Ο Bill Gates στο twitter

Εν μέσω ειδήσεων  για κάμψη του ρυθμού αύξησης των χρηστών του twitter, για την εισαγωγή των suggested users με βάση θεματικές κατηγορίες και για εισαγωγή trending topic  με βάση την τοποθεσία του χρήστη, ο Bill Gates, o ιδρυτής και βασικός ‘πιλότος’ της μεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο, της Microsoft, έκανε την εμφάνιση του στο twitter αλλά και στα social media γενικώτερα, γιατί πέραν του twitter λογαριασμού του, έχει ξεκινήσει κι ένα αισθητικά άρτιο blog στο οποίο μιλάει για το ίδρυμα του και τις δραστηριότητες του που σχετίζονται μ΄αυτό.

Το ότι ο κόσμος διψάει για απευθείας επικοινωνία με τα οιουδήποτε είδους celebrities φαίνεται από τον αριθμό των followers που  ο BG απέκτησε σε μια μέρα: πάνω από 300 χιλ.

Αν κι η θεματική του θα απογοητεύσει ίσως τους technofreaks, που θα έβλεπαν σ’ αυτή την παρουσία μια ευκαιρία για πολεμική υπέρ ή κατά του Bill, προσωπικά είδα μ΄ενδιαφέρον αυτή την κίνηση σαν case study για την είσοδο μιας γνωστής προσωπικότητας στα social media.

Παρότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς, από διάφορες ενδείξεις, φαίνεται ότι η κίνηση αυτή του BG είναι πολύ μελετημένη και προφανώς υποστηρίζεται από κάποιο επιτελείο.

Σ’ αντίθεση μ’ αυτό που θα φανταζόμασταν από την ιστορία του ονόματος του, ο BG παρακολουθεί στο twitter (λίγους) χρήστες βασικά εκτός τεχνολογίας: κάποια celebrities, αρκετά charities ή NGO’s,  την Microsoft βέβαια,  ειδησεογραφικές πηγές, το TED κ.α.

Παρότι στα λίγα μέχρι στιγμής tweets του δεν έχει εμπλακεί σε κάποιου είδους διάλογο με άλλους χρήστες, έχει κάνει αρκετά retweets  (και με το νέο και με τον παλιό τρόπο).

Στο έβδομο tweet του ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας του blog του, το www.thegatesnotes.com.

Στο  blog του, ασχολείται βασικά με τρία πράγματα: να μοιράζεται σκέψεις του, να παρουσιάζει πράγματα που μαθαίνει και να μιλάει για τα ταξίδια του. Μοιάζουν και τα τρία για πολύ προσωπικά, αλλά στην πραγματικότητα περιστρέφονται γύρω από τη δραστηριότητα και την προβληματική του ιδρύματος  Gates. Βρίσκω τη θεματική κατηγορία What I’m learning πάρα πολύ έξυπνη και πετυχημένη. Γιατί το να παραδέχεσαι ότι μαθαίνεις συνεχώς, παρότι κοινός τόπος για όλους, προσδίδει μια πατίνα ταπεινότητας σε μια προσωπικότητα που έχουμε ταυτίσει με υπεροψία, αλαζονία και κυριαρχικότητα.

Κάποια από τα post είναι γραμμένα σε τρίτο πρόσωπο, σαν ειδήσεις που αφορούν τον  Bill, και συντάσσονται προφανώς από το επιτελείο του, κι άλλα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, σαν να έχουν γραφτεί από τον ίδιο. Και λέω ‘σαν’ γιατί δεν είναι καθόλου προφανές ότι όντως γράφει ο ίδιος. Μπορεί απλά να υπαγορεύει σε κάποιο συντάκτη τη γενική γραμμή της σκέψης του κι εκείνος να το μορφοποιεί.

Αισθητή είναι η απουσία της δυνατότητας σχολιασμού στο blog.  Αλλά είναι μάλλον αναμενόμενη. Νομίζω, ότι δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιθυμεί το διάλογο, αλλά στο  ότι  θα γινόταν αυτόματα στόχος trolls και γνωρίζοντας το, απλά το αποφεύγει.  Απ’ αυτή την άποψη δεν μου έκανε αρνητική εντύπωση αυτό τόσο, όσο κάτι άλλο, θαμμένο στους όρους χρήσης.

