Δείγματα γραφής

Διαβάζω πρώτα αυτό: πως ο Ράιχενμπαχ ταξιδεύει οικονομική στο αεροπλάνο όταν το δικό μας πολιτικό προσωπικό, εν μέσω κρίσης, συνεχίζει ακάθεκτο την business class.

Κι ύστερα αυτό: «Μας ζητάτε να έρθουμε για επενδύσεις και όταν φτάνουμε στην Ελλάδα βλέπουμε τους Ελληνες επιχειρηματίες στα σύνορα να φεύγουν», δήλωση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων.

Κι εμπεδώνεται μέσα μου η πεποίθηση ότι από την ιθύνουσα τάξη της χώρας (πολιτική ή οικονομική) δεν μπορούμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα.

Χειρότερα. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι το χειρότερο.

Χρειάζονται νέοι άνθρωποι και νέα ήθη.

Και θυμάμαι τότε δυό απλά μικρά παραδείγματα που μπορεί να σημειοδοτούν αυτά τα νέα ήθη:

Δυο ελληνικά  startup, που πρόσφατα πήραν χρηματοδότηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το gipht.me  και το dailysecret,  έδωσαν αγώνα για να κρατήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, πράγμα επιεικώς αδιανόητο για επενδυτές στην Αμερική και δη αυτή την περίοδο.

Και το κατάφεραν.

Ένα μέρος δηλαδή από τις 700χιλ. και 1,9 εκ. που πήραν αντίστοιχα, θα εισαχθεί και θα δαπανηθεί στην Ελλάδα. Και θα ταϊσει κάποια στόματα για κάποιες μέρες.

Είναι κάτι σαν την επένδυση που ζητάμε από τους Γερμανούς σε μικροσκοπική κλίμακα.

Δε σώζεται βέβαια καμιά κατάσταση αλλά το παράδειγμα δείχνει το δρόμο.

Γιατί οι ‘μικροί’ μπορεί να μην το σκέφτονται, αλλά, σ’ αντίθεση με τους ‘μεγάλους’, εξακολουθούν να είναι πατριώτες.

 

7 thoughts on “Δείγματα γραφής

 1. netfreak

  Αν και το σχόλιο μου είναι κάπως διαφορετικής σκοπιάς, αλλά αναρωτιέμαι, υπάρχει ένα επιτυχημένο Ελληνικό web start-up που να μην έχει κάνει incorporation εκτός Ελλάδος.

  Και το κράτος δεν φαίνεται να ενδιαφέρει που χάνει λεφτά έτσι.

  Δεν κατηγορώ κανέναν φυσικά, το σύστημα εντός Ελλάδος με τα ηλίθια νόμιμα παραστατικά, τις ασφαλίσεις από άλλο αιώνα και τις παροχές 2 αιώνες πίσω ( για να μην αναφέρουμε την φορολογία ) δεν θα μπορέσει να προσελκύσει ποτέ τέτοιου είδους επενδύσεις, γιατί επενδύσεις είναι κι αυτές, από Έλληνες.

 2. Nikos Anagnostou Post author

  @netfreak Η Ελλάδα προς το παρόν δεν χάνει τίποτα από τα startup που κάνουν incorporation έξω. Μόνο κερδίζει. Αν κάποιο απ’ αυτά γίνει μεγάλη εταιρεία και πληρώνει φόρους κι απασχολεί προσωπικό σ’ άλλη χώρα, τότε ναι, η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει. Αλλά είναι έτσι; Χάνουμε κάτι που έχουμε όχι κάτι που δεν έχουμε.
  Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες να μείνουν τα startup στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξουν 2 πράγματα: 1. εγχώριοι επενδυτές 2. αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
  Για το πρώτο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μόλις αρχίσουμε να μετράμε πετυχημένα startup στην Silicon Valley θ’ αρχίσουμε να έχουμε κι επενδυτές εδώ: τους επιχειρηματίες που πέρασαν απ’ αυτή τη διαδικασί ή κάποιους που θα τους χρησιμοποιήσουν σαν συμβούλους. Για το θεσμικό πλαίσιο, στα χαρτιά κάτι μπορεί να γίνει. Επί της ουσίας όμως είμαι προς το παρόν απαισιόδοξος.

 3. Νίκος Μωραϊτάκης

  Φίλε netfreak, κατ’αρχήν να είσαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των startups είναι incorporated στην Ελλάδα γιατί startup είναι κάθε νεά επιχείρηση και όχι μόνο τα seed/vc-funded εγχειρήματα. Για αυτή την ειδικότερη κατηγορία, στην οποία υποθέτων αναφέρεσαι, χωρίς να έχω πραγματικά στοιχεία υποθέτω ότι η πλειοψηφία τους είναι incorporated στο εξωτερικό, όχι όμως λόγω ανθελληνισμού αλλά γιατί το θεσμικό πλάισιο που περιορίζει τον καταμερισμό του equity σε αυστηρή αναλογία με το ποσό επένδυσης τουλάχιστον για την ΕΠΕ που είναι και η πιό οικονομική μορφή μή προσωπικής εταιρίας. Δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία και οι φόροι. Ο ίδιος ο νόμος αποκλείει σχήματα όπως ventura capital με τον τρόπο που αποδίδει το αρχικό equity.

