Ο βυθός του κόλπου του Μεξικού έχει “σπάσει”;

Πρέπει να είναι η πιο ανησυχητική είδηση που έχω διαβάσει ποτέ! Εύχομαι να είναι ψέματα. Τι λέει; Εν περιλήψει: Ρώσοι επιστήμονες που κατέβηκαν με βαθυσκάφος στον κόλπο του Μεξικού διαπίστωσαν ότι ο βυθός έχει σπάσει σε πολλά σημεία από τα οποία αναβλύζει πετρέλαιο. Οι πιθανές επιπτώσεις; Ασύλληπτες. Καταστροφή του Ατλαντικού ολόκληρου. Δηλητηριώδεις βροχές για όλη τη Βόρεια Αμερική. Κι ο κόσμος αλλαγμένος προς το πολύ χειρότερο μετά απ’ αυτό.

Οι Ρώσοι ζητάνε από τους Αμερικάνους να κλείσουν την ‘πληγή’ με πυρηνική βόμβα κι οι Αμερικάνοι φοβούνται ότι έτσι θα μειώσουν τα ενεργειακά αποθέματα που τόσο χρειάζονται!!!
Η παγκόσμια οικονομική κρίση μοιάζει συναχάκι μπρος σ’ αυτό το εφιαλτικό μέλλον. Και προφανώς η BP είναι πολύ λίγη για να κάνει οτιδήποτε.
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να συστρατευτεί όλη η ανθρωπότητα, δεν μπορώ να φανταστώ να είναι διαφορετικό απ’ αυτό.

Posted via email from Στο δίχτυ

1 thought on “Ο βυθός του κόλπου του Μεξικού έχει “σπάσει”;

  1. Fotis P Bobolas

    Και τα δυο ζητήματα έχουν τεράστια σημασία γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή, οικονομική ή περιβαλλοντική. Ειδικά όμως το ζήτημα της διαρροής του πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού αντανακλά ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, την επιρροή που έχει στην ζωή του πλανήτη και κατ' επέκταση του ανθρώπινου είδους, ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων που συζητούν και αποφασίζουν μεταξύ τους ότι η σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά και υπερρυπογόνα καύσιμα στις ανανεώσιμες (ή τις απεριόριστες) μορφές ενέργειας, ΠΡΕΠΕΙ να δρομολογηθεί σε ορίζοντα 50 ή 80 ή 100 χρονών για να εξυπηρετηθούν σωστά τα συμφέροντα τους. Πραγματικά θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους παγκόσμιους μαζικούς δολοφόνους και καθώς φαίνεται αδύνατον να πειστούν με επιχειρήματα ότι η μετάβαση ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σε 5 ή 10 χρόνια (100% αντικατάσταση των fosil fuels), το βάρος πέφτει στους πολίτες και στις κοινότητες του κόσμου για να το καταφέρουν με “οποιοδήποτε” μέσο ή τρόπο…
    Νομίζω όμως ότι αυτή η πραγματικότητα είναι πλέον ορατή από τις κοινότητες (online κ offline), τις συλλογικότητες και τα κινήματα, τα οποία αναπτύσσονται κατα χιλιάδες.
    Ίσως ο Klay Shirky έχει δίκιο, ένα ελάχιστο ποσοστό του collective cognitive surplus αν αξιποιηθεί οργανωμένα, ίσως ο κόσμος να μπορεί να αλλάξει πραγματικά. Δεν μιλάμε για το πρόβλημα του κόλπου το οποίο αν “πέσουν” πάνω του 1000 επιστήμονες (όχι 100.000 όπως στο project Manhattan), το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.
    Η πρόκληση είναι… περιμένεις από τον Obamia και τους φίλους του ηγέτες, να βρούν κ να εφαρμόσουν τη λύση, ή κάνεις ένα διεθνές κίνημα (τύπου βιετνάμ) για να εξαναγκαστούν να αντιδράσουν. Και πως αντιμετωπίζονται οι οικονομικές πιέσεις προσωπικής και οικογενειακής επιβίωσης, ταυτόχρονα με την βίαιη καταστολή τέτοιου είδους κινημάτων οπουδήποτε στον κόσμο;… Μεγάλη συζήτηση… έχω άποψη όπως γνωρίζεις, αλλά δεν είναι το μέρος να επεκταθούμε. Το μόνο που ελπίζω είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό viral η πεποίθηση ότι οι πολιτικοί (η πλέον παρασιτική κατηγορία επαγγελματιών) είναι παντελώς ανίκανη να λύσει τα προβλήματα, όχι τα παγκόσμια, ούτε καν ενός περιπτέρου… καθώς δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ στο να ασκούν το επάγγελμα “επίλυσης προβλημάτων” . Τα προβλήματα του κόσμου είναι τεχνικά, και μόνο η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να τα επιλύσουν. Αν βγάζαμε τους πολιτικούς από την εξίσωση, και εφαρμόζαμε μοντέλα open source, τα προβλήματα θα επιλύονταν εν μία νυκτί ..

Comments are closed.