15 εκατ. $ στην ελληνικής προέλευσης Persado

Screen Shot 2013-02-13 at 9.12.02 PMΤον τελευταίο καιρό διαβάζουμε πολλές καλές ειδήσεις για την ελληνική τεχνολογική και startup επιχειρηματικότητα. Αυτή δεν είναι απλά άλλη μια. Είναι μια μεγάλη είδηση: το spin-off της upstream, η Persado, μια εταιρία που αναπτύσει συστήματα persuasion marketing, πήρε από Αμερικάνικο VC  χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. δολαρίων!

H Persado, δημιούργημα του συνιδρυτή της Upstream Αλεξ Βρατσκίδη, ξεκίνησε τη ζωή της σαν μονάδα της Upstream το 2010 και στο τέλος του 2012 αποσχίστηκε κι έλαβε υπόσταση αυτόνομης εταιρείας. Μέχρι τότε η Upstream είχε επενδύσει στη μονάδα της περί τα 20 εκατομύρια δολάρια και με την δημιουργία της νέας εταιρείας άλλα 15. Και τώρα έρχονται δύο αμερι

κάνικα VC, η Baine Capital Ventures κι η TL Capitol, και τοποθετούν σ΄αυτήν 14 συν 1 εκατομύρια ακόμα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το deal και την Persado μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ. Εγώ θέλω να σταθώ στην ευρύτερη σημασία της είδησης που παραπάνω την χαρακτήρισα ‘μεγάλη’. Γιατί;

 • Γιατί νομίζω είναι το πρώτο τέτοιο μεγέθους deal που περιλαμβάνει ελληνικής προέλευσης εταιρεία.
 • Γιατί πέραν του μεγάλου ποσού η εμπιστοσύνη που δείχνουν αμερικάνικά VC, και μάλιστα VC που δεν έχουν επενδύσει σχεδόν καθόλου εκτός Αμερικής, προς μιας ελληνικής προέλευσης εταιρεία και τεχνολογία είναι σήμα. Σήμα πως η λέξη Ελλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα κόκκινο πανί. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης και συνιστά μεγάλη αλλαγή κλίματος που θα οφελήσει όλη την ελληνική startup σκηνή.
 • Γιατί έχουμε το πρώτο ελληνικό φαινόμενο spill out, δηλαδή τη διάχυση της εμπειρίας κι επιτυχίας ενός startup  (: της Upstream) σε διάδοχα και παράγωγα άλλα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι μέσα στο περιβάλλον της Upstream δεν εκκολάφθηκε μόνο η Persado αλλά και το WorkableHR.
 • Γιατί μιλάμε για μια εταιρεία έντασης γνώσης που βασίζεται στην τεχνολογική έρευνα για την επιτυχία της (σπάνιο για τα καθ’ ημάς), πράγμα που με μαθηματική βεβαιότητα θα δημιουργήσει μια νέα σειρά ανθρώπων που θα εμπλουτίσουν μ’ αυτή τη γνώση κι εμπειρία, αλλά και κουλτούρα, το γενικότερο οικοσύστημα.

Νομίζω ότι η Persado πέτυχε ήδη ένα πολύτιμο persuasion:  ότι το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί. Εγώ πείστηκα. Εσείς;

 

 

1 thought on “15 εκατ. $ στην ελληνικής προέλευσης Persado

 1. Sotiris Karagiannis

  Έχεις δίκιο Νίκο.

  Και όχι μόνον αυτό. Υπάρχουν startups που έχουν ισχυρό ελληνικό στοιχείο, αλλά δεν είναι “ελληνικά” με την έννοια ότι ξεκίνησαν από εδώ …

  Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες που θα ξεχάσουν το χαλαρό, έχουν δυνατότητα να κάνουν θαύματα. Τα ελληνικά μυαλά, δεν είναι τα κορυφαία, αλλά ειναι αυτα που μπορούν να ξεχωρίσουν στο σύνολο των attributes που χρειάζεται η επιτυχία.

  Πέρα από αυτό, αν δουλέψουμε όπως πρέπει, έξυπνα, μεθοδικά και με performance, “πατάμε κάτω” πολλούς άλλους λαούς. Όσο για τη δημιουργικότητα, αυτη υπάρχει αλλά αν συνδυαστεί και με την αυτογνωσία, κάνει θαύματα.

  Το μόνο που χρειαζόμαστε πιστεύω, είναι να καταλάβουμε την κουλτούρα των αμερικάνικων VCs . Και αυτό, σιγά σιγά θα γίνει και για ελληνικά startups. Απλά πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά και να το δοκιμάσουν….

  ΣΚ

Comments are closed.