ebooks

Χτες μ’ έπιασε μια χωροταξική απελπισία βλέποντας την τελευταία βιβλιοθήκη του σπιτιού να ξεχειλίζει κι αυτή από βιβλία. (Σημειωτέον, το μόνο δωμάτιο που δεν διαθέτει έντυπο υλικό στο σπίτι είναι η τουαλέτα). Επειδή δε ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά ήταν τεχνικά βιβλία εν πολλοίς απαρχαιωμένα, μιας και 2 χρόνια πίσω τα τεχνικά βιβλία είναι ήδη αρχαιολογία, άρχισα να σκέφτομαι μια πιο οικονομική τόσο σε αντίτιμο όσο και σε χώρο λύση και βέβαια σκέφτηκα τα ebooks.

Πριν περάσω στα ebooks να πω ότι γενικά δεν μπορώ να φανταστώ την ηλεκτρονική ανάγνωση να αντικαθιστά την του χαρτιού. Είμαι τόσο εξοικειωμένος και συναισθηματικά δεμένος με το χαρτί και τα βιβλία μου εν γένει που δεν βλέπω να μπορώ να το αλλάξω αυτό.

Αλλά…

Πάντα έχει ένα αλλά. Υπάρχουν είδη ανάγνωσης και βιβλίου που δεν γεννάνε ανάλογη προσήλωση και συναισθήματα. Τα τεχνικά βιβλία είναι ένα απ’ αυτά. Όχι όλα, γιατί μερικά είναι πολύ cult και πολύ αντικείμενο ‘λατρείας’. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη πλειάδα  reference books και που μόλις περάσει η εποχή τους είναι λίγο πολύ γραμμάρια χαρτί και μόνο.

Επίσης τα περιοδικά έχουν τέτοια φύση. Όσο κι αν είναι όμορφα κι έχουμε τη διάθεση να τα συλλέξουμε, να μείνουν μια σειρά από το 1 έως το .. άπειρο, να μας θυμίζουν τη διανοητική μας διαδρομή μαζί τους, τελικά απλά γίνονται στήλες χαρτιού πασπαλισμένες με σκόνη.

Γι αυτά λοιπόν: τεχνικά βιβλία και περιοδικά, ευχαρίστως θα εξέταζα εναλλακτικές του χαρτιού λύσεις. Κι εδώ μπαίνουν τα ebooks.  Και βέβαια, μιας και τα βιβλία δεν τα έχω κάνει copy από κάποιο αρχείο, αλλά τα έχω πληρώσει και μάλιστα αδρά,

γιατί ως γνωστόν τα τεχνικά βιβλία είναι πάντα τσιμπημένα, εύλογα γεννιέται η σκέψη: γιατί να μην τα έχω και σε ψηφιακή μορφή; Και γιατί για να τα έχω σε ψηφιακή μορφή θα πρέπει να τα ξαναπληρώσω, αφού το πνευματικό έργο είναι το ίδιο και το κόστος παραγωγής του ψηφιακού αντιγράφου είναι μηδενικό;

Τώρα, αν είσαι geek και αρχίζεις να εξετάζεις την πιθανότητα να διαβάζεις ebooks τι είναι το πρώτο που περνάει από το μυαλό σου;  Το Kindle. Κι ευτυχώς επειδή δεν είμαι ο μόνος ή ο πρώτος, το να το κοινοποιείς σε οδηγεί σε χρήσιμες πληροφορίες και συζητήσεις.

Από το ψάξε ψάξε έμαθα τα εξής:

α. Καταρχήν τα ebook βγαίνουν σε διάφορα format. Απ’ ότι κατάλαβα τα πιο διαδεδομένα είναι το .epub (το ΄καλό’ κι ανοιχτό φορμά)  και το mobipocket,  που υποστηρίζεται από το Kindle με μια μικρή παραλλαγή. Ebook φορμά θεωρούνται και το απλό κείμενο, η HTML και το PDF αλλά τα δύο πρώτα δεν υποστηρίζουν DRM και γι αυτό οι εκδότες δεν πολυκαίγονται γι αυτά.