Για μια non profit δραστηριότητα θα περίμενα μεγαλύτερη ανοιχτοχεριά στη διανομή του content του blog. Ο BG δεν την αποκλείει αλλά την βάζει με κάποιους άκομψους περιοριστικούς όρους κι όχι με μια απλή άδεια Creative Commons (τα έντονα δικά μου):

Permitted Distribution

You may copy or distribute the materials that appear on the Site only for non-commercial purposes, specifically, research, teaching and learning and other similar purposes regarding educational, health care, environmental, economic, technology, social and political issues. You may not use the Site materials for any commercial purpose or

in any manner that disparages or discredits any person. All distributed copies must display the following copyright notice: Copyright 2010 The Gates Notes, LLC. Permission to copy or distribute any materials that appear on the Site that are owned or copyrighted by others must be obtained from the third party that owns such content.

Ακόμα χειρότερα, παρακάτω στους όρους χρήσης γράφει το εξής:

Links, Frames, and Metatags

You may link to the home page of the Site as long as you do not do so in a false or misleading manner. You may not frame the content of the Site. You may not use metatags or any other “hidden text” that incorporates our Site’s contents without our express written consent.

Δεν έχω διαβάσει πολλούς όρους χρήσης ομολογώ, αλλά το να δίνεις άδεια να κάνουν link  στη σελίδα σου μόνο υπό όρους μου φαίνεται γελοίο.  Προφανώς οι δικηγόροι του Gates έχουν άλλη γνώμη.

Πέραν των νομικίστικών, το  blog έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον: είναι το καλύτερο showcase των σχετικών Microsoft  τεχνολογιών χωρίς να μιλάει πουθενά γι αυτές. Τα βίντεο είναι βέβαια σε  Silverlight και το blog, νομίζω, είναι από τα Live Blogs της Microsoft. Στα βίντεο μιλάει ο ίδιος ο Bill αλλά δεν είναι οι ερασιτεχνικές παραγωγές που έχουμε συνηθίσει από τους κοινούς θνητούς. Είναι μικρά ντοκυμαντέρ που σίγουρα έχουν σκηνοθέτη κι επιτελείο που τα υποστηρίζει. Θα ήθελα ένα εύκολο τρόπο να πάρει κανείς τα βίντεο για να τα κάνει embed αλλά δεν τον εντόπισα.Το navigation του μ’ αυτό το περίεργο ‘κομπολόι’ μου αρέσει ιδιαίτερα όπως και η γραμμή πάνω πάνω με τα τελευταία tweets του Bill.

Το πρώτο βήμα του  BG λοιπόν γενικά παίρνει καλή βαθμολογία. Να δούμε η συνέχεια.

3 thoughts on “Ο Bill Gates στο twitter

 1. D.A.Papadimitriou

  Να προσθέσω ότι τα video όχι μόνο είναι σε Silverlight, αλλά ο player που τα παίζει είναι custom (ή customized) για τον site του. Βλέποντας το source ο player έχει όνομα gatesplayer.xap (xap είναι το swf του silverlight).
  Δεν νομίζω όμως ότι το blog engine έχει να κάνει καθόλου με Live Blogs. Φαίνεται περισσότερο με custom ASP.NET application.
  Ως προς την θεματολογία, δεν θα κρύψω ότι θα ήθελα πολύ να τον ακούω να μιλάει (ή να γράφει) για τεχνολογία και πληροφορική. Όχι τόσο για το τι πιστεύει ότι θα γίνει στο μέλλον, αλλά περισσότερο για το πως βλέπει τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα. Αλλά τελικά, ακόμα και ο Bill Gates έχει δικαίωμα στη συνταξιοδότηση! Ας τον αφήσουμε στην υσηχία του τον άνθρωπο!

 2. PZamanis

  Παρόλο που είναι προφανές ότι ο Bill δεν μπλογκάρει τις νύχτες κλέβοντας λίγο από τον ελεύθερό του χρόνο, (όπως εμείς οι κοινοί θνητοί) είναι σημαντικό ότι αποφάσισε να δημιουργήσει ιστολόγιο. Μην ξεχνάμε ότι κάποτε ο ίδιος αμφισβήτησε την ανάπτυξη του web και τώρα σχεδόν παρασύρεται από την φρενίτιδα της αυτονόητης (και μάλλον αναγκαίας) παρουσίας όλων μας στο διαδίκτυο.
  Αν δε, το σκεφθεί κανείς φιλοσοφικά, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε στην σκιά του διαβάζοντας για τις τρομακτικές επιτυχίες ( και άλλοτε αποτυχίες του) είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να νιώθουμε “ανώτεροι” από αυτόν τον υπερ-ήρωα διότι εμείς, πριν από αυτόν ιστολογήσαμε, τουιτάραμε και τώρα εμάς… ακολουθεί 😉

Comments are closed.