  Επίσης συμφωνώ με το Νίκο Αναγνώστου. Ας δημιουργήσουν οι Έλληνες νέες και επιτυχημένες επιχειρήσεις έστω και αν καταφεύγουν σε σχήματα που γίνονται incorporate στο εξωτερικό. Τι είχαμε, τι χάσαμε, δηλαδή; Η επιχειρηματικότητα προσθέτει στην οικονομία μας ακόμη και εμμέσως, με θέσεις εργασίας, με χρήματα που επενδύονται στην εγψώρια αγορά, κλπ. Ναι, βέβαια, ακόμη καλύτερα θα ήταν να μη σε ανάγκαζε το κράτος να καταφύγεις στο εξωτερικό και να μη σε ξεπάτωνε στους φόρους ώστε να μεγαλώσεις και να προσφέρεις στην οικονομία. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, μην κακίζουμε τους νέους επιχειρηματίες που τουλάχιστον κάτι προσπαθούν να κάνουν. Σε κάθε περίπτωση μόνο καλό μπορεί να προσφέρουν και μην ξεχνάμε ότι αν χρησιμοποιούν δικά τους χρήματα και χρόνο, εν πάσει περιπτώσει γούστο τους καπέλο τους να πάνε στη Μογγολία να ιδρύσουν την επιχείρησή τους και δε μας πέφτει καθόλου λόγος.

  (παρεπιμπτόντως, η Μογγολία αναφέρεται πολύ συχνά τελευταία ως επενδυτικός παράδεισος, να τους αντιγράψουμε)

 4. netfreak

  @Νίκος Μωραϊτάκης: Γνωρίζω φυσικά όσα αναφέρεις στην 1η παράγραφο και αναφερόμουν αποκλειστικά σε web based startups και ειδικότερα σε αυτές που έχουν ένα άμεσο πλάνο εισροής χρημάτων ( web apps ) που δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν με εταιρεία στην Ελλάδα – αν το target είναι global ) για αμέτρητους λόγους.

  Έχω ενημερωθεί και πρόσφατα για το “αδύναμο” νομικό πλαίσιο των νομικών μορφών στην Ελλάδα ( σε σχέση με προσέλκυση επενδύσεων ).

  Το θέμα δεν είναι μόνο οι startups που έχουν ως στόχο την προσέλκυση funding αλλά και αυτές που παλεύουν/θα παλέψουν με δικά τους μέσα ( bootstrapping ) που η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Άλλο να μπορείς να ξεκινήσεις να παρέχεις την υπηρεσία σου με ΧΧΧ€ εδώ κι άλλο να χρειάζεσαι ΧΧΧΧ€ στην Ελλάδα.

  Όπως είπα και στο 1ο σχόλιο, δεν κατήγορω κανέναν. Ίσα ίσα κι εγώ στο ίδιο μονοπάτι ίσως βαδίσω, γιατί μόνο η επιλογή του εξωτερικού τελικά συμφέρει.

 5. Νίκος Παπανώτας

  Κάτι που δέν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως οι Έλληνες πολίτες που έχουν equity σε εταιρίες που είναι incorporated οπουδήποτε, πληρώνουν κανονικά φόρους και στην Ελλάδα.

  Οι κύριοι λόγοι που ανοίγουν εταιρίες εκτός είναι το νομικό πλαίσιο, το κύρος και η ευκολία στο να συνεργαστείς με επενδυτές και το οτι δέν χρειάζονται χρήματα και workload για να διατηρείς μια εταιρία. πχ. στην Ελλάδα χρειάζομαι αρκετά ευρώ και να περάσω απο 3 υπηρεσίες για να πάρω ένα μπλόκ ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει απλά ένα excel με αρίθμηση.

  Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο ένα ελληνικό startup να ξοδεύε τα χρήματα του σε ελληνικά ταλέντα (τα οποία τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ακολουθήσουν το πάθος τους) παρά να πηγαίνουν σε φόρους.

  Just my 2 cents 🙂

 6. Νίκος Μωραϊτάκης

  @papanotas ακριβώς όπως τα λες είναι, και για τους λόγους μετοίκησης των εταιριών αλλά και για το κόστος συμμόρφωσης (φόροι, γραφειοκρατεία) που αν δεν υπήρχε θα ήταν λεφτά στις τσέπες περισσότερων ικανών εργαζομένων

Comments are closed.