β. Για τα τεχνικά βιβλία κι ειδικά τα O’Reilly υπάρχει μια σχέση τιμής ebook = 80% του κανονικού βιβλίου που είναι εντελώς παράλογο αλλά αν ψωνίσεις τα λεγόμενα bundles, τότε το ebook = 10% του κανονικού βιβλίου που είναι λογικό σαν τιμή αλλά παράλογο σαν πολιτική. Τα ebooks  του O’Reilly πάντως βγαίνουν σε διάφορα format κι ο πελάτης των bundle δικαιούται να τ’ αποκτήσει όλα κι επίσης δικαιούται τις ενημερώσεις από διορθώσεις ή νέες εκδόσεις. Τέλος, πολύ σοβαρό, είναι ελεύθερα από DRM.

γ. Το θέμα όμως είναι ότι το τεχνικό βιβλίο και τα περιοδικά χρειάζονται αρκετή επιφάνεια σελίδας για να μπορούν να διαβαστούν εύκολα. Κι εδώ το  Kindle 2 των 6”, που ήταν η πρώτη μου σκέψη για αγορά, μας τα χαλάει. Υπάρχει το  Kindle DX των 9,7” που κάνει γι αυτή τη δουλειά, αλλά είναι πολύ ακριβό και δεν διαθέτει Global Wireless όπως το Kindle 2. Άσε που μπαίνεις σε backlog αν παραγγέλεις γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα.

Οπότε η λύση ebook reader πάει στις καλένδες για λίγο.

Παρόλαυτα άρχισα να πειραματίζομαι με την εμπειρία της ανάγνωσης  ebook στο ipod Touch, όχι σε τεχνικό βιβλίο αλλά

σ’ ένα που ερχόταν μαζί με τον δωρεάν ereader Stanza: το  Alice in the Wonderland. Διάβασα άνετα 3 κεφάλαια, όπου άνετα σημαίνει ότι το περιορισμένο της οθόνης δεν με ενόχλησε αν και έκοβε διάφορες εικόνες στη μέση. Το να κρατάω όμως το ipod σε θέση ανάγνωσης για αρκετή ώρα το βρήκα μη πρακτικό και πολύ κουραστικό, οπότε σαν μόνιμη λύση δεν παίζει. Είναι όμως μια καλή λύση για  casual reading σε μετρό και λεωφορεία όπου η ανάγνωση είναι λίγο επιπόλαια και δεν διαρκεί πολύ.

Έτσι, επι τη ευκαιρία, κατέβασα και το Content του Cory Doctorow, που σαν ebook διατίθεται δωρεάν. Και βέβαια το να το κατεβάζεις μέσα από το ipod με το  Stanza και να προστίθεται αυτόματα στην e-βιβλιοθήκη σου είναι πολύ βολικό.

Συνεχίζω να ενδιαφέρομαι για το θέμα και θέλω ν’ ακούσω κι άλλες εμπειρίες. Αν έχετε, μοιραστείτε τις.

20 thoughts on “ebooks

 1. monotropos

  Έχω το Empus pocket PC που έχει το Microsoft Reader (proprietary format) στα WinCE.
  Έχω διαβάσει άνετα μ' αυτό αρκετά βιβλία, τα οποία όμως ήταν μόνο κείμενο, χωρίς εικόνες. HTML, doc & απλό κείμενο δείχνει επίσης καλά. Στο pdf χωλαίνει λίγο (δεν έχει και ενσωματωμένη εφαρμογή reader) και γι' αυτό το αποφεύγω και προτιμώ να τα διαβάζω στο netbook που έχω.

 2. Οδυσσέας Καρύπης

  Αυτα που έχει η Sony μου αρέσουν πολύ! Άσε που το Amazon έχει πρόσβαση στα αρχεία σου και μπορεί να σου σβήσει ότι θέλει!!

 3. Drakevr

  πραγματικά τα e-readers τις sony φαίνονται πολύ καλά
  όσο για την amazon και εγώ επιφυλάσσομαι με το kindle για τους λόγους που αναφέρει ο οδυσσέας

 4. nikan

  Ωραία. Σκέφτεσαι να πας σε άλλο μιας κι έχεις ήδη την εμπειρία ή σου αρκεί αυτό;

 5. nikan

  Έχεις χρησιμοποιήσει Sony ή απλώς απ' ότι έχεις δει το λες;

 6. monotropos

  Επί του παρόντος δεν το σκέφτομαι. Ο συνδυασμός pocketPC & netbook με καλύπτει για τις περιπτώσεις που θέλω να διαβάζω κάτι μετακινούμενος.

