρέλειψα να το τονίσω και πολύ σωστά το αναφέρεις. Virtual company = Green company

 18. Basileios Drolias

  δεν νομιζω πως με καταλαβες. εγω λεω άπλως οτι μια εταιρια χωρις την φυσική υπόσταση μπορεί να γίνει περισσότερο εργαλείο ενός απατεώνα. Στο θεωρητικό φυσικά και είναι άλλο πράγμα που ορίζει την΄νομική σχέση μεταξύ συμβαλομένων και όχι το 'γραφείο' (άλλωστε εγω το ξέρω αυτό πολύ καλά από ότι γνωρίζεις). Όμως έχεις σχέση με την πρακτική προστασία και σίγουρα και την δικαιοδοσία της νομικής αυτής υπόστασης.

  πάντως από ότι ξέρω ακόμη και οι εταιρίες που πουλούν υπηρεσίες καθαρά βιρτουαλυ μέσα στο Σέκοντ Λάιφ απαιτούνται να έχουν φυσική υπόσταση εκτός αυτού (και φυσικά δεν υπάρχει ακόμη δικαιοδοσία εντός του Σέκοντ Λάιφ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

 19. Basileios Drolias

  μόλις πρόσεξα πως κι άλλος ένας σχολιαστής μίλησε για τις ΗΠΑ και το θέμα της δικαιοδοσίας. Αν και νομικός δεν είμαι το ζήτημα της δικαιοδοσίας δεν είναι καθόλου απλό ακόμη και σήμερα και δεν φτάνει ακόμη και τώρα μια γραμμή στο καταστατικό σχετικά. Μια εταιρία που έχει π.χ. έδρα την Ελλάδα και που πουλάει υπηρεσίες διαδικτύου με σερβερ που κάθονται στην ταιβάν, αλλά παραβαίνει έναν νόμο της Χιλής (το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει) στήνει έναν απίστευτο νομικό αχταρμά. Θα μου πεις λύνονται τα πράγματα με την φυσική έδρα; Σίγουρα όχι, αλλά απλώς νομίζω πως χρειάζονται να λυθούν και να στανταρτοποιηθούν παγκοσμίως πολλά άλλα θέματα πριν μπορέσει να γίνει αυτό εφικτό. Αλλιώς θα είναι απλώς ένας έυφυής τρόπος να δρουν απατεώνες ή να ξεπλένεται χρήμα.

 20. nikan

  Βασίλη, η virtual εταιρεία δεν είναι μόνο για ιντερνετικές υπηρεσίες (αν και προφανώς έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής εκεί). Σκέψου μια απλή εταιρεία συμβούλων που δρα αποκλειστικά στην Ελλάδα. Γιατί να έχει φυσική παρουσία; Αν σκεφτόμαστε το internet και τις (αντικειμενικές) δυσκολίες του, αποπροσανατολίζουμε το θέμα. Μια διαφημιστική εταιρεία, μια εταιρεία PR, μια εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών, ασφάλειες κτλ. όλα αυτά δεν χρειάζονται σώνει και καλά φυσική υπόσταση. Δυστυχώς το ότι ζούμε στην Ελληνική πραγματικότητα μας έχει εμποτίσει με τη νοοτροπία που έχουν οι εφοριακοί κι οι νομοθέτες: ” Α, αυτό μπορεί να γίνει μέσο απάτης” κτλ. Κανένα από τα χαρακτηριστικά της virtual εταιρείας που προτείνω δεν επιταχύνει ή διευκολύνει την απάτη. Αν θες να την κάνεις υπάρχουν μέσα και τώρα. Δες παραπάνω το θέμα των offshore πχ.

 21. Basileios Drolias

  νικο, αυτο που περιγραφεις ειναι απλως μια offshore χωρις shore… 😉 δεν φταίει η κατάσταση στην ελλάδα που προιδεάζει για την απάτη. Αφού παγκοσμίως οι οφσορ πάιζουν τέτοιο ρόλο και γι αυτό το λόγο το να κάνεις δουλειά με offshore is frowned upon διεθνως… Εγω τα νομικά θεματα δεν τα κατέχω όμως δεν βρίσκω τυχαίο πως χώρες τόσο προηγμένες στον ηλεκτρονικό χώρο όπως οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτρέψει έναν θεσμό όπως η βίρτουαλ εταιρία. Απλώς με την ταπεινή μου άποψη πιστεύω πως ακριβώς εκεί έγκειται ο λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπει (για την ώρα τουλάχιστον) και όχι απλώς στην τροποίηση της νομοθεσίας τους σχετικά με τον δικό τους ΚΒΣ ή τη φορολογία (πράγμα που γι αυτούς θα ήταν πολύ απλούστερο).

 22. nikan

  Όχι Βασίλη, δεν είναι. H offshore έχει έδρα σε χώρα με χαμηλή φορολογία. Εγώ δεν μιλάω για κάτι τέτοιο. Μιλάω για εταιρεία που υπόκειται στον νόμο της χώρας που δημιουργείται, εν προκειμένω της χώρας μας. Δεν απολαμβάνεις κανενός είδους φορολογικό προνόμιο έτσι. Επίσης η offshore σημαίνει ότι δεν μπορείς να διενεργήσεις εργασίες στην χώρα που έχει δημιουργηθεί η εταιρεία. Εδώ προφανώς δεν λέω κάτι τέτοιο. Η virtual εταιρεία δεν έχει κανένα προνόμιο φορολογικό, ασφαλιστικό ή άλλα έναντι της κανονικής εταιρείας. Απλά είναι ένας τρόπος λειτουργίας που δεν έχει προβλεφτεί γιατί πριν λίγα χρόνια απλώς δεν ήταν δυνατόν να συζητάμε για κάτι τέτοιο.

 23. Workaholic@stage

  Ενδιαφέρον θέμα! …Any ideas σχετικά με το ποίοι τρόποι χρηματοδότησης υπάρχουν και σε περίπτωση δανείου (mortgage), τι δηλώνεται συνήθως ως collateral?

  Ευχαριστώ!…

 24. nikan

  Προφανώς περίπτωση mortgage δεν υφίσταται, αφού μιλάμε για μια εταιρεία χωρίς φυσική εγκατάσταση. Το θέμα του δανεισμού όμως για cash flow μπορεί να προκύψει. Σε μια εταιρεία που δεν έχει πάγια, το ενεργητικό βασικά συνίσταται σε δύο πράγματα: ταμείο κι απαιτήσεις από πελάτες. Επειδή μιλάμε για δάνειο, το ταμείο δεν έχει νόημα ως collateral οπότε το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι απαιτήσεις από πελάτες. Οπότε ο δανεισμός θα μπορούσε να πάρει είτε τη μορφή προεξόφλησης απαιτήσεων, είτε τη μορφή προεξόφλησης συμβολαίων έργων.

Comments are closed.