  ΥΓ. κάτι τρέχει με τα σχόλια. Χθες προσπάθησα να κάνω login με facebook, twitter & openID και απέτυχαν και τα 3. Στο τέλος με αναγνώρισε ως disqus user, αν και είχα συμπληρώσει τα κουτάκια για να σχολιάσω ως επισκέπτης. Ίσως να είναι κάτι από τη μεριά μου (το firefox μου είναι φορτωμένο με διάφορα addons), ήθελα μόνο να το αναφέρω.

 7. Drakevr

  όχι έχω διαβάσει μονο reviews.. μιας και τις περισσότερες φορες προτιμώ τα hard copies μια και όπως αναφέρατε και εσείς άλλη η αίσθηση του χαρτιού και η “βολικοτιτα” αυτού και αλλιώς είναι η χρήση ενός e-reader όπου είναι αυτή δυνατή. Το βιβλίο ως hard copy είναι και πιο ασφαλές επίσης (για μπες στο σπίτι μου άμα τολμάς να μου καταστρέψεις βιβλίο .. και τα λέμε 😀 (βλέπε amazon)

 8. nikan

  Τι είναι το 'nook' ρε Νίκε; Θα μας βομβαρδίσεις με πυρηνικά;

 9. nkour

  if only you have asked Google about it 🙂 http://www.barnesandnoble.com/nook/
  πυρηνικά εγώ; εγώ είμαι της πράσινης ανάπτυξης που τα λέω πέντε φορές για να τα πω σωστά. NUKE λες εσύ πάντως

 10. nikan

  Ναι βρε παιδί μου, είναι ebook reader, αλλά τι; Το συνιστάς; Το έχεις; Το έχεις ψάξει; Αυτή είναι η πληροφορία που ζητάω

 11. Σχολή Χορού

  Εσένα το μόνο δωμάτιο που δεν διαθέτει έντυπο υλικό στο σπίτι είναι η τουαλέτα, Εγώ πάλι, μόνο στη τουαλέτα χρησιμοποιώ έντυπο υλικό, στα άλλα δωμάτια πέρνω το laptop.

 12. Νίκος

  Έχω άπειρα ebooks στον υπολογιστή μου σε pdf και αποφάσισα να κάνω κάτι γιαυτό. Άρχισα “εξαντλητική” έρευνα αγοράς διαβάζοντας blogs και reviews για τους ereader. Κατέληξα στο RPS-600. Πριν από μια βδομάδα περίπου παρήγγειλα από αμερικανικό κατάστημα το Sony RPS-600 Touch Edition. Μόλις το παραλάβω θα του κάνω ένα test drive και θα σας ενημερώσω για την απόδοσή του και για την συμβατότητα με Linux OS για όσους ενδιαφέρονται 🙂

 13. cantarella

  To stanza xrhsimopoiw me to ipod mou. Vriskw oti einai apo ta kalytera apps pou kykloforoun gia th syskeyh. Einai ligaki kourastiko omws, logw othonhs, wstoso poly praktiko gia on the go reading xwris na gemizeis tsantes . Mporeis me to stanza na metafereis kai ebooks pou exeis ston ypologisth sou. Nomizw ta ellhnika den yposthrizontai omws, isws sto mellon.

 14. nikan

  Από τότε που έγραψα το ποστ, χρησιμοποιώ κι εγώ το stanza κι είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Αυτό που δεν με βολεύει δεν είναι τόσο το ίδιο το πρόγραμμα όσο η συσκευή (ipod touch). Δεν βολεύει στο κράτημα για πολύ ώρα. Όσο για τα ελληνικά, δουλεύουν μια χαρά.

 15. Pingback: ebooks #2 | Metablogging.gr

 16. Pingback: ebooks #2 | Lavraki.gr

Comments are closed.